9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • Nosztredamus
    ez engem is érdekelne :) mármint az iframe magassága
  • nagyonlaikus
    Köszönöm, otthon majd nekiállok!
  • CattiBrie
    Nem szükséges szoftver.

Fogsz egy fájlt és beleírsz, mondjuk ezt:

<html>
    <body>
    valamilyen szöveg
    </body>
    </html>

Elmented index.html néven és megnyitod büngészőben (IE, FF).
  • nagyonlaikus
    Köszönöm. Már kezdem érteni.
    Mintha úszni akarnék tanulni, de arról beszélgetnénk, hogy a hideg-, vagy a langyos víz a megfelelőbb, vagy a hideg. Persze már ez is egy jó tanács.
    Akkor átfogalmazom a kérésemet: van-e itt Valaki, aki valamilyen szoftver alkalmazásával hajlandó némi alapismeretekben részesíteni, hogy elindulhassak? :-)
  • CattiBrie
    <font size=+3>

Hű, ez rögtön antivaliditásra buzdít. :))
  • ldavid
    kezdésnek teljesen megfelel egy windows-os jegyzettömb, és egy ilyen vagy ehhez hasonló leírás
    ha komolyan érdekel a téma, a grafikus szerkesztőket hanyagold
  • nagyonlaikus
    Köszi. Szóval van ez a KompoZer nevű program, amelynek a felülete nagyon barátságos és a neten agyondícséri mindenki, hogy nagyon jó webszerkesztő kezdők részére is. Jómagam annyira kezdő vagyok, hogy azt szeretném, ha valaki segítene néhány órát az alapokat elsajátítani. Nincs konkrét kérdésem - még az sincs. Úgy gondolom, hogy vagytok itt néhányan, akik tudnátok ebben segíteni. Nem ingyen kérem!
  • CattiBrie
    Ha megkérdezed, hogy mi az a <p> tag, akkor tudok segíteni, de hogy hogyan működik az a számomra ismeretlen szerkesztőprogram, azt nem tudom.
    Esetleg van konkrét kérdés?
  • nagyonlaikus
    Te értesz hozzá!
  • CattiBrie
    Miért pont én?
  • nagyonlaikus
    Pedig reménykedtem, hogy itt... és éppen Te...
    Hmmm...???
  • CattiBrie
    Nem is hallottam még róla. :)
  • nagyonlaikus
    Sziasztok!
    Úgy látom, hogy itt sokan vagytok profik webdizájn terén.
    Jómagam nagyonlaikus vagyok és szeretnék valakitől személyes segítséget kérni a KompoZer nevű program megtanulásában és önálló használatában.
    Tud valaki ebben segíteni?
  • Bobber
    Sziasztok

Az lenne a problémám hogy szeretnék csinálni egy oldalt ami két "sávból" áll.
    Lenne egy bal oldali menü és egy jobb oldali tartalmi rész.
    na ezzel semmi gondom nincs meg is csinálom szépen táblázat nélkül div-ekkel, css-el stb formázva. A problémám ott kezdődik hogy a menüt mindig láthatóan fix helyen akarom tartani és a tartalmi részbe pedig külső html filekból akarom behívni az aktuális tartalmat. Ezt meg is oldottam iframe-val de igazából ez csak akkor működött hogyha az iframe-nak fix magasságot adtam.
    Abban a pillanatban amint az iframe magasságát kiveszem a formázásból szétesik az egész és minden össze vissza jelenik meg.
    Pedig azt szeretném hogy az oldal magassága mindig a tartalomhoz igazodjon. Biztos én vagyok a béna és én nézek el valamit de egyszerűen nem akar sikerülni:(
    Viszont nekem mindenképpen egy olyan forma kéne ahol van egy úgymond keret amibe betöltöm a tartalmat, és mindez html alapon mert a szerver ahova menni fog az oldal sajna nem tud semmit. se php se semmi.
    Gondolom azzal könnyű lenne megvalósítani de ahhoz még sötétebb vagyok:)
    pls valami egyszerű példaoldalt dobjon valaki vagy egy kódleírást mert már megüt a guta hogy ilyen pancser vagyok:)
    Catti várom a tippeket:)))
  • oroszlánvadász
    Üdv mindenkinek,
    Nemrégen szó volt lap tetejére ugrásról.
    Hasonló, csak kicsit összetettebb problémára kérnék segítséget.
    Csináltam egy honlapot (főleg html). A főoldal kb.3 képernyő magasságú, baloldalon függőleges menüvel. A jobb oldalon nyitottam egy Iframe-et. Ez foglalja el a nagyobb helyet, és ide töltöm a menüvel az infokat.
    A kérdés: ha az oldal legörgetett állapotában töltök a keretbe, meg lehet-e oldani, hogy ne csak a keret hanem a teljes oldal is a lap elejére ugorjon.
    Előre is köszönöm.
  • Dj Faustus #8007
    Hát a Dos/Windows shell nekem sem a szívem csücske.
    Inkább Linux bash shell - ott egy parancs kimenetének változóba irányítása csak ennyi:
    #!/bin/bash
    DATUM=`date` #dátum a DATUM változóba
    echo "$DATUM" #DATUM változó kiíratása

nem is beszélve más kellemes lehetőségekről (grep, sed, awk, cron,...).

Ha azt a gépet csak rögzítésre/megosztásra használod, meg lehetne próbálni egy Debiant felrakni rá, hátha támogatja a tunerkártyát, és akkor mencoderrel rögzíthetnéd az adásokat, készíthetsz belőlük .flv-t (vagy ffserverrel csinálhatsz olyan streaming-servert, ami a .mpg állományt konvertálja flv-be és egyből lövi ki a netre), samba-val megoszthatóak a .mpg-k a helyi hálózaton, talán még az erőforrásigény is kisebb... de ez már nagyon erős elhatározás/kísérletezőkedv kérdése.

De viszont, ha van Apache, rakható fel mellé PHP, amivel nagyobb tudású szkriptek írhatóak. Ráadásul a PHP-szkript futtatható parancssorból is (PHP értelmezőn keresztül).

readdir-rel kilistázható egy könyvtár, a file nevében str_replace segítségével kicserélhető az mpg kiterjesztés flv-re, az exec paranccsal meg futtatható a mencoder.

Nagyon leegyszerűsítve (ez csak egy példa, a végleges forma ettől különbözhet) ilyesmi (tegyük fel, hogy a főkönyvtárban van a PHP-szkript, a record alkönyvtárban az .mpg, a web alkönyvtárban az .flv):
    <?php
    if ($handle = opendir('record')) {
    while (false !== ($file = readdir($handle))) {
    if ($file != "." && $file != "..") {
    $new_file = str_replace("mpg","flv",$file);
    exec("ffmpeg -i record/".$file." -f flv web/".$new_file);
    }
    }
    closedir($handle);
    }
    ?>
  • robikacska1982
    Faustus megoldasa lenne a legcelravezetobb, igazabol ott meg azert vagyok bajba, mert dos batch programozasban nem vagyok valami penge, es itt mar valtozozni is kellene, ami nekem meg vegkepp nem megy.
    Mencoder ben mar kitenyesztettem azt a parancsot amire szuksegem lenne, viszont itt akkor mar azt kellene elernem, hogy ha a recordolt konyvtarban van file, akkor konvertalja le, de a kimenetben ugyanazt a filenevet hasznalja. Ez nekem mar bonyi, ugyhogy ha lehet akkor ebben kernem valakinek/barkinek/akarkinek a segitseget...
  • 12346
    Háj:)

Egy PrestaShop-os kérdésem lenne. Bár ahogy észrevettem magamon, ez egyéb webshop mociknál is igaz. Mégpedig, ha teszek föl egy terméket, akkor elméletben lehet hozzá képet illeszteni. Nna, ez nekem nem megy. Mindegyik proginál van gépről tallózós megoldás, de nem jelenik meg végül sehol se semmi. Valamit nagyon nem tudok:D

Segítségféléket előre is köszönöm:)
  • Vorpal
    Valahogy én is azt gondolom, hogy Faustus megoldása felé kéne elmozdulni, ha képet töltesz fel, akkor is thumbnailt csinálsz. Php segitségével futtathatsz valamit ami command line módon készit ilyen részleteket.

Vagy pl. automatizálsz egy mappafigyelést, amennyiben megjelenik benne egy fájl készitsen belőle 2 változatot szintén valami command line progival - egyik thumb másik flash és ezekután helyezze át egy másik könyvtárba ahonnét a php már beolvassa, és listázza. Automate ilyen pl.
  • robikacska1982
    Hello Faustus!
    Koszonom a valaszodat, en is elsore erre gondoltam, de ez a folyamat teljesen automatizalt kell legyen, amit meg a mencoder -ss meg -endpos szal kapcsolozott okossagokkal megoldhato is lenne, de itt mar nagyon bele kellene melyedni a batch fileokba, meg ez a gepecske sem egy bivaly, /1.4 - es cerka 1 GB RAM/ igy aztan ezt elvetettem elegge gyorsan...Meg mindig amellett tartok ki, hogy valahogy azt kellene kisakkozni, hogy a rogzitett anyagbol 1 egeszen picike mennyiseget szabadna engedelyezni a weboldal-kimenet fele...
    Es nem azert mert ez az en otletem, hanem mert arra gondolok, hogy talan ez konnyebben kivitelezheto...Vagy barmi mas megoldas is erdekelne...
  • Dj Faustus #8002
    Hirtelen az a megoldás jutott eszembe, hogy az MPEG videókról készíts kisebb felbontású/jobban tömörített/csak az első percet tartalmazó FLV változatot (az ingyenes mencoder/ffmpeg segítségével megoldható), és azt nyisd meg egy Flashben készült lejátszóval.
  • robikacska1982
    Hello,
    a kovetkezo lenne a kerdesem: Van egy gepem amiben van egy tunerkartya, ez a beledugott koaxrol rendszeres idokozonkent bizonyos musorokat vesz fel.

Dobtam ra egy Apache ot, csinaltam egy php oldalt ami kilistazza a konyvtarban talalhato rogzitett file okat, ez is rendben volt, de aztan egy olyat akartam megvalositani, hogy minden allomany mellett legyen ott egy elonezet link is, amire kattintva egy kulon ablakban embedded object jelleggel kitolja a mar rogzitett mpeg et.
    Ezt is sikerult megvalositani, de van egy igen nagy problema:
    Egy 2 - 2,5 GB file nal annyit tolt, hogy meg az elso rogzett perc lehuzasa is rengeteg ido. Tehat arra gondolok, hogy az embedded object tulajdonsagainal kellene valami olyat megcsinalni, hogy mondjuk minden anyagnak csak az elso percet engedje megnezni...lehetseges ez???

Elore is koszonom a valaszokat.
  • Dj Faustus #8000
    "Lehetséges e js-be oylat csinálni, hogy elmentené egy fájlba, honnan látogattak meg egy bizonyos honlapot?"
    Állomány szerveren való tárolásához szerver oldali nyelv kell (például PHP).

"vagy egy *.js fjálba be lehet szúrni a google analitics kódját, hogy az működjön ? nekem az is jó lenne:D"
    Berakható. Lásd:
    Making google analytics unobtrusive
  • akyyy
    Lehetséges e js-be oylat csinálni, hogy elmentené egy fájlba, honnan látogattak meg egy bizonyos honlapot?

vagy egy *.js fjálba be lehet szúrni a google analitics kódját, hogy az működjön ? nekem az is jó lenne:D
  • Atika :o)
    koszi
  • Vorpal
    http://www.w3schools.com/css/css_float.asp

CSS float attribútum. Alul találsz még több okos példát.
  • Atika :o)
    Sziasztok tudna nekem valaki segiteni abban hogy ket div-et hogy tudok egymas melle helyezni?? eggyikben van egy kep masikban szoveg es nem akar osszejonni. Koszi
  • Ic3 m4n
    Próbáld meg fix szélességgel: itt le van írva hogy kell.
  • Attis55
    Szia,

Jajjdejó! Köszönöm a segítséget!!! Annyi volt tehát a megoldás, hogy a hátsó div-et kellett a végére raknom. Köszönöm mégegyszer.

Most már nem baloldalt van az oldal, de még annyi a baj, hogy felbontástól függően alakul a pozíciója. Magyarul ha margin-left: 10%;
    margin-right: 10% akkor 1024x768-on középen van, de 1400x900-on több hely van jobb oldalon, mint bal oldalt. Ha margin-left: 20%;
    margin-right: 20%, akkor 1024x768-on bár középen van, de jobbra már görgetni kell, hogy lássam a lap jobb szélét... Remélem értitek... Van erre valami megoldás?

• Ic3 m4n
    Szerintem még működne is a dolog, ha az oldal tartalmát beraknád egy container nevű divbe.

Kérdés: itt van ez a kis php progi (a php köny alapján) és eddig működött hibátlanul, de véletlen kitöröltem.
    Megírtam újra, de most nem akar működni.
    A lényege az lenne hogy beírok 1 számot és a progi megmondja hogy kisebb vagy nagyobb a kódban elhelyezett számtól.
    De most beírok bármilyen számot, nem működik..
    itt a kód
    valami ötlet?
  • Attis55
    Sziasztok!

Lenne egy alap kérdésem: EZT az oldalt szeretném középre igazítani, tehát, hogy mindenki felbontástól függetlenül középről láthassa.

Az alábbi dolgot találtam, ezt beleraktam a style.css-be de nem segített....

div#container
    {
    margin-left: 10%;
    margin-right: 10%;
    }

Előre is köszönöm a segítségetek!

• TI
    Egyszerűen importálod a Adobe Flashbe(File-Import-Import stage vagy libary) az avi fájlt. Utána kapsz egy "varázsló" felülettel, ahol be tudsz állítani több dolgot is.
  • ldavid
    mondjuk konvertáld FLV-be, és használj hozzá egy flash videoplayert pl. JW player
  • Nosztredamus
    Hi!

Az érdekelne,hogy aviból flasht lehet vhogy csinálni?

Előre is Köszönöm!
  • Ic3 m4n
    jaja, HBD!
  • Nosztredamus
    végülis az lenne a lényeg,hogy ha hozzáadok a menühöz 1 linket akkor ne kelljen minden oldalon módosítani ...
  • CattiBrie
    De igazából azt gondolom, hogy felesleges.
    Ha nincs különösebb oka, hogy iframe-be tetted, akkor inkább nem kéne.
    (szerintem)
  • Nosztredamus
    igen,de én a menüt is iframbe akartam
  • CattiBrie
    Ne a menüt tedd az iframe-be, hanem azt, ahova megnyitod a tartalmat. :)

Boldog Szülinapot, Fau! :)
  • Dj Faustus #7983
    Példa