25245

• Dzsini
    kiváncsi lennék egy éles képre, hogy egy ilyen kompakt masina csudanagy megapixel-száma mit hoz...
  • Mhosah Myth
    ez már egy picit jobb... Bocsi az előzőért....
  • Mhosah Myth
  • Dzsini
    meg nempicit életlen...
    irigyellek, hogy ennyi szabad hely van a polcodon
  • Mhosah Myth
    Picit nagy lett.. :(((
  • Mhosah Myth
    A polcom :DDD

• Dzsini
    scanneren próbáltál állítani? meg milyen papír az eredeti...

meg hol van ez? nagyon szép környék :)
  • dikki*yysw
    Sajnos a scannelés miatt olyan, mintha eltűnnének belőle a színek. Nem értem miért. Az eredeti képeken csodaszép zöld, színes, élettel teli a környezet.

• Lateralus
    Látom a szmájli ellenére sem érezted ki belőle az iróniát :)
    Tekintve, hogy én is belenyúlok valamilyen szinten a fotóimba, meg a munkám is valahol ilyesmi, hogy ezt a programot nyúzom, így nem ítélhetem el azt, aki utómunkázza valamilyen szintig a képeit. Természetesen van egy magamnak felállított lelkiismereti határ, amit nem lépek át, és ha mástól látok ilyen fotót, akkor azt szintén elitélem Nerm tudom elítélni viszont a másik végletet, a Dzsini féle "szűz fotó" szemléletet sem, ha neki ott a határ.

Azt, hogy mi dönti el, hogy hol ez a határ, olyan szavakkal lehetne leírni, mint fotóetika, erkölcs, abban az esetben, ha a kép pl. publikálásra kerül, magánhasználatra, meg csak egy dolog húzhatja meg a határt amit, talán fotós lelkiismeretnek lehetne nevezni és itt ez a határ nem olyan szigorú, mint az olyan képek esetében, amit nyilvánosság elé visznek.

Itt csak max,. arról tudunk vitatkozni, hogy melyikünknek hol van a határ, de az elég szubjektív.

De hát nem vagyunk egyformák. Van, aki talál az utcán egy pénztárcát és gondolkodás nélkül leadja, vagy megkeresi a gazdáját, van, aki csak akkor adja vissza, ha nincs benne sok pénz, van aki megtartja magának, de van olyan is, aki a gazdájától lopja el, amikor az nem figyel oda, mások meg egyenesen leütnek érte, vagy megölnek a pénztárcádban lévő 200 forintért. Ugyanez a helyzet ezzel a kérdéssel is.
  • Dzsini
    csak hogy tied legyen az utolsó szó ;)
  • FREAK
    eredetileg csak vágásról, színezésről volt szó, ami még messze nem retusálás, de te már elutasítod

persze jogodban áll
  • Dzsini
    :)))) barna szemölcs vs. telefonfülke ;) - télleg parttalan a dolog
  • FREAK
    pedig én a középútról beszéltem

természetes, de leszedtek egy randa szemölcsöt a homlokáról...
  • Dzsini
    inkább az agyonplasztikázott, "ideálisra" szabott hölgyekhez hasonlítanám. annál pedig talán a természetes "tökéletlen" jobban tetszik. és fotón is.
  • Dzsini
    nana, azért a kettő nem teljesen ugyanaz :)
  • FREAK
    te sem, mert neked sem hiányzik, és te is jobban örülsz egy szép képnek, mint egy "basszameg de szép lenne, ha nem lógna bele az a fa" jellegű kukatölteléknek

persze ki tudja, ahogy sokan a szőrös nőket szeretik, úgy lehetnek "elbaszott, de nyers fotó" rajongók is :)
  • Dzsini
    maximum én, mert én tudom, hogy a kép eredetileg nem olyan volt... és az emberfajta már csak ilyen buta önző népség.
  • FREAK
    "De miért kéne kivenni a belógó újjat ?"

*ujjat :)

Mondjuk azért, mert nem csak a vinyón akarod tárolni a képet, hanem esetleg ki akarod rakni a faladra, neadjisten el akarod adni naptárnak, és az az ujj eredetileg sem kéne rajta legyen. Ugyanez vonatkozik a villanyoszlopra. Hiába volt ott, ha nélküle szebb a kép, rosszul jár valaki a retusálással?
  • Dzsini
    csak foveonnal és raw fotóval... :) (ott a legkevesebb az "utómunka" ;) )

nekem egy olyan masina kellene, ami jobban közelít az emberi szem dinamikatartományához... télleg a SuperCCD4-nek ez a növelt dinamikájú változata milyen lett?
  • Lateralus
    De miért kéne kivenni a belógó újjat ?
    Ha úgy sikerült, akkor olyan, nem ? :P
    Viszont, ha kivesszük a belógó újjat, akkor már csak egy lépés, hogy a belógó telefonfülkét, villanypóznát, zavaró fát, bokrot, nagymamát kivegyük, és akkor az ég is lehetne lila, mert úgy poénosabb... és ennek nincs vége.

Tényleg nehezen állapítható meg a határ és parttalan a vita. Mert ha nagyon következetesen vagyunk a nyers fotó témához, akkor digitális gépet is felesleges használnunk, mert mindegyik egyben egy "mozgó" Photoshop is.

Fotózzon mindenki lyukkamerával ! :)

Amúgy én sem változtatnék a virágos képen.
  • Dzsini
    vannak fokozatai az ilyesminek.. persze, egy belógó ujj kivágása egy dolog, másik meg az, amikor rá se lehet ismerni az eredeti fotóra. - mindegy, parttalan téma. :)
  • FREAK
    mindenki fotózni szeret, aki fotózik, de a fotózás nem csak exponálásból áll, az utómunka még mindig a "szakma" része, hogy Barnikát idézzem :)

ha elbasztad a képet a helyszínen, ki kell javítanod otthon, a vágás és színkorrekció még nem minősül bűvészkedésnek
  • Dzsini
    én fotózni szeretek és nem bűvészkedni a fényképbolttal :)
    (persze, valahol az előhívás/nagyítás közbeni finom állítgatások ugyanezek, de...)
  • FREAK
    érdekes felfogás, bár pont ennél a képnél én sem érzem az utómunka szükségét
  • Dzsini
    én nem szeretek retusálgatni, átalakítgatni. ha ferdére sikerült alul/felülexponált lett, akkor olyan.
  • Crem
    Szép ez a kép.

Csak egy kicsit nyersnek tűnik nekem... Én dolgoznék rajta egy kicsit PS-ben.
  • Dzsini
  • The Garrett
    az utalás volt szerintem valamire :) az a kép :)
  • CybearBoy
    Hát ja, és ide inkább a saját képeinket szoktuk felrakni.
  • The Garrett
    akkor ő most nem itt lenne.. .:)
  • CybearBoy
    És ugye nem te készítetted a képet?
  • [Walaki]D`Lair
    Bizony!
  • FREAK
    hát az nem lett bizony :) felcsúszott, bemozdult, életlen, de az állat aranyos :)
  • The Garrett
    Photoshop annyi van rajta hogy a scannelés hibáit kicsit ellensúlyozza...
  • The Garrett
    egy kis topic up. Sajna a scanner elég fosh... DE azt se mondom hogy tökéletes lett a kép ;)
  • The Garrett
    ez az!
  • Crem
    Ez Csernobil?
  • [Walaki]D`Lair
  • The Garrett
    Holnap előhivatom első tekercs filmemet! Bye bye digit gép :/
    remélem eljutok majd valami szkenner közelébe és felteszek párat, ilyen ismerkedés a géppel mottóval :)
  • CybearBoy
    Rég volt már fénykép.

Itt a tavasz. :)