Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Crem
Nem kicseppenteni akarom, hanem a kiinduló sugarat lefotózni.
Elõször makroban probálkoztam, de letettem már róla, ugyanis sajnálom a gépet!😊

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Dzsini
vakuval nem próbálkoztál? valaki nyomja a gépet, te meg csepegteted... vagy fordítva. aztán egyszer csak összejön pont a kicseppenés

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Crem
Na akkor nekem is kéne némi help!😊

Kb. 2 napja azon kisérletezek, hogy egy fecskendõbõl kiinduló vizet le tudjak fényképezni!

1/1000 (iso100 mind) sötét
1/8 már világos
+0.3 nál már jó,de idõm nincs lenyomni a gépet...😊
Nr xx.nél meg kiégek! (viszont van idõm lenyomni a gépet!)😄DD
Még 1 megoldást látok, hogy este háttérvilágítással Nr 5-8 körül megpróbálni,de azért ha van valakinek erre rutinja akkor ossza már meg velem!😊

JA!!!

Nem ám valaki elcseni az ötletem!😄

Elõre is ThX!!!

hogy gondoltad ezt a termeszetben fizetest? felmegyunk a harmashatarhegyre es adsz 5 rongyot?

Crem

ThX!

Jó, hogy ilyet is leír itt valaki, mert legalább nem kell minden tudásért annyit küzdeni.
Szóval' a jó képek melett ilyeneket is néha be kéne dobni!!!

Mike
nem, nem, nagyon jó
még ilyet!

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
ha jól tudom ez a kép mélységélessége
és a blendenyílás állításával lehet bûvészkedni
illetve nem kompakt, hanem tükörrefis gép kell hozzá

(bár ez utóbbi nem biztos)

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Megint mennyit ugatok.
Kiszáradt a szám...iszok egy sört.

Megnyugtatlak, itt nem mindenki Olympus C-750-et használ 😊

A képeid úgy lesznek viszonylag zajmentesek, ha alacsony érzékenységen használod a gépet. Ha be lehet rajta állítani, akkor a legtöbb esetben használj ISO 100, vagy ha lehet alacsonyabb érzékenységet. Ha van a gépeden zajszûrés (noise reduction) akkor kapcsold be ! Gyengébb fénynél állványról, vagy kitámasztva használd a gépet. Különösen igaz, ha nagy zoommal használod, mert úgy megnõ a bemozdulás veszélye.
Azt is vedd figyelembe, hogy itt kisebb méretben látod a feltett képeket, emiatt a zaj már nem látható olyan mértékben, vagy egyáltalán.
Nem tudom a többiek használják-e, de én szinte mindig használok PS, vagy más utómunkát a képeimen, mert úgy tartom, mint sokan másk, hogy egy frissen kész digitális fotó, csak a nyersanyag. Olyan mint egy elõhívás elõtti negatívfilm. Hogy abból igazi szép fotó legyen, dolgozni kell rajta. A kompakt gépeknél az utómunka már a gépen belül is jelentõs. Ezért vannak különbözõ fokozatokban állítható élesség, kontraszt, színtelítettség stb. beállítások, de a jobb végeredményt ígérõ fotókon érdemes utólag is dolgozni. Nem a külömbözõ hókusz-pókusz trükkökre gondolok, mint "lapozós effekt" (bocs Crem 😊) meg ilyesmik, mert azokkal max. érdekesebb lehet a kép (már amelyik) de jobb nem. Szerintem semmi kivetnivaló nincs a kellõ szépérzékkel adagolt számítógépes utómunkában. Egy szép albumban látott analóg képen is sokat lehet alakítani a film, a megfelelõ szín, vagy effektszûrõk kiválasztásával, vagy a hívás, nagyítás trükkjeivel. Digitális esetén ezeket a trükköket a számítógépen végzed el.
Ha mégis nagy a kép zajtartalma, akkor utólag jó lehet valamilyen zajszûrõ program. Noise Ninja, vagy a Neat Image, mindketten nagyon jók ebben, hisz csak ezt tudják. Elfogadható mértékben rontanak ugyan a fotókon, de valamit valamiért.

Amúgy a zajról szólva ! Egy digitális kép zajtartalma általában sokkal kevesebb, mint egy analóg képé. Az analóg fotót papíron nézed általában 9*13, vagy 10*15 méretben, de ha belegondolsz, hogy egy 1024*768-ra állított monitoron egy 2 megapixeles képet nagyobban látsz, mint A4 méret, akkor érthetõ, hogy minden apró képhiba, zaj sokkalta jobban kijön, mint egy analóg filmrõl készült papírképen.

Az elõtér-háttér életlenítés a mélységélességtõl függ. Kis mélységélességre van szükséged, amit egy kompakt digigépen a képérzékelõ mérete miatt elég nehéz elérni. Három alapvetõ dologgal befolyásolhatod.

1- milyen messze vagy a fotózandó témától
Minél messzebb van a téma tõled, annál nagyobb lesz a mélységélesség, tehát annál több minden éles a képen

2- az objektív beállított gyújtótávolsága (mekkora a zoom magyarán)
Minél nagyobb zoomot állítasz be, annál kisebb lesz a mélységélesség.

3- és a fényrekesz (blende) mérete
Minél nagyobb rekeszértéket állítasz a gépen, annál jobban nõ a mélységélesség.

Digitális gépek esetén a képérzékelõ mérete is döntõ. Kompakt gépeknél, mint a tied ez nagyon kicsi és ezért jelentõsen nõ a mélységélesség. Ezért nehéz elérni hogy az elõtér éles a háttér pedig nagyon elmosódott legyen.

A fentiekbõl kiindulva ezt háromféleképpen érheted el:
-viszonylag közel legyél a fotózandó témához
-ehhez mérten használj minél nagyobb zoomot (de azért még éles maradjon)
-állíts be minél tágabb rekeszt, ah jól gondolom ez nálad az S-mód és 2.8-3.4 között lesz a legtágabb rekesz a zoomtól függõen.

Bobber
teszek fel egy par kepet en is de ezek mar egy kicsit meg vannak editalva
egy kis gyumolcs😊

egy kis makro na errol beszelek itt veletlenul osszejott amit az elobb irtam de azota se hioaba allitgatom en a gepen a blendet hogy milen legyen nem er semmit😞😞

na itt egy reszemrol mar agyon dolgozott kep mert egyebkent sokkal csunyabb volt 😊😊

es a vegere egy kis erdedkesseg pont ott voltam aug 20-an az orszaghaznal amikor egett az uszaly😊😊

hat enniy

Nem vagyok magamnál. Kérem, hagyjon üzenetet.

Bobber
illetve az is erdekelne hogy azt hogy lehet megcsinalni a digit gepekell hogy az eloter eles a hatter meg homalyos mert nekem nem igauzan akar osszejonni ez a dolog akarmit alitok a gepen pedig eleg sok manualis beallitas van

Bobber
hogy a fenebe csinaltok ilyen szep tiszt akepeket??? Most olvastam vegig az egesz forunot hatha valaki ir arrol a geprol ami nekem van (Olympus C 720UZ) de ugy lattam mindenkinek ennek csak a nagytestvere van a 750 es. Na szoval nekem nem az igazi a kepek elessege ill nem mindig olyan szep kontrasztos a kep mint amiket itt latok ez annak koszonheto hogy nem szuoktam utana Photo Shoppal megvarilani vagy a gep bealitasainal amiert normalon hagytam a kontraszt ill sharpnes fulet mert meg fel lehetne tenni hardba is ??? Pls help mert en is szeep kepeket akarok csinalni😊😊😊

Carlos
Nosztalgiáztam a régi képeim között, pár kedvenc, vegyesen:

Þór vígi þessi rúnar

Carlos

Þór vígi þessi rúnar

Carlos
Szép, nekem is van... 😊
Látom az ilyen üveggolyó téma mindenkit megfog... 😊

Þór vígi þessi rúnar

Iso 100-on csináltam. (100,200,400)
A fehér egyensúly beállításai a gépemen: B&W, Cloudy, Day-light, Tungsten, Fluorescent, Auto.

Mike at home
az also sargabol siman elo lehet allitani vmi jo kis atombvivllanasos kepet, ha eleg nagy a felbontas 😊

vagy vmi jo kis sci-fi-t

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

FREAK
ez már kiégett, mekkora rekesszel és ISO-val csináltad?
WB még mindig nem jó

Riszpekk

Legmagasabb záridõvel nem lett jó.Egyébként nálam 8s a max.
4s-el ilyen lett:

A lámpa való életben is sárga.
Nézd meg az épületben van fehér lámpa.

Bunyós Pityu
Lesz változás a rencerben.

hi púh

FREAK
mindenek elõtt a fehéregyensúlyt, mert ezen csak sárga van így

alacsony érzékenységen, f8 körül, a lehetõ legmagasabb záridõvel csináld, a cél lehetne pl. a fenyõt kihozni a feketébõl

Riszpekk

Ha csináltok egy esti képet, akkor a záridõn kívül még miket állítgattok?
Nekem így sikerült:

Szeritem ez az egész a kredit rendszer miatt van.
Ha nem kéne hozzászolni hogy legyen kredited, akkor biztos,
hogy csak azok írnának akik értenek hozzá.

Bunyós Pityu
A dolog nagyon egyszerû, nekem is eltartott pár napig mire rájöttem, de le kell szarni a pontokat. Kb. 5% az, aki szabályzat szerint pontoz (én is csak ritkán), ami kicsit szigorúnak tûnhet, de csak így van értelme a rangsorolásnak. De mivel ez nem mûködik ezért csak a véleményeket olvasom, abból meg pár szó után kiderül, hogy használható-e.

hi púh

Crem
Megfigyeltem, hogy vannak a fotozz.hu-n olyan egyének, akik mindenre-minden témában "profik". legtöbbszõr az elsõk között véleményeznek. Ha õk 5-adnak akkor a többi megy utánna, ha 1-et az után is... Viszont, ha bejön egy tényleg profi, akkor már a következõ hozzászólások mind 4-5...
Ilyen pl. Columbiapower, akinek a képei között max. 1 ami ér is valamit...

Azt hiszem egy kicsit szigorúbb leszek vele, ha már Õ ilyen önjelölt profi...

FREAK
ez a "népvélemény" dolog a Megasztárt juttatja eszembe, ahol a hétvégén az okos nézõk sikeresen kiejtették az egyik legtehetségesebb énekest

ez van, ha a tömeg dönt, soha nincs jó vége

Riszpekk

FREAK
ez mindenhol így van

az embernek 3 célja lehet az ilyen oldalakkal:

1. Értelmes kritikákat kapni - legjobb, ha figyelsz, és ha már látod, ki a profi, kinek érdekelne a véleménye, keresd meg emailben, és beszéljétek meg privátban, a tömeg baromságait nélkülözve

2. "promóció" - leszarod a véleményeket, és csak tolod fel a képeket mindenhova

3. unalomûzés - az ilyenekre nincs szükség

ahol pontoznak is, ott eleve ne számítson senki semmi jóra

Riszpekk

A fotód színprofilja nem egyezik a PS színterével.

Az Edit/Color Settings-nél a munkateret (Working spaces) állítsd az RGB-t Adobe RGB (1998)-ra ! A CMYK színtér legyen "Photoshop 4 Default CMYK", a Gray (szürkeárnyalatos) színtér legyen Gray Gamma 2.2, a 4. színteret (nálam Spot néven fut) "Dot Gain 20%"-ra állítsd !

Alatta a színkezelési eljárást (mittomén, hogy van magyarul, nálam Color Management Policies), ha ki akarod lõni a hibaüzenetet a képek megnyitásakor, akkor OFF-ra és a pipákat is vedd ki az alsó négyzetekbõl.

Crem
Hát a fotozz.hu vélemények szinte semmit nem érnek. Kimerûl, a "kiégett" és a "dõl" szóban...

Mike at home
a fotozz hu-re en is beraktam egy kepet, csak ugy, kaptam ra 1.4-et 😊

na akkor beraktam uj neven 1 orara 2 masikat (nem sajatot) egyikre kaptam egy 3-mast, a masikra egy eros 4-est

ennyit a fotozz.hu-rol

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Mike at home
tudomasom szerint nem kell vizum
de ebben nem vagyok 100% biztos 😞

Köszi a válaszokat. Lenne még egy problémám: minden képmegynyitásnál kiírja hogy a dokumentum beágyazott profilja nem egyezik meg az rgb munkatérrel.
Hol kell ezt beállítani? Ez azért van mert a monitoromat valamiért nem ismerte fel rendesen? (700s-em van és 701b-nek ismeri)

FREAK
canvas size

a secondary színnel bõvíti ki a képet

ezt ismételgetve lehet csíkos keretet csinálni 😊

Riszpekk

Crem
Ctrl (a) kijelölöd

Szerkesztés---->Körvonalazás....

Sziasztok! Hogy lehet a legegyszerûbben a ps-el keretet csinálni egy képhez?

Crem

úttörõ leszek a publikált képek filterezésében!

FREAK
😊

pedig egyszerûen csak szar az a filter, nem kell a képre

Riszpekk

Crem
FREAK:

1 követ fotózz és azt rakd sorrendbe!😊)))

Crem
Bedobtam az arénara a képet. (jobban szeretem mint a fotozz.hu-t)

A képre direkt ráhúzok egy plastic hátteret, erre kapok egy "túl zajos" kommentet...
Pedig a srác még jó is... Na mind1...

Crem
klafa!

FREAK
hehe ilyenem nekem is van!

Riszpekk

Crem

Kis PI pro

Crem
Van benne egy cool 360° wiewer panorámaképekhez + egy gif animátor a többi maga a program...

Ja, ismerem !
Anno ez volt az elsõ fotómachinátor program, amit használtam. Járt valami kezdetleges húzogatós szkenerhez. Valami 3.0 volt a verziószáma. Már a 8.5-nél tart, és 1,4 Gb ?
Minek akkora ?

Bámulatos, hogy hol tart manapság a tudomány ! 😊

Crem

Ez egy önnáló 1.4Gb program!😊 Csak PI helyett véletlenûl PS-t írtam!

PhotoInpact Pro 8.5

Már akartam kérdezni, hogy hol van a PS-ben ilyen "lapozós" effekt, mert én évek alatt sem találtam benne ilyet ?
Ez valami plugin ?

FREAK
na mindegy, legrosszabb esetben marad Jamaika 😊

Riszpekk

Dzsini
országonként van megválasztva, hogy mennyire teszik bonyolulttá a vízum megszerzését vagy egyáltalán kell-e, nem attól függ, hogy EU vagy sem.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
"talán nem kell majd vizum"

Ez komoly? Mostani EU országokkal mi a helyzet?

Riszpekk

Crem
😊

Semmi gond !

Most találtam egy progit amiben 250x8 effekt, illetve végtelen állítási lehetõség van, szerencsétlenség inkább, hogy az elsõvel próbálkoztam és azt raktam ide.