25245
-
#10111 a divat is lehet reklám, meg a reklám is lehet divat, desztem nem minden reklám divat, viszont a divat inkább reklám -
#10110 Legyen 3 napos, beszállok! :-DDDDDD -
#10109 ezzel elindíthatnánk egy két napos vitát :) -
#10108 divat és reklám között túl sok különbség sztem nincs -
#10107 Egyszerűbb próbálkozni a Nik Color efex pro B/W filterével, az gyorsabb és azonnal látható végeredményt ad, ha azt kinőtted, akkor próbálkozz a chanel mixerrel szvsz.
Én azzel szoktam FF-be konvertálgatni -
G_ArchAngel #10106 próbálgatom ezt a channel mixert, némi hatása van, de amint 800×600 körüli méretre konvertálok, azonnal szinte észrevehetetlenné válik... -
#10105 Borcsát nem kérdeztem, az ikrek meg nem tudnak beszélni, így elég esélytelen :) -
#10104 Ők hozzám jönnek :-) -
G_ArchAngel #10103 miért, Borcsa és az "ikrek" nem vállalták?:) -
#10102 ez a kettő volt tervbe véve, ígérem, nem lesz több ilyen -
G_ArchAngel #10101 akkor szokj le az SG-s lányok átöltözetéséről a szereposztó dívány mögött:))) -
#10100 na ez fájt
én és a divat..... brrrrrr [borzoNg]
attól mentsen meg a sors mindenkit!
RAW téma: részletességben nem látom a különbséget, max máshogy oldja meg az unsharp maskot a raw feldolgozó progi, én csak akkor használom, ha kell az a plusz dinamika -
#10099 LOÁL, hát ja :-) -
#10098 Yeltzin alig RAW-ol, FF-be sem konvertál túlzottan, Lateralusnak van benne tapasztalata, én meg most ismerkedek a témával mert érdekel. -
G_ArchAngel #10097 nekem egy pókhoz nincs 1,5cm-ről, mások vagyunk:) -
#10096 "kevesen mernek odamenni és 100mm gyújtótávolságon belül lefotózni egy ismeretlent..."
Nekem a legtöbbször gyomrom nincs hozzá...
-
G_ArchAngel #10095 igen, a Digitális fotóikola haladóknak, 89. oldal - channel mixer és társai... -
Gabo #10094 Bár én sem vagyok PS guru, de úgy tudom a profik az FF konvertálást színcsatornánként végzik el. Az egyes csatik intenzitásával így lehet játszadozni és ezzel lehet fokozni a képi hatást. A végén pedig a csatornákat egyesítve készül el a végleges FF kép.
Ha jól emlékszem talán a National Geographic valamelyik fotós könyvében írtak erről valamennyit. -
G_ArchAngel #10093 "Mert el lehet(nem 100%osan, azért még mindíg a B&W filmeknek van a legnagyobb dinamikája), és nem is kell PS gurunak lenni hozzá, alap dolgokról van szó."
én ezekre az alap dolgokra lennék kíváncsi... -
#10092 A szociofotós sajnos nem Pesti, elég messze lakik és ritkán jár ide, és igazi "analóg ember", nincs neki otthon internet elérése, mobilján soha nem lehet elérni (a számítógépéről inkább ne is beszéljünk, mert műkincskutatók ezrei szálnának rám ha megmondanám a típusát) :D
1 éve még ide járt fotós iskolába Pestre, akkor még sokat összefutottam vele, mostmár bő fél éve nem találkoztunk, ha itt is van pesten(kb évente 3x) mindíg elfoglalt :(
-
G_ArchAngel #10091 lehet vhogy értekezni az általad említett emberkével? -
G_ArchAngel #10090 hát, nekem a RAW utómunka igazából annyit jelentett, hogy a hisztogram "iskolapélda-szerű" legyen, és kivettem a színeket, így ha lehet még vmit tanulni, akkor érdekelne a Lateralus-által használt RawShooter...
Yeltzin úgy tudom .jpg-et haszál, legalábbis múltkor hasonlót említett, hogy neki felesleges a RAW, ha ugyanazt megtudja .jpg-ből is oldani (talán Zsu' fotóinál)... -
Balu san #10089 Szerintem ezt sokkal inkább az adott téma határozza meg. Sok olyan szociofotót láttam, amelyeknek pont a színek adták vissza a hangulatát. Persze portrénál én is a ff -et tartom "beszédesebbnek".
Egyébként nálam is a szociofotó dominál, mint fotótéma. Én is rajongok a fekete-fehér képekért. (rendkívül nehéz jó fekete-fehér képet csinálni) Többnyire valóban azt célszerű használni, bár úgy vélem, nem minden esetben. -
#10088 Igazság szerint még én is gyerekcipőben járok a digi témában, csak láttam már pár embert mit tud kihozni a RAWból. Mivel nincs még saját digi gépem nem estem neki komolyabban.
Szerintem konzultálj Yeltzinnel vagy Lateralussal, ahogy levettem nekik sok tapasztalatuk van RAW utómunkában. -
G_ArchAngel #10087 kíváncsi vagyok rá, mert én tényleg kerülöm a PS-t, így bár tudom alapszinten kezelni, a funkciók megfelelő felhasználásával nem vagyok tisztában...
már csak azért is, mert rajtad kívül mindenkinek tetszett (persze Ők sem értenek a PS-hoz), de ha lehet rajta javítani, akkor miért ne?
de lehet, ne úgy, hogy beszúrsz egy átalakított képet, hanem kérlek írd le, hogy mit és miért...
ezer köszönet! -
#10086 Ha látod a különbséget nincs meg benned a vágy hogy elérd azt a szintet digivel is? :)
Mert el lehet(nem 100%osan, azért még mindíg a B&W filmeknek van a legnagyobb dinamikája), és nem is kell PS gurunak lenni hozzá, alap dolgokról van szó. -
G_ArchAngel #10085 Ilford filmre fotózok és magam laborálok, de egyelőre nincs se film/dia, se síkágyas szkennerem, így csak a digitális fotókat tudom feltenni, azt én is észrevettem, hogy matt papírra hívott kissé alulexponált/hívott képek hatásossabbak ebben a témában - csak nehezebben publikálhatóak... -
G_ArchAngel #10084 nem alap, hanem elvárás...
a szociófotóknál a téma, mondanivaló a lényeg, amiről a színek elvonják a figyelmet, vagy pont nem a fő részlet kapja a legfigyelemfelkeltőbb színeket...
egy fotó, ha már szép színes, akkor az egyszerű szemlélőnek megfelelő lehet, míg egy szociófotónál ez édeskevés...
próbálj meg egy virágmakrót ff-ben megcsinálni: jellegtelen lesz...
ha egy aggódva telefonáló tűzoltót fotozól színesben, akkor a piros tűzoltóautó vagy a sárga sisak elvonja a figyelmet a cselekményről és az arcáról - ezért jobb ff-ben...
ha színesben fotóznék egy állomáson, a restiben vidáman iszogató embereket, akkor az már inkább dokumentarista riportfotó... -
#10083 "persze Neked ezt nem kell mondanom, hiszen már bizonyítottál..."
Szerintem összekevesz obe-al, én még nem raktam fel ide szociofotót ;)
Én azért merészkedtem véleményt nyilvánítani az ügyben, mert van egy szociofotós ismerősöm, ő FF filmre fotóz és magának laborálja a képeit.
Egyébként én is ellenzem a túlzott PS hozzányúlást, de azért te eseted a ló tulsó oldala szerintem :) Ha RAWba fotózol, akkor az igenis igényel bizonyos utómunkát. Nagyon jó témákat fotóztál, nekem tetszenek, de hiányzik a képeknek a brillanciája.
Persze nagyon fontos a kép témája, de egy jól laborált kép sokkal jobban átadja a lényeget, jobban megfogja az emeberek tekintetét.
Nem akarok tovább papolni, meg győzködni, egyszer próbáld ki hogy lefotózol egy témát a Digi és a filmes gépeddel is Ilford filmre, add be egy profi helyre (Obe is egy szerkesztőségi laborban csináltatta a képeit, beszélj össze vele, szerintem még lehet segíteni is tudna), aztán hasonlítsd majd össze végeredményt. -
Balu san #10082 Üdv all!
Greg, hogy érted, hogy szociofotónál alap az FF? -
G_ArchAngel #10081 nincs, mert semmi közük a PS grayscale-hez...
tudod, RAW (CR2) file-okat máshogy is lehet kezelni, és van akinek nem az utómunka a fontos, hanem odamenni a galambokat etető emberhez és pár jó szót szólni hozzá, vagy észrevenni egy felíratot egy képpel/témával összehozva - persze Neked ezt nem kell mondanom, hiszen már bizonyítottál...
(hál'sten egy ex-MTI-snek nem az utómunka milyensége volt a legfontosabb észrevétele...)
egyébként Blastának még annyit:
nézd meg a népszerűbb fotós oldalakon a makró vs. szoció mennyiséget - a szociófotó igencsak kihaló műfaj, kevesen mernek odamenni és 100mm gyújtótávolságon belül lefotózni egy ismeretlent...
ellenben makró/divat/épület/táj/természet dögivel tobzódik - nem kell nagy elhatározás egy híd traverzére mászni, vagy lopakodni egy réti boglárla mögé...
Persze, nagy örömömre szolgál, hogy itt kezd kialakulni egy olyan csapat, akik amatőrként is bizonyítani tudnak a fotózás egy-egy területén: Blasta - makró/városkép, Yeltzin - divat, modell, Galy - táj, természet...
Magam még keresem a helyem, de riport/szociófotó felé hűz a szíven... no, majd meglátjuk...
-
#10080 Szociófotónál alap a FF, de ettől szebben is meg lehetne valósítani SZVSZ. (Nem csak átkapcsolni B&Wre a Photoshopban :D - ha több munka van benne akkor sry) -
#10079 ami nem tetszik, az a 100% f/f... főleg a felső képeknél inkább kilapítja, élettelenné teszi a képet....
persze ez csak egy vélemény, eleve nem vagyok nagy ff rajongó -
#10078 nemtom eldönteni, hogy mi az üzenet, de talán pont ettől jó fotó -
BenceYCE #10077 Láttam is a smiley-t. Épp ezért nem is használtam caps lock-ot meg felkiáltójelet. ;) Nyugodt vagyok én mint pepsiben a menthos...
:)
:o)
:D -
#10076 Ez tény. Egy szóval nem mondtam, hogy ez nem baj. -
#10075 épp ez a baj... -
#10074 De hamár így felhoztad.
A metrós képen kívül nekem egyik sem jön be. Nem kedvelem a szocio portrékat, roppant divatos műfaj, ki kell menni egy bő napra a belvárosba és kismillió hajléktalant lehet fényképezni különböző szomorúbbnál szomorúbb helyzetben.
-
#10073 Csillapodj, nemmondtam semmi rosszat Angel képeire, és ha jól látom smiley-val zártam a kérdésem... -
BenceYCE #10072 Hova süllyedÜNK?
Bennem a Angel képsorozata a világ számos problémáját hozta fel kérdésként. Vagy asszed a fószer a galambok közt viccből dekkol? Amire IvJoe (Jocó) is rájött a képek láttán az engem is megfogott. Vagy a 10063-as képen az illető talán jobban szeret kapualjban aludni mint egy otthonban ahol a családja várja?