Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Blasta
Amúgy nem értem miért lett olyan fontos hirtelen (a másik fotós topikban is valaki ezt nehezményezte) a téma teljes élessége.
A mélységélességet nem úgy kell felfogni, mint valami ELLENSÉGET ami akkor jó minél kevesebb van belõle!!!!! Használni kell, de jól kell használni!

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Blasta
Nem hát :-)
A fordított obi lényege, hogy akkorát nagyít, amekkorát egyetlen "átlagos" optika nem képes, és teljesen jót tesz az ilyen makro képeknek ha a mélységélesség szépen látható. Lényeg, hogy a téma MEGFELELÕ része legyen éles.
(ezen a képen még ez is kicsit elcsúszott, nem pont a lepke feje a legélesebb, de ez már tizedmiliméterek kérdése. Márpedig szélcsendben is lengedezik annyit egy virág, hogy elcsússzon az élesség)

szerintem=szerinted

és akkor nem érné meg szerintem normál módban, kicsit kisebb nagyítással, de élesen? 😊

Amse
Szerintem nagyon jó így is.

Blasta
Jah, az így sikerült. :-/

Fordított objektívvel ilyen a mélységélesség. Szinte nulla, viszont hatalmasat nagyít.

gondolom nem direkt vágtad le
a szeme érdekes :o de szerintem túl kis része éles csak a témának

Blasta
BILLANGÓÓÓÓ :-)

Tom, alul levágtam a szárnyát... Ez van :-(

Blasta
Hát egy kicsit "oversaturated" a kép, de nem is kiállításra készült, csak a windows wallpaper-t utánzotam :-))))
A fád viszont sokkal szebb, nekem akkor még jobban tetszene ha nem középen lenne ;-)

sokkal szebben a színeid! 😞 de azért az "én fám" jobban tetszik 😊
na megpróbálok ps-pal valamit alkotni...

Dan Brown - DaVinci kód: olvashatsz benne a "phi"-rõl, azaz az aranymetszés szabályairól...😊

http://gaborszantai.co.uk/

Blasta
<#smile>

Blasta
Pl. ezen a fotón is aranymetszésben van a vitorlás.

én már érzem is a bizsergést a lábujjamban 😄

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

Blasta
Na, ezt sikerült gyorsban megtalálnom. Ez a fa kb. aranymetszésben van.

Blasta
Nem saját szavaim:

"Az aranymetszés szabályát már az ókori mûvészetek gyakorlói is elõszeretettel alkalmazták. Történetesen azért, mert a természet furcsa mód nagyon kedveli ezt az osztási eljárást. Ahhoz, hogy képeinken ezt mi is tudjuk alkalmazni, nekünk is fel kell tudnunk osztani a hosszúságokat ezen módszerrel.

Röviden, a teljes hosszúságot (x), úgy kell felosztani két részre, hogy az egész rész (a) a nagyobbik részhez (b) úgy viszonyuljon, mint a nagyobbik rész (b) a kissebbik részhez (a-b). Képlettel: a / b = b / ( a - b ) Ez persze egy másodfokú egyenlethez vezet, ha az aranyarány számot szeretnénk kiszámolni, melynek értéke kb 0,618. A lényeg, hogy ha a teljes hosszúságot a 100%, akkor a kissebbik rész 38,2%, a nagyobbik pedig 61,8%. Keresõnk képét függõleges, illetve vízszintes vonalakkal ilyen arányban felosztva, 4 vonalat kapunk, 4 metszésponttal. Ha ezen vonalak és pontok mentén helyezzük el a témánkat, képelemeinket, akkor az aranymetszés szabálya szerint komponáljuk a fotót."

Megpróbálok képet keresni, úgy érthetõbb!

amúgy ezt most direkt így vágtam hogy pontosan a közepén legyen,
de majd megnézem, hogy néz ki "máshol" a fa 😊

PResident Evil
szólok Blasta mesternek...

de tekintve hogy te ezt ps-ben nem fogod pixelre kiszámolni, egy körülbelüli értéket adhat...

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

asszem valami olyasmi hogy ha felosztod akkor a kis felosztott rész ugy aránylik a nagyobbhoz mint a nagyobb az egészhez...

van benne igazság de az aranymetszés az egy pontos arány csillag 😄
de nem mondtam hogy rosszul tudod 😄
éne nem oktatok 😄

PResident Evil
akkor, sry rosszul tudok, mint mindent...

hát??

nem az az aranymetszés 😄

PResident Evil
ne középen, hanem valamelyik oldalon legyen a téma

aranymetszés? 😊 valamelyik sarokra gondolsz?

Blasta
Adnék egy jótanácsot!
Próbáld az ilyen témákat aranymetszésbe foglalni! Sokkal jobb mintha középre helyeznéd!
Természetesen ez nem KÖTELEZÕEN használt eljárás, de ált. szebb kompozíciót eredményez mint a középre helyezés.

Mellesleg szép idõd volt.

Ezt is ma lõttem:

csak az idegesít, de nagyon, hogy az állvány nem fért be a táskámba, pedig ha tudtam volna hogy ilyen szép naplemente vár rám.... 😞

thx 😊

Blasta
szép kis ég, gratula!!

<#vigyor3>

Zillo
Szep a zumi.

Alah Alik Ya Sidi!

Galy
csináltam két wallpapert:

(beállítás háttérként 😉
ezért van, hogy a sportriporter messzirõl, nagyfényerejû távcsövekkel lövöldöz, nem úgy, mint a lelkes fotóamatõr, aki bekúszik a pást mellé és 3 méterrõl szembe vakuzza szegény versenyzõt😊

Galy
hm
thx
ugye van egy védõsisak a fejeden, mikor vívsz, ami elõtt mûanyagból vagy fémbõl szõtt maszk van, nagyon sûrû rácsozással, hogy a tõr vagy kard hegye ne tudjon rajta áthatolni...
ilyenkor az embernek máshogy fókuszál a szeme, hogy a 3-5cm-re lévõ rács mögötti képet élesebb tudja összerakni - ezért zavarja õket a villanás, ami oldalról érkezve is bántó a sok fehér védõruha és a megcsillanó fém markolatok miatt...

Tegnap sikerült pár órát a szabadban töltenem, elhoztam nektek az egyik virágom (eredti 4mpixeles-es):

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

Galy
ezt a rostély dolgot kifejtenéd?
Tapolcán van a hétvégén a Serdülõkori Magyar Vívóbajnokság, tegnap fogtam két tekercs ff filmet és az egész délutánt a közel 200 versenyzõ között töltöttem, sajnos sokáig nem élvezhettem a gondtalan fotózás örömét, mert megkértek, hogy vaku nélkül fotózzak, úgyanis a rostélyon keresztül jobban bántja a szemet, mint általában...
Pedig érdekes arcokat, érzéseket lehetett volna fotózni😊
Azért jó érzés volt egykori edzõimmel dumálgatni, köztük az olimpikon Szalay Gyöngyivel😊

Blasta
Csuháááá

ne csítejj! :-)

GregSB
Nem szedtem le. Van firefoxhoz exifnézõ extension <#bee1>

Mindig tanul az ember:-)

Placebó
Váááá háát Blaszz

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Blasta
A lencse mélységélessége és a CCD szinei egyértelmûen olypus kompaktra utalnak. 10-20 év fotózás és úgy ismered fel a digigépeket a képek alapján mint az autókat az országútaon!!!! <#idiota><#bohoc>

(gondolom leszedte a képet és megnézte az EXIF-ben tárolt információkat, abban benne van, hogy milyen géppel készült a fotó)

Ezt honnan tudtad? 😮

GregSB
Jó választás, olympus rulz 😊

Háj óllz~~
Megvettem elsõ digigépem, ennek örömére mielõtt kibontottam volna a söröm hirtelenfelindulásból lefotóztam, egészségetekre :-)

Crokin
Hali.
Romániában voltunk a
galériámban megtaláljátok a képeket. Nem valami nagy durranások, elsõ próbálkozás. (Nagy részük automatán készült, mert aznap vettem a gépet mikor indultunk, nem volt idõm sajna kiismerni. CanonA60)

Repatarurgyán

Shogun
Canon A80

Az a baszott féreg... Kh@oSz

Blasta
Igen, az alsó egyértelmûen a legjobb.
A bogármakrónál frankón látni a mélységélesség két határát, ez tetszik!
Mivel fotózol?