25245

• DirtyGab3sz
    A K200D magas ISO-n nem túl jól muzsikál!
    Legalábbis kitobival nem szabad csodákat várni...
    Egy fix 2.8-as 300 mm-essel nagyobb sansz lenne, de a kit 55-200...pfff....még a Tamron 55-300-asa is jobb!
    Pedig az sem egy nagy vaszisztdasz!
  • Dzsini
    ISO-t feltolod ameddig bírod, de akkor meg zajos lesz... úgyhogy inkább állvány (vagy támaszték vagy valami), plusz olyan 1/30-as időzár (vagy ameddig bírod zavaróan bemozdulás nélküli képpel) plusz RAW-ban fotózni, és utólag "feltöltöd fénnyel", még ha a gépen nézve alulexponált is lett, csak legyen valami - azt már számítógépen fel lehet javítgatni.
    sok mást szerintem nem tehetsz, de majd az okosabbak nálam ötletelnek talán.
  • repvez
    Kérdésem az egybegyültekhez, megközelitöleg milyen beállitást használjak légi felvétel alakalmával ha már kezd sötétedni délután 4-5 fele?
    PentaxK200d és kitobi 55-200.
    Tájfoto lesz, és azt akarnám, hogy ne mozduljon be és azért lehessen is látni rajta mindent, tehát ha 200as állásnál 6.3as fényerönél mivel lehet "játszani" a rövidebb záridö elérésére ugy hogy ne legyen alulexpos a kép .
  • DirtyGab3sz
    Idén augusztus 20.-a!
    Kossuth-tér.....tüzijáték....tök sötét az első durranás eldördülésekor....a vakuk szinte bevilágították a rakpartot!:D
  • DirtyGab3sz
    Ezen sem veszünk össze azért!:D:D
  • Tikal #23876
    én szimmetriára álltam, állvánnyal :D és vakuztam is, de csak deritettem a barátokat akik mindenképp akartak egy ilyen emlékképet, igaz nem kompaktom van, ez megment? :)
  • Dzsini
    nálam a kedvenc vakuzós kompaktos eset 1999-ben volt a teljes napfogyatkozásnál - Balatonon voltunk egy szálloda tetején (néhány csillagásztávcsővel meg egyéb mókákkal felszerelve), mikor beállt a totalitás a tó túlsó partján ezrével villogtak a vakuk... akkor még persze túlnyomó részt filmes gépek :)
  • 5Dani
    Sétáltam arra géppel, pont ehhez nem kell állvány, rakpart szélére lerakott gép véletlenül se tud bemozdulni. Botrány milyen amatőrfotós népvándorlás alakult ki, mindenki vitte a kis állványát, persze a baszott sok hely ellenére senki nem vette a fáradságot, hogy mondjuk beálljon tengelybe, ha már a Batyira ezért elgyalogol valaki, akkor azt a pár tíz métert még megtehetné, szerintem adja magát az épület szimmetriája. Vakuzós kompaktos ilyenkor is alap. Aztán láttam, ezen a nívódíjas Civilexpón is kiállították a sok szart :)
  • 5Dani
    Nekem meg kedvencem, szla :)
  • DirtyGab3sz
    vétóta egy senkiházi...gyakorlatilag...

Mábbocs...ez a véleményem róla!
  • Gabo
    Eszem ágában sincs rendet rakni. Csak sajnálom őket, mert a legtöbbször nem is értik mi a gond a képeikkel. Ha pedig egy-két jótét lélek esetleg megpróbál rávilágítani a hibákra, akkor jön a besértődés, a sznobozás, a stb. ...
    Igazából sokkal inkább az élet minden területén terjedő felszínességgel, sekélyességgel és igénytelenséggel van bajom. Régen a legegyszerűbb paraszt is díszítette az otthonát, használati tárgyait, ruháit faragással, hímzéssel. Dalokat, versikéket költöttek, a tehetségesebbek pedig zenéltek. Mert ettől érezték jól magukat. Mára az számít csodabogárnak aki a nevén kívül képes legalább két összefüggő bővített mondatot leírni, vagy a gondolatait, érzéseit bármilyen módon értelmesen kifejezni.
    És valóban remekül elférek mellettük, de mégis zavar. Ha nem zavarna, az csak azt jelentheti, hogy lassan kezdek én is beleolvadni a masszába és közönyössé válni.

Szerintem igenis van különbség abban, ha valaki tudatosan keresi azt, hogy hogyan lehet visszaadni egy pillanatot, egy hely hangulatát, és a között ha előzetes gondolkodás nélkül csak nyomja a gombot mindenre, ami meghaladja az ingerküszöbét. Az első feltételezi, hogy valamit ki akar fejezni úgy, hogy azt esetleg mások is megértsék, megsejtsék a második esetben viszont csak rögzíteni próbál valamit, amit ő maga sem tud megfogni, megfogalmazni. Alighanem napestig lehetne vitázni erről. Legyen annyi elég, hogy nem kattintgatok veszettül naplementét inkább csak csodálom. Nincs értelme egy n+1 képet készíteni róla, ha azzal semmi újat nem tudok megmutatni, vagy kifejezni. (Más témákra ugyan ez igaz...)
  • Tikal #23870
    egyébként honnan tudod hogy elfelejti átélni az élményt? Te nem felejted el mikor a naplementét fotózod vagy akármi mást? Ha ő abban éli ki magát hogy a kölkét a zsiráffal fotozza vagy anélkül, akkor mi van? Lehet őket sajnálni, meg fikázni, de a te képeid nem lesznek ettől jobbak vagy rosszabbak. Nem kell velük foglalkozni és kész...
    Én nem igazán találkozom ilyen emlékkép fotokkal, talán mert nem is keresem őket, ha mg véletlen belefutok akkor egy kattintás és máshol vagyok... nagy a net, elférsz te is meg ők... rendet rakni ugyse tudsz...
  • Gabo
    Jó kis írás. :o)
    Amikor legutóbb itt az sg-n a fotó megosztó oldalakról volt valami cikk, én is fejtegettem néhány rokon gondolatomat a nagyérdeműnek, kb. hasonló válaszokat eredményezve, mint amik erre a blogbejegyzésre jöttek.
    A nagy gombnyomkodás közben elfelejtik átélni a pillanatot és az élményt. Ha pedig mégis szeretne visszaadni valamit a hangulatból, akkor beleütközik a problémába, hogy halovány benyomása sincs arról, hogy fotózással hogyan kellene azt. Ezért aztán ontja az emlékképeket és mindenféle válogatás nélkül tölti fel a netre őket. És persze nem érti, hogy miért nem érzik a képeit nézve ugyan azt, mint ő...
    Legutóbb a kivilágított Parlamentnél volt szerencsém a jelenséghez. Én tisztában voltam azzal, hogy állvány nélkül egyetlen értelmes képet sem fogok készíteni, így leginkább csak kísérleteztem a letámasztott géppel és a hosszú záridővel. Viszont ők teljes komolysággal kattintgatták a mobilt, meg a kis kompaktot kézből kitartva, vakuval, a Citadellából és a Margit hídról. :o)
  • Lullaby
    Mennék én is csak hát!
  • 5Dani
    Mocskos kis dezertőrök ezek.
  • Lullaby
    Minden kép után egye jobban nem szeretlek ((: De képek azért jóak!
  • 5Dani
    W
  • Blasta
    Semmi gond, nekem okes igy, bar a notebook-on kicsit mashogy nezett ki nekem is
  • Aspyrin
    Color dodge(?) nekem túl sok, minhta alexpóssá tenné a képet.
  • 5Dani
    Amennyiben?
  • Aspyrin
    Nem sértő jelleggel mondom, de szerintem az utómunka kicsit erős lett.
  • Blasta
    Katedrális és gyaloghíd

• Blasta
    ...és a kontrákra adott rekontra:

- igen? hát akkor húzzá haza és dugd fel magadnak hígszarig :))))
  • Gabo
    "Bármit is mondtak magának eddig, a méret igenis számít."

Már nem tudom melyik külföldi fórumon olvastam a hasonló kaliberű kérdésekre adott válaszok között. ;o)
  • Lateralus
    ...és a válaszodra adott kontrák:

"Sógoromnak/Nekem/Kutyámnak is van, és ugyanennyi/több megapixeles"
    "Fiamnak ennél kisebb van és az digitális"
  • 5Dani
    Szokásos elsőreakciók:
    "Hány megapixeles?"
    "Sokba' van egy ilyen cucc?"
    "Maga engem ne KAMERÁZZON" (mondjuk nem téved nagyot)
    "Melyik tévében lesz benne?"
  • Taki29
    Nálam is mikor meglátták a pentax-ot az első kérdés az volt :
    - ez akkor már legalább 20 megás ugye ?
  • 5Dani
    Az ilyeneken látszik, hogy lesajnál, amikor megtudja, hogy a 30D-d csak 8 megás :)
  • Taki29
    Egy mobillal "fotózó" embernek akkor sem tudod megmagyarázni , hogy az nem csak mint egy kiegészítő elem a telefonján .

"-Nekem ne magyarázd meg a 14 mega az akkor is 14 mega . "
  • Dzsini
    14,6 MP mobilszenzor
  • Tikal #23851
    váá, akkor megmarad emlékképnek :D
  • Loál János #23850
    Szvsz bármelyik eddigi képed jobb ennél.
  • Tikal #23849
    jó e vagy csak nekem tetszik? :)
  • Gladiator
    Nohat, te is gyongyosi vagy? Amugy lehet, hogy "megfosztottak" minket tole, de legalabb kinez valahogy es rendben tartjak. Mondjuk vicces, h Mo-n fizetni kell azert, h egy normalis parkban setalhass:)
  • Aspyrin
    Velem a Füvészkertben akadékoskodott a portás, még nyáron: ezerrel fotóztam a lepkéket, amikor is odajött megkérdezni, hogy melyik újságtól jöttem... Aláíratott velem egy nyomtatványt, hogy a képeket nem használom fel publikálásra.
  • DirtyGab3sz
    Érdekesség, hogy is mennek felénk a dolgok mostanság....sajna!
    Egy fotósismerősöm írta a most következő rövid levelet...érdemes végigolvasni!

"Vasárnap délelőtt kicsi családunk és egy baráti házaspár (a kisfiammal egyidős pici fiukkal) felkerekedtünk egy vidám őszi fotózásra. Vendégeink Budapestről érkeztek és mivel ők nem ismerik Gyöngyöst és a lehetőségeket, én javasoltam nekik az Orczy kertet mint lehetséges helyszínt. Természetesen nálam elképzelhetetlen egy gyermekfotózás kellékek nélkül, ezért ide is vittünk magunkkal fadézsát, pecabottá avanzsált bambusz virágtámaszt és persze nálunk volt a fotóstáska is.
    A jegyvásárlásnál aztán ért minket a hidegzuhany. A hölgy éles szemét nem kerülte el a sok holmink és kereskedelmi célú fotózássá minősítette a tevékenységünket, ezért NEM JUTOTTUNK BE.
    Tisztelt Igazgató Úr, amennyiben olvassa a levelemet:
    1. Azon már többé-kevésbé túltettem magam hogy a gyöngyösieket megfosztották az egyik ha nem az egyetlen parkjuktól azáltal hogy elkerítették., de amin még nem sikerült átlendülnöm: miért kell fizetnem ahhoz hogy egy sétát tegyek a megmaradt néhány fa alatt, vagy megnézzem a kerti pavilont és a tavat? Nem elég hogy gyöngyösiként az én adómból is újították fel és tartják rendben?
    2. Ki és milyen alapon dönti el mi a kereskedelmi fotózás? Aki igényes szép képeket akar készíteni, és netán még a fantáziáját is bevetve kellékeket is visz, az már kétséget kizáróan hivatásos, pénzért dolgozó fotós akit a reklámosztályra kell irányítani? Milyen szerződést szerettek volna velem köttetni? És miért is kellene nekem a fotózásért az üzemeltetőnek fizetni?
    Mindenki elképzelheti mennyire kellemetlenül éreztem magam a barátaink előtt mikor megsemmisülve és dühösen elkullogtunk a pénztártól. Azt sem kell gondolom magyaráznom mennyire csalódott volt a két pici fiú amikor megtudták hogy nem megyünk be a halacskákat megnézni és nem fogunk „pecázni”.
    A fenti eset szolgáljon minden amatőr fotós számára tanulságként.
    Akinek magának nem sikerül levonni a tanulságot íme: Ha az Orczy kastély kertjében szeretnétek fotózni akkor vagy ne vigyetek kelléket, vagy álcázzátok azt! Pl. szalmakalap mint kellék bejut az én fejemen, de odabenn a fotózáskor már a kislány fején van. És így tovább.
    Nem szerettem volna ha a fotózás elmarad, ezért végül Sástón megejtettük a dolgot, de a tüske még jó darabig bennem marad."
  • DecenS
    természetesen csak hülyéskedtem alant :)

longexpo = hosszú exponálás, témától és a kívánt hatás eléréstől függően több másodpercig és/vagy több percig tartó exponálás (ennyi ideig jön létre maga fotó). így lehet alkotni olyan képeket, amin az állandóan hullámzó víz bársonyosan elmosott lesz, vagy a csillagok(járása) szép körívekké mosódik össze... etc, stb, usw.
  • DecenS
    jóóó hoooossszzzzaaaan tartó kiállítás és vásár kőbányán
  • Zsolo007
    Izé..lehet buta kérdés: Mi az a longexpó?

Köszi!
  • Taki29
    Milyen géphez kell ? Mert lehet tudok olcsót .