25245
-
gabatika #17315 kép a képben
Szép napot! -
#17314 hat ha nem rak senki
-
G_ArchAngel #17313 A mai objektívek rendelkeznek egy minimális UV-protektor bevonattal és ha jól emlékszem az érzékelők is tudják minimálisan kezelni...
Ettől függetlenül én az összes hivatásos/profi/öregróka/fotóstanártól azt hallom, hogy utcára ne menjünk UV szűrő nélkül...
Elég egy autó átal felvert kavics és vihetjük egy többtízezres javítára az objektívet.
Az aki fotózni indul és a sapkát állandóan az objektíven tartja, az készüljön fel arra, hogy egy őz nem fog bepózolni neki, míg leveszi, vagy a lufiárus kislány mosolya sem lesz őszinte...
UV és UV között zongorázni lehet a különbséget, az "olcsó húsnak híg a leve" itt hatványozottam érvényes: míg a párezres UV-k csak kicsivel érnek többet, mint egy objektívsapka, addig egy középkategóriás üveg már becsillanás elleni réteggel van kezelve, így kevésbé kapunk "lens-flare" effektet, illetve 99%-os fényáteresztőképességgel bírnak. Kicsit feljebb már olyanokat lehet vásárolni, ami páramentesítő bevonattal is rendelkezik, így egy sípályáról betérve egy "teázóba" hamarabb használható az objektív, mint ilyen védelem nélkül... -
G_ArchAngel #17312 a hegyekben Skylight-szűrőt illik használni... -
#17311 És bele mernél nézni az ívfénybe egy szimpla üvegen keresztül? -
#17310 Az UV is ugyanolyan fény, mint a látható spektrum (csak alacsonyabb hullámhosszal), szal sztem ez nem áll meg. :C
"Mind a műanyag, mind az üveg szemüveglencsék elnyelnek valamennyi UV sugárzást, de ez a képesség fokozható a gyártás során bizonyos adalékanyagok hozzáadásával, vagy speciális bevonatokkal. Néhány gyártó azt a jelölést használja, hogy UV elnyelés 400 nm-ig. Ez is 100 százalékos elnyelést jelent." -
#17309 A szimpla uveg is az UV sugarak szamara athatolhatalan.
Azert nem tudsz pl soha lebarnulni uveg alatt. Szoval CCD addig vedve van amig lencse van elotte.
-
#17308 UV szűrő az UV sugárzást szűri ki, ami igencsak hasznos ha pl hegyekben fotóz az ember. Minél magasabban vagyunk (tengerszint felett) annál magasabb az UV sugárzás, senki nem lőtt még képet repülőgépről, ami aztán szép lila lett?
Legtöbben ennek ellenére a frontlencse védelmére használják, mert olcsó és nem ront sokat a képminőségen. -
AnonymouS #17307 Ez a Te véleményed... de egy 3-5e ft körüli szűrő tuti, hogy nem javít a képen, inkább ront. A napellenzővel egyetértek, de hidd el, hogy a frontlencse nem számít bele a képminőségbe, tényleg azért van hogy védje az optikai lencséket (nem én találtam ki), persze azt nem mondtam hogy olcsó kicserélni, de általában nincs rá szükség. Ha nem egy harcmezőn fényképezel, valszeg nem lesz akkora sérülés a lencséken, ami látszódna a képeken, főleg ha fenn van a napellenző. Az meg hogy UV sugárzás ellen kell védeni a CCD-t... ok, védjed, rakd fel a szűrőt, de akkor ezért és ne azért hogy csak megvédje a lencséket. Szóval azért a marhaságtól kicsit messze vannak ezek a dolgok és komolyan nem én találom ki őket, hanem pl Mo egyik legnagyobb természetfotósától hallom. -
#17306 "Én azt mondom, hogy amennyit meg tudsz védeni egy ilyen szűrővel nem éri meg, mert ront a képen!"
Már bocs, de ez marhaság.
Tégy fel majd egy obi elé egy 5e ft-os UV-t, és hasonlítsd össze a képet egy szűrő nélküli fotón. Nem látsz majd semmi különbséget. Pl. használj Hoya szűrőt. Olcsók és jó minőségűek.
"egyébként a frontlencse pont azért van hogy megvédje a többi lencsét"
Meg ez is. Mert míg egy UV lencsét bámikor olcsón kicserélsz, a frontlencsét ennél kissé "bajosabb" cserélni, ha "megvédi" a többi lencsét.
Az UV sugárzástól pedig nem árt védeni a CCD-t, de UV szűrő nélkül is lehet élni.
Legjobb obivédő pedig a napellenző. -
AnonymouS #17305 Igen, de akkor ne szűrőt rakjanak, hanem sima üveget :), egyébként a frontlencse pont azért van hogy megvédje a többi lencsét - ami karc arra megy, nem fog látszani a képen, hacsak nem hatalmas vágás, mivel ott olyan kicsi a mélységélesség. Én azt mondom, hogy amennyit meg tudsz védeni egy ilyen szűrővel nem éri meg, mert ront a képen! -
#17304 azért rakják fel, hogy védje a lencsét. -
AnonymouS #17303 Ha egy szűrő ~3-5e ft, akkor inkább ne rakd fel, védelemre se, csak ront a képen. Amit meg tenne ez, azt megcsinálod ps-ben egy perc alatt. Ja, és Canon rullz! :P (esetleg Nikon) -
#17302 Marmint az UVt mindenfelekeppen elnyeli, de ez miert lenyeg?
-
#17301 De az UVt minek nyeli el? Ha az obi elso lencseje nyeli el az UVt akkor mivan?
-
#17300 Jo, akkor modositom, aki elegge/nagyon ert a fenykepezeshez :)
-
#17299 Nem, ez szűrő és nem parasztvakítás, sőt nem is búra. :D
Elnyeli az UV-sugarakat, és megvédi az obit. Nekem Sky szűrőm van, ez is UV szűrő csak ez picit kiemeli az ég kékjét. -
#17298 A topicban sincs profi tudtommal. (Najó Yulát kivéve, de ő szőkőévenként egyszer ha benéz ide. :D) -
#17297 *elneveztek
*kihajthato
[mar elfelejt majdnem magyarul, suxx]
-
#17296 ok, szoval gyakorlatilag csak egy bura, amit parasztvakitaskeppen elnevetek uv szuronek :D
ne mindegy.
DSLRt meg azert nem akarok, mert az mar komplikaltabb cucc, itt meg profi fotos nyomokban sincs. Ennek meg nagyon franko, hogy van kihajtha csavargathato lcdje, latod kozvetlen ha valtoztatsz a beallitasokon akkor milyen lesz a kep, stb. Aztan meg lehet manual dolgokkal is szepen ugyeskedni. Ertekeleket amiket lattam azok meg mind agyon dicserik.
-
#17295 Mondjuk, hamár R1, lehet, hogy inkább DSLR-t vennék, bár az R1 nekem nagyon tetszik, anélkül, hogy tesztet éztem volna róla. :DD -
#17294 UV filtert általában arra használjuk, hogy megvédjük az objektív frontlencséjét. Szóval, ha karcolódik, ne az obi legyen az, hanem a szűrő. Mivel az obi elég drága a szűrő pedig ált. ~3-5k. -
#17293 Mekkora poen, iskola egyik szekcioja amiben en is vagyok kapott egy rakas allami tamogatast, szovalm most megy a bevasarlas.
Kell keresnem egy profi video kamerat meg egy fenykepezogepet. A videokamerara van 5500dollar keret, 650 a fenykepezogepre. Holnap lesz itt a tanar, mar talaltam olcsobb franko videokamerat, szoval majd radumalom egy DSC R1re :D
Csomagban 819 dollar, plusz tax (az 7%korul van)
Ezeket tartalmazza:
1. DSCR1 vaz
2. 2Gig memory card
3. deluxe case
4. lcd screen protector
5. lens cleaning kit
6. full size tripod
7. card reader
8. UV filter, PL filter, FLDG filter
9. 1 gig flash drive
10. wide angle lens
11. telephoto lens
Most akkor mondja mar el nekem vki pls, hogy az UV filter pl mire jo? Mivel uvegen eleve nem megy at az UV sugarzas ezert otletem sincs.
Valamelyikotok otthon vette 200k-ert. Hat van kulonbseg az arak kozt...
-
#17292 Viszont úgy gondolom jól tette az esetek 2/3ában, hogy derített, különben szénnéégett volna az ég, vagy az alakok lettek volna vaksötétek.
Nem lehet mindíg HDR-ezni :D Pláne ilyen elkapott pillanatoknál. -
#17291 Nekem úgy tűnik a képekről hogy rendszervakuzott, nem a beépítettet használta. Biztos megszokás... ( fotoriporter ;) -
#17290 nem tetszik nekem se. -
mod #17289 Nekem ezek valahogy nem tetszenek... -
#17288 Az alapötlet teljesen jó, bár amennyi időt eltöltött a fotózással, sokkal ütősebb képeket vártam volna. Nem mondom, hogy jobbat csináltam volna (az biztos, hogy a vakut nem felejtettem volna kinyitva), de én nem nyertem 6000 eurót, és nem vagyok az index "sztárfotósa". -
#17287 szerintem van köztük 1-2 jó kép. amikor a két mami áll az tök jó. viszont ami nem tetszik, hogy ő inkább magyarországról csinált képeket és annyi benne a plusz, h a háttérben mindig ott van a family frostos kocsi. -
gabatika #17286 Rekordáron kelt el a Brassai-hagyaték -
AnonymouS #17285 ez turista-fotó pályázat volt? :P mert egykét kép kb olyan minőségű... -
#17284 Nekem az 5. kép (Hódoscsépány) tetszik a legjobban :) -
#17283 hát nem tudom... -
gabatika #17282 ha arra jártok majd
-
#17281 :) Nagyszerű! Köszi!
-=ZR=- -
#17280 devanám csak a saját fórumok között: link -
#17279 Sziasztok! Bár a topic-keresővel már küzdök, azért megkérdezem, hátha vki kapásból tudja, van-e olyan topic itt, ami kimondottan a telefonokkal készített képekkel foglalkozik???
Köszönöm a választ!
-=ZR=- -
#17278 Nalam (is) kekes-lilas a csaj poloja alul-oldalt, de TFT-m van, vagyis nem biztos hogy beszamithato;) -
#17277 Vazz erre nem is gondoltam :D
Lehet az én monitorom sz@r (elég régi darab). Nálatok nem kékes a csaj pólója? Meg úgy általában véve hidegek a színek nálam a képen. -
#17276 Esetleg ha tekergetsz a monitorodon, mas lesz;))