25245

• Lateralus
    Hiányolom a képről, hogy a háttérben leszáll az Apollo-13. :P
  • Galy
    wow
  • Gabo
    Én úgy tudom, hogy a japánok a civileket is felfegyverezték. Szóval az 5 milliós veszteségben a civil laskosság is jelentős részt tett volna ki.
    Persze ezzel nem kisebbíteni akarom a történteket. Azt hiszem az emberiség egyik legnagyobb szégyenfoltja volt ez az időszak.
  • Placebó
    A győzesek írják a történelmet.
  • 400Dani
    Nem felejtik megemlíteni, ez az egyetlen - és rendszeresen hangoztatott - érv Hiroshima mellett. A gond az, hogy katonák leendő, becsült veszteségére hivatkozva írtottak ki civileket.
    Elgondolkodtató az is, hogy a szintén borzalmas (nem csak zsidó) haláltáborok miatt állandó lelkiismeret furdalást generálnak, miközben az atombomba ügyében elég volt, hogy az egyesül államok annyit mondjon: sry.
  • Gabo
    Off...
    Valóban szörnyű és sokkoló, ami Hirosimában történ. De az éremnek van egy másik oldala is, amit valahogy mindig elfelejtenek megemlíteni.
    A Japánok a háború végén arra készültek, hogy a végsőkig küzdjenek, az utolsó emberig. A megadás fel sem merült bennük. Alig egy-két olyan hely volt a japán szigeteknél, ahol partra lehetett volna szállni és ezzel ők is teljesen tisztában voltak. Ezekre a pontokra vonták össze a szárazföldi alakulataikat és a civil lakosság felfegyverzése is folyamatban volt. Az amcsik pedig már javában dolgoztak a partraszállás tervein és a csapataik összevonását is már megkezdték a Csendes óceán szigetein. Az európai hadszíntérről hazatérő harcképes veteránokat szinte azonnal behajózták és vitték őket a csendes óceáni területekre. A katonák pedig tisztában voltak azzal, ha sor kerül a partraszállásra, nagy eséllyel meg fognak halni. Többségük úgy, hogy még Japán földjére sem léphetet volna.
    Tervek szóltak arról, ha a partraszállás nem halad kellő ütemben, vagy a veszteségek túl nagyok, akkor sor került volna a vegyifegyverek bevetésére is. Mind a két oldalon.
    Az a mészárlás, amire a partraszállás során sor került volna többszörösen felülmúlta volna a D-nap szörnyűségeit. Egyes becslések szerint, amik még csak nem is a legborúlátóbbak, legalább 5 millió ember halt volna meg a hadművelet során! Civilek, katonák, amcsik és japánok egyaránt.
    Egy elgondolkodtató dolog, hogy az akkor megrendelt és legyártott Bíborszív érdemrendeket még mai is osztogatják az amcsiknál.
    A két rossz körül, vajon ki melyiket választotta volna az akkori amerikai vezetők helyében?
    On...
  • nbj
    úristen :S:(
  • Loál János #18511
    Sokkoló képek Hiroshimáról.
  • Galy
    :DDDDDDDD
  • Blasta
    A kiállítást szponzorálja: Enesei Józsefné virágkötő :D
  • Blasta
    Fotokiállítás

http://pixinfo.com/hirek/2007-02-06_270502
  • Galy
    nem tudok segíteni.
  • Amse
    van kitobim, de annán szélesebb látószög kéne :)
  • Galy
    K-bajonettes 25mm? :DD
  • 89
    2. jobb, de ha az elsőn több helyet hagytál volna az égboltnak, az lenne jobb...szerintem...
  • Amse
    nemakar vki kölcsönadni péntekre egy nagylátót?
  • Blasta
    Hmmm, van benne vmi, de nekem a fekvő most jobban bejön :)
  • 400Dani
    Tehát az álló, horizont alatt vágva.
  • 400Dani
    Második a jobb, ha croppolod a tetejét.
  • Blasta
    Éndzsölnek szeretettel :)))

Ezek közül meg nemtom eldönteni melyik a jobb. Mindkettő 2 képes pano:

• mod
    Aranyos, nagyon jól csinálja, 5-6 év múlva, ha így fojtatja, lesz neve a szakmában!

[Ő IS DOBOL]
  • Blasta
    Nos a mikort én még nem tudom, ez általában millió külső tényezőtől függ és -mint az lenni szokott- folyton késik.
    Hogy mennyivel lesz fotósabb? Elvileg sokkal, de most leginkább a külcsínyt érte változás. Még én is kiváncsi vagyok, sokmindent nem tudok :)
  • G_ArchAngel #18496
    mikor jelenik meg?
    és mennyivel lesz "fotósabb"?
  • Blasta
    De meg ám! :)
  • Galy
    OFF, de ez egy must see:

Igor a dobos

/ON
  • Galy
    http://www.leica-camera.us/photography/m_system/lenses/465.html
  • Galy
    Leicának is van f/1-es obija, talán az is pont 50es
  • efem
    canon 50/1 -en kivul van meg F1-es obi?
  • G_ArchAngel #18490
    nem kellene keverni a párizsi és berlini skálát:)

mi ezt használjuk: ...1.0 - 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4.0 - 5.6 - 8.0 - 11.0 - 16.0 - 22...
  • G_ArchAngel #18489
    Megújul a Fotóvideo magazin
  • GregSB
    Ezt nem így kell kiszámolni :D

Pl van egy obid amin F22 a max, annak nem F11 lesz a fele.

Így jönnek sorban a rekeszek: F3.5, F4.5, F5.6, F8, F11, F16, F22

Ez 7db rekesz-szám, tehát a fele valahol a harmadik és negyedik (F5.6 és F8) környékén lesz.

De mint azt előbb írtam nem igaz minden obira, hogy minden körülmény között itt lenne a legélesebb.
  • GregSB
    Ez a közepes tartomány sem mindíg igaz, teljesen obi és gy.táv függő... Pl a 18-70-esem (D70 kitobi) 50-es gytávon F4,5-ön - legnagyobb rekeszen - adja a legélesebb képet. Viszont Tele (18mm) és Zoom (70mm) állásban F8 a legélesebb.
  • Gladiator
    becsapos kerdes?:D
    52/2 = 26.
    nem?:)
  • Lateralus
    És ha utánaszámolsz, akkor is annyi? :)
  • Gladiator
    ja, mer en ugy tudtam, hogy minden obi 11es rekesznel a legelesebb (mar amelyik tudja).
    Csak van olyan is ami mondjuk (hasrautok) 52-eset is tud, es annak a kozepe 26.
  • GregSB
    Általában F8-F11 környékén, de ez nagyon változó, van olyan obi is ami F5.6nál a legélesebb. A átlag zoomok pl más rekeszen adnak éles képet tele állásban, mint zoom állásban.

slrgear-en tesztelik az obi felbontó-képességét, zoomoknak különböző zoomtartományokban is, ott érdemes nézelődni. Ha meg nincs ott az obidról teszt akkor érdemes lőni egy teszt sorozatot azon a gy távon, amit a legtöbbet használsz.
  • Blasta
    Hol írtam 11-es rekeszt?
    Pl. egy eccerű kompakt gépnek általában F8 vagy F11 a legszűkebb rekesze, ennek a középtartománya kb. F4-5,6, ebben illik használni, ha nem kíván a téma mást.
  • G_ArchAngel #18481
    a közepes egy tartományt jelöl...
  • Gladiator
    most kozepes, vagy ~11-es rekesz? mert nem mindig 11 a kozep.
  • Blasta
    Nem. Bármilyen obit használsz, közepes rekesszel rajzolja a legélesebb képet, pláne akkor kell így fotózni, ha amúgysem túl jó minőségű az obid (lásd Galynak, a Sigma 70-300 nem a pengeéles képéről ismert, így rekeszelni kell). Egy L-es Canont már lehet tág rekesszel használni, de ott sem árt némi rekeszelés a jobb képminőségért (ha erre a fényviszonyok lehetőséget adnak).