25245

• Caligo
    Igen, egy sima fehér lappal egyszerű.
  • DoctorJohnson
    custom WB és kész :)
  • Caligo
    A wb hibát elkerülhetted volna, ha raw-ban fotózol (ha van rá lehetőség, nem tudom milyen géped van). Egy fehér derítőlappal is lehet ám kellemes megvilágítást/derítést elérni
  • Lateralus
    És azok az irodai neonok napfény színhőmérsékletűek? Mert könnyen lehetett volna az is szívás a vakuval kettesben.
  • Gabo
    Jó pap is holtig tanul...
    A múlt héten volt szerencsém a portréfotózást gyakorolni. Felmerült igényként, hogy a cég intranetére jó lenne feltenni a csoportunkról néhány fotót, és a csop. vez. az én nyakamba varrta a képek elkészítésének feladatát. A dolog abból a szempontból jó volt, hogy így igazoltan kivonhattam magam a szokásos pörgésből és kipróbálhattam magam egy olyan téma fényképezésében amilyennel még nem foglalkoztam. A negatívum, hogy néhány kolléga finoman szólva nem törekedett az együttműködésre. ;o)
    A körülmények nagyjából a következők voltak: Adott volt egy nagyobb, északi tájolású iroda helység, viszonylag széles ablakokkal. A neonokat nem kapcsoltuk fel, mert mindenki utálja őket. Ráadásul tartottam attól, hogy a felülről érkező fény eredményezne néhány nem kívánt árnyékot az arcokon. A vakut pedig én nem akartam használni, mert senkit se szerettem volna közvetlen közelről telibe villantani, meg a vérnyuszi szemeket is szerettem volna elkerülni. Így a fény elsősorban az ablakok felől érkező erősen szórt, kékes színezetű fény volt, amit még tovább rontott a kinti borongós idő. A megvilágítás egyetlen előnye annyi volt, hogy a fény oldalról érkezet...
    A képek komponálásakor amennyire lehetett a harmadolási szabályra támaszkodtam, portré állásban tartott géppel próbáltam mindenkit az "előnyösebb" oldaláról lekapni, az adott fényviszonyokat kihasználva. Mivel a háttér nem volt éppen az igazi, ezért igyekeztem kisebb mélységélességgel dolgozni, hogy valamennyire elmosódjon. A gyútávot. 50 mm ekv. fölött tartottam, hogy elkerüljem a perspektivikus torzulást az arcokon.
    Azt hiszem két igazán komoly hibát vétettem az egész fotózással összefüggésben. Az egyik az volt, hogy fel kellett volna kapcsolni a neonokat és legalább derítésként a vakut is használni kellett volna. Így elkerülhettem volna a bemozdult képeket (néhány alany nem akart nyugton maradni), illetve élénkebb színeket kaphattam volna. A másikkal pedig az utómunka során szembesültem, ez pedig az, hogy auto wb helyett ki kellett volna választani egy a fényviszonyokhoz inkább passzoló wb-t vagy sokkal inkább saját wb-t kellett volna beállítani. Most gürcölhetek azzal, hogy legalább nagyjából azonos színhőmérsékletre igazítsam a képeket. :o/ (Utólag az ember mindig okosabb...)
    Szerencsére nincs túl komoly elvárás a képekkel szemben. A végső változatuk 480x640-re lesz leméretezve, így nem okoz problémát a vagdalásuk és az utólagos beállítgatásuk. Úgy érzem, némelyik a körülmények ellenére is jól eltalált beállítás lett. Legközelebb pedig már valamivel rutinosabban fogok a témához nyúlni.

A képeket sajnos nem tehetem fel ide, pedig kíváncsi lennék a tippekre és a véleményekre. Mire kell szerintetek még egy ilyen esetben odafigyelni a fentieken kívül?

Miért is írtam le mindezt? Hátha betéved még egy-két amatőr aki esetleg hasonló problémával szembesül, mint Én. Elvégre mindig jobb mások hibájából tanulni... ;o)
  • efem

semmi extra csak vihar utan az ablakbol.
  • mod
    [URL=http://www.ivan.ru/archiv.htm]"Szép" képek Moszkváról[/URL].
  • ivjoe
    Az amatőr foto topicban vagy.
    És az SG linkek-nél lévő fotóink topic is az.
  • Zs0lt1
    Skacok, azt az amatőr foto topikot linkelje már be vki plz, mert sztem nekem az kell :D
    De most komolyan. Kösz :-)
  • ivjoe
    "*imago

makróz"

-.-
  • Gabo
    Roger6:
    Nem akarok amatőr vs. profi vitát, de azért a véleményemet Én is leírnám.
    Soha sehol semmilyen formában nem írtam olyat, hogy Én profi lennék vagy a felszerelésem az lenne. A fotózás csupán egy hobbi számomra, amiben örömömet lelem. De ez nem akadályoz meg abban, hogy ne vágyjak arra, hogy a képeim kifejezőbbek legyenek vagy hogy a fotós látásmódomat, technikai tudásomat fejlesszem. Erről a topikról sem állította senki, hogy profiknak lenne fenntartva.
    Ellenben a másik topik indulásakor elég egyértelműen tudomásunkra lett hozva, hogy akik oda pakolják a képeiket, nem akarnak kritikát és nem áll szándékukban a fejlődés, valamint nincs szükségük hozzáértő segítségre sem. Ezek után miért pakolnám oda a képeimet? Azért, hogy kórusban dicsérje mindenki őket még akkor is, ha csupán átlagosnak mondhatóak vagy még annak sem? Ettől nem lesz senkiből jobb fotós! Miért írjak oda bármiről véleményt, ha annak az eredménye csak személyeskedés és besértődés lesz, mert a másik félben annyi nyitottság sincs, hogy felnőttként fogadjon egy kritikát?
    Ha nem kérnek belőlem, akkor nem erőltetem másokra a véleményem.
    Ez az oka annak, hogy távol tartom magam a másik topiktól és a képeimet is inkább ide rakom fel. Itt legalább számíthatok arra, hogy esetleg néhány tapasztaltabb fotós érdemben véleményt ír róluk. (Még ha az néha rövid, tömör és nem is túl hízelgő...) Szerintem csak úgy lehet fejlődni, ha néha valaki időnként rávilágít a hibáinkra. Az ember hajlamos elveszíteni az önkritikáját és túl tökéletesnek látni azt amit publikál, ha néha nem rázzák fel.

Ami pedig a kereteket illeti. Szerintem régen rossz az, ha egy képet csak akkor vesznek észre, ha az egy keretbe van foglalva. Mert ha ez így van, akkor az a kép önmagában nem áll meg és a legjobb esetben is csak átlagos lehet...

Ha pedig a személyeskedésen kívül, normális hangnemben is képes vagy véleményt írni, akkor ezen a topikon szerintem abban senki nem fog kivetni valót találni.
    Részemről ennyi...
  • Lateralus
    Látod itt valahol kiírva, hogy "profi fotók topikja"?
    A készítője profinak titulálta a fotóit, vagy bárki véleményező?
    Mi az a profi fotó?

Bárki feltölthet ide képet. Ez egy nyílt topik. Attól, hogy annak idején néhányan átvonultak egy másikba sértődötten, mert néhány régebb óta ide írogató nem nyalta körbe a fotót és véleményt mondott róla...

Ahogy nézem egyik topikban sincs magasabb színvonal a képek terén. A különbség csak annyi, hogy itt megmondhatod a véleményed. Legfeljebb a készítő sértődötten átvonul a másikba.
  • szacsi
    makróz vagy, nemdebár? :|
  • ivjoe
  • Amse

[viccel]
  • ivjoe
    Na jó, már ezereszer leírtam, de most mégegyszer le kell:

MUTASS EGY PROFIT EBBEN A TOPICBAN! Csak egyet. Kérlek! :C
  • DoctorJohnson
    lol, picit jogosnak érzem :)
  • Roger6
    Nem, de ha a 19112-es hozzászólásban profi fotók vannak, akkor összecsinálom magam.
  • szacsi
    miért, egy kerettől lesz profi egy fotó?
  • Roger6
    Én befejeztem.
  • GregSB
    Na már megint kezdődik az "amatőr vs profi" vita.

• Roger6
    OFF/

Gabo! Te még keretet sem adsz a képeidnek4 De te aztán nem vagy amatőr, tudom... Így van. Te már kinőtted azt a csúnya amatőr fotó topicot. Csak a profikhoz írsz, ahova tartozol. Ez az! Életemet egy keretért, Gabo!

ON/
  • Gabo
    sharpshooter:
    Akartam mondani, hogy óvatosan kritizálj az "amatőr szekciónál", mert még a végén megszólnak érte. A dolog jó volt arra, hogy felelevenítse bennem azt, hogy miért nem akarok oda írogatni. ;o)
  • sharpshooter #19176
    jó is az, tavaly nem indultam, idén is adok esélyt másoknak
  • Galy
    idén is NG fotópályázat
  • Galy
    te meg nem dolgozol egész nap, vagy mi? :)))
  • 400Dani
    HírTV rúlzik brékingnyúz esetén.
  • DoctorJohnson
    tök véletlenül arra jártál, vagy a rendörségi CB-n hallgatod a forgalmat? :)
  • sharpshooter #19171
    de még a skoda is éppúgy lóg be mindegyikötöknek:)
  • 400Dani

:|
  • gabatika
    na, jó
    zizi vagy és kész :-D
  • sharpshooter #19168
    abból a szempontból, hogy nem tudod leírni az "igen"-t, szerintem érdektelen - mon'ami:)
  • Artae
    Tippelek: nem. :)
  • gabatika
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    kérdezd már meg, hogy apám Párizsban született-e
  • sharpshooter #19165
    kismalacot utánzod?:)

vagy az "oui"-ra gondoltál?:)
  • gabatika
    ui
    a levele is ama nyelven írodott
  • 400Dani
    Angolul tud?
  • ivjoe
    Ban! -.-
  • Falconer
    Szolj ha van vmi csaj. Nemtok franciaul. Meg fotozni sem nagyon.
  • SüNiMüNiSüNiMüN
    EZT NÉZZÉTEK MEG!!!!!!! ROHADT NAGY!!!! SZÉTRÖHÖGÖD A FEJED!!!

http://www.pasizaskonnyen.try.hu
    http://www.csajozaskonnyen.try.hu