25245

• Z
    Nem konkrét sztori. Amiket most leírok, azokat személyesen tőle hallottam. Azt mesélte, hogy korábban egy vidéki nagyvárosban volt egy vállalkozása ami jól ment, de attól megválni kényszerült. Aztán elindította a modellügynökséget, és szépen belejöttek a párjával, aki fotós. Mindig pluszos volt a vállakozás annak ellenére, hogy pl ma jutott a pénzéhez egy tavalyi munka után, egy februári melójának a pénze sincs még meg, stb.

Azt mesélte, hogy a divatfotózásban eléggé olyan a szisztéma, hogy ha minden kész a fotózásra, akkor mindenkinek kuss, és csak a fotós meg a modell van. Egy, a szakmában elismert nevesebb fotóstól szinte mindent meg lehet tanulni, ha maga mellé veszi az embert. Az iskolákban szerzett tudás a divatfotózásban nem nagyon számít. A fotós ismerősei közül volt olyan, aki idegileg kiégett a hisztis modell lányok miatt, volt aki homoszexuális lett a végére, stb. A saját párján is azt vette észre, hogy manapság fotózáskor síkideg. Amikor maga mellé vett egy tanoncot, és az nagy bőszen elkezdte mondani a fényképezéskor, hogy az egyik tincs nem jól áll...mire a fotós annyit mondott: Menj ki innen!

Pár hete egy 17 éves lányt fotóztak volna. Rajtra kész volt reggel a teljes stáb, már csak a lányra vártak. Aki nem ment el, mert előző nap szakított a barátjával.

Aztán állítólag ha az ember nem úgy él, viselkedik, hogy a divattal kel, fekszik, stb, akkor bizonyos helyeken nem is veszik komolyan. Van egy film: Az ördög pradát visel. Azt mondja, hogy az eléggé jól vázolja, hogy milyen a divatszakma. Mondjuk én nevettem azon a filmen, viszont úgy, ha igazságtartalma is van...hát akkor már nem biztos, hogy nevetés a reakcióm. A divattal kell élni, a divattal kell gondolkodni, a divatot kell reggelizni, ebédelni, ismerni kell a ruhákat, ha egy összejövetelen valaki azt mondja pl: Meghalt Lagerfeld, akkor kell tudni mondani valami olyat, hogy ki veszi át a helyét, stb. A párjának 1500 $-os öltönye, meg más egyéb jó drága ruhái vannak, hogy mindenhol komolyan vegyék, mivel sajnos nem mindenhol csak a fotós tudása számít.

Mondta volna még, de ennyi elég volt nekem.
  • G_ArchAngel #19478
    a srác annyira sokoldalú, hogy az már gömb:)

én igazából napisajtózni szeretnék, az alkalmazott fotográfia hidegen hagy - persze az első félév a nyelvtanulásról fog szólni...

nézegettem iskolákat is, de elég durva a szakadék: van 2 napos és 2 éves kurzus is:)

portfolióm messze nem ilyen színes és sokoldalú, de azt ajánlották, hogy fotózzak mindent amit csak érdekesnek találhatnak és pofátlanul házaljak vele:)

londoni sajtófotóst nem ismersz véletlenül?:)

(Amúgy pont a kollégáddal készített FM interjúban lett megemlítve, hogy máshol számít a végzettség, néhány országban már egyetemi szinten oktatják a sajtófotózást...)
  • efem
    lent a foldon a vakun az az atlatszo micsoda meg mien derito? :)
  • Yula
    Szia!

Dömötör Csaba nemrég ment ki Londonba fényképezni. Lehet már vissza is jött, ahogy a wiw-en láttam újra albérletet keres. Egy próbát meg ér felhívni. De még 1 srác van kint, akiről hallottam. Ő állítása szerint egy stúdióban asszisztensnek lenni nem olyan rossz.("megkeresem a palzma tévére valót..." - mondta. Már akinek ez szempont) Persze ott is meg vannak a lépcsőfokok. De ezt itthon sem tudod ki hagyni.
    Aztán, hogy milyen papírod van a fényképezésről... hát azt sehol sem kérik, csak a portfóliód ;)
    Szakmai tapasztalatot és rutint úgy sem az iskolapadban szerzed meg.
    Persze az alapokhoz szerintem igen fontos, de még azt sem mondom, hogy elengedhetetlen.
  • G_ArchAngel #19475
  • G_ArchAngel #19474
  • gabatika
    nem mondtam, hogy olaszok :P
  • G_ArchAngel #19472
    a 60 olasz csaj érdekel, a meló nem:)
  • efem
    az barati, nekem 19lany/2nap jutott csak
  • gabatika
    addig is munka:
    jövő héten olaszo-i meló (60 lány/hét)
    akit érdekel, keressen meg mail-ben, vagy priviben a részletekért
  • cenobite
    Modellfotózásos sztorit a népnek! :D

(Énisakaromhallani...) :)
  • Editthy #19468
    A modellfotózásos történet engem is érdekelne...
  • gabatika
    én is akarom :P
  • G_ArchAngel #19466
    jöhet a sztori:)
  • efem
    utobbirol meselhetnel, akar privatban is, erdekel a tema
  • Z
    Igazad van! Pesszimista hozzáállás nem segít. Sem itt, sem máshol. Persze tudni kell értékén kezelni a dolgokat, de ha valaki jó valamiben, akkor ne mondja már, hogy én neeeem, meg én úúúgyseeeeem.
  • Z
    Szóval ismered...amúgy mi vesztenivalód lehet, ha felkeresel egy lapot, beadsz egy referenciát, és elmondod a képszerkesztőnek, hogy ilyen-olyan amolyan témában készítenél riportot? Egyáltalán nem rosszak a képeid, ne becsüld alá magad!

Mellesleg pont ma beszéltem egy ismerőssel, akinek modellügynöksége van. Mesélt pár érdekes dolgot a modellfotózásról. Na azt nem akarom csinálni.
  • GregSB
    Na ez szerintem baromság. Nem ilyen pesszimistán kell hozzáálni. Abba gondolj bele, hogy London agglomerációjában több ember él mint Magyarországon összesen. Rengeteg kiadó, lap, ügynökség van ott. Ráadásul G-nek van egy elismert szakmai végzettsége (népszabi). Szerintem ha kitartóan keres, akkor simán fog találni munkát.
  • Loál János #19461
    Ja, és Olymposéknál van egy 2x-es cropfactor, tehát az obik gyújtótávját ennyivel fel kell szorozni.
  • Aspyrin
    Htx.
  • Loál János #19459
    A Sigma is gyárt hozzá obikat (Olympus 4/3-nak becézik).
  • Aspyrin
    Köszönöm, a bajonett típusát esetleg ismered? Gondolom nem csak kifejezetten olympus márkájú létezik.
  • 2Bálint
    szerintem a magunk kategóriája esélytelen odakint...
  • BiG G
    Első sorban figyelembe kell venned az objektív átfogását (pl: 18-55 mm), a fényerejét (pl: F2.8-F5.6), ezek a legfontosabb adatai egy objektívnak.

Ezen kívül ha például makrózni akarsz akkor olyat kell venned aminek a nevében szerepel a Macro szó, vagy vannak olyan objekítvek amelyek fel vannak szerelve képstabilizátorral (ezt minden típus máshogy jelöli, Canonnál IS, Nikonnál VR, Olympus-nál nem tudom van-e ilyen, és ha igen hogy jelölik).

Ezen kívül is biztosan vannak még tényezők, a többiek majd kiegészítenek tán, vagy nem. Ja és az ár is fontos tényező lehet :)
  • G_ArchAngel #19455
    a fotóst Gárdi Balázsnak hívják...

ez most olyan, mintha Wéber Gábornak mondtad volna, hogy keresse fel a Ferrarit, ha Massa helyére szeretne szerződni:)))

Balázs többszörös Sajtófotó, World Press Photo győztes, nem az én kategóriám:)
  • Z
    Van egy nagyon jó magyar fotós, aki a Newsweek-nek csinált riportot, és a Red Bull Air Race-eken is szokott fényképezni. Ha jól emlékszem, ő megkereste referenciával a képszerkesztőt ott, ahol dolgozni akart. De szabadúszó.

Nekem is mondták, hogy itthon csak egy felsőoktatási intézményben tanítják a fényképészetet úgy, hogy dipomázni is lehessen. Viszont azt is mondták, hogy Magyarországon, lósz@rt sem ér a fénykép ahhoz képest, hogy milyen megbecsült külföldön. Meg hazánkban állítólag újságok címlapját van, hogy 50000 Ft-ból kell megfotózni. :(
  • Sadist
    Minél távolabb helyezed a vakut az objektív geometriai tengelyétől. Mivel kompakt gépeknél ez nem túl megvalósítható, ezért szokott lenni rajtuk olyan vakumód, amiben használva először 1-2-t elővillant a vakuval, hogy az alany pupillája összébbszűküljön és csak utána villant rendesen.
  • Izus
    Sziasztok!

Teljesen laikusként kérdezem, hogy a "piros szemet" hogyan lehet megelőzni, kiküszöbölni? Samsung Cyber630 típusú gépem van.
  • Aspyrin
    Üdv!

Technikai infóra lenne szükségem: ha minden igaz hozzájutok egy olympus e-500-as vázhoz obi nélkül. Szükségem lenne hozzá alap objektívra de fogalmam sincs, hogy milyen adatokat kell figyelembe vennem.
  • GregSB
    + gúgli a barátod ;)
  • GregSB
    Próbálkozz ügynökségeknél.
  • G_ArchAngel #19448
    Segítsetek pls,

Egyszerűen nem találok fotóriporter álláshirdetést Londonban - nem aktuális (még), csak kíváncsi vagyok...
    Főleg arra, hogy ebben a szakmában való elhelyezkedéssel szemben milyen követemények vannak: itthon sokszor elég az ismerettség és a tehetség, de pl. Japánban egyetemi szinten oktatják...
    (nekem van rendes szakmai végzettségem, de itthon fotósként csak művészeti iskolákban lehet diplomázni)

Ha valaki talál erről valami infók, kérem segítsen!
  • G_ArchAngel #19447

szia, kellemes kép, de két dolgot változtatnék:
    - vágnék a baloldalból egy kicsit
    - ha lehet visszahozni, akkor a szemben láttatnám a szembogarat, nem csak egy nagy fekete látószervet:)
  • efem
  • Editthy #19445
    SIKER
  • Editthy #19444
    akkor átnevezem hátha az segít... és köszi!
  • ivjoe
    Akkor létrehozol egy file-t SH.CRC néven, aminek ez a tartalma:
    filename=SH.ZIP
    size=539471927
    crc32=5B74B312
  • Editthy #19442
    Vagy esetleg, ha megkérlek szépen kedves Greg... átküldenéd nekem mélen?? csak a crc.ét??
  • Editthy #19441
    idáig én is eljutottam , szépen össze is rakja... de amint végez kiírja, h a darabkákat összerakta, de hiányzik a crc... azt a letöltésnél nem is tudtam leszedni csak jobb egér és cél mentésével... de az txt fájl volt nem crc kiterjesztés... lehet itt a gond... ezért a kérdésem az h valakinek sikerült-e már működőképesen összeraknia??
  • ivjoe
    Totalcommander: Fájl --> Fájlegyesítés