25245
-
#19479 Nem konkrét sztori. Amiket most leírok, azokat személyesen tőle hallottam. Azt mesélte, hogy korábban egy vidéki nagyvárosban volt egy vállalkozása ami jól ment, de attól megválni kényszerült. Aztán elindította a modellügynökséget, és szépen belejöttek a párjával, aki fotós. Mindig pluszos volt a vállakozás annak ellenére, hogy pl ma jutott a pénzéhez egy tavalyi munka után, egy februári melójának a pénze sincs még meg, stb.
Azt mesélte, hogy a divatfotózásban eléggé olyan a szisztéma, hogy ha minden kész a fotózásra, akkor mindenkinek kuss, és csak a fotós meg a modell van. Egy, a szakmában elismert nevesebb fotóstól szinte mindent meg lehet tanulni, ha maga mellé veszi az embert. Az iskolákban szerzett tudás a divatfotózásban nem nagyon számít. A fotós ismerősei közül volt olyan, aki idegileg kiégett a hisztis modell lányok miatt, volt aki homoszexuális lett a végére, stb. A saját párján is azt vette észre, hogy manapság fotózáskor síkideg. Amikor maga mellé vett egy tanoncot, és az nagy bőszen elkezdte mondani a fényképezéskor, hogy az egyik tincs nem jól áll...mire a fotós annyit mondott: Menj ki innen!
Pár hete egy 17 éves lányt fotóztak volna. Rajtra kész volt reggel a teljes stáb, már csak a lányra vártak. Aki nem ment el, mert előző nap szakított a barátjával.
Aztán állítólag ha az ember nem úgy él, viselkedik, hogy a divattal kel, fekszik, stb, akkor bizonyos helyeken nem is veszik komolyan. Van egy film: Az ördög pradát visel. Azt mondja, hogy az eléggé jól vázolja, hogy milyen a divatszakma. Mondjuk én nevettem azon a filmen, viszont úgy, ha igazságtartalma is van...hát akkor már nem biztos, hogy nevetés a reakcióm. A divattal kell élni, a divattal kell gondolkodni, a divatot kell reggelizni, ebédelni, ismerni kell a ruhákat, ha egy összejövetelen valaki azt mondja pl: Meghalt Lagerfeld, akkor kell tudni mondani valami olyat, hogy ki veszi át a helyét, stb. A párjának 1500 $-os öltönye, meg más egyéb jó drága ruhái vannak, hogy mindenhol komolyan vegyék, mivel sajnos nem mindenhol csak a fotós tudása számít.
Mondta volna még, de ennyi elég volt nekem. -
G_ArchAngel #19478 a srác annyira sokoldalú, hogy az már gömb:)
én igazából napisajtózni szeretnék, az alkalmazott fotográfia hidegen hagy - persze az első félév a nyelvtanulásról fog szólni...
nézegettem iskolákat is, de elég durva a szakadék: van 2 napos és 2 éves kurzus is:)
portfolióm messze nem ilyen színes és sokoldalú, de azt ajánlották, hogy fotózzak mindent amit csak érdekesnek találhatnak és pofátlanul házaljak vele:)
londoni sajtófotóst nem ismersz véletlenül?:)
(Amúgy pont a kollégáddal készített FM interjúban lett megemlítve, hogy máshol számít a végzettség, néhány országban már egyetemi szinten oktatják a sajtófotózást...) -
efem #19477 lent a foldon a vakun az az atlatszo micsoda meg mien derito? :) -
Yula #19476 Szia!
Dömötör Csaba nemrég ment ki Londonba fényképezni. Lehet már vissza is jött, ahogy a wiw-en láttam újra albérletet keres. Egy próbát meg ér felhívni. De még 1 srác van kint, akiről hallottam. Ő állítása szerint egy stúdióban asszisztensnek lenni nem olyan rossz.("megkeresem a palzma tévére valót..." - mondta. Már akinek ez szempont) Persze ott is meg vannak a lépcsőfokok. De ezt itthon sem tudod ki hagyni.
Aztán, hogy milyen papírod van a fényképezésről... hát azt sehol sem kérik, csak a portfóliód ;)
Szakmai tapasztalatot és rutint úgy sem az iskolapadban szerzed meg.
Persze az alapokhoz szerintem igen fontos, de még azt sem mondom, hogy elengedhetetlen. -
G_ArchAngel #19475 -
G_ArchAngel #19474 -
gabatika #19473 nem mondtam, hogy olaszok :P -
G_ArchAngel #19472 a 60 olasz csaj érdekel, a meló nem:) -
efem #19471 az barati, nekem 19lany/2nap jutott csak -
gabatika #19470 addig is munka:
jövő héten olaszo-i meló (60 lány/hét)
akit érdekel, keressen meg mail-ben, vagy priviben a részletekért -
#19469 Modellfotózásos sztorit a népnek! :D
(Énisakaromhallani...) :) -
#19468 A modellfotózásos történet engem is érdekelne... -
gabatika #19467 én is akarom :P -
G_ArchAngel #19466 jöhet a sztori:) -
efem #19465 utobbirol meselhetnel, akar privatban is, erdekel a tema -
#19464 Igazad van! Pesszimista hozzáállás nem segít. Sem itt, sem máshol. Persze tudni kell értékén kezelni a dolgokat, de ha valaki jó valamiben, akkor ne mondja már, hogy én neeeem, meg én úúúgyseeeeem. -
#19463 Szóval ismered...amúgy mi vesztenivalód lehet, ha felkeresel egy lapot, beadsz egy referenciát, és elmondod a képszerkesztőnek, hogy ilyen-olyan amolyan témában készítenél riportot? Egyáltalán nem rosszak a képeid, ne becsüld alá magad!
Mellesleg pont ma beszéltem egy ismerőssel, akinek modellügynöksége van. Mesélt pár érdekes dolgot a modellfotózásról. Na azt nem akarom csinálni. -
#19462 Na ez szerintem baromság. Nem ilyen pesszimistán kell hozzáálni. Abba gondolj bele, hogy London agglomerációjában több ember él mint Magyarországon összesen. Rengeteg kiadó, lap, ügynökség van ott. Ráadásul G-nek van egy elismert szakmai végzettsége (népszabi). Szerintem ha kitartóan keres, akkor simán fog találni munkát. -
#19461 Ja, és Olymposéknál van egy 2x-es cropfactor, tehát az obik gyújtótávját ennyivel fel kell szorozni. -
Aspyrin #19460 Htx. -
#19459 A Sigma is gyárt hozzá obikat (Olympus 4/3-nak becézik). -
Aspyrin #19458 Köszönöm, a bajonett típusát esetleg ismered? Gondolom nem csak kifejezetten olympus márkájú létezik. -
2Bálint #19457 szerintem a magunk kategóriája esélytelen odakint... -
#19456 Első sorban figyelembe kell venned az objektív átfogását (pl: 18-55 mm), a fényerejét (pl: F2.8-F5.6), ezek a legfontosabb adatai egy objektívnak.
Ezen kívül ha például makrózni akarsz akkor olyat kell venned aminek a nevében szerepel a Macro szó, vagy vannak olyan objekítvek amelyek fel vannak szerelve képstabilizátorral (ezt minden típus máshogy jelöli, Canonnál IS, Nikonnál VR, Olympus-nál nem tudom van-e ilyen, és ha igen hogy jelölik).
Ezen kívül is biztosan vannak még tényezők, a többiek majd kiegészítenek tán, vagy nem. Ja és az ár is fontos tényező lehet :) -
G_ArchAngel #19455 a fotóst Gárdi Balázsnak hívják...
ez most olyan, mintha Wéber Gábornak mondtad volna, hogy keresse fel a Ferrarit, ha Massa helyére szeretne szerződni:)))
Balázs többszörös Sajtófotó, World Press Photo győztes, nem az én kategóriám:) -
#19454 Van egy nagyon jó magyar fotós, aki a Newsweek-nek csinált riportot, és a Red Bull Air Race-eken is szokott fényképezni. Ha jól emlékszem, ő megkereste referenciával a képszerkesztőt ott, ahol dolgozni akart. De szabadúszó.
Nekem is mondták, hogy itthon csak egy felsőoktatási intézményben tanítják a fényképészetet úgy, hogy dipomázni is lehessen. Viszont azt is mondták, hogy Magyarországon, lósz@rt sem ér a fénykép ahhoz képest, hogy milyen megbecsült külföldön. Meg hazánkban állítólag újságok címlapját van, hogy 50000 Ft-ból kell megfotózni. :( -
#19453 Minél távolabb helyezed a vakut az objektív geometriai tengelyétől. Mivel kompakt gépeknél ez nem túl megvalósítható, ezért szokott lenni rajtuk olyan vakumód, amiben használva először 1-2-t elővillant a vakuval, hogy az alany pupillája összébbszűküljön és csak utána villant rendesen. -
Izus #19452 Sziasztok!
Teljesen laikusként kérdezem, hogy a "piros szemet" hogyan lehet megelőzni, kiküszöbölni? Samsung Cyber630 típusú gépem van. -
Aspyrin #19451 Üdv!
Technikai infóra lenne szükségem: ha minden igaz hozzájutok egy olympus e-500-as vázhoz obi nélkül. Szükségem lenne hozzá alap objektívra de fogalmam sincs, hogy milyen adatokat kell figyelembe vennem. -
#19450 + gúgli a barátod ;) -
#19449 Próbálkozz ügynökségeknél. -
G_ArchAngel #19448 Segítsetek pls,
Egyszerűen nem találok fotóriporter álláshirdetést Londonban - nem aktuális (még), csak kíváncsi vagyok...
Főleg arra, hogy ebben a szakmában való elhelyezkedéssel szemben milyen követemények vannak: itthon sokszor elég az ismerettség és a tehetség, de pl. Japánban egyetemi szinten oktatják...
(nekem van rendes szakmai végzettségem, de itthon fotósként csak művészeti iskolákban lehet diplomázni)
Ha valaki talál erről valami infók, kérem segítsen!
-
G_ArchAngel #19447
szia, kellemes kép, de két dolgot változtatnék:
- vágnék a baloldalból egy kicsit
- ha lehet visszahozni, akkor a szemben láttatnám a szembogarat, nem csak egy nagy fekete látószervet:) -
efem #19446 -
#19445 SIKER -
#19444 akkor átnevezem hátha az segít... és köszi! -
#19443 Akkor létrehozol egy file-t SH.CRC néven, aminek ez a tartalma:
filename=SH.ZIP
size=539471927
crc32=5B74B312 -
#19442 Vagy esetleg, ha megkérlek szépen kedves Greg... átküldenéd nekem mélen?? csak a crc.ét?? -
#19441 idáig én is eljutottam , szépen össze is rakja... de amint végez kiírja, h a darabkákat összerakta, de hiányzik a crc... azt a letöltésnél nem is tudtam leszedni csak jobb egér és cél mentésével... de az txt fájl volt nem crc kiterjesztés... lehet itt a gond... ezért a kérdésem az h valakinek sikerült-e már működőképesen összeraknia?? -
#19440 Totalcommander: Fájl --> Fájlegyesítés