Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Irakban meghalt egy amerikai katona és a Reuters fotósa
július 12. csütörtök 18:19

Támadásban életét vesztette egy amerikai katona csütörtökön az iraki fõvárostól, Bagdadtól keletre - közölte az amerikai hadsereg. A parancsnokság tájékoztatása szerint a katona a Marne Akciócsoport tagja volt, további részleteket nem közöltek.

Ugyancsak Bagdadtól keletre, ahol az amerikai hadsereg iraki fegyveres csoportokkal vív harcot, meghalt a Reuters brit hírügynökség egyik iraki fotósa és gépkocsivezetõje. Tisztázatlanok a 22 éves Namir Núr-Eldin fotoriporter, valamint a 40 éves Szaid Smág halálának körülményei, bár szemtanúk egy nagy robbanásról tettek említést a térségben. Az iraki rendõrség közlése szerint vagy amerikai légicsapás, vagy aknatámadás történhetett.

Irak 2003-as amerikai megszállása óta a Reuters hat munkatársa vesztette életét a közép-keleti országban. A hírügynökség tájékoztatása szerint Núr-Eldin egyedülálló volt, míg Smág nõs, négy gyermek apja. Az elmúlt négy évben 108 újságíró és a sajtó 39 más munkatársa halt meg Irakban - közölte az újságírók védelmére alakult bizottság (Committee to Protect Journalists).

Meghalt egy iraki fogoly, feltehetõen a többi rab bántalmazása következtében, csütörtökön egy amerikai börtönben Bagdadban. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a rabot, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, éjjel egy órakor nyilvánították halottnak az orvosok a dél-iraki sivatagban lévõ Camp Buccában.

http://gaborszantai.co.uk/

titoktartási szerzõdésem van :-D

egyébként meg adok elérhetõséget, ha megtalálom - London biztos, vagy esetleg Dublin(?), mert ott van ismerõs

g, g-foto.hu

Na, gabatika, most Te teregesd ki a lapjaidat😄DDDDD

cenobite
Nem volt rossz sztem, sõt... Kb. én is ilyennek képzelem a modellfotózást/modelleket. Ezért nem is vonz - jó, tudni kell full amatõr vagyok. Persze ha XXX modellekrõl kellene sorozatot fotózni, azért azt talán +próbálnám. (Bár gépem/felszerelésem nincs hozzá, a lelkesedésem annál nagyobb!) 😄

gamertag: kenobita

Z
Na azért ez a fórum nem a Blikk újság! <#mf1>

De hát sajnálom, evvan. Konkrét dolgokra, nevekre nem is akartam rákérdezni nála, mert láthatóan tele van a hócipõje az egésszel. <#levele><#zavart2>

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

Z
Hm, hát igen...Yula: szaftos részleteket akarunk! Részleteket a népnek! <#hehe><#nyes>

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

hááát ez elég középiskolásra sikeredett, azt hittem, szaftosabb lesz <#szomoru1>

g, g-foto.hu

Nem a házalásra gondoltam, hogy nem kell csinálni, hanem arra, hogy Gárdi és az Õt alkalmazó médiák nagyon messza vannak még az álomvilágomtól is - neki nem kellett sem a NewsWeek-nél, sem a Red Bull-nál, sem a National Geographic-nál házalnia - ismerték addigra...

Gondolom Yula-t is megkeresték, nem Õ csengetett be az NG-hoz - persze majd Õ beavat mindket a részletekbe, ha akar😊))

Z
"de azt ajánlották, hogy fotózzak mindent amit csak érdekesnek találhatnak és pofátlanul házaljak vele😊" --- Ki az, akinek a véleményére hallgatsz? Csak mert mikor én mondtam, hogy Balázs hogyan csinálta anno, egybõl ezzel jöttél: "ez most olyan, mintha Wéber Gábornak mondtad volna, hogy keresse fel a Ferrarit, ha Massa helyére szeretne szerzõdni😊))".

Az egy példa volt, hogy õ hogyan kezdte. Akkor ugyanis pont arról kérdeztük, hogy hogyan cseppent bele ezekbe a körökbe. Szóval õ sem volt az elején híres-neves a külföldi körökben. Erre most meg már-már belátod, hogy tényleg így kell csinálni. Figyelj, ha látja a képszerkesztõ a potenciált benned, akkor fölösleges rágódni azon, hogy házalsz-e, vagy sem. Meg fogja venni a képeidet. Ha nem házalsz, akkor az esélyt sem adtad meg magadnak.

Z
Nem konkrét sztori. Amiket most leírok, azokat személyesen tõle hallottam. Azt mesélte, hogy korábban egy vidéki nagyvárosban volt egy vállalkozása ami jól ment, de attól megválni kényszerült. Aztán elindította a modellügynökséget, és szépen belejöttek a párjával, aki fotós. Mindig pluszos volt a vállakozás annak ellenére, hogy pl ma jutott a pénzéhez egy tavalyi munka után, egy februári melójának a pénze sincs még meg, stb.

Azt mesélte, hogy a divatfotózásban eléggé olyan a szisztéma, hogy ha minden kész a fotózásra, akkor mindenkinek kuss, és csak a fotós meg a modell van. Egy, a szakmában elismert nevesebb fotóstól szinte mindent meg lehet tanulni, ha maga mellé veszi az embert. Az iskolákban szerzett tudás a divatfotózásban nem nagyon számít. A fotós ismerõsei közül volt olyan, aki idegileg kiégett a hisztis modell lányok miatt, volt aki homoszexuális lett a végére, stb. A saját párján is azt vette észre, hogy manapság fotózáskor síkideg. Amikor maga mellé vett egy tanoncot, és az nagy bõszen elkezdte mondani a fényképezéskor, hogy az egyik tincs nem jól áll...mire a fotós annyit mondott: Menj ki innen!

Pár hete egy 17 éves lányt fotóztak volna. Rajtra kész volt reggel a teljes stáb, már csak a lányra vártak. Aki nem ment el, mert elõzõ nap szakított a barátjával.

Aztán állítólag ha az ember nem úgy él, viselkedik, hogy a divattal kel, fekszik, stb, akkor bizonyos helyeken nem is veszik komolyan. Van egy film: Az ördög pradát visel. Azt mondja, hogy az eléggé jól vázolja, hogy milyen a divatszakma. Mondjuk én nevettem azon a filmen, viszont úgy, ha igazságtartalma is van...hát akkor már nem biztos, hogy nevetés a reakcióm. A divattal kell élni, a divattal kell gondolkodni, a divatot kell reggelizni, ebédelni, ismerni kell a ruhákat, ha egy összejövetelen valaki azt mondja pl: Meghalt Lagerfeld, akkor kell tudni mondani valami olyat, hogy ki veszi át a helyét, stb. A párjának 1500 $-os öltönye, meg más egyéb jó drága ruhái vannak, hogy mindenhol komolyan vegyék, mivel sajnos nem mindenhol csak a fotós tudása számít.

Mondta volna még, de ennyi elég volt nekem.

a srác annyira sokoldalú, hogy az már gömb😊

én igazából napisajtózni szeretnék, az alkalmazott fotográfia hidegen hagy - persze az elsõ félév a nyelvtanulásról fog szólni...

nézegettem iskolákat is, de elég durva a szakadék: van 2 napos és 2 éves kurzus is😊

portfolióm messze nem ilyen színes és sokoldalú, de azt ajánlották, hogy fotózzak mindent amit csak érdekesnek találhatnak és pofátlanul házaljak vele😊

londoni sajtófotóst nem ismersz véletlenül?😊

(Amúgy pont a kollégáddal készített FM interjúban lett megemlítve, hogy máshol számít a végzettség, néhány országban már egyetemi szinten oktatják a sajtófotózást...)

lent a foldon a vakun az az atlatszo micsoda meg mien derito? 😊

asus p5k se, c2d [email protected], 4gb ddr2, 1.7TB hdd, leadtek 8600gt extreme, LG M228WA MSI s270, 30d,,85/1.8,50/1.8mk1,430ex,tamron 28-75/2.8,sigma 18-50DC,cokin szurok,m42 uvegek

Szia!

Dömötör Csaba nemrég ment ki Londonba fényképezni. Lehet már vissza is jött, ahogy a wiw-en láttam újra albérletet keres. Egy próbát meg ér felhívni. De még 1 srác van kint, akirõl hallottam. Õ állítása szerint egy stúdióban asszisztensnek lenni nem olyan rossz.("megkeresem a palzma tévére valót..." - mondta. Már akinek ez szempont) Persze ott is meg vannak a lépcsõfokok. De ezt itthon sem tudod ki hagyni.
Aztán, hogy milyen papírod van a fényképezésrõl... hát azt sehol sem kérik, csak a portfóliód 😉
Szakmai tapasztalatot és rutint úgy sem az iskolapadban szerzed meg.
Persze az alapokhoz szerintem igen fontos, de még azt sem mondom, hogy elengedhetetlen.

http://sopronyi.photoshelter.com

nem mondtam, hogy olaszok 😛

g, g-foto.hu

a 60 olasz csaj érdekel, a meló nem😊

az barati, nekem 19lany/2nap jutott csak

asus p5k se, c2d [email protected], 4gb ddr2, 1.7TB hdd, leadtek 8600gt extreme, LG M228WA MSI s270, 30d,,85/1.8,50/1.8mk1,430ex,tamron 28-75/2.8,sigma 18-50DC,cokin szurok,m42 uvegek

addig is munka:
jövõ héten olaszo-i meló (60 lány/hét)
akit érdekel, keressen meg mail-ben, vagy priviben a részletekért

g, g-foto.hu

cenobite
Modellfotózásos sztorit a népnek! 😄

(Énisakaromhallani...) 😊

gamertag: kenobita

Editthy
A modellfotózásos történet engem is érdekelne...

www.koleszafoto.hu

én is akarom 😛

g, g-foto.hu

jöhet a sztori😊

utobbirol meselhetnel, akar privatban is, erdekel a tema

Z
Igazad van! <#eljen> Pesszimista hozzáállás nem segít. Sem itt, sem máshol. Persze tudni kell értékén kezelni a dolgokat, de ha valaki jó valamiben, akkor ne mondja már, hogy én neeeem, meg én úúúgyseeeeem.

Z
Szóval ismered...amúgy mi vesztenivalód lehet, ha felkeresel egy lapot, beadsz egy referenciát, és elmondod a képszerkesztõnek, hogy ilyen-olyan amolyan témában készítenél riportot? Egyáltalán nem rosszak a képeid, ne becsüld alá magad!

Mellesleg pont ma beszéltem egy ismerõssel, akinek modellügynöksége van. Mesélt pár érdekes dolgot a modellfotózásról. Na azt nem akarom csinálni.

GregSB
Na ez szerintem baromság. Nem ilyen pesszimistán kell hozzáálni. Abba gondolj bele, hogy London agglomerációjában több ember él mint Magyarországon összesen. Rengeteg kiadó, lap, ügynökség van ott. Ráadásul G-nek van egy elismert szakmai végzettsége (népszabi). Szerintem ha kitartóan keres, akkor simán fog találni munkát.

Loál János
Ja, és Olymposéknál van egy 2x-es cropfactor, tehát az obik gyújtótávját ennyivel fel kell szorozni.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Htx.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

Loál János
A Sigma is gyárt hozzá obikat (Olympus 4/3-nak becézik).

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Köszönöm, a bajonett típusát esetleg ismered? Gondolom nem csak kifejezetten olympus márkájú létezik.

szerintem a magunk kategóriája esélytelen odakint...

BiG G
Elsõ sorban figyelembe kell venned az objektív átfogását (pl: 18-55 mm), a fényerejét (pl: F2.8-F5.6), ezek a legfontosabb adatai egy objektívnak.

Ezen kívül ha például makrózni akarsz akkor olyat kell venned aminek a nevében szerepel a Macro szó, vagy vannak olyan objekítvek amelyek fel vannak szerelve képstabilizátorral (ezt minden típus máshogy jelöli, Canonnál IS, Nikonnál VR, Olympus-nál nem tudom van-e ilyen, és ha igen hogy jelölik).

Ezen kívül is biztosan vannak még tényezõk, a többiek majd kiegészítenek tán, vagy nem. Ja és az ár is fontos tényezõ lehet 😊

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

a fotóst Gárdi Balázsnak hívják...

ez most olyan, mintha Wéber Gábornak mondtad volna, hogy keresse fel a Ferrarit, ha Massa helyére szeretne szerzõdni😊))

Balázs többszörös Sajtófotó, World Press Photo gyõztes, nem az én kategóriám😊

Z
Van egy nagyon jó magyar fotós, aki a Newsweek-nek csinált riportot, és a Red Bull Air Race-eken is szokott fényképezni. Ha jól emlékszem, õ megkereste referenciával a képszerkesztõt ott, ahol dolgozni akart. De szabadúszó.

Nekem is mondták, hogy itthon csak egy felsõoktatási intézményben tanítják a fényképészetet úgy, hogy dipomázni is lehessen. Viszont azt is mondták, hogy Magyarországon, lósz@rt sem ér a fénykép ahhoz képest, hogy milyen megbecsült külföldön. Meg hazánkban állítólag újságok címlapját van, hogy 50000 Ft-ból kell megfotózni. 😞

Sadist
Minél távolabb helyezed a vakut az objektív geometriai tengelyétõl. Mivel kompakt gépeknél ez nem túl megvalósítható, ezért szokott lenni rajtuk olyan vakumód, amiben használva elõször 1-2-t elõvillant a vakuval, hogy az alany pupillája összébbszûküljön és csak utána villant rendesen.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sziasztok!

Teljesen laikusként kérdezem, hogy a "piros szemet" hogyan lehet megelõzni, kiküszöbölni? Samsung Cyber630 típusú gépem van.
Üdv!

Technikai infóra lenne szükségem: ha minden igaz hozzájutok egy olympus e-500-as vázhoz obi nélkül. Szükségem lenne hozzá alap objektívra de fogalmam sincs, hogy milyen adatokat kell figyelembe vennem.

GregSB
GregSB
Segítsetek pls,

Egyszerûen nem találok fotóriporter álláshirdetést Londonban - nem aktuális (még), csak kíváncsi vagyok...
Fõleg arra, hogy ebben a szakmában való elhelyezkedéssel szemben milyen követemények vannak: itthon sokszor elég az ismerettség és a tehetség, de pl. Japánban egyetemi szinten oktatják...
(nekem van rendes szakmai végzettségem, de itthon fotósként csak mûvészeti iskolákban lehet diplomázni)

Ha valaki talál errõl valami infók, kérem segítsen!

szia, kellemes kép, de két dolgot változtatnék:
- vágnék a baloldalból egy kicsit
- ha lehet visszahozni, akkor a szemben láttatnám a szembogarat, nem csak egy nagy fekete látószervet😊

Editthy
SIKER <#vigyor>

www.koleszafoto.hu

Editthy
akkor átnevezem hátha az segít... és köszi!

www.koleszafoto.hu

ivjoe
Akkor létrehozol egy file-t SH.CRC néven, aminek ez a tartalma:
filename=SH.ZIP
size=539471927
crc32=5B74B312
Editthy
Vagy esetleg, ha megkérlek szépen kedves Greg... átküldenéd nekem mélen?? csak a crc.ét?? <#vigyor5>

www.koleszafoto.hu

Editthy
<#puszi><#vigyor> idáig én is eljutottam , szépen össze is rakja... de amint végez kiírja, h a darabkákat összerakta, de hiányzik a crc... azt a letöltésnél nem is tudtam leszedni csak jobb egér és cél mentésével... de az txt fájl volt nem crc kiterjesztés... lehet itt a gond... ezért a kérdésem az h valakinek sikerült-e már mûködõképesen összeraknia??

www.koleszafoto.hu

ivjoe
Totalcommander: Fájl --> Fájlegyesítés