338
A téma adoott, a mester írományai!
  • Matarese
    Én arra lennék kiváncsi, hogy a volt bajtársak mit szóltak a könyvekhez?
    Élnek még?
    Mi lehet a véleménye Picinek, Portának?
  • Augustus Gigo
    viszont dezertálhattak volna, de mégsem tették. ők voltak az elitek elitje, a katonáskodáson kívűl nem volt semmilyük, asszem barcelona, heide, pici az idegenlégióban folytatták karrierjüket
  • Astaroth
    Erre csak azt tudom mondani:20-30 felett már marha ritka az öngyilkosság,mégis meglepő vajon miért akartak tovább élni.

Talán azért, hogy taníthatssák az utókort.
  • Augustus Gigo
    akkor a menetjegy a pokolban volt benne
  • Astaroth
    Én ilyet nem olvastam a Gestapoban!
  • Augustus Gigo
    haverom írta!:
    Sziasztok! Bár már régi Hassel olvasó vagyok (minden eddig megjelent könyvét olvastam), csak nemrég, Tamás Attila segítségével (amikor jegyet próbáltam rendelni) találtam rá erre a fórumra. Én vetettem fel annak lehetőségét, mi lenne ha a találkozó alkalmával készülne egy levél az "Öregnek". Szerintem az Ő művei egyszerűen fantasztikusak! S hogy sokszor van bennük némi csúsztatás? Üsse kavics.

Reggel a vonaton azon gondolkodtam, mi lenne ha könyvet kellene arról írnom, hogy mikor mit csináltam, mi történt velem a múlt héten, vagy az előző hónapban, vagy akár egy évvel ezelőtt. Hát, Cavinton ide vagy oda, vannak képek, jelenetek, amikre a legutolsó részletekig emlékszem és fogok is, de úgy időrendileg eléggé zavarban lennék.

Hát akkor hogy lehetne elvárni Sventől hogy a háború zivatarának személyes átélése, átszenvedése után a könyveiben lévő események időrendileg tökéletesen kapcsolódjanak egymáshoz? Nagyon valószínűnek tartom, hogy ezeket az élethelyzeteket (csatajelenet, tivornyázás, ökörködés, kártyázás, bombázás, orgia, stb.) személyesen megélte, s mindezt úgy, hogy szerintem sokoszor azt se tudták a káoszban hogy éppen milyen napot írnak, hiszen egy lövészárokban étlen-szomjan, félig megfagyva-elvérezve és kialvatlanul, miközben lőnek rá, az ember már-már azt se tudhatja hogy az a borult ég most hajnalt jelent, vagy tán éppen esteledik?

Én úgy fogadom el a műveit, ahogy vannak. Kit érdekel, hogy mondjuk egy a "Bajtársak"-ban leírt jelenetnek időrendileg például a "Lánctalpak"-ban kellett volna lennie?

Az Ő műveit egy esemény folyamnak tartom, ahol a szürrealisztikus csatajelenetek vegyülnek iszonyú lidércnyomásokkal, ahol gyermekien naiv vágyak szembesülnek cinikusan kegyetlen közönnyel (jabok bombázzák az utat, de közben néhány tíz méterrel arrébb a Keleti Front szinte legsötétebb gyilkológépei segítenek egy szülő nőn és Papa az első gyerek világrajövetele után megállapítja, hogy egy egész óvoda van indulóban...!? S közben hull a napalm és százával halnak meg az emberek...!) Iszonyú ellentét! A mindent elsöprő halál és a kiirthatatlan élet ellentéte! És éppen ezeknek a a képeknek a megjelenítésében tartom mesternek a Mestert!

Ő a háborút a maga valóságában tárja elénk, sokkal hatékonyabban mint a Hollyvoody sikerfilmek, vagy az angolszász háborús írók. S mindezek mögött ott van az EMBER. Legyen az német, orosz, angol, vagy amcsi, tök mindegy.

S akik az Ő könyveit nem eleve előítélettel olvassák, azok a sok borzalom mögött fel fogják fedezni az emberi összetartást és szeretetet, a lelkünk mélyén megbúvó ösztönös vágyat a jóra. És ha ezt felismerjük, akkor könnyen rájövünk, hogy Hassel könyvei a háború ellen íródtak.

Ja, és segítenek helyretenni magát a II. Világháborút is, mert elegem van már abból a nyálas hősies fröcsögésből ami a győztes hatalmak szinte minden dokumentum értékűnek kikiáltott tankönyvéből, regényekből illetve filmjeikből árad!

Mindez amit leírtam, persze csak a saját véleményem, én legalábbis valami ilyesmit látok az "Öreg" műveiben és ezért tartom nagyszerű írónak.

Az pedig, hogy a fegyverek terén is vannak elírások? Közülünk senki sem olvasta eredetben az írásait. A fordítókról el tudok képzelni egyet s mást (nem Stanislawra gondolok, előtte le a kalappal), elég nézni a Spektrumot, Discoveryt vagy éppen a National Geographic-ot. A többnyire angolszász gyártók jóvoltából annyi tárgyi sületlenség van néha (főleg háborús) dokumentumfilmekben, hogy azokból már egy kész dokumentumfilmet lehetne összehozni. Ne haragudjatok ha túlzottan untattam bárkit is, majd máskor próbálok rövidebben fogalmazni. Még valami. Nekem a legidegesítőbb a "Menetjegy a pokolba" c. művéből Raszputyin, a medve. Az azért egy kicsit durva amit ez a medve művel... Üdv mindenkinek! Denvor.
  • Augustus Gigo
    húú ez kicsit komplikált
  • Augustus Gigo
    1Buffalo elvette a testvére nagyanyját
    2Ezért neki buffalo nagyanyjának is kell lennie
    3nagyanyja férjének pedig a nagyapja
    4ezért buffalo saját nagyapja is egyben
  • Augustus Gigo
    ja és buffalo paradoxa az erkölcsrendészek számára/asszema gestapoban van benne:
  • Augustus Gigo
    na itt a lista a sebesülésekről:Book Character Wound
    Wheels Of Terror Tiny Middle finger `disappears` during close trench fighting.
    Bauer Has half his cheek lopped off during close trench fighting.
    Möller Has his nose smashed during close trench fighting.
    Pluto Has one ear torn off during T34 attack.
    Porta Cut in one cheek and deep head wound in fight.
    Old Un Head wound in tank fighting. Cut in cheek in attack.
    Sven Lung wound during attack.
    Comrades Of War Tiny Has half his backside shot off by a mortar shell.
    Tiny Little toe torn off with pincers while in Torgau.
    Legionnaire Wounded in shoulder and neck.
    Sven Thinks he has gangrene. Has shell splinters close to spine.
    Assignment Gestapo Barcelona Wounded in throat by stray hand-grenade.
    Tiny Gets a hole in his forehead falling off a rock.
    Tiny Described as having lost an ear.
    Sven Described as having broken nose.
    Barcelona Described as having a glass eye.
    Monte Cassino Heide Scalped by a shell-splinter (glossy black hair gone from one side of his head).
    Tiny Loses two fingers, squashed under a packing case.
    Sven Loses two teeth.
    Porta Has a bloody flap of skin over his left eye.
    Heide Has a long gash in his buttock.
    Tiny Mouth torn up to one ear.
    Barcelona Knife wound in belly.
    Tiny Nose cut off in bombardment (Porta sews it back on again).
    Old Man Long gash in arm and injured in lung.
    Barcelona Has shell-splinters in abdomen.
    Heide Back of neck and shoulders are `one gaping, bleeding wound`.
    Liquidate Paris Sven Knife wound in leg during close combat.
    Gregor Referred to as having lost half his nose.
    Sven Explains his bad eyesight after phosphorous grenade attack. He always wears sunglasses.
    Tiny Shot through the calf by Sven (by accident!)
    Barcelona Bullet in right lung.
    Gregor Head wound.
    March Battalion Legionnaire Frostbite.
    Heide Cross cut in face by Legionnaire`s knife.
    Heide Nose beaten to a raw bleeding pulp in fight with Tiny.
    Tiny Right ear blown off and hand split open in tank battle.
    Porta Hole the size of a fist in his forehead during tank battle.
    SS General Barcelona Huge hole in the side of his chest after sledge crash.
    Legionnaire Deep gash in forehead during anti-tank fighting.
    Sven Severe snow blindness.
    Reign Of Hell Tiny Bitten on the leg by a fox!
    Sven Badly battered falling down the side of a mountain.
    Barcelona Half his left arm and shoulder blown off by bullet.
    Sven Hit by shrapnel from exploding shell.
    Sven Hit in the neck by bullet and convinced that he will be paralysed.
    Löwe Face splashed on one side with burning petrol.
    Gregor Grazed by bullet in side of head.
    OGPU Prison Tiny Shot through throat during attack.
    Porta Unspecified head wound.
    Gregor Shrapnel gives 'inch long furrow across forehead'.
    Barcelona Shot through neck.
    Sven Hit in ribs by bomb blasted rock.
    Porta, Tiny, Barcelona Unspecified bomb blast injuries.
    Heide Unspecified leg wound.
    Tiny Hip 'torn open lengthwise' by mortar explosion.
    Heide Deep hole in neck when dropped by two transport men who are carrying him.
    Tiny Kicked in knee and face scratched by Viola Ballbreaker.
    Tiny Scratched and eye closed-up by Ulrich the Panther.
    Barcelona Unspecified injury in tank battle.
    Albert Unspecified leg wound in tank battle.
    Tiny Face gouged by shell splinter.
    Sven Cut forehead in tank battle.
    Legionnaire Bad face wounds in tank battle.
  • Augustus Gigo
    elvileg tiltott fegyvernek minősült a lángszóró és a robbanó dumm-dumm golyók, de mivel minegyik fél használta nem fenyegetőzőtt senki az egyezmény betartatásával
  • Augustus Gigo
    találtam egy képet a filmből íme:
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
    beelgondoétatok, hogya háború végére hány sebesülése volt a szakasznak? sztem egyik katonának se volt ép testrésze:)
  • Augustus Gigo
    sajnálom nagyon
  • Augustus Gigo
    jó lenne ha lennne vmilyen antikváriumban, mivel a 2001es kiadású könyveket szivesen elolvasnám:)
  • Astaroth
    én is könyvtári könyvet olvastam de úgy tervezem ha egyszer eljutok egy könyvesboltba veszek egy Sven könyvet!
    Vagy esetlen antikvárium ott nem lehet?
  • Augustus Gigo
    akkor fogott el egyszer az ideg, mikor a kínai piacon a mein kampfal egybecsomagolva árúlták a gestapot és az ss general-tez gyalázat!
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
    tiszti egyenruhában:
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
    hadi nap november 15-én a MOM mozijában,
    ahol a diszvendég Sven Hassel lesz meg fegyvergyárak, stb...
  • Augustus Gigo
    hát jaremélem összejön majd a dolog
  • Matarese
    Az tök jó lenne, mert én is beállnék nála a sorba, hogy írjon alá...
  • Augustus Gigo
    él még most dolgozik a következő könyvén, mely a hitler ellen elkövetett '44-es merénylet körül bonyolodík, persze a régi szereplőkkel a főszerepbenlehet hogy okt végén jön magyo-ra dedikálni, a fiával már folynak a tárgyalások, és jók a kilátások!
  • Astaroth
    ezeket mikor írta eredetileg?És él még?
  • Augustus Gigo
    értem, nekem csak az új kiADÁSú könyvek vannak meg, és abban is a második kiadások, sajna most fopkozatosan adják ki a könyveket újra,de jobb mint soha
  • Matarese
    SS tábornok, Gestapo, mert ezek jelentek meg nálunk elsőnek, még nem keménykötésben...
  • Augustus Gigo
    melyik első kettőt, csak mert elvileg a kárhozottak légiója volt az első könyve
  • Matarese
    Hát megmondom őszintén én még csak a két első könyvét olvastam, de most akarom majd a többit is beszerezni végre.
  • Augustus Gigo
    benne van a kárhozottak légiójában, őt végül elfogják , több börtönt megjár, majd átvezénylik egy büntetőszázadhoz
  • Matarese
    Ez komoly?
    Honnan hallottad?
    Mármint a csajos dolgot.
  • Augustus Gigo
    dezertált egy nő miatt, de komolyan, a nőtt asszem kivégezték, haza elleni bűn felbújtása miatt vagy vmi ilyesmi!
  • Astaroth
    Neki elhiheted(büntetőszázad)!
    És vajon mért került a büntetőszázadba?
  • Matarese
    Az első könyve, ami nem kemény kötésben jelent meg a Gestapo, meg az SS tábornok.
    Utána csönd volt, aztán jött a többi, és ezeket újra kiadták keménykötésben.
    Nagyszerű író, nagyon jó könyvekkel.
    Bár azért néha elgondolkodom, hogy tényleg így volt...???
  • Augustus Gigo
    Sven Hassel egyik könyve kapcsán már írtam valami olyasmit, hogy kötelezővé kéne tenni az olvasását. Persze hiba lenne; akkor nem olvasnák olyan sokan és olyan szívesen, mint most.
    Sven Hassel több dologban is különbözik az átlagos háborúsregény-íróktól. Először is, remek író. Ha netán szerelmes regényt írna, az is kitűnő lenne. Azon kevesek közé tartozik, akik néhány szóval képesek hangulatot teremteni, elénk varázsolni helyszíneket, figurákat. Másodszor, ő tudja, miről ír. Mint dániai német dezertőr egy büntetőezredben harcolta végig a világháborút. Azok között, akik közül csak kevesen maradtak meg. Hírmondónak. Végül pedig Hassel a vesztes oldalon háborúzott, egy olyan ügyért, amiben nem hitt. És ezért sikerül elkerülnie a háborús regények legnagyobb csapdáját. A műfajt valahogy belengi egy hais pátosz. A tisztességes háborús regények bemutatják a vért, halált, szenvedést, de végül mégis minden rendben van, győznek a jók, az áldozatoknak volt értelmük, vannak itt remek fickók, nagy barátságok és úgy egyáltalán, katonának lenni, háborúba menni azért olyan igazi férfimulatság.
    Éppenséggel remek fickók és nagy barátságok Hasselnél is vannak, de mind halálraítéltek, csak az lehet a kérdés, ki marad meg közülük, hogy elmesélje mindazt, amit átéltek. Hassel háborúja nem férfimulatság, hanem gyilkos húsdarálóü, amely még előbb végez a lélekkel, mint az elgyötört testtel. Az ő főtisztjei bizony nem stratégák, hanem gyilkos elmebetegek, és én neki hiszek.
    És ha mindezek után azt hiszi a kedves olvasó, hogy valami elvont és unalmas könyvet tart a kezében, igencsak téved. A bajtársak, a nagydarab, csupa izom, verekedős Pici, a vagány Porta, a jóságos, de kemény Papa, a Légiós, a nesztelen ölés szakembere és a többiek harcolnak tankcsatában, egységüktől elszakadva, a frontvonalak mögé küldve, és persze a hamburgi és berlini alvilág kocsmáiban és bordélyaiban, ahol hamar elcsattan az elő pofon és kerülnek elő a kések, és ahol a büntetőezredbeliek otthon vannak.
  • Augustus Gigo
    A Führer parancsa egyszerű volt: irány Moszkva! És a rettegett Tigrisek támadásba lendültek, utat taposva a hadsereg számára az orosz sztyeppéken át. Öltek és taroltak, elpusztítva mindent, ami az útjukat állta. Hitler legvéresebb hadjárata vette kezdetét. Egy kudarcba fulladt háború, melyben orosz gyalogságiakat tereltek a robogó tankok elé: egy háború, melyben a német ágyúgolyók nem tudtak különbséget tenni orosz és német között. Egy háború, melyben az elfásult, didergő német katonákat már egyáltalán nem érdekelte a győzelem. Az egyszerű katona, a kisember már nem győzni akart, hanem életben maradni. De ez sem volt olyan egyszerű…

A vörös-fekete ködből egy lövész rohant elő. Vihogva ellökte a karabélyát, aztán a földre kuporodott, és vonítani kezdett. Úgy üvöltött, túlkiabálva a robbanások zaját, mint egy megveszekedett. Ahogy csak a bomlott agyúak tudnak üvölteni. Aztán felugattak a géppuskák, és az oroszok hullani kezdtek. Ezrével estek el, de alig dőlt ki egy, máris másik termett a helyén. Átgázolt a hullán, és folytatta az előrenyomulást a vérben úszó csatamezőn. Mellette és mögötte ezer másik. Vég nélkül. Mint egy rémálomban…
  • Augustus Gigo
    van vkinek meg kazin?