338
A téma adoott, a mester írományai!
-
YakHead #98 Üdv néktek népek. Na szóval, véletlenül akadtam erre a fórumra, de örülök, hogy sokan vannak akik szeretik Sven Hassel könyveit. Jómagam azon szerencsések közé tartozom akik az eddig magyarul megjelent összes könyvével rendelkezem. Igaz volt, hogy egyszerre megvettem 7 kötetet, mert attól féltem, hogy legközelebb már nem lesz belőle és igazam is lett.
A legutóbb az OGPU börtönt olvastam, az volt a 14. a gyűjteményemben. Az pedig, hogy elég zavaros a könyveiben az időrend, hát engem nem nagyon izgat. Én magáért a sztorikért olvasom. Ha csak a fele igaz abból amit leírt máris megéri elolvasni. Mondjuk Rejtő Jenő sem volt az idegen légióban mégis hitelesen írta le az ottani szar életet nemde? -
#97 elég sok minden van,ami nem stimmel a könyvekben..
pl.a kárhozottak légiójában leírja pici halálát,a honlapján pedig azt írha hogy pici,heide és a légiós túlélte.. -
Christian #96 de azt nem értem, hogy olvastam a lánctalpakba, hogy akkor ismerik meg Picit, és átkerül az ő századukba. De a Kárhozottak légiójában már alapból ismerték, mikor hozzájuk került Sven. Ez hogy lehet? Most mi az igaz? -
Augustus Gigo #95 Halleluja, épp ideje volt már, bár nem lett volna rossz meglepi a karácsonyfa alá:D -
#94 nemsokára a komisszár is megjelenik (már fordítják elvileg) -
Christian #93 ah, értem, köszi szépen! -
#92 Nézd meg jobban a címeket, a Lánctalpak meg a Kárhozottak légiója több nyelven is ott van. Úgy tudom 14 könyvet írt, a Komisszár kivételével mind megjelent már az Aquilánál. -
Christian #91 de lejjeb az egyik képen 16 könyve volt, ez meg csak 14! -
#90 -Gestapo
-SS tábornok
-Gyalogoshadosztály
-Lánctalpak
-Bajtársak
-Monte Cassino
-Eltörölni Párizst
-Pokoljárás
-Menetjegy a pokolba
-Fagyhalál
-OGPU börtön
-Kárhozottak légiója
-Kivégzőosztag
-A Komisszár (előkészületben) -
Christian #89 Hali!
Leírja valaki, hogy milyen könyvei jeletek meg? Nekem eddig 10 van meg (azokért is bejártam Budapestet), de a többit is meg szeretném venni, de sehol nemlehet kapni:( -
#88 ez nem igaz...tök szar! -
#87 fura,én úgy vettem észre,hogy tetszett:) -
#86 óú bazz, megnéztem hyyb-éknél, hát elég szar lett -
#85 nem lehet olyan szar -
Matarese #84 Ez a Lánctalpak a Sven Hassel könyv alapján készült??? -
#83 nekem megvan (egy hete),de rossz lett + nincs magyaritas hozza -
Augustus Gigo #82 na végre más is van újra aki sven hassel fan, meg van vmelyikőtőknek a LÁnctalpakból készült film? David Carradine a főszerepelő -
#81 na! mivammán, nem ír senki? -
#80 ja:D -
#79 de kemény logod van áron:) -
#78 jaja -
#77 Az Aquila kiadónál megjelent az összes könyve,kivéve a Komisszár,mert az még le sincs fordítva -
#76 Egyik kedvencem. Amit azzal a disznóval művelnek :DD -
#75 az Eltörölni Párizst elég jó könyv -
Matarese #74 Én most megvettem a legújabb börtönös könyvét (Ogpu börtön), kicsit olcsón, antikváriumban 1000Ft-ért, és már ki is végeztem.
Nem volt rossz, elkezdtem az Eltörölni Párizst, és most úgy érzem elég sok dolog mintha ugyanabban az időben lenne két könyvben, de 1000 km-re egymástól... -
#73 majd írok én -
#72 Vmi nagy fan tudna írni egy listát a magyarul megjelent kötetekről? Könyvtárban láttam már olyat is ami nem szerepelt a kiadó oldalán, és nem akarok lemaradni egyről sem:) -
#71 csá! most regisztráltam, én is nagy Sven Hassel rajongó
vagyok. -
Augustus Gigo #70 NA megvan a legújabb kötet, a kivégzőosztag, a héten jelent meg, nekem tetszik:) -
Augustus Gigo #69 -
Matarese #68 Szerintem tök mindegy, hogy időrendben össze van kicsit keveredve.
A lényeg, hogy ő az egyik legjobb író, és hihetetlenül jó könyveket ír.
Bár most a Fagyhalállal egy kicsit lassan haladok... -
#67 Ezt érettségire írtad?Vagy újságírónak tanulsz?! -
Augustus Gigo #66 Szerintem az Ő művei egyszerűen fantasztikusak! S hogy sokszor van bennük némi csúsztatás? Üsse kavics. Reggel a vonaton azon gondolkodtam, mi lenne ha könyvet kellene arról írnom, hogy mikor mit csináltam, mi történt velem a múlt héten, vagy az előző hónapban, vagy akár egy évvel ezelőtt. Hát, Cavinton ide vagy oda, vannak képek, jelenetek, amikre a legutolsó részletekig emlékszem és fogok is, de úgy időrendileg eléggé zavarban lennék. Hát akkor hogy lehetne elvárni Sventől hogy a háború zivatarának személyes átélése, átszenvedése után a könyveiben lévő események időrendileg tökéletesen kapcsolódjanak egymáshoz? Nagyon valószínűnek tartom, hogy ezeket az élethelyzeteket (csatajelenet, tivornyázás, ökörködés, kártyázás, bombázás, stb.) személyesen megélte, s mindezt úgy, hogy szerintem sokoszor azt se tudták a káoszban hogy éppen milyen napot írnak, hiszen egy lövészárokban étlen-szomjan, félig megfagyva-elvérezve és kialvatlanul, miközben lőnek rá, az ember már-már azt se tudhatja hogy az a borult ég most hajnalt jelent, vagy tán éppen esteledik? Én úgy fogadom el a műveit, ahogy vannak. Kit érdekel, hogy mondjuk egy a "Bajtársak"-ban leírt jelenetnek időrendileg például a "Lánctalpak"-ban kellett volna lennie? Az Ő műveit egy esemény folyamnak tartom, ahol a szürrealisztikus csatajelenetek vegyülnek iszonyú lidércnyomásokkal, ahol gyermekien naiv vágyak szembesülnek cinikusan kegyetlen közönnyel (jabok bombázzák az utat, de közben néhány tíz méterrel arrébb a Keleti Front szinte legsötétebb gyilkológépei segítenek egy szülő nőn és Papa az első gyerek világrajövetele után megállapítja, hogy egy egész óvoda van indulóban...!? S közben hull a napalm és százával halnak meg az emberek...!) Iszonyú ellentét! A mindent elsöprő halál és a kiirthatatlan élet ellentéte! És éppen ezeknek a a képeknek a megjelenítésében tartom mesternek a Mestert! Ő a háborút a maga valóságában tárja elénk, sokkal hatékonyabban mint a Hollyvoody sikerfilmek. S ez mögött ott van az EMBER. Legyen az német, orosz, angol, vagy amcsi, tök mindegy. S akik az Ő könyveit nem eleve előítélettel olvassák, azok a sok borzalom mögött fel fogják fedezni az emberi összetartást és szeretetet, a lelkünk mélyén megbúvó ösztönös vágyat a jóra. És ha ezt felismerjük, akkor könnyen rájövünk, hogy Hassel könyvei a háború ellen íródtak. Mindez amit leírtam, persze csak a saját véleményem, én legalábbis valami ilyesmit látok az "Öreg" műveiben és ezért nagyszerű írónak tartom. Az pedig, hogy a fegyverek terén is vannak elírások? Közülünk senki sem olvasta eredetben az írásait. A fordítókról el tudok képzelni egyet s mást (nem Stanislawra gondolok, előtte le a kalappal), elég nézni a Spektrumot, Discoveryt vagy éppen a National Geographic-ot. A többnyire angolszász gyártók jóvoltából annyi tárgyi sületlenség van néha (főleg háborús) dokumentumfilmekben, hogy azokból már egy kész dokumentumfilmet lehetne összehozni. Ne haragudjatok ha túlzottan untattam bárkit is, majd máskor próbálok rövidebben fogalmazni. Még valami. Nekem a legidegesítőbb a "Menetjegy a pokolba" c. művéből Raszputyin, a medve. Az azért egy kicsit durva amit ez a medve művel... -
Matarese #65 De érdemes antikokban is körülnézni.
Vagy az Alexandria könyvkiadókban...
Pl Duna plaza.
-
Augustus Gigo #64 Sztem érdemes várnod kicsit , mert dec-feb kiadják elvileg újra. -
Augustus Gigo #62 Pici nem halt meg, hanem Plutó, csak a fordító Plutót a magyarban Picinek fordította, így Plutó és Pici karakterét összevonta, talán egy új kiadáskor kijavítják. -
Matarese #61 Igen, most a Kárhozottak légiója után nekem is elég sok keverés van benne.
Porta, Pici, Papa is meghaltak az már biztos.
Egyébként én sem hinném, hogy ezeknek a dolgoknak a nagy része nem kitaláció... -
Augustus Gigo #60 na ja, vhol olvastam , hogy a háború első szakaszában/lengyleo./ az aknamezőkre baromfikat tereltek be, aknamentesíté gyanán, utána meg mivel már nem futotta rá, beküldtek egy-egy zászlóaljat:) -
#59 én is ezen a véleményen vagyok!A végén már az SS se kapott elég tankot nem hogy a büntetőszázad!Azok szerintem hullákat takarítottak,meg aknákat szedtek fel.Meg néha beállították őket az első sorba. -
Augustus Gigo #58 sokan azt modnják , hogy fikció az egész, nem is létezett a bümtető század, vagyis nem úgy ahogy leírta, mert egy büntető század nem kap panzer 5 ösöket meg kingtigereket, ezeket max az ss kapta nagy részben, és valóságban ők áépített p2-p3-p4el harcoltak