Melyik tápot?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bertino
átalakító nincs 😞
széthuzos ? ezt hogy érted ?

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

[NST]Cifu
Elvileg az alaplapba való csatlakozóról leválasztható egy négy tûs egység, valahogy így:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
átalakító? széthúzós verzió?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

bertino
így így <#worship>
van egy kis problem vele
ez ATX 2.0ás és több az ATX tûje, mint amilyen az NF7-Sv2.0 lapomba kell, szal most várhatok augusztusig az uj konfigig, mig használhatom <#vigyor>

[NST]Cifu
"...a súly a megbízhatóság jele..." (Penge Borisz) <#ravasz1>

bertino
megjött a táp

pontosan 2 kg

bazi nehéz

Saddalim
Chieftecnél itt csak 101-es van. Melyik boltban láttad?

DanyyX
Najó, akkor beszélhetünk a feszültség stabilizálás fogalmáról. Ugyanis a mért körbõl stabilizált feszültség (bizonyos számítógépes célokra fejlesztett cél IC-kben hõkompenzált stabilizáló kör van) teljes mértékben alkalmas referenciafeszültségnek a méréshez. Mivel a mérõ IC-be integrálva van a stabilizáló kör, és az leszarja, hogy honnan van táplálva, és stabil feszültséget képes elõállítani a mérõkörnek, és teljesen pontos értéket fog mutatni.

Ha egy DMM-el a FET ek körnéykén méregetsz, pontosan az lesz közelítõ érték, mert a DMM mért értéke elég nagy mértékben függ az elem állapotától. Javaslok egy precízebb analóg mûszert ilyen mérések elvégzésére. Vannak már jó digitális labormûszerek ilyen mérésekhez százerekért, de pl. egy régi magyar gyártmányú analóg feszültégmérõ is tökéletesen megteszi.
Szal az alaplapi mérõ IC pontosságával semmi baj nincs, ellenben a DMM vagy más néven Digitmulti pontosságával, amelyet jobb körökben csak közelítõ értékek mérésére használnak.

\"Pitét evő lányok... nyalom a pitétek.\"

Az, hogy a mérõkört maga a mért feszültség táplálja, így soha sem fog pontos értéket mérni. Többnyire még közelítõt se nagyon. Ha valóban kíványcsi vagy arra, hogy mennyit ad le a VRM, akkor a PWM FET-ek környékén kell megmérned pl egy DMM-mel.

DanyyX
Mi a bajod a szoftveres feszültség méréssel? (Ami valójában hardveres)

NEm egy bika termék. Az a 12V-on 12A bizony meglehetõsen karcsú.

Bármilyen témába ásod magad bele egy kicsit is jobban, ugyan erre fogsz jutni. Fokozottan igaz ez a számítástechnikára, ahol csak látszólag van sok gyártó, gyakorlatilag ritka egy termékkörben a tucatnyi gyártó is. A Tagan-t is megveheted, legalább lesz aki mesél a hosszútávú tapasztalatokról.<#vigyor2>

Nem felesleges, mivel ezzel lehet csak igazán jó hatásfokú tápegységeket építeni. Emellett jelentõsen csökkenti a hálózatba visszajutó zavarokat, ami nem csak a szolgáltatónak jó, hanem neked is, mivel így a környezeted villamos rendszere stabilabban fog mûködni. És környezetkímélõ.

20k-ért már jófajta 500W-os tápok vannak. Ha a késõbbiekben tervezed egy CrossFire vagy SLi rendszer építését sok HDD-vel és ODD-vel, akkor ezek közül kell választanod. Ha nincsenek ilyen terveid, akkor egy Chieftec GPS-400AA-102, FSP Greenpower 400, vagy hasonló Enermax simán kijön ennyibõl, sõt még a Seasonic S12-400 is, S12-430 is. Vagy rábobsz még egy keveset és veszel egy teljesen néma is kitûnõ (és emellett folyamatosan 80% feletti hatásfokú) FSP Zen-t.

NeoMaN
😊
pfc......

Amiket olvastam róla azok alapján felesleges, de biztos tévedek. 😊

Saddalim
legeslegfeljebb 20.000 de azért legyen alatta...

[NST]Cifu
Kérdés: mennyit szánsz rá?

Ennek egyébként egy 360W körüli táp is bõven elég lehet, de ha elõre tekintesz, nem árt szerintem azért egy nagyobbat venni (420-450W körül). Márkák terén akkor a lentiek alapján FSP, Chieftec, Enermax bátran ajánlható (ez az ársorrend is).

Saddalim
asus a7v600-x, ati radeon 9600xt, leadtek tvxp, 2 cd/dvd combo, panel, egy 120gb 7200rpm ATA, egy 120gb 7200rpm SATA
ehhez milyen M.O.-N KAPHATÓ tápot kéne? a mostani coolink 400W-os szerintem kifingott (nemrég volt itt róla szó)

bertino
jujjjdejo, ma megrendeltem, holnap meg jön is a Chieftec

[NST]Cifu
Na ha eddig azt hittem, hogy átlátom valamennyire a tápegységek világát, meggyõztél, hogy ebben tévedtem. 😊))

Szóval FSP vagy Enermax, a Tagan pedig parkolópáján. Okés. 😊

A software-es feszültségmérést azért el kellene már felejteni, semmire sem való.

DanyyX
Jah, amúgy aktív és passzív PFC között annyi a különbség, hogy a passzív nem sok mindenre jó. Csak egy induktivitás, meg asszem egy RC van a tápcsatira ráheggesztve (jobb helyeken még ferrit is, bár az csak a tápot védi a hálózati zavroktól).
Az aktív PFC kicsit jóval bonyolultabb, és az már hatékonyabb is sokkal. Hátulütõje, hogy azért érzõdik a tápegység árában...

DanyyX
Hálózati ingadozások nem igazán tudnak megfektetni egy tápot, ami sokkal veszélyesebb, az pl. egy nagy feszültségtüske, amely ha egy bizonyos idõtartamnál hosszabb, akkor simán el tud lõni tápegységet is, de tulajdonképpen bármi mást is. Az ilyeneket az UPS teljes mértékben megfogja, de kompenzálja a feszültség-eltéréseket is. (Ezt meg is szokták adni a dokumentációban, hogy felfele, illetve lefele hány %-ot tud kihúzni).

A másik probléma, amit hosszú távon semmilyen kapcsolóüzemû táp nem szeret, az a felharmonikusokkal szennyezett hálózat. Felharmonikusokat bármely szarul kompenzált táp tud a hálózatba juttatni (pl. egy kinai DVD lejátszó tápja), és ezeket szûrni nem igazán lehet.

Összefoglalva: Az UPS jó dolog, csak pénzbe kerül <#whatever>

DanyyX
Az UPS-eknél sajnos elég népszerû, hogy nem szinusz jön ki belõlük. Ugyanis egy négyszögjelet sokkal könnyebb elõállítani, mint egy szinuszt, fõleg nagy teljesítményen. Mostani otthoni felhasználású UPS-ek 90%-a nem szinuszt ad a kimenetre. Többnyire ilyen lecsapott élû négyszögjeleket, vagy ilyen lépcsõszerû akármit állít elõ. (Majd fotózok belõle, ha vkit érdekel)

Egy magyar gyártmányú 1200VA-es UPS-en láttam eddig elég szabályos szinuszt, valamint egy régi 4KVA-es orosz! inverteren. (Az inverteren szinte kifogástalan szinusz volt)

kirol
Hát most zsém se naygon van, úgyhogy hanyagolom kicsit a témát. Most mióta szétszedtem megy 3,23 - 3,25 -el.

DanyyX
Kontakthiba miatt feszültség csökkenés nem valószínû. Fõleg tized V-ok.

Leginkább a táp szabályzó áramköreiben lehet vmi apróbb probléma. Mondjuk egy ellenállás értéke megváltozott, vagy ilyesmi, és kicsit alulszabályzott a kimenet. Ez még elég valószínû is lehet, a hirtelen 30-35 fokosra nõtt hõmérséklettõl. Amúgy, a 3.3V helyett 3.18V az még tûrésen belül van, nem igazán érdemes vele foglalkozni.

A másik eset meg az lehet, hogy a winbond mérõkörben van a hiba, bár az kevésbé valószínûbb.

Mindenképpen aktív PFC ajánlott, a UPS-t kell jól megválasztani. Persze ha már van UPS, akkor ez nem kivitelezhetõ. Arról nem is beszélve, hogy a komolyabb tápok kivétel nélkül aktív PFC-sek. A szinuszos kimenetû UPS-ek egyébként is nagyobb áthidalási idõt biztosítanak azonos akkukapacitás mellett.

FSP-bõl meg van ezer féle (a Bluestorm széria lényegében a Value kategória náluk). Egyébként az egyik legjobb, legmegbízhatóbb márkának tartják. A ToPower tápjai (ezeknek a márkaneve a Tagan) esetén viszont pont nem mer egyelõre senki biztosat mondani, mivel a jelenlegiek nem eléggé régi konstrukciók, fõleg a hûtésük kérdéses.

Amit még ajánlani lehet a korábban említetteken kívül, az a Seasonic. A Thermaltake-eket, Zalman-eket nem igazán érdemes megvenni, mivel egy sima FSP olcsóbb. A két cég meg az FSP-tõl vásárol. Az OCZ is veszi a belet, méghozzá a ToPower-tõl (viszont hagyományosabb, már bizonyított hûtést alkalmaznak). A Yeschico tipikusan a Delta-tól vásárol, de az azonos belû Chieftecekhez viszonyítva drágább, és sokszor gyengébb minõségû alkatrészekbõl rakja össze.

Ezt csak belinkelem.

Punker
rossz kezdés 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
A PH! tesztjeiben elég jól szerepeltek korábban az FSP-k, és itt is van egy 400W-os példány, de nem tudom mennyire tartós darabok. A 400W-os FSP azért érezhetõen könnyebb volt, mint a 420W-os Chieftec... 😊

Ha jól értem akkor ha van UPS, akkor passzív, ha nincs, akkor aktív PFC ajánlott?

A Tagan-ok hûtése némileg problémás, elég sok helyen nem áramlik a levegõ a táp házán belül. Vegyél helyette inkább FSP-t.

A PFC kialakítása nem teljesen mindegy. Az aktív PFC-s tápok nem nagyon kultiválják, ha az elõttük levõ UPS-bõl nem szinus (vagy legalábbis szinusz közeli) jel jön ki, hanem négyszög(szerû).

Az aktív PFC-s tápok viszont nem érzékenyek a hálózati ingadozásokra, lévén elég széles a bemeneti feszültségtartományuk. Tipikusan nincs is rajtuk áramrendszer átkapcsoló.

Punker
ha akkora az áramingadozás jogos, nekem 500-as APC van

Guer
tök8 milyen tápod van ha rax elé egy szünetmenteset akkor emiatt egyik sem fog megdögleni...

Elõszöris megköszönöm kielégítõ válaszukat a kérdésemre "lada for ever" és "cifu" kollégáknak!
Ma körüljártam 4 kompjuter javítû mûhelyt, és aszt a megdöbbentõ választ kaptam, hogy mindegy mijen tápot veszek, az áramingadozás mindet tönkrefogja tenni (mifelénk meg van ingadozás rendesen). Bizonyítás képpen megismutattak nekem két chieftec-et (idáig a legmegbízhatóbbnak tartottam) amit szintén a pillanatokra kiesõ hálózati feszültség tett tönkre. A dobozát látva nemhiszem hogy pár évtõl többet üzemelt volna, nemlehetett rá mondani hogy kiöregedett.
Mikor látták rajtam kétségbe esésemet hogy most akkor mitvegyek hogy sokáig éljen a gépem, asztmondták lehet a gépembe NEO táp is, ha veszek rá egy UPS-ot az megvédi mindentõl és nemkell azon paráznom hogy elszáll a konfigurációm. Ehhez mitszóltok? (nem az idétlen fogalmazásomra gondoltam teli hibákkal, hanem a tartalmára!)
Nemvalószínû hogy a feszültségcsökkenést a tápod produkálja, mert a tápban ami feszültség ingadozást válthat ki azok az elektrolit kondenzátorok, de azok pontosan fordítottan viselkednek. Tehát, a bekapcsolás pillanatától enyhe feszültség növekedést váltanak ki. Teszik eszt általában hamár régi a tápod.
DanyyX
A PFC a teljesítménytényezõ-javítást jelenti, ahogy Cifu is mondta, Power Factor Correction rövidítése.

Ha bõvebben érdekel...

[NST]Cifu
Power Factor Correction. Röviden és tömören az elektromos szolgáltatónak hasznos, európában azt hiszem már kötelezõen PFC-vel kell szerelni bizonyos teljesítmény felett a tápegységeket (nem csak a számítógépeknél). Számodra szinte lényegtelen, hogy a tápegység aktív vagy passzív PFC-s.

Punker
sok? miért sok teljesen normális ár 500-as tápért az én enermax-om még most is 30k körül van aszem pedig ez már több mint 1 éve kijött.

kirol
Viszont erre adnak 6 év garanciát, amit te írtál arra megy 1 -et.

Hát nem tudom. A problémám a következõ.
A Winbond Hardware Doktor szerint a +3,3V helyett per pill 3,18 V van.
A dolog úgy zajlik, hogy pl 2 hete szétkaptam az egész gépet, hogy portalanítsam, így a kábeleket is megmozgattam értelemszerüen, majd összerakva ment rendesen a +3,3. Aztán telik az idõ, és szépen lecsökken. De mindig ezt csinálja, ha szétszedem, akkor jó egy darabig, majd csökken.
Ezért gondolom én, hogy valami érintkezési hiba lehet, bár ez is necces, mert valami vagy érintkezik, vagy nem.
Ha meg a táp miatt van, az semlehet egyszer jó, aztán meg nem, majd megint jó ha szétszedem, megmozgatol a vezetékeket. Nem?

Megmagyarázná nekem valaki hogy pontosan mitjelent a tápoknál az a rövidítés hogy PFC? Idáig csak homályos magyarázatokról olvastam.
DanyyX
Ha, a Chieftecrõl így gondolod, nézd meg az Enermaxot. Nekem arról hasonló a véleményem. <#wink>

DanyyX
Ez a 600W nagy hülyeség passzív hûtéssel. Egyszerûen csak lehetetlen, semmi több. Nincs az 600W, az biztos...

bertino
enermaxra én is, ha lenne rá keretem

[NST]Cifu
Izlések és pofonok, én azért bármikor elcserélném a Chieftec-emet egy Enermax-ra vagy Tagan-ra. 😉
A következõ gépcserénél úgyis cserélni kell a jelenlegit, most az 500W-os Enermax Liberty a legszimpatikusabb nekem. 😉

Hát az Chieftec, a tápok tápja, a tápok istene!<#worship>Nekem olyan csak álmomban lessz. Szerintem annál nincsis jobb!!
bertino
ez ?
nem tul olcsó ?
én is ilyet rendelek holnap 😉

Kitûnõ Delta belû táp. Megveheted nyugodtan.

ezért a pénzért normális Thermaltake tápot kapsz.
mondjuk egy ilyet THERMALTAKE 480W W0021RE Dual FAN

itt

kirol
Hát én ilyet találtam: 17.700 Ft +ÁFA (21.240 Ft)
Ami nagyon sok.

[NST]Cifu
Árat nem írnak, de egyébként nem tûnik rossz választásnak.