6979
Melyik tápot?
  • dara
    És ha az? Attól még nem lesz jó. Ráadásul mint írtad is: elvileg. Ha valóban az lenne, akkor nem egy konkrét bemeneti feszérték lenne rá megadva, hanem egy tartomány (Chieftec-nél pl 100V-240V-ig terjed, a tartomány szélessége persze típusfüggő). Aktív PFC-s tápnak ugyanis félig meddig mindegy mekkora a bemenő feszültsége. Az alsó határértéket a szabályzási tartalék a felsőt a beépített főtrafó és aktív elemek szabják meg.
  • zoolee
    SF aurora 600??
    Az mien???
  • Guer
    elvileg aktív pfc....
  • dara
    Vagy nem. A tervezése rém szar, hamar kiszáradnak benne a kondik, emiatt gyorsan veszít a teljesítményéből, és egy év után már talán 300W-ot sem bír leadni. Emellett egy fia védelem sincs benne, tehát ha megy, akkor visz is magával ezt-azt.

Egy mai átlagos rendszerhez bőségesen elég egy minőségi 300W-os táp, olyat meg 7-9k-ért lehet venni újonnan (de a 350W-os FSP is kevesebb mint 9k-ba kerül, és köröket ver szerencsétlen Q-Tec 650W-ra, minden szempontból, pl a két 12V-os ága lead 25A-t. Emellett van 80plus tanúsítványa is, szóval nem fűti el a bevitt energia felét, mint a Q-Tec: FSP350-62PFB; FSP350-60PFB).

A Q-Tec szar, nincs rajta mit szépíteni. Viszont nem keverendő a jó minőségű tápokat gyártó QTechnology-val. Na azokat a tápokat nyugodt szívvel lehet ajánlani.

Ha Te azt állítod, hogy egy 650W-os tápnak van oka büszkélkedni egy 20A-es 12V-os ággal (főleg hogy csak egy van belőle), akkor nem vagy realista. Ez egyszerűen szégyen! Nézd meg egy komoly 650W-os táp 12V-os ágait. De mondok jobbat: a Seasonic S12-430 két 12V-os ága összesen 29A-t tud leadni tartósan, rövid időre pedig többet is.
  • [Jakuza]
    Siman vennek, ha a kerdes ez.

"Q-tec 500w vagy pedig coolink silent power 500w-os tápot vegyem?"

Es akkor most javaslom a figyelmedbe a valaszom.

"Punkernak igaza van inkabb keress mas gyartotol tapot. Meg az sem baj, ha nem 500 csak mondjuk 480as, jo minosegu gyarto tapjai le fogjak adni azt a teljesitmenyt.
    Ha jol emlexem ezek a tapok 12k korul vannak amiket leirtal.
    A nagyon jo gyartok tapjai (Antec,Enermax)sajnos dragabbak lenyegesen ebben a kategoriaban.
    Ami aranylag olcso es az ara is elfogadhato az a Chieftech 450W DT450A2, ez olyan 14k-15k korul kaphato.

De ha megis ilyen gagyi tapokat akarsz venni amiket leirtal, akkor menj az Aquaba ott van 11k-ert Q-TEC 650W-os tap, az azert talan kibirja a terhelest."
  • [NST]Cifu
    Te vennél Q-tecet? :P
    Én nem ajánlom senkinek azért, inkább egy hasonló árú Chieftek v. FSP táp, még ha csak 400W-os is, de jobb hatásfokkal bír és megbízhatóbb, és az is elviszi a mostani átlagos rendszereket...
  • [Jakuza]
    Az meg mindig 2,280Ft-al dragabb, ami tobb mint 20% artobblet.
    Es akkor az igazan komoly tapokrol, mint az Antec es Enermax nem is beszeltem.
    Amugy is Codegen 400W tappal hasonlitotta ossze valaki, ez mar egyszeruen koltoi tuzas.
    Akkor mar inkabb a 650es Qtech a biztos eleg egy mostani atlagos rendszerhez.
  • [NST]Cifu
    Jó ár érte, de kérdés tényleg szükséged van-e ilyen teljesítményre...
  • [NST]Cifu
    Találni Chieftecet is lehet olcsón:
    11.880 Ft

A két táp meg egy-kétezer forint eltéréssel kapható a legtöbb helyen (A Q-tec 650W is kapható 13e Ft-ért...).
  • zoolee
    Szerintetek egy galaxy 850 es megér 60 at???
  • [Jakuza]
    Ha jol tudnad, de nem jol tudod. Ha a nagyanyamnak toke lett "volna", o lett "volna" a nagyapam. :D
    A valasz meg arra vonatkozott, hogy lehuztak a 12V-s agat, hogy egy 200Wattos tapnak jobb.
    Nos nem, hiszen a Chieftec 420asnal jobb.
    Szoval ennyit a magyarazkodasrol.
  • [Jakuza]
    Nanana.
    Egy Chieftec 400W-os tap 13,5k-14k korul van brutto.
    A Qtech meg 9,5-10,5 kozott talalhato.
    Ne beszeljunk mar azonos arrol.
  • Guer
    tisztába vagyok vele meg eggyet is értek de az adott árban amit irtam sztem jobb választás mint a kodogány
    idövel le fogom cserélni ahogy a péztárcám majd engedi mindenesetre féléve müxik rendesen....
  • [NST]Cifu
    A neten rákeresve elég sok embernek akadtak már gondjai a Q-tec tápokkal. Persze ettől a tied még lehet tökéletes, de azért lássuk be, hogy messze van a minőségi táp fogalmától...

Természetesen tisztába vagyok vele, hogy az első korlát, amibe ilyenkor az ember botlik, az a pénztárca, de ahogy az egyik kedvenc angol mondásom tartja "Nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy ilyen olcsó árút vegyünk".

Egy rossz táp okozhat instabilitást (a lecserélése egy jobb minőségűre pedig ugye plusz pénz, a használt táp pedig nem túl kelendő a bolhapiacon, tehát pénzt visszanyerni belőle problematikus), rosszabb esetben azonban a géped halálát. Tudom hogy unalmas, hogy mindig a saját példámmal jövök elő az érveléskor, de én már póruljártam egy rossz táp miatt (mondván minek költsek rá, amikor a gép teljesítményében egy erősebb proci vagy több ram jelent valamit), megtanultam a leckét.

Ne legyen semmi bajod a Q-teckel persze, de ha megnézed én a Chieftec 400W-osat vetettem össze a Q-tec 650W-ossal. Ott pedig adottak az állapotok...
  • Guer
    7 ezerér vettem 500W-osat (azért mer ennyim volt rá, szívesen vettem volna libertyt :) ami böven elég a konfigomhoz halk, meg nem volt vele még gond...
  • [NST]Cifu
    Igen.
  • [NST]Cifu
    Ha azért az árért, amibe egy 650W-os Q-tec kerül, kapsz egy Chieftec 400W-os tápot, ami hasonló teljesítményt ad le, de kevesebbett vesz fel (ergo kevesebb lesz a villanyszámlád), csendesebb, kevésbé melegszik és megbízhatóbb, akkor mégis milyen érv szól a Q-tec mellett?
  • grebber
    Chieftec 500W DT500A2 elegendő lesz egy 8800GTS,Intel E6400,2GB DDR2 és 3 vinyó 1 dvd iróhoz?
  • Daveee
    nekem codegen 400 as van, és félek tőle szabályszerűen, vmikor szikrázik, meg bug az egész táp, szivbajt hoz rám, és hát a konfigom elég erős szval elég kinos lenne ha annyi lenne neki :S
  • Guer
    találsz rosszabbat is
    lehet csak felét adja le mint ami rá van irva de ha az elég.... :)
  • dara
    Ezzel a 20A-rel csak az a probléma, hogy ha jól tudom a "táp" 30A-re van specifikálva. Azaz a névleges teljesítményének még elméletben is csak a 2/3-át tudja leadni (már 440W alatt járunk a 650 helyett). És tegyük hozzá egy 650W-os (vagy legalábbis egyesek által annak nevezett) táptól meglehetősen szánalmas a 20A-es kimenő teljesítmény 12V-on. Főleg, hogy egy 420W-os majdnem ugyanannyit képes leadni...

És akkor még nem is beszéltünk a hatásfokról. A Q-Tec-é jó esetben akár 60-65% is lehet, a Chieftec-é ~75%. Úgyhogy a Q-Tec-be lehet kell is a három venti, mert többet fűt, mint amennyit lead.

Érdekes kérdés persze a mérés metodikája. Ha pontos mérési értékeket akarsz produkálni, akkor ahhoz műterhelés kell. Egy ilyen teljesítményű viszont nagy, nehéz és drága. Gondolom nem ezzel mértél. De így is faszán leminősítetted a tápot.
  • Daveee
    egyik legszarabbb......
  • Guer
    q-tek nem annyira szar szvsz mint mondják....
  • Lteebee
    Tehát 18 és 20 Ampert mértetek?
  • obe
    óó, most egy 300w-os codegen van:))..a konfig csak tervezett a táppal együtt veszem meg, csak ahogy nézem egy 400-as bőségesen elég ahhoz amit felirtam konfighoz...vagy nem?max mégegy vinyó jön hozzá, de az sokat nem kér, ha jól tudom
  • Gabesz amd64
    lenne 1 kérdésem!

most milyen tápod van e konfignál?

monitor nem kell beleszámolni a táphoz :P
  • [Jakuza]
    Nanana bemertuk a 12voltos agat a Qtech-nek.
    Megfogsz lepodni. :
    Chieftec HPC-420 - 420W
    18A
    Qtech 650W
    20A
  • Apus
    Szerintem semmi, nekem legalábbis azt mondták ma. Vettem egy 450-es Chieftec-et a régi 400? W Codegen szörny helyett és simán megy.
  • obe
    most látom hogy ugyanitt az enermax 400w liberty 17.500 huf..az is elég talán:(c2d 6400, 1db vinyo, egy dvd iro, 2 gb ram, 1 8800 gtx, meg egy 17-es crt monitor)
  • obe
    hello srácok...azt szeretném megtudni hogy egy ilyen táp:OCZ ModStream 450W ATX 2.0..19.200 forintért sok-e?
  • tmisi
    http://www.edigital.hu/product.php?productid=24261&cat=405&page=1
    Hi! Kinéztem a fenti tápot. Ingyen kihoznák vidékre is. De mit jelent az hogy ATX2? Nemtom a 2-esnek van-e jelentősége.
  • dara
    Ha egy normális 300W-osról van szó, akkor elég. Ha valami Acorp, Mercury, Codegen, Q-Tec, stb hulladék, akkor a gép érdekében is cseréld le egy normálisra.
  • bakna
    sziasztok szerintetek elég egy 300w-os táp(Athlon64X23800+,jó alaplap,1gbram,geforce VGA)vagy vegyek egy 400/450w-osat?
  • kirol
    Az jó halk lehet akkor. Ami szuper.
  • pasquale
    igen, a Mistr@lban egy darab volt!
  • Andretti
    akkor a kérdésem már meg van válaszova... :D
  • Andretti
    És 11k ért vetted?
  • pasquale
    bőven elég! én szerencsésen 11kHUF-ért jutottam hozzá, nagyon megérte szvsz
  • pasquale
    nekem 360asam van, ha lefogom a proci, és a vga hűtőjét, alig lehet hallani a táp ventit, most a vgam a leghangosabb, elég stabil, semmi gondom nem volt még vele, csak túl hosszúak a kabelek :) deez lehet nem is baj!
  • Andretti
    Vagy elég egy "Zalman ZM360B-APS" is?