277
Hogyan lehet lekerdezni az IP cimet Delphiben?
  • DarkDemon
    Igen én is :D
    Már ezis nagyjából kész, csak a legnehezebb van hátra - a bevezető :D
    Egy könyvtári programot elemzek... Előszőr ugy volt én is csinálok egyet, de az tul komplikált lett volna ehhez képest :)
  • Gabesz amd64
    Hol tanulsz?milyen progit csinálsz?
  • [negativ] Les
    'torry.net és válogass.'
    Ez így van, én is onnan nézek rengeteg dolgot ;)

PetruZ nagyon köszi az akkori segítséget !!
    A szakdogám már késszen van (majdnem teljessen) a dokumentációkkal (programozói/felhasználói).
    -persze még csomó dolgot lehetne csinálni rajta meg minden de akkor nem lenne mit beírni a feljesztési részhez így maradt ilyen :D
    -Később ha már megoldottam a maradék 1-2 kisebb hibát és ténylegessen késszen lesz akkor belinkelem és meg lehet nézni akit érdekel.

DarkDemon : te is szakdogázol? :D

• Gabesz amd64
    most mit kell így visszaválaszolni?

ezt nem értem!

Én csak egy segítséget kérek de úgylátom itt az SG-n csak szapulni tudnak nem pedig választ adni!
    akkor tojok rá...
  • PetruZ
    A DOS-os színes karakteres képernyő megvalósítása miatt háttérszínre csak 3 bit használható, azaz a paletta első nyolc (0-7) értéke. Ha ennél magasabbat adsz meg, úgyis csak az alsó 3 bit marad meg.
    Ilyen üzemmódban a képernyő úgy néz ki a memóriában, hogy karakterkód - színkód - karakterkód - színkód - ..., szépen egymás után. A színkód alsó 4 bitje a karakter színe, a felső 4-ből a 4-6. bit a háttér és a legutolsó, a 7. bit a "blink" (azaz a villogás).
  • DarkDemon
    üdv!
    most vissza kellett térnem a turbo pascalhoz a szakdoga miatt :)
    van egy olyan kis probléma hogy a textbackground látszólag nem működik a gray színnel vagyis a 8-assal, helyette fekete lesz a karakter háttere...
    ez alapból nem működik ? vagy vmit másképp kéne csinálni ?
    thx
  • PetruZ
    Figyelj, ha már egy TEdit mező kezelése ilyen megoldhatatlan probléma elé állít, akkor ne foglalkozz addig semmi komolyabbal...
    A súgóban nézd meg a TEdit leírását, különösen a Text nevű property-ét. Ha azzal semmit sem tudsz kezdeni, javaslom a tanulás újrakezdését, vagy pályamódosítást. De tényleg, felesleges erőltetni, ha nem megy...
  • Gabesz amd64
    van még egy gondom! :)

Van egy táblám fel van töltve adattal és ezt egy DbLookupcombobox-al kiválasztom egy mező adatát(1 darabot) a táblából!(ez az adat már megjelenik a DbLookupcombobox-ba) és a kiválasztott adatot át akarom rakni egy másik tábla mezőjébe ugyanazon a Form-on!

ha kiválasztom az adatot a DbLookupcombobox-al és utána a button gombra kattintva rakja bele a másik tábla mezőjébe!

Remélem érthetően leírtam

kössz a segítséget előre is!
  • Gabesz amd64
    fel fel veszem a gombokat 0-9-ig plusz: összeadás ombot, kivonás ,osztás, szorzás és egy 'eredmény' nevű gombot!
    namármost ott elakadtam hogy ha rákattintok a pl 9-es gombra akkor azt beírja egy edit-be!

szal ennyi az összeadás,kivonás,szorzás,osztás gombbokkal végképp nem tudok mit kezdeni!

Somebody help me!!!
    Segitség
    nagyon fontos lenne...
  • PetruZ
    Azért a különféle vizsgafeladatokat próbáljátok meg már legalább elkezdeni, aztán ha elakadtok, segítünk. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy ha az illető konkrétan kérdez, próbálok válaszolni, de ha csak kér, akkor...
    Egyébként meg torry.net és válogass.
  • blackgamer
    sajna nincs ilyen progim, de nem egy IQ dolog megírni azt gondolom látod, inkább időigényes
    ha konkrétan elakadtál valahol azt írd le
  • Gabesz amd64
    sokmindent!nem tudnád felrakni?
  • blackgamer
    na paff, ezt most komolyan gondold?
    mit nem értesz?
  • Gabesz amd64
    valaki!!segítsen
  • Gabesz amd64
    helloka!

lenne egy óriási kérésem!
    valaki be tudná ide irni vagy linkelni nekem egy calculator/számológép forráskódját?
    vagy írj privit és megbeszéljük a teendőket...
    kössz
  • blackgamer
    Rajzolás a Windows Desktop-ra
  • DarkDemon
    Hogy lehetne képernyőre rajzolni ? pl ugy mint egy formra rajzolni lineto val, csak ez a képernyőn lenne ablaktól független..
    thx
  • DarkDemon
    Van mód arra hogy egy ablak aktív maradjon akkor is ha egy másik ablakba kattintok ? Gondolom két aktív ablak nem lehet egyszerre , de a másik ablak inaktív tudna maradni, hiába kattintottam bele ?
  • [negativ] Les
    Ejj ennyi már megvolt :)
    -Kapcsolódtam össze-vissza de még semmi :)
    Noh sebaj elnézek más fórumba ott is fárasztom picit a népet :)
    Azért köszi ! Nyílván a table-s megoldás marad de azért érdekelne, hogyan kéne megcsinálni ezt :)
    Üdv
  • PetruZ
    Ki lehet, de ekkor meg ott van az a téma, hogy a kérdéseket és a válaszokat bárki, bármikor meglesheti...
    A pontos módszert egyébként nem tudom, de több variáció is lehetséges. Az ODBC-hez kell egy Excel driver, amit az ODBC-k közé kell telepíteni, de utána hogy pontosan hogyan lehet rákapcsolódni egy táblára, azt nem tudom.
  • [negativ] Les
    Ohh és még annyi, hogy a game részben (table) teszemazt van 300 kérdés és az ehhez tartozó válaszok.(a,b,c,d)(és a jó válasz 'A,B,..stb')
    Azt szeretném, hogy ne keljen felvinni őket a táblába mert ha jól tudom akkor az excel-ből is ki lehet szedni valahogy őket..(odbc asszem)
    Lustaság ;)
    Ebben ha tudsz segíteni annak is örülnék :)
  • [negativ] Les
    Nagyon köszi !! Sokat segítettél !!!

Ha meglesz akkor felrakom azt is :)
    Amúgy a quiz-t lecseréltem így csináltunk másikat ami a table-ből olvassa be az adatot és így nem kell a külön txt-vel vesződni.

Köszi még 1x
    Üdv
  • PetruZ
    Ha ismered a célablak handle-jét, akkor a PostMessage()-el tudsz neki üzenetet küldeni:
    PostMessage(ablak_handle, WM_LBUTTONUP, 0, xpoz + (ypoz*65536));

Az ablak_handle-t a célablak Application.Handle property-je mondja meg.
    Az xpoz, ypoz az ablak bal felső sarkától (0,0) relatív.
  • DarkDemon
    Nem amiatt, de nemis nyomógombra kéne kattintani, hanem egyszerűen az ablak egy adott poziciójára. Az ablak neve ismert lenne, hogy lehet megoldani konkrétan ? thx
  • PetruZ
    Ja, egyébként ha payperclick banner/ablak miatt kell, asszem vannak már ilyen eszközök...
  • PetruZ
    Ha tudod a form ablak nevét, majd kideríted a rajta lévő nyomógomb komponens nevét, akkor elvileg tudsz neki ilyen üzenetet küldeni. Ha a "másik program" egy tök idegen, nem ismert programot jelent, akkor ez nem egyszerű, mély WinAPI ismeret kell hozzá (FindWindow(), komponenslisták végigelemzése, message küldés)...
  • DarkDemon
    Meg lehet vhogy oldani, hogy a programom egy mouseclick-et szimuláljon egy másik program ablakában egy bizonyos pozíción, tehát mintha én az egérrel odakattintottam volna ?
  • PetruZ
    Na, belenéztem futólag és már lenne pár probléma eleve az adatszervezéssel is, amit sztem nem lenne szabad szakdogában így megcsinálni, mert nagyon csúnya és tuti lepontozás jár érte.

Először is, belső azonosítóra nem ajánlott szöveges megoldást választani, vagy ha mégis, akkor törekedni kell arra, hogy az azonosítórendszer rövid, egyértelmű, és könnyen módosítható legyen. Ezért aztán pl. ékezeteket, speciális karaktereket sem szabad használni ezeken a helyeken. Ha most pl. valamiért meg kellene változtatnod egy Törzs nevét, nyalhatod végig a többi táblát is a kicserélgetés miatt és ha a rendszered nincs jól felkészítve az ékezetek kezelésére, akkor meg leszel lőve, mert nem fogja megtalálni azokat a sorokat, ahol szintén módosítani kell. Másrészt az ilyen azonosítók rendkívüli módon redundáns adatok, pusztán a méretük miatt is teljesen felesleges ballasztot jelentenek az adatbáziskezelő számára.
    Tehát a(z általam javasolt) megoldás: belső azonosítóra csak számot használj, vagy könnyen módosítható szövegmezőt, de abból is a lehető legrövidebbet. A torzs.dbf-be kell még egy oszlop, ami a tényleges azonosító lesz (a mostani meg mondjuk megnevezes, vagy ilyesmi lesz), esetünkben mondjuk integer típusú. A lényeg, hogy egy azonosítóhoz csak egy megnevezés tartozhat. A faj.dbf-ben az azon mezőt integer-re kell cserélni, a benne lévő adatok meg egyértelműen a torzs-re mutatnak. Dettó ugyanez igaz az osztaly.dbf azon oszlopára (ha jól értelmeztem a kapcsolatot). A fajok.dbf számomra rejtély, hogy mit csinál. :)

A használt fájlokat nem szabad fix útvonalra rakni. Használj relatív útvonalat. Az ExtractFilePath(Application.Exename)-ből megkapod azt a könyvtárnevet, ahonnan az exe lett futtatva, ehhez pedig már csak egyszerűen hozzá kell rakni a szükséges alkönyvtárak, segédfájlok neveit. Ez igaz a "quiz.exe"-re és a többi cuccra is, amelyek ezután bárhol elhelyezhetők a program könyvtárán belül.
    A másik trükk, ha a fájlokat ".\" formában éred el, mint pl. ".\quiz.txt". Ez az aktuális drive aktuális könyvtárára vonatkozik, ahhoz viszonyítva lesz relatív.
    Bármely megoldás jó.

A képek, hangok tárolhatók az adatbázisban is, de ha a módosíthatóság és a bővíthetőség magasabb prioritású, akkor simán lehet csak útvonalakat is tárolni. Ehhez nincs másra szükség, mint a blob mezőket string-re cserélni és a relatív útvonalakat egyszerűen belepakolni. Ha kell egy kép/hangfájl, akkor a táblából ki kell keresni az útvonalat, ezt a fenti technikák egyikével teljes útvonallá alakítani és már meg is kaptad a fájl eléréséhez szükséges pontos útvonalat.

Ha zavar, hogy a használt form-ok mindegyike automatikusan megjelenik és ezért trükköznöd kell a visible-lel (ami lassú gépen villog és csúnya), akkor a Project Options - Forms ablakon csak az(oka)t a form(oka)t hagyd a bal oldali listában, ami(ke) biztosan le akarsz kreálni, a többi mehet át jobbra. Ez esetben a kívánt form-ot az őt "meghívó" form megfelelő részében on-the-fly kell megkreálni, megjeleníteni, majd eldobni, ha már nincs rá szükség. Ennek a technikának az az előnye, hogy ugyanabból a típusú formból akármennyi példányt létrehozhatsz, mindegyik önállóan működik. Így modális formokat is ki lehet rakni.

Ha vmit vhol nem érthetően mondtam, nyugodtan kérdezz. :)
  • [negativ] Les
    Javítok :)

Tehát a képre a faj tábla kep mezője hivatkozva és így találná meg a keresett képet ami természetessen 1 mappában lenne.
    És ebben kéne segíteni :) THX
  • [negativ] Les
    Nos hátha így egyszerűbb ;)
    http://www.les.atw.hu/help/send.zip
    Itt fenn van a szegény kis prog. :)

1 kis dokumentáció:
    Kell 1 quiz.txt-t csinálni a c:\-be, hogy az is működjön.
    A program maga a szakdogám csak tele van rondaságokkal meg befejezetlen részekkel. -elnézést emiatt

-És a gond az lenne, hogy a képekhez is külön table-t kéne használni és ugye ha meghívom akkor a table-ben lenne a hivatkozás ami a mappában lévő képre mutat(jpg).

Előre is köszi ;)

Delphi 6-ban lett összerakva.

Üdv
  • PetruZ
    Hát, ha konkrétan (forráskód nélkül) leírnád, hogy mire gondolsz és ne a csillagok állásából kelljen kitalálnunk, hogy mit jelent az "állat", a "hozzárendelt kép", a "külső mappa" és a "meghívódik", illetve hogy mi is ez az egész, akkor - igen. ;)
  • [negativ] Les
    Nos skacok lenne 1 újabb kérdésem.
    Úgydöntöttem, hogy az állatokhoz rendelt képet 1 külső mappában fogom ill. szeretném tárólni és onnan hívódik meg.
    Ebben tudnátok segíteni?
  • [negativ] Les
    Köszi nektek !!
  • nemcsakfeel
    Nekem Delphi 3 as Baga Edit es könyvem van, azért azt hozzátenném hogy egy ERŐS pascal alap mindenképpen kell hozzá.. Egy delphis könyv mellé még egy pascalos könyv is kell..
    Egyszerűen lehetetlenség lenne, terjedelme miatt is, tárgyalni összefoglalóan az egészet :(
  • Sztrovacsek
    Üdv!
    Én a Baga Edit: Delphi másképp c. könyvéből tanultam meg az alapokat. Azért jó, mert olyan formában tálalja a dolgokat, hogy azonnal el tudsz kezdeni barátkozni a környezettel. Tulajdonképpen nem is olvastam végig, csak amíg megtanultam használni a Delphit. Azóta a helpből tanulok.
  • [negativ] Les
    Én még suliba járok most vagyok végzős és éppen programozónak tanulok :) de sajnos hiába vagyok végzős nem értem a témát így most minden erőmmel azon vagyok, hogy értsem a vizsgáig :)

Itthon ülés sem rossz ;)
    Ismerősöm ugyan azt csinálja és ő Maya-zik én meg ezelőtt 3ds-ztam :)
  • PetruZ
    Áh, közöm nincs oktatáshoz. :) Öt évig toltam az ipart (nem Delphi-ben, de a közelében), most éppen itthon ülök...
  • [negativ] Les
    Én meg azthittem, hogy valmai 'oktató' vagy.
    Még 1x köszi.
  • PetruZ
    Van egy magyarul megjelent Delphi-biblia, de most nem jut eszembe a címe. Nekem nincs meg, de többen is ajánlották. Én máshonnan kezdtem és angolul (a Help-ből, forrásokból, meg különféle weboldalakról) szedtem össze azt, amit tudok.
  • [negativ] Les
    Hát te nagy koponya vagy :)

Köszi szépen a hiba az x (X) -volt !
    Hmm tudnátok ajánlani valami könyvet az alapoktól ami delphi programozással foglalkozik (az alapoktól) ill. még 1-et ami az általános programozással?

Greetings