Delphi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[negativ] Les
Háhh megvan a hiba...Külön hozzá kellett adni a komponents a bin-bõl
(/bin/dclsockets70.bpl) és utánna meg is jelent az 'internet' alatt a 2 komponens ;)

...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340

[negativ] Les
Pont fordítva van !
A 7-es az enterpreise.

A komponensek nagyon át lettek buzerálva :/ Az internet alatt hiányzik a ClientSocket stb de van helyette csomó más :D

Majd összejön valahogy köszi.

...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340

külön nem tettél fel komponenst?
ha nem, akkor lehet 6-os pl. enterprise, 7-es pedig personal és akkor nincs benne egy csomó komponens

[negativ] Les
Még 1 kérdés :) :

Delphi6-ot használtam eddig de kíváncsi voltam a 7-re.
És a 6-ban írt Chat programom nem indul el a 7-es alatt.

A következõ a hibaüzenet:

Class: TClientSocket not found. Ignore the error and
continue? Note: Ignore the error may cause
components to be deleted or property values to be lost.

Éetem mi ír de miért ?! A 6 és a 7-nek szeretnie kellene egymást nem ?! :)

[negativ] Les
Köszi

PetruZ
Valamelyik RFC-ben (www.rfc.org) biztosan van sok infó, de fejbõl nem tudom a számát. :) Vagy nézegesd az Indy-hez adott Help-et, abban is az UDP komponenseket. :)
[negativ] Les
1 kérdés:

Az UDP-rõl hol lehet sokat és jó infót találni? :o
Tudnátok némi forrást?
Köszi,
üdv

[negativ] Les
Gabesz amd64:

Sas Tibor: Delphi abszolút kezdõknek
Majd ha megvan a kellõ gyakorlat:
Marco Cantú: Delphi 7 Mesteri Szinten I és II kötet

A Marco Cantú-féle Delphi-t msot kezdem majd olvasni elég komolyan néz ki ;)

ps: És ott a HELP (F1) :P

[negativ] Les
Az komoly :) sok sikert hozzá !!!
Remélem nekem is minden összejön :) (ha nem akkor ez van csak 1 papír :D)

mlaci:
Szeritem a Borland site-járól le tudod szedni bár ezekben ha jól tudom nincsen benne minden ami a rendesben megvan. (lehet tévedek:))

Üdv

Sziasztok!Honnan tudnám letölteni a Delphi legújabb változatát teljes verzióban?
Van amugy magyarositas hozzá?
DarkDemon
Igen én is :D
Már ezis nagyjából kész, csak a legnehezebb van hátra - a bevezetõ :D
Egy könyvtári programot elemzek... Elõszõr ugy volt én is csinálok egyet, de az tul komplikált lett volna ehhez képest :)

Gabesz amd64
Hol tanulsz?milyen progit csinálsz?

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

[negativ] Les
'torry.net és válogass.'
Ez így van, én is onnan nézek rengeteg dolgot ;)

PetruZ nagyon köszi az akkori segítséget !!
A szakdogám már késszen van (majdnem teljessen) a dokumentációkkal (programozói/felhasználói).
-persze még csomó dolgot lehetne csinálni rajta meg minden de akkor nem lenne mit beírni a feljesztési részhez így maradt ilyen :D
-Késõbb ha már megoldottam a maradék 1-2 kisebb hibát és ténylegessen késszen lesz akkor belinkelem és meg lehet nézni akit érdekel.

DarkDemon : te is szakdogázol? :D

Gabesz amd64
most mit kell így visszaválaszolni?

ezt nem értem!

Én csak egy segítséget kérek de úgylátom itt az SG-n csak szapulni tudnak nem pedig választ adni!
akkor tojok rá...

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

PetruZ
A DOS-os színes karakteres képernyõ megvalósítása miatt háttérszínre csak 3 bit használható, azaz a paletta elsõ nyolc (0-7) értéke. Ha ennél magasabbat adsz meg, úgyis csak az alsó 3 bit marad meg.
Ilyen üzemmódban a képernyõ úgy néz ki a memóriában, hogy karakterkód - színkód - karakterkód - színkód - ..., szépen egymás után. A színkód alsó 4 bitje a karakter színe, a felsõ 4-bõl a 4-6. bit a háttér és a legutolsó, a 7. bit a "blink" (azaz a villogás).
DarkDemon
üdv!
most vissza kellett térnem a turbo pascalhoz a szakdoga miatt :)
van egy olyan kis probléma hogy a textbackground látszólag nem mûködik a gray színnel vagyis a 8-assal, helyette fekete lesz a karakter háttere...
ez alapból nem mûködik ? vagy vmit másképp kéne csinálni ?
thx

PetruZ
Figyelj, ha már egy TEdit mezõ kezelése ilyen megoldhatatlan probléma elé állít, akkor ne foglalkozz addig semmi komolyabbal...
A súgóban nézd meg a TEdit leírását, különösen a Text nevû property-ét. Ha azzal semmit sem tudsz kezdeni, javaslom a tanulás újrakezdését, vagy pályamódosítást. De tényleg, felesleges erõltetni, ha nem megy...
Gabesz amd64
van még egy gondom! :)

Van egy táblám fel van töltve adattal és ezt egy DbLookupcombobox-al kiválasztom egy mezõ adatát(1 darabot) a táblából!(ez az adat már megjelenik a DbLookupcombobox-ba) és a kiválasztott adatot át akarom rakni egy másik tábla mezõjébe ugyanazon a Form-on!

ha kiválasztom az adatot a DbLookupcombobox-al és utána a button gombra kattintva rakja bele a másik tábla mezõjébe!

Remélem érthetõen leírtam<#smile>

kössz a segítséget elõre is!

Gabesz amd64
fel fel veszem a gombokat 0-9-ig plusz: összeadás ombot, kivonás ,osztás, szorzás és egy 'eredmény' nevû gombot!
namármost ott elakadtam hogy ha rákattintok a pl 9-es gombra akkor azt beírja egy edit-be!

szal ennyi az összeadás,kivonás,szorzás,osztás gombbokkal végképp nem tudok mit kezdeni!

Somebody help me!!!
Segitség
nagyon fontos lenne...

PetruZ
Azért a különféle vizsgafeladatokat próbáljátok meg már legalább elkezdeni, aztán ha elakadtok, segítünk. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy ha az illetõ konkrétan kérdez, próbálok válaszolni, de ha csak kér, akkor...
Egyébként meg torry.net és válogass.
sajna nincs ilyen progim, de nem egy IQ dolog megírni azt gondolom látod, inkább idõigényes
ha konkrétan elakadtál valahol azt írd le

Gabesz amd64
sokmindent!nem tudnád felrakni?

na paff, ezt most komolyan gondold?
mit nem értesz?

Gabesz amd64
valaki!!segítsen

Gabesz amd64
helloka!

lenne egy óriási kérésem!
valaki be tudná ide irni vagy linkelni nekem egy calculator/számológép forráskódját?
vagy írj privit és megbeszéljük a teendõket...
kössz

DarkDemon
Hogy lehetne képernyõre rajzolni ? pl ugy mint egy formra rajzolni lineto val, csak ez a képernyõn lenne ablaktól független..
thx

DarkDemon
Van mód arra hogy egy ablak aktív maradjon akkor is ha egy másik ablakba kattintok ? Gondolom két aktív ablak nem lehet egyszerre , de a másik ablak inaktív tudna maradni, hiába kattintottam bele ?

[negativ] Les
Ejj ennyi már megvolt :)
-Kapcsolódtam össze-vissza de még semmi :)
Noh sebaj elnézek más fórumba ott is fárasztom picit a népet :)
Azért köszi ! Nyílván a table-s megoldás marad de azért érdekelne, hogyan kéne megcsinálni ezt :)
Üdv

PetruZ
Ki lehet, de ekkor meg ott van az a téma, hogy a kérdéseket és a válaszokat bárki, bármikor meglesheti...
A pontos módszert egyébként nem tudom, de több variáció is lehetséges. Az ODBC-hez kell egy Excel driver, amit az ODBC-k közé kell telepíteni, de utána hogy pontosan hogyan lehet rákapcsolódni egy táblára, azt nem tudom.
[negativ] Les
Ohh és még annyi, hogy a game részben (table) teszemazt van 300 kérdés és az ehhez tartozó válaszok.(a,b,c,d)(és a jó válasz 'A,B,..stb')
Azt szeretném, hogy ne keljen felvinni õket a táblába mert ha jól tudom akkor az excel-bõl is ki lehet szedni valahogy õket..(odbc asszem)
Lustaság ;)
Ebben ha tudsz segíteni annak is örülnék :)

[negativ] Les
Nagyon köszi !! Sokat segítettél !!!

Ha meglesz akkor felrakom azt is :)
Amúgy a quiz-t lecseréltem így csináltunk másikat ami a table-bõl olvassa be az adatot és így nem kell a külön txt-vel veszõdni.

Köszi még 1x
Üdv

PetruZ
Ha ismered a célablak handle-jét, akkor a PostMessage()-el tudsz neki üzenetet küldeni:
PostMessage(ablak_handle, WM_LBUTTONUP, 0, xpoz + (ypoz*65536));

Az ablak_handle-t a célablak Application.Handle property-je mondja meg.
Az xpoz, ypoz az ablak bal felsõ sarkától (0,0) relatív.
DarkDemon
Nem amiatt, de nemis nyomógombra kéne kattintani, hanem egyszerûen az ablak egy adott poziciójára. Az ablak neve ismert lenne, hogy lehet megoldani konkrétan ? thx

PetruZ
Ja, egyébként ha payperclick banner/ablak miatt kell, asszem vannak már ilyen eszközök...
PetruZ
Ha tudod a form ablak nevét, majd kideríted a rajta lévõ nyomógomb komponens nevét, akkor elvileg tudsz neki ilyen üzenetet küldeni. Ha a "másik program" egy tök idegen, nem ismert programot jelent, akkor ez nem egyszerû, mély WinAPI ismeret kell hozzá (FindWindow(), komponenslisták végigelemzése, message küldés)...
DarkDemon
Meg lehet vhogy oldani, hogy a programom egy mouseclick-et szimuláljon egy másik program ablakában egy bizonyos pozíción, tehát mintha én az egérrel odakattintottam volna ?

PetruZ
Na, belenéztem futólag és már lenne pár probléma eleve az adatszervezéssel is, amit sztem nem lenne szabad szakdogában így megcsinálni, mert nagyon csúnya és tuti lepontozás jár érte.

Elõször is, belsõ azonosítóra nem ajánlott szöveges megoldást választani, vagy ha mégis, akkor törekedni kell arra, hogy az azonosítórendszer rövid, egyértelmû, és könnyen módosítható legyen. Ezért aztán pl. ékezeteket, speciális karaktereket sem szabad használni ezeken a helyeken. Ha most pl. valamiért meg kellene változtatnod egy Törzs nevét, nyalhatod végig a többi táblát is a kicserélgetés miatt és ha a rendszered nincs jól felkészítve az ékezetek kezelésére, akkor meg leszel lõve, mert nem fogja megtalálni azokat a sorokat, ahol szintén módosítani kell. Másrészt az ilyen azonosítók rendkívüli módon redundáns adatok, pusztán a méretük miatt is teljesen felesleges ballasztot jelentenek az adatbáziskezelõ számára.
Tehát a(z általam javasolt) megoldás: belsõ azonosítóra csak számot használj, vagy könnyen módosítható szövegmezõt, de abból is a lehetõ legrövidebbet. A torzs.dbf-be kell még egy oszlop, ami a tényleges azonosító lesz (a mostani meg mondjuk megnevezes, vagy ilyesmi lesz), esetünkben mondjuk integer típusú. A lényeg, hogy egy azonosítóhoz csak egy megnevezés tartozhat. A faj.dbf-ben az azon mezõt integer-re kell cserélni, a benne lévõ adatok meg egyértelmûen a torzs-re mutatnak. Dettó ugyanez igaz az osztaly.dbf azon oszlopára (ha jól értelmeztem a kapcsolatot). A fajok.dbf számomra rejtély, hogy mit csinál. :)

A használt fájlokat nem szabad fix útvonalra rakni. Használj relatív útvonalat. Az ExtractFilePath(Application.Exename)-bõl megkapod azt a könyvtárnevet, ahonnan az exe lett futtatva, ehhez pedig már csak egyszerûen hozzá kell rakni a szükséges alkönyvtárak, segédfájlok neveit. Ez igaz a "quiz.exe"-re és a többi cuccra is, amelyek ezután bárhol elhelyezhetõk a program könyvtárán belül.
A másik trükk, ha a fájlokat ".\" formában éred el, mint pl. ".\quiz.txt". Ez az aktuális drive aktuális könyvtárára vonatkozik, ahhoz viszonyítva lesz relatív.
Bármely megoldás jó.

A képek, hangok tárolhatók az adatbázisban is, de ha a módosíthatóság és a bõvíthetõség magasabb prioritású, akkor simán lehet csak útvonalakat is tárolni. Ehhez nincs másra szükség, mint a blob mezõket string-re cserélni és a relatív útvonalakat egyszerûen belepakolni. Ha kell egy kép/hangfájl, akkor a táblából ki kell keresni az útvonalat, ezt a fenti technikák egyikével teljes útvonallá alakítani és már meg is kaptad a fájl eléréséhez szükséges pontos útvonalat.

Ha zavar, hogy a használt form-ok mindegyike automatikusan megjelenik és ezért trükköznöd kell a visible-lel (ami lassú gépen villog és csúnya), akkor a Project Options - Forms ablakon csak az(oka)t a form(oka)t hagyd a bal oldali listában, ami(ke) biztosan le akarsz kreálni, a többi mehet át jobbra. Ez esetben a kívánt form-ot az õt "meghívó" form megfelelõ részében on-the-fly kell megkreálni, megjeleníteni, majd eldobni, ha már nincs rá szükség. Ennek a technikának az az elõnye, hogy ugyanabból a típusú formból akármennyi példányt létrehozhatsz, mindegyik önállóan mûködik. Így modális formokat is ki lehet rakni.

Ha vmit vhol nem érthetõen mondtam, nyugodtan kérdezz. :)
[negativ] Les
Javítok :)

Tehát a képre a faj tábla kep mezõje hivatkozva és így találná meg a keresett képet ami természetessen 1 mappában lenne.
És ebben kéne segíteni :) THX

[negativ] Les
Nos hátha így egyszerûbb ;)
http://www.les.atw.hu/help/send.zip
Itt fenn van a szegény kis prog. :)

1 kis dokumentáció:
Kell 1 quiz.txt-t csinálni a c:\-be, hogy az is mûködjön.
A program maga a szakdogám csak tele van rondaságokkal meg befejezetlen részekkel. -elnézést emiatt

-És a gond az lenne, hogy a képekhez is külön table-t kéne használni és ugye ha meghívom akkor a table-ben lenne a hivatkozás ami a mappában lévõ képre mutat(jpg).

Elõre is köszi ;)

Delphi 6-ban lett összerakva.

Üdv

PetruZ
Hát, ha konkrétan (forráskód nélkül) leírnád, hogy mire gondolsz és ne a csillagok állásából kelljen kitalálnunk, hogy mit jelent az "állat", a "hozzárendelt kép", a "külsõ mappa" és a "meghívódik", illetve hogy mi is ez az egész, akkor - igen. ;)
[negativ] Les
Nos skacok lenne 1 újabb kérdésem.
Úgydöntöttem, hogy az állatokhoz rendelt képet 1 külsõ mappában fogom ill. szeretném tárólni és onnan hívódik meg.
Ebben tudnátok segíteni?

[negativ] Les
Köszi nektek !!

nemcsakfeel
Nekem Delphi 3 as Baga Edit es könyvem van, azért azt hozzátenném hogy egy ERÕS pascal alap mindenképpen kell hozzá.. Egy delphis könyv mellé még egy pascalos könyv is kell..
Egyszerûen lehetetlenség lenne, terjedelme miatt is, tárgyalni összefoglalóan az egészet :(

*hihi ** *

Üdv!
Én a Baga Edit: Delphi másképp c. könyvébõl tanultam meg az alapokat. Azért jó, mert olyan formában tálalja a dolgokat, hogy azonnal el tudsz kezdeni barátkozni a környezettel. Tulajdonképpen nem is olvastam végig, csak amíg megtanultam használni a Delphit. Azóta a helpbõl tanulok.

[negativ] Les
Én még suliba járok most vagyok végzõs és éppen programozónak tanulok :) de sajnos hiába vagyok végzõs nem értem a témát így most minden erõmmel azon vagyok, hogy értsem a vizsgáig :)

Itthon ülés sem rossz ;)
Ismerõsöm ugyan azt csinálja és õ Maya-zik én meg ezelõtt 3ds-ztam :)

PetruZ
Áh, közöm nincs oktatáshoz. :) Öt évig toltam az ipart (nem Delphi-ben, de a közelében), most éppen itthon ülök...
[negativ] Les
Én meg azthittem, hogy valmai 'oktató' vagy.
Még 1x köszi.

PetruZ
Van egy magyarul megjelent Delphi-biblia, de most nem jut eszembe a címe. Nekem nincs meg, de többen is ajánlották. Én máshonnan kezdtem és angolul (a Help-bõl, forrásokból, meg különféle weboldalakról) szedtem össze azt, amit tudok.
[negativ] Les
Hát te nagy koponya vagy :)

Köszi szépen a hiba az x (X) -volt !
Hmm tudnátok ajánlani valami könyvet az alapoktól ami delphi programozással foglalkozik (az alapoktól) ill. még 1-et ami az általános programozással?

Greetings