Delphi
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
(/bin/dclsockets70.bpl) és utánna meg is jelent az 'internet' alatt a 2 komponens ;)
...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340
A 7-es az enterpreise.
A komponensek nagyon át lettek buzerálva :/ Az internet alatt hiányzik a ClientSocket stb de van helyette csomó más :D
Majd összejön valahogy köszi.
...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340
ha nem, akkor lehet 6-os pl. enterprise, 7-es pedig personal és akkor nincs benne egy csomó komponens
Delphi6-ot használtam eddig de kíváncsi voltam a 7-re.
És a 6-ban írt Chat programom nem indul el a 7-es alatt.
A következõ a hibaüzenet:
Class: TClientSocket not found. Ignore the error and
continue? Note: Ignore the error may cause
components to be deleted or property values to be lost.
Éetem mi ír de miért ?! A 6 és a 7-nek szeretnie kellene egymást nem ?! :)
Az UDP-rõl hol lehet sokat és jó infót találni? :o
Tudnátok némi forrást?
Köszi,
üdv
Sas Tibor: Delphi abszolút kezdõknek
Majd ha megvan a kellõ gyakorlat:
Marco Cantú: Delphi 7 Mesteri Szinten I és II kötet
A Marco Cantú-féle Delphi-t msot kezdem majd olvasni elég komolyan néz ki ;)
ps: És ott a HELP (F1) :P
Remélem nekem is minden összejön :) (ha nem akkor ez van csak 1 papír :D)
mlaci:
Szeritem a Borland site-járól le tudod szedni bár ezekben ha jól tudom nincsen benne minden ami a rendesben megvan. (lehet tévedek:))
Üdv
Van amugy magyarositas hozzá?
Már ezis nagyjából kész, csak a legnehezebb van hátra - a bevezetõ :D
Egy könyvtári programot elemzek... Elõszõr ugy volt én is csinálok egyet, de az tul komplikált lett volna ehhez képest :)
DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate
Ez így van, én is onnan nézek rengeteg dolgot ;)
PetruZ nagyon köszi az akkori segítséget !!
A szakdogám már késszen van (majdnem teljessen) a dokumentációkkal (programozói/felhasználói).
-persze még csomó dolgot lehetne csinálni rajta meg minden de akkor nem lenne mit beírni a feljesztési részhez így maradt ilyen :D
-Késõbb ha már megoldottam a maradék 1-2 kisebb hibát és ténylegessen késszen lesz akkor belinkelem és meg lehet nézni akit érdekel.
DarkDemon : te is szakdogázol? :D
ezt nem értem!
Én csak egy segítséget kérek de úgylátom itt az SG-n csak szapulni tudnak nem pedig választ adni!
akkor tojok rá...
DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate
Ilyen üzemmódban a képernyõ úgy néz ki a memóriában, hogy karakterkód - színkód - karakterkód - színkód - ..., szépen egymás után. A színkód alsó 4 bitje a karakter színe, a felsõ 4-bõl a 4-6. bit a háttér és a legutolsó, a 7. bit a "blink" (azaz a villogás).
most vissza kellett térnem a turbo pascalhoz a szakdoga miatt :)
van egy olyan kis probléma hogy a textbackground látszólag nem mûködik a gray színnel vagyis a 8-assal, helyette fekete lesz a karakter háttere...
ez alapból nem mûködik ? vagy vmit másképp kéne csinálni ?
thx
A súgóban nézd meg a TEdit leírását, különösen a Text nevû property-ét. Ha azzal semmit sem tudsz kezdeni, javaslom a tanulás újrakezdését, vagy pályamódosítást. De tényleg, felesleges erõltetni, ha nem megy...
Van egy táblám fel van töltve adattal és ezt egy DbLookupcombobox-al kiválasztom egy mezõ adatát(1 darabot) a táblából!(ez az adat már megjelenik a DbLookupcombobox-ba) és a kiválasztott adatot át akarom rakni egy másik tábla mezõjébe ugyanazon a Form-on!
ha kiválasztom az adatot a DbLookupcombobox-al és utána a button gombra kattintva rakja bele a másik tábla mezõjébe!
Remélem érthetõen leírtam<#smile>#smile>
kössz a segítséget elõre is!
namármost ott elakadtam hogy ha rákattintok a pl 9-es gombra akkor azt beírja egy edit-be!
szal ennyi az összeadás,kivonás,szorzás,osztás gombbokkal végképp nem tudok mit kezdeni!
Somebody help me!!!
Segitség
nagyon fontos lenne...
Egyébként meg torry.net és válogass.
ha konkrétan elakadtál valahol azt írd le
mit nem értesz?
lenne egy óriási kérésem!
valaki be tudná ide irni vagy linkelni nekem egy calculator/számológép forráskódját?
vagy írj privit és megbeszéljük a teendõket...
kössz
thx
-Kapcsolódtam össze-vissza de még semmi :)
Noh sebaj elnézek más fórumba ott is fárasztom picit a népet :)
Azért köszi ! Nyílván a table-s megoldás marad de azért érdekelne, hogyan kéne megcsinálni ezt :)
Üdv
A pontos módszert egyébként nem tudom, de több variáció is lehetséges. Az ODBC-hez kell egy Excel driver, amit az ODBC-k közé kell telepíteni, de utána hogy pontosan hogyan lehet rákapcsolódni egy táblára, azt nem tudom.
Azt szeretném, hogy ne keljen felvinni õket a táblába mert ha jól tudom akkor az excel-bõl is ki lehet szedni valahogy õket..(odbc asszem)
Lustaság ;)
Ebben ha tudsz segíteni annak is örülnék :)
Ha meglesz akkor felrakom azt is :)
Amúgy a quiz-t lecseréltem így csináltunk másikat ami a table-bõl olvassa be az adatot és így nem kell a külön txt-vel veszõdni.
Köszi még 1x
Üdv
PostMessage(ablak_handle, WM_LBUTTONUP, 0, xpoz + (ypoz*65536));
Az ablak_handle-t a célablak Application.Handle property-je mondja meg.
Az xpoz, ypoz az ablak bal felsõ sarkától (0,0) relatív.
Elõször is, belsõ azonosítóra nem ajánlott szöveges megoldást választani, vagy ha mégis, akkor törekedni kell arra, hogy az azonosítórendszer rövid, egyértelmû, és könnyen módosítható legyen. Ezért aztán pl. ékezeteket, speciális karaktereket sem szabad használni ezeken a helyeken. Ha most pl. valamiért meg kellene változtatnod egy Törzs nevét, nyalhatod végig a többi táblát is a kicserélgetés miatt és ha a rendszered nincs jól felkészítve az ékezetek kezelésére, akkor meg leszel lõve, mert nem fogja megtalálni azokat a sorokat, ahol szintén módosítani kell. Másrészt az ilyen azonosítók rendkívüli módon redundáns adatok, pusztán a méretük miatt is teljesen felesleges ballasztot jelentenek az adatbáziskezelõ számára.
Tehát a(z általam javasolt) megoldás: belsõ azonosítóra csak számot használj, vagy könnyen módosítható szövegmezõt, de abból is a lehetõ legrövidebbet. A torzs.dbf-be kell még egy oszlop, ami a tényleges azonosító lesz (a mostani meg mondjuk megnevezes, vagy ilyesmi lesz), esetünkben mondjuk integer típusú. A lényeg, hogy egy azonosítóhoz csak egy megnevezés tartozhat. A faj.dbf-ben az azon mezõt integer-re kell cserélni, a benne lévõ adatok meg egyértelmûen a torzs-re mutatnak. Dettó ugyanez igaz az osztaly.dbf azon oszlopára (ha jól értelmeztem a kapcsolatot). A fajok.dbf számomra rejtély, hogy mit csinál. :)
A használt fájlokat nem szabad fix útvonalra rakni. Használj relatív útvonalat. Az ExtractFilePath(Application.Exename)-bõl megkapod azt a könyvtárnevet, ahonnan az exe lett futtatva, ehhez pedig már csak egyszerûen hozzá kell rakni a szükséges alkönyvtárak, segédfájlok neveit. Ez igaz a "quiz.exe"-re és a többi cuccra is, amelyek ezután bárhol elhelyezhetõk a program könyvtárán belül.
A másik trükk, ha a fájlokat ".\" formában éred el, mint pl. ".\quiz.txt". Ez az aktuális drive aktuális könyvtárára vonatkozik, ahhoz viszonyítva lesz relatív.
Bármely megoldás jó.
A képek, hangok tárolhatók az adatbázisban is, de ha a módosíthatóság és a bõvíthetõség magasabb prioritású, akkor simán lehet csak útvonalakat is tárolni. Ehhez nincs másra szükség, mint a blob mezõket string-re cserélni és a relatív útvonalakat egyszerûen belepakolni. Ha kell egy kép/hangfájl, akkor a táblából ki kell keresni az útvonalat, ezt a fenti technikák egyikével teljes útvonallá alakítani és már meg is kaptad a fájl eléréséhez szükséges pontos útvonalat.
Ha zavar, hogy a használt form-ok mindegyike automatikusan megjelenik és ezért trükköznöd kell a visible-lel (ami lassú gépen villog és csúnya), akkor a Project Options - Forms ablakon csak az(oka)t a form(oka)t hagyd a bal oldali listában, ami(ke) biztosan le akarsz kreálni, a többi mehet át jobbra. Ez esetben a kívánt form-ot az õt "meghívó" form megfelelõ részében on-the-fly kell megkreálni, megjeleníteni, majd eldobni, ha már nincs rá szükség. Ennek a technikának az az elõnye, hogy ugyanabból a típusú formból akármennyi példányt létrehozhatsz, mindegyik önállóan mûködik. Így modális formokat is ki lehet rakni.
Ha vmit vhol nem érthetõen mondtam, nyugodtan kérdezz. :)
Tehát a képre a faj tábla kep mezõje hivatkozva és így találná meg a keresett képet ami természetessen 1 mappában lenne.
És ebben kéne segíteni :) THX
http://www.les.atw.hu/help/send.zip
Itt fenn van a szegény kis prog. :)
1 kis dokumentáció:
Kell 1 quiz.txt-t csinálni a c:\-be, hogy az is mûködjön.
A program maga a szakdogám csak tele van rondaságokkal meg befejezetlen részekkel. -elnézést emiatt
-És a gond az lenne, hogy a képekhez is külön table-t kéne használni és ugye ha meghívom akkor a table-ben lenne a hivatkozás ami a mappában lévõ képre mutat(jpg).
Elõre is köszi ;)
Delphi 6-ban lett összerakva.
Üdv
Úgydöntöttem, hogy az állatokhoz rendelt képet 1 külsõ mappában fogom ill. szeretném tárólni és onnan hívódik meg.
Ebben tudnátok segíteni?
Egyszerûen lehetetlenség lenne, terjedelme miatt is, tárgyalni összefoglalóan az egészet :(
*hihi ** *
Én a Baga Edit: Delphi másképp c. könyvébõl tanultam meg az alapokat. Azért jó, mert olyan formában tálalja a dolgokat, hogy azonnal el tudsz kezdeni barátkozni a környezettel. Tulajdonképpen nem is olvastam végig, csak amíg megtanultam használni a Delphit. Azóta a helpbõl tanulok.
Itthon ülés sem rossz ;)
Ismerõsöm ugyan azt csinálja és õ Maya-zik én meg ezelõtt 3ds-ztam :)
Még 1x köszi.
Köszi szépen a hiba az x (X) -volt !
Hmm tudnátok ajánlani valami könyvet az alapoktól ami delphi programozással foglalkozik (az alapoktól) ill. még 1-et ami az általános programozással?
Greetings