277
Hogyan lehet lekerdezni az IP cimet Delphiben?
  • Etman
    Üdv!
    Nem tudja valaki hogyan lehet delphiben egy winformba flash animációt berakni?
    Vagy delphin belül valahogy ezt megcsinálni.
    plz help...
  • goofy1984
    Valahogy nem lelem. Valami konkrét példát tudnál írni? Letöltöttem egy csomó cuccot, de a D3DDEVCAPS_TEXTUREVIDEOMEMORY-nál, meg a többinél ugyanazt írja ki minden gépnél.
  • mrzed001
    IDirect3D8::GetAvailableTextureMemory()
    A jedi-n találsz DirectX-es komponenscsomagot ha jól emlékszem, az kell hozzá.
  • goofy1984
    Hello!
    Hogyan lehet lekérdezni a videokártya memóriájának a méretét és hogy abból mennyi szabad? Van ilyen?
  • PetruZ
    Nagy irodalma van az ilyesminek, a programozási irányzatok egyik fő ága a valós idejű kifejezés-kiértékelés és -feldolgozás problémája. Vannak nyelvek, amelyekben egyszerűen ezt úgy oldották meg, hogy programoknak korlátozott hozzáférést adtak a rendszer kiértékelő részéhez, ami pl. stringet esz meg, és a végén kiköp belőle valamit. Pl. a php vagy a FoxPro is ilyen, de ezek script-szerű, tokenizált nyelvek, a bennük írt programok nem gépi kódra fordulnak le, hanem köztes kódsorokra és az interpreter (vagy a runtime modul) futásidőben dolgozza fel őket. A Delphi pont nem ilyen, neki külön kell írni ilyen eszköztárat / komponenst. A "run-time expression evaluation" kifejezések környékén keresgélj. A Torry.net-en van több ilyen is, forráskódokkal együtt (pl. ArtFormula, CalcExpress (azt hiszem, te pont ilyet akarsz csinálni), Calculate, stb.), sok sikert a tanulmányozásukhoz. :)
  • goofy1984
    Hello!
    Azt szeretném megtudni, hogyan lehet azt megcsinálni, hogy amit bekérek (pl.: edit-ben) matematikai műveletet (pl.: (2*2)+6), azt kiszámolja egy másik változóba. Tehát valahogy egy string-et kéne átnyomni.
    szam:=10 legyen a végén
  • MerlinW
    Olvasgatnod kellene még...:)
    Pontosan mit szeretnél? Írd le lépésről lépésre a terved.
  • Harris
    Sziasztok
    Van egy Hatalmas problemam!!!
    Irtam egy programot delphiben es azt akarom hogy ugy mukodjon hogy telefonon keresztul lehessen aktivalni!!
    A hardwer kulcsot megkapom de hogy kell *.lic fajlot csinalni!!
    olvasgattam a temarol es valami activex dolgokat ir!!
    az az igazsag hogy abszolut halvany gozom sincs rola hogy a Delphi e resze hogy mukodik!!!
    surgos nagyon
    elore is koszonom nektek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    sziasztok!!
  • mrzed001
    DBase file-okat lehet vele SQL-el buherálni direktbe, tehát nem kell hozzá telepíteni semmit a gépre.
    Minden tényleges adatbázis szerver telepítős ha jól emlékszem

Hogy egy DB kezeléséhez nem kell telepíteni kliensen semmit az megoldható Interbase-el (csak egy dll), illetve ADO alapból van XP-ben (tehát ahhoz nem kell semmi)
  • PíszLávJuniti
    Saját rekordformátumot nem szeretnék használni, mert úgy az adatokat tartalmazó fájl mással nem igazán kompatiblis, ezért kéne szabváyos db.
    A Dbf komponens konkrétan mit takar?
  • mrzed001
    Az még rekordba is megoldható :)
    Telepítés nélkül ugyebár BDE sem megy, viszont van pár direct dbf komponens ha jól emlékszem
  • PíszLávJuniti
    Milyen adatbázist javasoltok delphihez amit ha kell máshonnan is el lehet érni, és kezeléséhez nem kell külön telepíteni szoftvert?
    Néhány ezer számot, szöveget kéne tárolni, lekérdezést és műveletet végezni velük.
  • hmhm
    képre rajzoláskor hozzáférési hibát ad erre:

Image2.Picture := TPicture.Create;
    Image2.Picture.Bitmap := TBitmap.Create;
    Image2.Picture.Bitmap.Width := Image1.Width;
    Image2.Picture.Bitmap.Height := Image1.Height;

showmessage('sss');
    if Image2.Height<3 then showmessage('sss');
    for i:=0 to Image2.Width-2 do
    for j:=0 to Image2.Height-2 do
    begin
    Image2.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[i,j]:=clYellow;
    // Edit1.Text:=IntTostr(i)+' x y '+IntTostr(j);;
    // Edit1.Refresh;
    end;

erre pedig lefut, pedig csak a koordináták kiiratása a különbség..:

[courier]
    Image2.Picture := TPicture.Create;
    Image2.Picture.Bitmap := TBitmap.Create;
    Image2.Picture.Bitmap.Width := Image1.Width;
    Image2.Picture.Bitmap.Height := Image1.Height;

showmessage('sss');
    if Image2.Height<3 then showmessage('sss');
    for i:=0 to Image2.Width-2 do
    for j:=0 to Image2.Height-2 do
    begin
    Image2.Picture.Bitmap.Canvas.Pixels[i,j]:=clYellow;
    Edit1.Text:=IntTostr(i)+' x y '+IntTostr(j);
    Edit1.Refresh;

end;
  • weise
    Sziasztok!
    Megoldaható-e az, hogy egy stringgrid tipusú táblázatomban a Font színe az egyik oszlopban zöld színű a másikban például piros legyen?
  • hmhm
    Típus hiba volt, és sikerült is tárcsáznom ezen keresztül.
    A helyes kód:

var
    PhoneNumber : string;
    CommPort : string;
    NumberWritten : Cardinal;
    j: integer;
    begin
    {....}

Igazság szerint még életemben nem használtam ilyen típust. 32 bites mint az integer, csak ez éppen előjel nélküli ..
  • PetruZ
    Csak futólag néztem meg a definíciókat, szemre egyedül a PChar() tűnik gyanúsnak. A PChar eleve pointert ad vissza, és te a '^'-val értéket akarsz rákényszeríteni. Próbáld elhagyni, vagy string-ként átadni (definíció szerint ott egy típus nélküli konstanst vár).
  • hmhm
    Modemre szeretnék AT parancsot kiküldeni, de az alábbi példakód részlet nem működik tökéletesen..
    A WriteFile() hívásánál hibát ír ki, méghozzá azt, hogy a paraméterek nem egyeznek a várt típusokkal.

[courier]
    var
    hCommFile : THandle;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    var
    PhoneNumber : string;
    CommPort : string;
    NumberWritten : Integer;
    j: integer;
    begin
    PhoneNumber := Edit2.Text + #13 + #10;
    // 'ATDT 1-555-555-1212' + #13 + #10;
    CommPort := Edit1.Text;
    // 'COM2';
    {Open the comm port}
    hCommFile := CreateFile(PChar(CommPort),
    GENERIC_WRITE,
    0,
    nil,
    OPEN_EXISTING,
    FILE_ATTRIBUTE_NORMAL,
    0);
    if hCommFile=INVALID_HANDLE_VALUE then
    begin
    ShowMessage('Unable to open '+ CommPort);
    exit;
    end;
    {Dial the phone}
    NumberWritten:=0;
    if WriteFile(hCommFile,
    PChar(PhoneNumber)^,
    Length(PhoneNumber),
    NumberWritten,
    nil) = false then begin

ShowMessage('Unable to write to ' + CommPort);
    end;
    end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
    begin
    {Close the port}
    CloseHandle(hCommFile);
    end;

• Lord Zombie
    delphibe az excel és az access behívásakor kér egy jelszót meg egy nevet..vki tud adni 1 jelszót és egy nevet? :D
  • torokvmit
    de semmiképp se fontos cső.
  • torokvmit
    Sajnos csak egy linket kaptam s nem értettem meg az egősszet de akit érdekel a forráskód kiírása valami konstansokkal nme fájlművelettel az szétnézhet a http://www.nyx.net/~gthompso/quine.htm en és ha sikerült használhatót kihozni szolhat nekem a [email protected] címen.
  • hmhm

Delphiben sokkal egyszerűbbnek néz ki, mint c ben, c++ ban, de ott gyorsabban sikerült összehoznom.
    Off vége

Azért kösz :)
  • PetruZ
    Régebben írtam egy ilyesmit, csak úgy próbaképpen, de már nem emlékszem, hogyan is működött pontosan és a kód sincsen már meg. :) Úgy emlékszem, az alap komponensekkel dolgoztam, és az event-eken keresztül sikerült egy egyszerűbb chat-jellegű dolgot összehozni.
    Mindenesetre a torry.net VCL - Internet - Sockets részlegében rengeteg ingyenes és forrással ellátott (az FWS jelzésűek) tcp client/server komponens van, az egyik biztos jó lesz. :)
  • hmhm
    Igazság az, hogy nem szeretnék központi publikus címet beleépíteni. Egy játékprogiról lenne szó ami már megvan, egyszemélyes játékra ( gép ellen lehet játszani ), ezt szeretném kiterjeszteni, hogy lehessen neten egymás ellen. Átviteli sebesség nem kritikus, és összesen néhány bájtot kéne átvinni.
    Úgy gondolom, hogy adatbázis komponenst bevonni kicsit ágyúval lövés lenne :p
  • af27
    Mivel én még nem negyon tudok programozni (habár ki az aki azt állíthatja, hogy tud?) csak azt a módszert tudom neked elmondani, amit már használtam.

Mivel eddigi programjaim adatbázis kezelést végeztek ezért interbase-t használtam.
    Ez arra is egy jó megoldás volt, hogy hálózaton kezeljek vele adatbázist.
    Ennek alapfeltétele sajnos az, hogy az un. interbase szervernek publikus ip címmel kell rendelkeznia a kliensek felé. (miden esetre igaz, arra is, ha LAN és arra is ha WAN hálózatról van szó)

Nem tudom, hogy mit is akarsz pontosan csinálni. Mert ha meg lehet oldani adatbázisban, akkor szerintem interbase.(már írtunk benne privát chat-et, stb, stb).
    Azért utána nézek, hogy hogyan lehet megoldani IB mélkül.
    Ha lessz valami, akkor írok.
    Bye!
  • hmhm
    Néztem a gyűjteményt, de némelyik proginál hiányol fájlokat.

Két progi közt hogy tudok neten kommunikálni?
    Próbáltam a TcpClient és TcpServer objektumot, a kapcsolat összejön ( megszűnik a blokkolódás amikor kapcsolódásra nyomok ), viszont nem küldi át a stringet:

[courier]
    // kliens kuldi a srtinget
    procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
    begin
    if TcpClient1.Connect then begin
    showmessage(' megy ');
    TCPClient1.Sendln(' lal1234');
    end;

end;

// szerver varakozik, majd kiirja a fogadott stringet
    procedure TForm1.Button3Click(Sender: TObject);
    var s:string;
    begin
    TcpServer1.Waitforconnection;
    TcpServer1.Open;
    TCPServer1.Receiveln(s);
    ShowMessage(' uzenet ez volt :'+s);
    end;

• af27
    THX
  • PetruZ
    Megfordítom a válaszokat:

2. Ilyen nincs, a tiszta html az statikus nyelv. De lehet ilyet csinálni, csak ahhoz vmilyen scriptnyelv (pl. php) is kell.

1. Ezerféle módja van, a legegyszerűbb pl. az Indy komponensek közül az TIdHttp kliens és annak Get() metódusa használata. A súgója bőséges infókat tartalmaz.
  • af27
    Boldog új évet kívánok mindenkinek!
  • af27
    Nnem tudom ez segít e neked.
    Programok

Nekem is lenne egy kérdésem, tudom hogy van html topic is, de bízom a delphisekben.
    1- vagy egy olyan delhi allkalmazást szeretnék írni, ami megjeleníti egy weben találhatő fájl tartalmát(pl egy text fájlét).
    2- vagy html kódot, melyel ki lehet iratni egy fájl tartlmát(pl.: /home/tanlok/1.txt)
    Előre is kösz.
  • hmhm
    Hogy tudok delphiből kiadni ATAPI parancsot CD drivenak ?
  • hmhm
    "ami be van írva a progi forrásába fájlművelet nélkül tehát az"

Mi is van ezzel?
    Fuss neki a probléma leírásának mégegyszer. Rövid mondatokkal, körülírva.
    Pá.
  • 4edikreg
    majd elmondom januárbann....
  • PetruZ
    Önmagát az exe-ből forráskóddá alakító Delphi program/eljárás nincs és nem is lehet megcsinálni. A Delphi nem olyan, mint pl. a Visual Basic/FoxPro vagy a Java, amelyek köztes interpreter kódot fordítanak, hanem full natívban rögtön optimalizált gépi kódot gyárt, amelyből az eredeti forrás már nem állítható vissza.
    Csak úgy tudom elképzelni, hogy a fordítás során resource-ként becsatolod a forrást is, és utána az már az exe része lesz, hordozhatod, és az exe-n belül akármit csinálhatsz vele.
  • 4edikreg
    te nam érted... nem fájlművelet.... nem nyítunk semmít nem mentünk semmmít csak a képernyőn kell megjelenjen a forráskód az első betütől az utolslóig.......
    és szerintem azt az Ackermant nem használják semmire de egy nagyon jó példa a rekurzív függvényre és bármi más függvénynél gyorsabban nő...
    (mért eddig mindenre rájöttél mire használod amit tanítottak?)
  • DirtyPio
    Sziasztok, volna egy kerdesem direkt programozokhoz: mikor hasznaljuk a gyakorlatban(pl. egy program megirasanal) az Ackermann fuggvenyt? A fuggveny igy nez ki matematikailag:
    n+1, ha m=0
    ack(m,n)=ack(m-1,1), ha n=0
    ack(m-1,ack(m,n-1)), ha n>0 em m>0
  • hmhm

Progiban nyisd meg a forrást text fájlként és ciklusban irasd ki. ( vagy én nem értem a feladatot ? :)
  • torokvmit
    Nem arról van szó pár parancs és a képernyőn szépen meg kell jelenjen az egész ami be van írva a progi forrásába fájlművelet nélkül tehát az is jó volna ha filebe írná ki önmagát de ha beírom írja ki a begint be kell írjam, hogy írja ki a kiirás begint is és akkor ezt megint be kellene írnom és ha sikerülne is akkor ez végtelen ciklus,tehát csak ,megközelítőleg írja ki önmagát ez nekem kezd kissé magas lenni pedig megmondta a proffecor, hogy egyszerű
    (lehet neki mert ő tudja a cselét) de én nem sajna na sziasztok. még visszanézek néhánymillioszor cső.
  • PetruZ
    Disassemblert írni, ami önmagát disassemblálja futás közben kicsit kemény meló lenne, nem gondolod? ;)
    Sztem itt biztosan arról van szó, amit blackgamer írt.
  • hmhm
    attól függ.
    ha gépi kódban iratod ki akkor egyszerűbb talán, kódszegmesnt megcímzed bios int kel..
    már ez rég volt :P dos alatt valahogy így kellett megoldani, de win alatt nehezebb a jogosultságok miatt
  • blackgamer
    gondolom fájlba van mentve és onnan kell kiolvasni (egy kis fájlkezelés, semmi több)