45
Online multiplayerek, virtuális világok
  • antijedi
    net-re nem emléxem de lan tuti volt :D
  • Hmuda
    Felhozom Joe-nak, hogy művelődjön.
  • Strahd_
    DukeNukem et nem lehetett neten nyomni? Lanban lehetett azt tudom... :) az milyen jo kis game volt...
  • Strahd_
    Wolfeinstein 3D volt az elsö FPS

Multiplayer már a 60 as években volt UNIXBAN pl (NETHACK)

De elsö 3d azt hiszem a Doom volt.Ami multis is volt...
  • zippofcy
    A spektrumos film hasznalhatatlan lenne a szamodra szvsz, csak azt a kerdest feszegette hogy agresszivebbe tesz-e a CS. Aztan arra kovetkeztetesre jutott hogy nem. Fokent a CS kitalalojanak falan fuggo fokabebis poszter miatt
    Az elso fps amiben volt multi LANon a Doom volt. Az elso NETen jatszhato (amihez mar komoly scene is kialakult) a Quakehez kiadott QuakeWorld volt.
    Az elobbi 93 vegen, az utobbi 96ban (legalabbis ugy emlexem)
  • [LoverZ]Neo_HUN
    sok hülye kérdésem lesz ám! :) de hát ilyen a kommunikáció szak... hülye emberek, hülye kérdéseket tesznek fel! :)
  • [LoverZ]Neo_HUN
    a Spektrumon volt anno egy film a CS-ről, a multiplayerekről, nincs valakinek meg?

amúgy igazán "bajban" vagyok... :) ilyen témáról egy deka szakdolgozatot nem találtam... :) ehh magyarul nem nagyon foglalkozott vele senki... itthon...

tudja valaki pl, hogy melyik volt az első klasszikus értelemben vett multi? melyik köré alakult ki egy virtuális világ...

Doom? Quake? vagy már volt elötte is valami?
  • [LoverZ]Neo_HUN
    jajjj... sorry All, hogy nem jelentkeztem, de kutattam egy film után... + interjúkat szerveztem....
  • Strahd_
    :)))))
  • Titan
    ...szerintem a lexikális tudás tök felesleges, mert a feleségem úgy is mindent jobban tud.....
  • zippofcy
    1. Minek kutatni amihez mar ert az ember?
    2. Na kivancsi lennek ebben a temaban hany "okos" embert talalnal Azert mondtam mert arra EN is kivancsi lennek. De meg meglathatom.
  • pedro870
    "Mindenki arrol irjon amihez ert. Miert akarsz olyasmirol irni amihez nem ertesz? Ezert ruhelltem mindig is a magyar iskolarendszert."

Van is baj vele, de hol írta, hogy nem ért hozzá? :) Az, hogy másokat megkérdez, a téma kutatásának egyik módszere...

"Adok neked egy sokkal erdekesebb temat: "Hogyan fogja megvaltoztani a kialakult iskolarendszereket a lexikalis ismeretanyag tanulasanak feleslegesse valasa?""

Mert ehhez jobban ért? :)) Ennél a témánál is érdemes lenne megkérdezni az "okos" embereket :).
  • zippofcy
    Meer, latintudasra tan szukseged van?
  • antijedi
    az oktatási rendszer tényleg egy szar de atól még nem igy kéne a dolgoknak müködnie hogy se olvasni se irni... :P
  • zippofcy
    Ha nem jossz ra magadtol en nem fogom elmondani Mindig is rohogtem az onjelolt profetakon, akik predikalnak vmit aztan eletuk hatralevo reszeben arra vannak karhoztatva hogy probaljak magyarazni a tobbieknek allitasuk valodisagat. Az igazi tudast az ember megtartja maganak, kulonben eloszor szetcincaljak, majd bebizonyitjak az ellenkezojet, vegul kotelezo tananyagga teszik es ezzel megutaltatjak az emberiseg ertelmesebb reszevel. Persze ekkorra mar reg meghaladott lesz
    Kulonben meg miert ne? Egyebkent sem pontosan annyi, csak ugy nagyjabol.
  • zippofcy
    Most csak kepzeld el mit szoltak volna a papok parszaz eve ha vki lefesti elottuk a jelenlegi tarsadalom kepet. Aki csak kozel jart hozza mar azt is megegettek. Es akkoriban a papsag volt a tarsadalom muvelt resze.
    A fejlodes meg egyre gyorsul ... minden teren.
    A tarsadalom ellenall, az oktatasi rendszer meg mar egyenesen anakronisztikus. Mas szoval kesz fosszilia De ami kesik ...
  • Strahd_
    zippofcy eléggé rossz jövöt festett le nekünk :) remélem nem lesz igaza és a társadalom ellenáll hátmég az oktatási rendszer :)
  • antijedi
    jah elégé, pl tv és hasonlok szerintem kurvára nem adják visza azt amit egy könyv tud nyujtani...
    irni meg min gépel tudni kell megintcsak, kézel én se szeretek már irni bevalom de azé nem lehet teljesen elhagyni...
  • Strahd_
    Szerintem akkor nagyon roszul járna a társadalom...
  • Titan
    Mé' pont 2400-ig?
  • zippofcy
    Mi koze van a filozofianak a tanulashoz?
  • zippofcy
    Eljon majd az ido amikor az iras / olvasas eppolyan klasszikus muveltsegnek fog majd szamitani mint most pl. a latin, igen. Mondjuk ahhoz tobb kell majd mint nehany evtized, na de van meg ido cirka 2400ig.
  • Strahd_
    Szerinted majden aljön az idö mikor azt mondják majd ne is olvass felesleges megtanulnod irni olvasni , mert a számítógép beszél megérti amit mondasz és képekben közöl ugy is mindent. Vagy mindek olvasd el majd lesz a Tv ben(moziban stb)
  • Strahd_
    Sok helyne nem tiltják ezen források használatát , csak a technikai feltétel nem adott még a használatához számonkéréskor.

Te is rengeteg lexikális tudással rendelkezel. Ha nem mondták volna meg hoy ítanuld meg mert majd a neten ugy is megtalálod a megoldást akkor milyen tudással rendelkeznél? Nem pont a tizen huszonévesek a kellöen fogékonyak a tanulás terén? Nicsnenek tul sok felesleges információval ellátva és könnnen gyorsa fejlödnek. Nem?
  • Strahd_
    Aki tudna hozzászólni a témához, van véleménye, illetve ismeretei, azzal szivesen csinálnék online interjút emailben vagy itt.
  • zippofcy
    Mindenki arrol irjon amihez ert. Miert akarsz olyasmirol irni amihez nem ertesz? Ezert ruhelltem mindig is a magyar iskolarendszert.
    A legszanalmasabb az ahogyan a filozofiat oktatjak: elmondjak ok mit gondolnak az adott filozofus munkajarol / muverol, vagy hogy a tankonyvirok mit gondoltak rola. Szanalmas. A filozofiat kulonben sem lehet tanulni, legfeljebb muvelni. Asszem ebben minden filozofus egyetertene velem. Na persze a muvelesehez megfelelo mennyisegu tapasztalat is szukseges ... ezert teljesen meddo tizen- es huszoneveseknek "oktatni".
    Adok neked egy sokkal erdekesebb temat: "Hogyan fogja megvaltoztani a kialakult iskolarendszereket a lexikalis ismeretanyag tanulasanak feleslegesse valasa?"
    Marmint arra gondolok hogy mar jelenleg sincs ertelme lexikonokat bebiflazni, eleg ha az embernek van egy internetkapcsolata es maris mindent megtalalhat pillanatok alatt. Na persze ezt meg tudjak tiltani szamonkereskor, ezert egyelore fennmaradhat a jelenlegi rendszer. De mi lesz akkor ha (par evtizeden, de talan par even belul) megvalosithatova valik az emberi agy es a szamitogep kozvetlen osszekapcsolhatosaga? Vajon ezt is tiltani fogjak, a kabitoszerekhez hasonloan, mivel a tarsadalom evszazadok alatt kialakult rendjet fenyegeti? Vagy elfogadjak? De akkor mit fognak kovetelni? A gondolkodast, intelligenciat es a logikat sokkal nehezebb merni ... szvsz a tanarok 90%a nem is tartozik azok kozze akik kepesek lennenek erre.
    Bar szerintem ez is onszabalyozo folyamat lesz, a fejlett tarsadalmakban mar annyira keves gyerek fog szuletni hogy nem jelent majd gondot az iskolarendszer mint kasztosodast kialakito mechanizmus megszunese. A fejletlenebb tarsadalmakban meg nem fogjak tudni szeleskoruen megfizetni a technologiat, ott tehat nem jelent majd gondot.
    Inkabb ezt mondd el a tanaraidnak, es nezd meg fel birjak-e fogni. Bar en ketlem
  • antijedi
    és olvasd el első hozászolást: rögtön kiderül hogy ő nem it akarja lebonyolitani hanem válalkozo kedvüek irjanak neki mail-t, és ako ott majd jöhet az "interjúúú" álnevű kérdez-felelek :PPP
  • Strahd_
    Neo amugy kérdezz mert csak ugy ömlene belölünk a sok okkoság, csak a téma amit feladtál tul nagy hogy hog yel lehessen kezdeni csak ugy beszélni róla .) "Online multiplayerek, virtuális világok. (Kizárólag az interneten létező, saját hardverre letölthető multiplayer szerepjátékok története, helyzete, jövője. Milyen lehetőségeket rejthetnek az új virtuális technológiák)?"
  • Strahd_
    Akkor irhatsz diplomamunkát a CS-röl .)
    Komunikáció netes közösségekben cimmel :)
  • The Garrett
    maradok a pszihológiánál :D
  • Strahd_
    de elötte megfelelö meniségü "hülye" tantárgyat is meg kell tanulnod megéri? :)
  • The Garrett
    hehe ilyenekből lehet szakdogát írni?
    Akkor CS ből doktorálok :D
  • Laalee
    Lámer ne rakd be a hozzászólásodat ezer helyre :D
  • Strahd_
    Szerintem jo ez a topic itt :) nem kellet sokat keresgélni :)
  • Titan
    Mikor kezdünk a témával foglalkozni?????
  • Punker
    esélyt se adtál neki
  • [LoverZ]Neo_HUN
    tudom... :) éppen ezért érdekes figyelni az itt történteket... :) ez is az egyik eleme a szakdolgozatnak, hogy hogyan működnek a dolgok...

én pl ha moderátor lennék, vanném a fáradtságot, hogy szóljak a lámernek, hogy ne rakja be a hozzászólását ezer helyre... :)
  • Punker
    az igaz de szerintem a téma nem csak a játékokat, játékosokat érinti. de ezt már neked kell eldönteni, (tudod az SG is egy virtuális közösség)
  • [LoverZ]Neo_HUN
    szerinte itt jó... ez a Játékosok fóruma... itt értenek a témához a legtöbben
  • Punker
    írj a moderátornak hogy rakja át oda.....