208
Miért?
  • Dzsini
    a windowsupdate-en hosszú ideje fent volt a javítás.
  • comet
    Azt meg csak hozzatennem hogy bugtraqen mar egy jóideje nyilvánosságra hozták a hibát, köszönjétek a microsoftnak hogy ki is tudták használni...
  • Manta
    Valakinek beszólhattam?
  • TheZsenyka
    Ha törlitek a könyvtár tartalmát és újraröffentitek a gépet, akkor esélyetek van letölteni a peccset. :D (Különben igen gyors net kell hozzá, hogy reset előtt levadászd.)
  • Manta
    IGEN!
  • batman
    Nekem nincs is olyan könyvtáram :)
  • comet
    Most kezdték kihasználni a kedves emberek az rpc windoz biztonsági rését...szal ez ilyen modemblitz szeruseg, csak nem a netet hanem windozt resetel...
    LINUX RULZ
  • Cat #30
    Megjelent az első féreg, ami a Microsoft RPC hibát használja ki
    [2003.08.05.]

- www.viruslist.com -

A "Worm.Win32.Autorooter" kártevő egy több komponensű Win32 féregszerű csomag. Úgy tervezték, hogy a helyi és globális hálózatokon keresztül terjedjen, de a féreg ismert verziójában a terjedési rutin még nincs aktiválva.

A kártevő a nevét a fő féregkomponensben található szövegről kapta:

rpc autorooter by ERIC

RPC autorooter

A terjedéshez a féreg az ismert Microsoft Windows sebezhetőséget használja ki a DCOM RPC szolgáltatásban. Erről a biztonsági résről az alábbi Microsoft Security Bulletin-ben olvashatunk bővebben:
    www.microsoft.com MS03-026.asp

A Csomag
    A csomag egy Win32 SFX ZIP (önkibontó) állomány, amely kb. 114KB méretű és három fájlt tartalmaz:

rpc.exe - 41KB, fő féregkomponens (az indítást végzi), "Worm.Win32.Autorooter"
    tftpd.exe - 144KB, "bolti" FTP szerver
    rpctest.ex - 95KB, exploit, "Exploit.Win32.DCom"

Ha az SFX állományt futtatjuk, az három fájlt csomagol ki a C: meghajtó gyökérkönyvtárába és lefuttatja az "rpc.exe" fő komponenst.

A fő komponens: "rpc.exe"
    A fő komponens elindítja a "tftpd.exe"-t és megpróbál letölteni egy "lolx.exe" nevű állományt egy távoli site-ról. A "lolx.exe" egy ismert trójai hátsóajtó program "Backdoor.SdBot.gen".

A féreg ezután távoli gépeket keres és megpróbál azokhoz kapcsolatot létesíteni a 445-ös porton keresztül. Azokat az IP címeket (a.b.c.d) amelyekkel próbálkozik, véletlenszerűen generálja a következő algoritmus szerint:

Az 'a' értékét az alábbi listából választja ki (mindegyiket használja):
    24, 12, 211, 217, 218, 220, 4, 68, 165, 65, 213, 64, 208, 128

A 'b' egy 0-tól 255-ig terjedő tartományból választott véletlenszám. 'c' és 'd' értékként 1-től 255-ig minden számot végigpróbál.

Például, ha 'a' 68 és 'b' 120, a féreg a 68.120.0.1 - 68.120.255.255 tartományban fog keresni gépeket.

A féreg, ezekben a szegmensekben kutat távoli gépek után, kapcsolódik a megtalált gépekhez és elküldi azoknak az exploit kódot. Ahhoz, hogy az exploit-ot átküldje, a "rpctest.exe" komponenst futtatja le. Ez az összetevő egy puffer túlcsordulást okozó kérést küld, amely elindít egy parancs shell-t az 57005-ös porton a sebezhető áldozat-számítógépen.

Az "rpctest.exe" komponens
    Ez maga az exploit kód. A következő szöveg sztringet tartalmazza:
    USE THE FORZ LUKE!

A "tftd.exe" komponens
    Ez a hagyományos HaneWin TFTP szerver. A fő féreg komponens a 69-es portra telepíti; ez a TFTP szerver tölti le a hátsóajtó komponenst.

Megjegyzés
    Annak ellenére, hogy ez a fájl-csomag nem tartalmaz semmiféle automatikus terjesztő funkciót, vegyük tekintetbe, hogy ez sokkal közelebb áll egy féregszerű programhoz, minthogy egyszerűen egy hátsóajtó program vagy egy hacker-eszköz legyen. Arra is gondolhatunk, hogy ez csak a tesztverziója egy új féregnek, amely már elég funkciót tartalmaz egy lehetséges önsokszorozásításhoz. Az is elképzelhető, hogy készítőjének az volt a célja, hogy egy erősen szétszórt hálózatot állítson fel a feltört számítógépekből valamimilyen későbbi hacker vagy vírustámadáshoz.

Minden felhasználónak azt ajánljuk, hogy frissítse rendszerét a a fenti Microsoft linken található javítással és ezen kívül blokkolja az Internet felől a 135-ös, 139-es és 445-ös TCP portokat a helyi tűzfalon.
  • Lacee
    sokkal többeknél jött elő, megnyugtatlak :)
  • TheZsenyka
    Töröljétek a C:\WINDOWS\SYSTEM32\DLLCACHE könyvtár tartalmát. A könyvtárat ne.
  • Xboxman
    Eddig tökjó volt minden
  • Xboxman
    Kicsit fura ,hogy mindhármunknál ugyanakkor jött elő?Nemde?
  • neménvoltam
    Egyébként nekem is tudtok segíteni?
  • batman
    tenx, csak én nem lenni hozzáértő, és mán a reinstallon gondolkodtam :)
  • Lacee
    semmi köze a nethez...
  • Lacee
    http://support.microsoft.com/?kbid=823980#WinXP

itt pedig a magyarázat is az egészre, a letöltendő exével......
  • batman
    BAZZ!!! Nekem csontra ugyanez a két hiba van, és nekem is pont ma kezdődött!!!! Manta te is Datanetes vagy?
  • Munch
    Igen, ezt az exe-t szedjétek le. Akinek megáll a telepítés, az restartoljon kihúzott modemmel, majd net nélkül telepítse. Aztán újraindítás már modemmel, és úgy működni fog.
  • Lacee
    http://download.microsoft.com/download/5/7/8/578edca5-7d72-4e19-9d41-79d1abda3be3/WindowsXP-KB823980-x86-HUN.exe

ez az a cím, ha telepíted abbahagyja...
  • Manta
    Reset még nem volt, most A(z) Generic Host Process for Win32 hibát észlelt és leállt, de ahogy írom, megint elkezdett visszaszámlálni.
  • neménvoltam
    mán műkszik?
  • neménvoltam
    uuupsz
  • neménvoltam
    Kapcsold ki az automata csatlakozást és nézd meg, hogy ugyanezt csinálja-e.
  • Manta
    De most jó egyelőre. Kimegyek blázolni, megnézem megvár-e a gép addig.
  • Manta
    Nem tudom, alap hogy csatlakozni akarok a netre :)
  • neménvoltam
    Nem csatlakozol a netre akkor is csinálja?
  • Manta
    Minek frissítenék BIOS-t? Amúgy nem régi az se. ADSL-em van.

Egyelőre még bírja.
  • neménvoltam
    Bios frissítés? Mivel csatlakozol a netre?
  • Manta
    XP, de eddig jó volt. Emlékszem nagyon régen egyszer-kétszer csinálta, de nem így.
  • Manta
    Hozzáteszem: SEMMI nem változott a gépen, "magától" kezdte el ezt csinálni...
  • Lacee
    frissítést kell letölteni az XP-hez. Viszont ha más oprendszered van, akkor nem tudom mi a gond...
  • Manta
    Épp be tudtam fejezni az előző kommentet.

Neménvoltam: Dehogy, nem az a baja.

Kb. 2 percet tudok alkalmanként neten tölteni, valami guru pls gyorsan válaszoljon!
  • neménvoltam
    Mivel csatlakozol a netre?
  • Xboxman
    És amikor elindítom a gépet egy dos ablak villan fel egy pillanatra
  • Xboxman
    Ehh nekem is ezt csinálta!!!
  • neménvoltam
    Nincs letöltésvezérlő beállítva?
  • Manta
    Bocs, hogy ide nyitottam, de sürgős, remélem nemsokára törölhető. Az a gondom, hogy fél

órája elkezdte azt csinálni a gép, hogy 1 percről visszaszámol, közli hogy resetelni

fog, de nem tudom leállítani a folyamatot. A hiba oka szerinte: Távoli eljáráshívás

(RPC) váratlanul befejeződött.
    Mit csináljak?