74
Minden ami a borokkal kapcsolatos..
-
#74 -
lilien98 #73 Kedves borbarátok :)
Legyetek szívesek kitölteni a kérdőívemet :)
http://ripet.hu/feedback.php?kid=fdbea444d3d7a68e7d78beaacdc4b8d1 -
29spotty #72 Borok -
29spotty #71 Itt olvasgathatsz érdekességeket a borokról: http://minu.me/-vinopedia -
#70 Sziasztok !
Van nekem 2 üveg borom, csak nem tudom az "eszmei" értékükeket, nem szeretném elpazarolni, amennyiben értékesek. A neten nem sok infót találtam.
Villány-Siklós (Bajor-Pince): Siklósi Kékoportó 1997-es az egyik, Siklósi Hárslevelű 1994-es a másik. Szerintetek? -
gabrancs #69 Nem vagyok nagy bor szakértő de azért megtudom különböztetni a minőségi bort az átlagtól és nagy ritkán mikor fogyasztok mindig egy nevesebb fajtából próbálok választani vagy olvasok ajánlásokat.
Pont egy blogot olvasok ahol a Sausuka fajtát ajánlják és felkeltette az érdeklődésem mert én is kedvelem a Cuvéet.
Tudnátok róla rendes ajánlást írni ?
Köszönöm
-
manoszey #68 Igen. Csak ez a rendezvénytől függ, hogy megoldható-e. Gondolok itt egészen pontosan arra, hogy milyen rendezvényről van szó. Mert például egy szüreti fesztivál keretében megrendezett borfalu, borkóstolás,stb. esetén nem köthetik ki, hogy 4-5000-es belépő van, mert egyszerűen nem olyan az odalátogató közönség, aki ezt megfizetné. Ilyen helyekre családdal mennek az emberek, vannak más programok is, s amíg mondjuk az apuka borozik, addig anyuka a gyerekekkel a játszóházban van.
A másik kategória pont a Borjour, vagy a Budai Várban rendezett borfalu patináns események, ahol megint másfajta vendégek fordulnak meg.
Én kifejezetten kedvelem mind a kettőt. A lényeg, hogy poharat mindig veszek emlékbe. -
#67 Jegyes rendszert nem szeretem én sem, azzal eléggé drágára jön ki a kóstolás, arról nem is beszélve, hogy az embernek ott van az, hogy folyamatosan számolgat és ez elveszi a figyelmét a jó borokról. Meg eleve szórakozni ilyen kis cetlikkel az nem egy kellemes megoldás... Sokkal jobb az, ha az ember befizet egy fix összeget, abból pedig lehet utána korlátlanul kóstolgatni, főleg ennyi pincészettel ez igazán kellemes megoldás. Meg itt arra sem lehet panaszkodni, hogy ne lettek volna igazán különleges darabok, amivel valóban ritkán találkozik az ember, mint a jégbor, vagy a többtízezres boresszencia. Ezeket azért meg kell kóstolni egyszer feltétlenül! -
#66 Most a hétvégén volt a Borjour, én elmentem rá mert jókat olvastam róla(a múltkori tömegtől eltekintve) + az egyik ismerősöm is hívott. Most szerencsére korlátozva volt a belépés, nem kellett nyomorogni. Sok kiállító volt, minden kiállító általában 3 borral, szóval lehetett bőven kóstolni. Aki teheti és kíváncsi az a következőre nézzen el, jobban megéri mint ami a várban szokott lenni jegyes rendszerrel. -
#65 Mikor lesz mostanában valami bor fesztivál vagy ilyen bor kóstolós rendezvény? Amit említettél az mikor van?
Én nagyon szeretek ilyenekre járni mert a társasági is jó és maga az egész légkör. Ilyenkor összejön egy olyan társaság aki tényleg érdeklődik a borok iránt ha nem is szenvedéllyel de legalább bennünk van a hajlandóság egy kis többlet információra a borok iránt.
Én legutóbb a várban voltam ha azt nem nézzük hogy Balatonon voltam jó pár pincészetben kóstolni:) -
#64 Meg azt tegyük hozzá azért, hogy minden kóstolás új egy kicsit, más borok kerülnek terítékre, mert még ugyanazon pincészetek ugyanazon borai között is komoly különbségek mutatkozhatnak akár az évjárat függvényében is, hiszen az eltérő évek eltérő időjárási körülményei, illetve a különböző ideig érlelt borok zamata eleve eltér egymástól, amit a szakavatott ízlelőbimbók bizony ki tudnak érezni. De azoknak sem kell aggódni, akiknek még nincs ilyen nagy tapasztalatuk, hiszen mint mindenben, a kóstolásban is csak a minél több tevékenységgel, kóstolással, ízleléssel lehet többlettapasztalatra szert tenni. Úgyhogy magam úgy gondolom, hogy a bórkóstolgatás nem csupán úri huncutság, hanem egy kellemes kikapcsolódás bárkinek. -
#63 Tulajdonképpen az a baj, hogy még az ár sem mindig determinálja az egyes borok minőségét, meg ez a fajta választás is egy veszélyes fegyver, ami visszaüthet, mert a rosszabb borokat elkezdik felülárazni és máris megvezethetik az átlagos fogyasztót. A bort meg kell kóstolni, nincs mese, máskülönben zsákbamacska a választás, hacsak nem valami ismerőstől vesszük, meg persze vannak jónevű pincészetek is, viszont a kevésbé ismertekre is érdemes figyelmet fordítani, mert nem tudja az ember, hogy utána miből marad ki...
Szóval nehéz kérdések ezek, de akinek van ideje és lehetősége, az jobban teszi, ha rászánja az időt, főleg mivel a kóstolás maga is egy kellemes program, egyáltalán nem valami egyszerű minőségbiztosítási kortyolgatás -
#62 A vörösbor fáj, de azt mondja:
"Jó lenne élni!"
Ha többet iszol, így szól:
"Élni kell!"
Ha igen sokat iszol, ezt kiáltja: "Élni fogsz!"
...És ez akkor is szép, ha nem igaz. -
jokkati #61 Sziasztok! Csatlakoznék a borimádók közé. Internetes megoldással viszont biztos hogy nem rendelnék bort, kicsit távol áll tőlem, nem érzem annyira megbízhatónak, mintha saját szememmel láthatom a terméket és úgy vásárolom meg. Ízlések és pofonok. -
matumbo #60 Azért ennek ellenére nekem mindenképpen az a véleményem, hogy a borra igenis kell szánni egy kicsit komolyabb összeget. Én is láttam már olcsó borokat, de komolyan mondom, hogy azok nem foghatók a kicsit drágább, és minőségi borokhoz. Tudom, hogy ha a fiatalok bulizni mennek, akkor az a lényeg, hogy minél olcsóbban megússzák az estét...de nem mindegy, hogy valaki inni akar, vagy finom ízeket és aromákat élvezni. Akinek kifinomult ízlése van a borokhoz annak ajánlom a Borjour-t, ami egy borkóstoló. Ide sem olcsó a belépőjegy (mondjuk azért drágának sem nevezném, ahhoz képest, ami jár érte), de ellentételezésként korlátlan számban lehet kóstolgatni a minőségi borokat a legjobb pincészetektől. Szerintem mindenképpen megéri...Akit érdekel az nézzen utána :) :) -
lizzaa #59 Sziasztok! Egyetértek, a hipermarketekben is kilehet fogni jó borokat. Egyik alkalommal buli előtt mindenáron borozni szerettünk volna, elmentünk az egyik hipermarketbe és kb. fél órán át kerestük, hogy melyik bort vegyük meg, annyi féle volt. Csak az édes bort bírom meginni, a száraz, vörös boroktól rosszul vagyok. A muskotályos az örök kedvenc, mindig megy a vita, melyiket vegyük, mert persze mindenkinek más a kedvenc. Legutóbb Késői Tokaji Furmint 2006-ot ittunk, nem volt rossz, jól éreztük magunkat. Sokáig tartott a buli... -
#58 Vannak nagyon jó netes üzletek is, ellenben bár most szerintem megköveztek ezért, de hipermarketekben is kilehet fogni nagyon jó minőségű borokat nagyon olcsón!
Például a múltkor egy Australia Shiraz-t vettem a T betűsben és határozottan finom volt! Ez egy Száraz vörös bor nagyon lassú lecsengésű, telt erős maszkulin vörös.
Mindenkinek csak ajánlani tudom! -
horvatpepi #57 Kedves gagabi!
Nekem is a sárga muskotály a kedvencem, minden ami édes. :)
Én borkóstolásról csak a nyári időszakokra tudok lehetőséget ajánlani: Balaton part.
Engem is érdekelne, hogy ezekben a hideg téli időszakokban merre van lehetőség borkóstolásra!! Többiek esetleg?? -
gagabi #56 Én a Villányi borvidék közelében nőttem fel. Mondhatni, hogy gyermekkorom óta ismerem a borokat. Nekem nő létemre a fél édes és az édes borok a kedvenceim. Bár sokan mondják, hogy ezek nem is nevezhetők bornak, a fél száraz még elmegy, de a száraz borokat nem kedvelem. Ha fehér, akkor félédes, ha vörös akkor félszáraz. Nagyon szeretem a sárga muskotályt. Viszont azt vettem észre, hogy mostanában a férfiak nem ismerik a borokat. Nem tudják melyik bort kell választani egy étteremben, vagy milyen bort vigyenek haza a vacsorához. Igazából a párom sem tudja, hogy melyek a jó borok, sokszor én adok neki tanácsot...Jó lenne, ha valahol megtanulhatná a borokkal kapcsolatos főbb kérdéseket, vagy elvihetném egy nagyon borkóstolóra...akkor talán lehetne tanítani neki valamit. Valaki tudna tippet adni, hogy hová tudnám elvinni a párom, vagy hogy lesz-e valahol mostanában nagyobb volumenű borkóstolás? -
#55 Nézzetek szét itt is! -
VINO DORO #54 Vino D'oro
Bor kis- és nagykereskedés
4400, Nyíregyháza Rákóczi út 100.
http://www.vinodoro.hu/ -
#53 Hello! Egy kérdésem lenne! A google nem dobott infót a borról! Egy Villányi oportó borról lenne szó , amit a Villány-Mecsekaljai Borgazdasági kombinát termelt!Mennyit érhet a bor , és van olyan személy akit érdekelne? A választ köszi előre is! -
Psysoul #52 Üdvözletem!
Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani nemrég indult közösségi borportálunkat.
Az oldalon lehetőség van borokat értékelni, elemezni, mások értékelését, elemzését olvasni, hozzászólásokat írni, pontozni, képeket és új borokat, borászatokat feltölteni.
Várjuk a tanácsokat, hogy miként tehetnénk még jobbá az oldalt.
Köszönöm a véleményeket, tippeket.
Forum Vinorum - borok, borvidékek, elemzések -
butchbean #51 találtam egy nagyon frankó boros doboz oldalt ha valakit érdekel annak szívesen segítek. -
pepe88 #50 üdv mindenkinek
sehol nem találom a szilvabor receptjét
nem tud nekem valaki segíteni?
-
#49 Somlói aszú
ezt szivesen megkóstolnám :) -
#48 aztán 25 évesen sorba állhatsz új májért, kösz de inkább kihagyom -
#47 Ő az:
-
#46 Van egy olyan flakonos bor, hogy CSABA BORA. Nálunk 199ft 2liter, mivel ez a nevem, ajánlom mindenkinek :D -
#45 Nyugodjon békében. -
#44 Elhunyt a leghíresebb egri borász
R.I.P. :( -
#43 sajnos így van..
már sokszor megjártam _nagyon_ kultúráltnak kinéző helyen, 120 egy dl bor .. és olyan tablettásat még 40 ft ért sem ittam :D -
#42 hidd el indokolt, mert mire oda jut hogy felszolgálják az embernek min duplázódik az ár. mondjuk jó ideje már hogy ha nem ismerem személyesen a tulajt akkor csak üveges bort iszok meg (néha azt is megbánom) -
#41 nem indokolatlan az óvatosságod,csak annyit mondtam,hogy elméletileg megeshet,hogy az olcsó bor is bor,de ez csak elméletileg eshet meg :-( -
#40 olyan bort ami 100 forint alatt van (dl) max ismerős helyen merek inni. -
#39 Értem. :) Köszönöm a jótanácsokat. -
#38 Sajnos a mai szőlőfelvásárlási árak mellett még az is előfordulhat,hogy az jó bor.Tokajban 29forintért vásárolták fel a szőlőt például,mivel az fehér szőlő olcsóbban és gyorsabban borrá alakul,szóval egy 140forintos végértékesítési ár nem is kis hasznot rejt magában.Mondjuk 5 literes kannában ez ugye 5*140ft,amire jön költségként 8kiló szőlő,az 232ft+5*12forint vagy mennyi most a jövedéki adó+36forint egy 5literes ballon.Szal ez így papíron még mindig több mint 100%haszon,csak a szőlő termelő álla kopik fel,mert 29forintos szőlőár mellett a művelési költség se jön neki vissza.Nekem tavaly olyan 40forint volt egy kiló szőlő előállítási költsége,na most volt fajta amit 40forintért vettek...Persze nem panaszkodhatok,mert volt amit 80-85forintért,de igaz nekem nem is Tokajban van szőlőm. -
#37 A bornak alapvetően nyers kesernyés izé van.Utólag szokták édesíteni,jobb helyeken musttal.Amikor kiforr a bor az mindenképp szárazbor lesz,mert ugye a must cukortartalma alkohollá alakul.Ezután hozzáadhatsz cukorszirupot,ami eléggé primitív megoldás,vagy felforralt mustot(a forralás kiöli a gombákat a mustból,így nem indul az is erjedésnek).Persze csak ésszel.Vörösborból nincs is édes például,csak félédes,félszáraz és száraz,mert az nehezebben viseli az ilyesmit.Szal ha édes vörösbort látsz vhol azt biztosan tudhatod,hogy nem bor. :-) -
#36 direkttermők tiltólistán vannak,azokból elméletileg nem is lehet bort csinálni,mert kb annyira jó,mint a metilalkohol :-o uniós szabályozás szerint ki is kéne vágni mind -
#35 volt már rá példa :(