514
PHP HELP
  • cSuwwi
    ha ilyen penge vagy, akkor énis kérdeznék vmit

adott egy phps ircbot, konzolról van futtatva (vagyis cli módban)
    logokat írja egy fájlba, ezeket olvassa ki egy másik script, ill megjeleníti (lényegében egy kezdetleges cset)
    namost a visszaírást hogy oldanád meg? vmit ebbe a csetbe beírsz akkor a vissza kéne juttatni a botnak (kiírja majd ő), csak hogyan?
    annyira jutottam régebben (amikor ezzel foglalkoztam), hogy visszairattam egy szöveges fájlba amit beolvasott a bot, de csak akkor olvasta be ha volt valami történés a csatin.
    esetleg állandóan figyeletetem a fájlt hogy történt-e változás, vagy van vmi mód arra hogy egy konzolról futtatott proginak bevigyek futásidőben vmi adatot?
  • Dj Faustus #313
    Na szóval itt vannak azok a fránya tutorialok.
  • Dj Faustus #312
    Kell az a PHP - az csinál hidat a Flash és az SQL között. [urlhttp://www.devnet.hu/flash/tutorials_cat.php?frm_cat=23]Itt[/url] olvashatsz - ingyenes regisztráció után - különböző Flash+PHP+MySQL megoldásokat.
    A kulcsszó a Flash-ben (pontosabban az Actionscript-ben): a loadVariables függvény. Ezzel tudsz a PHP-nek változókat küldeni (GET és POST metódussal).
  • devilmike
    köszi. "Faustus én vagyok az APÁD!"

amúgy most egy nem egészen ide vágó kérdés majd felteszem a flash fórumban is. Lehet valahogy flashel kapcsoódni Mysql-hez ?
  • Vorpal
    "Veled van az erő" -- valamelyik zsedi,)
  • Dj Faustus #309
    "már megírtam mivel nem volt meg a hotscripten"
    Ugye, nem olyan nehéz az! Benned van az errő! (Ezt amolyan biztotásként...)
  • devilmike
    de köszi mindenkinek :)
    amúgy igen postán akarják kiküldeni a sok reklámmal mint azt ma megtudtam...
  • devilmike
    már megírtam mivel nem volt meg a hotscripten
  • Vorpal
    na mostmár éértem. de mien kva jó, hogy Faustusnak elsőre lejött és Devilnek egy pici ellenvetése sem volt a megoldás ellen,))

Hát igen itt nem a php my adminnal kell dolgzni, hanem egy Admin felületet fogsz szépen irni, amiben kilistázhatóak és módosithatóak a táblák.

Ez az a script ami hiányzik a hotscrips ről mert neked kell megirni és customizálni.
    De olyan kevés dolog létezik amit ebben az esetben tudnod kell a Mysql ről, hogy nem az lesz a legnagyobb gond. Egyrészről csak kiiratnod kell majd az adatokat módositanod -- enyi a mysql a többi html FORM meg ami bele megy. nemolyan sok ez, érdemes megcsinálni.
  • skristof
    köszönöm
  • skristof
    hát szerintem egyszerűbb, ha php-vel ki is küldöd a meghívókat, nem?
    vagy postai uton lesz, mert akkor persze nem működik a dolog :)

ha meg csak listázni kell, akkor nemértem mi olyan nagy meló ebben, csak kiprinteled a táblából az összes adatot, és mondjuk egy táblázatba rendezed
  • devilmike
    merjünk lusták lenni, minek írjak meg valamit amin már valaki végigrágtra magát?
  • devilmike
    :)
    Nem azt vártam hogy megoldjátok helyettem...
    nem a lényeg elvben az lenne hogy a csávókám lássa hogy ki regisztrált, nem akarok neki jogot adni arra hogy bármibe belenyúljon. mert akkor káosz alakulhat ki... :) ez egy egyetemi szervezet vagy minek lesz a regisztrációs részlege tehát aki pl egy rendezvényre jelentkezik az beregisztrál, az adott címre megy ki majd a meghívó. Tehát a titkárnő aki nem ért sem az mysql-hez sőt lényegében semmihez végigmegy a listán és megcímzi a leveleket e szerint.
    De már megírtam mert nem találtam eggyik scrips site-on sem hasonlót amit csak javítani kelett volna.. :D
    na8 azért THx
  • Dj Faustus #301
    Itt írtam a session továbbadásáról.
  • skristof
    szóval egy adminisztrációs felület kell neki.. így már érthetőbb :)

a felhasználó nyomonkövetése session-al nagy kunszt? mert amikor próbálkoztam vele, sehogysem sikerült felfognom, pedig olvastam weblaboros cikkeket is, de túl száraz volt.

valamint hiába csaptam hozzá az URL-hez a $SID változót, csak első kattintásnál volt látható, utána eltűnt.. igaz, ezt csak saját gépemen próbáltam, de vajon mitől lehetett?
  • Dj Faustus #299
    Vorpal: nyugi. Én sejtem mit szeretne devilmike, csak a "nem akarom megírni mert macerás és hosszú" kijelentése erősen lustaságre utal.

Ha jól sejtem van egy adatbázis (vagyis annak egy/két/x táblája), amit egyes felhasználóknak megengednénk szerkeszteni. Ehhez a phpMyAdmin-be való bejutás eléggé körülményesnek (és nem éppen biztonságosnak) itéltetik - ezért kellene egy PHP-s megoldás.

Alapvetően a megoldás a következőképp épülne fel (ez csak egy alapötlet):
    1. Beléptetjük a felhasználót. Ha egyezik a felhasználónév és a jelszó a regisztráció során megadottal beengedjük (létrehozunk egy session-t).
    2. Ha létezik a session (belépett a felhasználó), kiíratjuk az adatbázis tábláit (SELECT * FROM tabla) szerkeszthető formában - például szövegmezőkbe (<input type="text">).
    3. A felsorolás aljára rakunk egy gombot (<input type="submit">). Ha azt megnyomja a felhasználó akkor a szövegmező értékeit feldolgozzuk, és frissítjük az adatbázis tábláit (UPDATE).
    4. Még szükséges a lapra egy Kijelentkezés "menűpont", ami kilépteti a felhasználót (session-t törli (session_destroy()),stb).

Ennyi. Megírni helyetted nem fogjuk.
  • skristof
    megnyugtatlak, nem te vagy a hülye, énsem értem a problémát..

vagy mindketten bénák vagyunk :)
  • Vorpal
    Mysql kezelő scriptet ? mert nem akarom a usert azzal terhelni hogy a site oldalán másszon fel ?? - hova is másszon fel?

Fieldeket kilistáztatni Mysql ből akarod? és azt macerás megirni és hosszú?
    Az a baj hogy problematikát nem értettem meg, de lehet, hogy mert hülye vok,)

A PHP mysql párositás a legegyszerűbb és viszonylag biztonságosabb dolog ami létezik. A usereknek semmiképpen nem szabad, hogy elérése legyen direkt a mysql hez, hacsak nem ez a cél tulajdonképpen, bár ebből a pár sorból em értem.
    Azt akarod, hogy queryket tudjanak megadni a mysqlnek? vagy adatokat tudjanak kinyerni belőle?

admin rész kellene mihez?
  • devilmike
    köszönöm rájöttem csak ránézésre nem vettem észre hogy az ott megcsúszott..
    Nem ismertek valami frankó kis Mysql kezelő scriptet vhol? mert nem akarom a usert azzal terhelni hogy a site oldalán másszon fel. :) azaz admin rész kellene. nem akarom megírni mert macerás és hosszú. a hotscriptet néztem de vackok vannak fel. (pl query megoldásos. namost ha nehéz feljutni a phpmyadmin részre neki akkor quary-ket tuti nem fog irogatni... :) na8 igazából csak annyit kellene hogy olvassa a fieldeket. nem több
  • cSuwwi
    meg egy lezáró kacsacsőr sem ártana a második select után
  • Dj Faustus #294
    A \ (vissza-perjel) az " (idézőjel) elé kell nem mögé.

Tehát így helyes:
    <td>
    <select name=\"TofD\" size=\"3\">
    <option value=\"Morning\">Morning</option>
    <option value=\"Day\">Day</option>
    <option value=\"Night\">Night</option></select
    </td>
  • devilmike
    ok megvan
    nem kell help
  • devilmike
    bár nemtóm :(
  • devilmike
    a \ kell bele...
  • devilmike
    parse error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';'
    ezt adja ki
    a kéréses sor:

<td>
    <select name="\TofD"\ size="\3"\>
    <option value="\Morning"\>Morning</option>
    <option value="\Day\">Day</option>
    <option value="\Night\">Night</option></select
    </td>
    hol a hiba?
  • Dj Faustus #289
    Megoldható fsockopen használatával. itt is láthatsz rá megoldást.
  • Zsoldos
    Egy online fizetos form-ot csinalok. Mukodik szepen, de az osszeget javascript szamolja, igy nem nevezheto eppen biztonsagosnak. (pl kliensoldali "jo"indulatu babralassal siman lehet modositani az osszeget)

A banknak az infokat POST-al kell kuldeni, koztuk a vegosszeget is kuldeni kell. Szerveroldalon szeretnem szamoltatni az osszeget, hogy ne legyenek visszaelesek. Ehhez ami kene az, hogy tudjak "postolni" php-vel. Tehat miutan kitolti a formot a kliens, menjenek az adatok 1 php proginak, ami kiszamolja a vegosszeget es postolja a banknak az infokat. (tehat itt mar ne kelljen submit buttonra nyomni, stb..) Meg lehet-e ezt oldani ?
  • Dj Faustus #287
    1. Ez nem PHP - HTML és CSS (a PHP adatbázisokból, file-okból tud a böngészők számára értelmes kimenetet produkálni; a HTML a megjelenítendő adat struktúráját adja meg - ez egy cím, ez egy táblázat, ez egy bekezdés, ez egy kép; a CSS pedig a kinézetért felelős)
    2. Az első kódot oda kell berakni, ahol a (grafikus kerettel rendelkező) tartalmat meg szeretnéd jeleníteni.
    3. A CSS formázást töbféleképp elhelyezheted:
    Vagy a abban a file-ban, ahová a grafikus keretű tartalmat raktad, a <head> és </head> elemek közé rakva így:
    <style type="text/css">
    .keret {
    width: 170px;
    height: 130px;
    background-image: url(keret.jpg);
    }
    .tartalom {
    width: 160px;
    height: 120px;
    margin: 5px;
    background-image: url(tartalom.jpg);
    }
    </style>

Vagy belerakod egy külön file-ba, és hivatkozol rá a <head> és </head> elemek közé rakva:
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
    Ahol a style.css a külső file neve.
  • robie18
    Azt még nem mondtam, hogy kezdő vagyok php-ből, csak 3 napja kezdtem el segítség nélkül ...
  • robie18
    Rendben. Köszönöm. Megpróbálom. Amit először írtál azt gondolom a themes.php-be kell beírni, de pontosan hová, vagy mit kell lecserélni vele?
  • Dj Faustus #284
    Keress, és találsz!
    Vagy nézz szét itt.
    Vagy sasold meg ezt.
  • Usmukukk
    Sziasztok! Tudom, hogy nem jó helyen vagyok, de segítségre lenne szükségem! Régi doc-jaimat szeretném kinyitni, amiket kódoltam de nem emlékszem a kódokra. Az sg-n találtam letölthető demókat, de nem igazán működnek. Tudna valaki segíteni?
  • Dj Faustus #282
    Ha jól értem, grafikus szegélyt szeretnél.
    Ezt két egymásba ágyazott <div> elemmel tudod elérni. A belűl levőbe kerűl a tartalom, a külső hátterébe pedig a keretnek szánt kép.

Tehát:
    <div class="keret">
    <div class="tartalom">
    <!-- Ide jön a tartalom -->
    </div>
    </div>

És a CSS-formázás:
    .keret {
    width: 170px;
    height: 130px;
    background-image: url(keret.jpg);
    }
    .tartalom {
    width: 160px;
    height: 120px;
    margin: 5px;
    background-image: url(tartalom.jpg);
    }

Erre példát itt találhatsz.
  • robie18
    Hello!

Most kezdtem bele egy php-s oldal készítésébe, és ott elakadtam, hogy a blokkok kinézetét nemtom kosztumizálni, a színe, meg szegélye ok, de azt szeretném, hogy a szegélyét én készítsem el, ne csak egy vonal legyen, a háttér meg egy kép legyen (mondjuk ezt már tudom, hogy kell). De aki tud segíteni, hogyan tudnám megcsinálni a szegélyeket az szóljon! Előre is kösy

robie
  • Vorpal
    egyember

pl úgy, hogy a lastlogin UNIX timeot használ és mp alapon számolod ki ki mikor hol.az sem egy jó megoldás,de jobb mint ilyen tipusu stampet használni, az ilyen formátum arra jó, hogy kiird egy hozzászólás alá bár a time() ot is simán át lehet alakitani.
  • egyember
    Üdv ismét...

Megint lenne egy kérdésem, amire nem találtam választ az általam felkeresett helyeken:

van egy USERS táblám és azon belül egy LASTLOGINTIME mező, ami ilyen módon írja ki az időt: 2006-03-04 14:15:19

Hogy lehetne kiírni azokat a felhasználókat (SHOWNAME), akik mondjuk az elmúlt x időben beléptek az oldalra?

Köszönöm
  • egyember
    kicsit variáltam rajta és három lehetőséget adtam (50 alatt, 75 alatt és 75 fölött), így elseif-el meg tudtam oldani.

de érdekes amit írsz, ki fogom próbálni, mert van, amikor tényleg csak a két szám közötti érték jó.

Amíg nem sikerült, megnéztem vagy tízféle képpen és csak utána írtam ide (illetve előtte még google-ban is rákerestem, hátgha...)

Köszönöm ismét a segítséget!
  • Anotino
    || -el jelolod a vagy es &&-el az es logikai operatort.

tehat
    if($atlag>=50 && $atlag<=75){
    }

De enelkul is megtehetted volna, ha 2 if-et egymasba irsz. Nem azert mondom, hogy ugy csinald, sot.. Csak mindig gondold at mi az eszkoztarad es hogy lehet veluk megoldani a feladatot. Nincs mindig celfuggveny ami megcsinalja a melot.
  • egyember
    már csak egy kérdésem van a boldogsághoz...

milyen jelzéssel lehet "köztes" értéket megadni? Ha nem 50 alatti, hanem mondjuk 50 és 75 közötti értékre szeretnék eredményt. Sok helyen kerestem, de nem találtam ilyen függvényt.

if ($atlag<50) {
    echo "szöveg";
    }
  • egyember
    Milyen igaz!!! Köszönöm!