514
PHP HELP
  • Dj Faustus #434
    Válasz - egy topikba elegendő feltenni a kérdést.
  • GyimiGábor
    Hali!

Egy php script futása közben milyen paranccsal lehet visszamenni az "előző oldalra"?
    Olyanra gondolok mint a header() függvény, vagy ezzel is visszalehet? Ha igen, hogy?
  • Dj Faustus #432
    "A PHP-ban mely függvény adná vissza, hogy hány eleme van egy tömb típusú változónak? A referenciában nem találtam ilyet, de mint tudjuk az nem teljes... Esetleg marad a:"
    1. count() - Megszámolja egy tömb elemeit, vagy egy objektum tulajdonságelemeit
    2. A referencia ebben az esetben teljesen megfelelő. Csak végig kell nézni a tömbkezelő függvények listáján.
  • steen
    Hi!

A PHP-ban mely függvény adná vissza, hogy hány eleme van egy tömb típusú változónak? A referenciában nem találtam ilyet, de mint tudjuk az nem teljes... Esetleg marad a:

reset($tomb)
    while (list($k, $v) = each($tomb))
    {
    $szamlalo++;
    }

megoldás?
  • adam911
    Hát köszi a LINKEKET!!!
    De igazság szerint nem mentem velük sokra.
    THX:Adam911
  • Dj Faustus #429
    Egyik megoldás: PHP XML kezelője. Ebből kettő is van:

Másik megoldás: reguláris kifejezések. Ebből is két féle van:

• adam911
    Szevasztok!
    Lenne egy nagy kérésem!
    Kéne egy PHP Script ami cgi (xml) - ből az adott sorokat ki tudja olvasni, és 10 másodpercenként frissítse az
    oldalt. Rádiós Weblaphoz kéne... Ebböl kéne kiolvasnia (Példa(Nem frissül!!!)):

Példa: http://www.adamradio911.extra.hu/admin.cgi

Ez a rendes, frissülő (Nem mindíg elérhető, mert még nem állandó a Rádióm):

http://adamradio911.podzone.net:8000/admin.cgi?pass=12345&mode=viewxml&page=0

Az alpvetőket akarom kiírni Pl.:Listeners, Max Listeners, song title, Stb...

Remélem tud valaki segíteni... Előre is KÖSZI: Adam911 :)
  • phoenix1
    Innen http://hu.php.net/downloads.php letudod tölteni a php-t, abba biztos benne van az a dll ami neked kell. Gondolom wamp-ot használsz, abba láttam 1x-2x feltettem, de jobb szeretem az én saját finomhangolt rendszeremet. ;-) És abba nem volt meg ez a kiterjesztés.
  • Loogan
    Másik: rajzolgatnom is kéne PHP-ben.
    4.2.3-as verziójú PHP van (Win XP alatt). Nincs php_gd.dll libem.
    Már órák óta vadászok a neten hiába, honnan tudnék leszedni php_gd.dll-t?

(Azt tudom hogy a php.ini-ből ki kell majd venni a kommentet extension=php_gd.dll elől.)

Kösz.
  • Loogan
    Sziasztok!

Aki tud kérem segítsen!
    Van egy php oldalam, tele van űrlap objektumokkal (textbox, radiobutton, stb..). Ha rákattintok a submit gombomra, akkor meghív egy másik php scriptet, ami ezekből az űrlapadatokból csinál egy xml fájl. ->input-1234.xml

Az input-1234.xml file:
    <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
    <input>
    <honnan>26</honnan>
    <mikor>1177311480</mikor>
    <hova>8</hova>
    <celfv>ido</celfv>
    <gyaloglas>300</gyaloglas>
    <fileid>1234</fileid>
    </input>

Miután ez megtörtént meghív egy külső exe-t, aminek paraméterül átadja ezt az xml-t. Az exe progi csinál vmit (optimalizál), és eredményül szintén előállít egy xml fájlt. ->output-1234.xml

Így hívom meg a php-n belül:
    $file = "input-1234.xml";
    system("\"D:\\C# project\\Utvonaltervezes\\bin\\Debug\\Utvonaltervezes.exe\" C:\\utvonaltervezes\\". $file);

Az output-1234.xml file például:
    <?xml version="1.0"?>
    <Utvonaltervezes>
    <Utvonal>
    <megallo>26</megallo>
    <jarat>-1</jarat>
    <varakozas>3840</varakozas>
    <menetido>0</menetido>
    <gyaloglas>0</gyaloglas>
    </Utvonal>
    <Utvonal>
    <megallo>27</megallo>
    <jarat>12</jarat>
    <varakozas>0</varakozas>
    <menetido>180</menetido>
    <gyaloglas>0</gyaloglas>
    </Utvonal>
    </Utvonaltervezes>

Namármost hogyan tudom ugyanazon php scriptemmel fogadni, megnyitni ezt az output-1234.xml file-t, hogy annak a tartalmát feldolgozhassam a php-val?

Esteleg van-e hasonló a system függvényhez? Az a gondom a systemmel, hogy szöveget fogad vissza. Nekem meg file-t kéne.

Előre is köszönöm a segítséget.
  • fugafree
    1.: meg mielőtt ez 1. oldalon értéket venne fel, akkor adsz neki "" értéket, és azt vagy felülírja, vagy nam
    2.: a 2. php oldalon megvizsgálod, hogy letézik-e az a változó: isset($valtozo) true=látezik
  • blackgamer
    próbáltam zárójelezni... hopp most látom hogy előzőleg strpos most pedig strstr fv.-t használtam

van még egy nagy problémám, ha az űrlapon nem adok értéket valamelyik $_POST változónak akkor elszáll az egész (én azt gondoltam hogy akkor üres string lesz)
    hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
  • ivjoe
    A másik, h a két összeéselendő kifejezét beteszed zárójelbe?
  • blackgamer
    végre sikerült megoldani, mindehol ezt a "nemazonosfalse" dolgot lökik közben ha található a részstring akkor true értékkel tér vissza

if (StrStr($s, $_POST["eloado"]) && StrStr($s, $_POST["dalcim"]))
    {
    echo $s.'<br>';
    }
  • blackgamer
    sajnos az se jó, mindig elakadok ilyen piti dolgokon
  • ivjoe
    !==
    ???
    !=
  • blackgamer
    stringet szeretném kiírni ($s) ha szerepel benne a két szó ($_POST["eloado"] és $_POST["dalcim"])

if (strpos(strtolower($s),strtolower($_POST["eloado"])) !== false && strpos(strtolower($s),strtolower($_POST["dalcim"])) !== false)
    {
    echo $s.'<br>';
    } else {
    //echo "nem található<br>";
    }

|| (or)-ral működik, && (and)-el nem akar, emlékszem futottam már ilyen hibába de nem látom hogy mi a gondja
    böngészőben alul egy sárga háromszög benne felkiáltójel és nem ír ki semmit
    van rá ötletetek?
  • steen
    Köszönöm! Működik!
  • Dj Faustus #416
    Megkeresed a php.ini-ben az alábbi sort:
    extension=php_gd2.dll

Ha van előtte pontosvessző, kiszeded, elmented a változásokat, és újraindítod a webszervert.
  • steen
    Hi!
    Az egyszerűség kedvéért egy PHPhome_2.3.4-es van fennt a gépemen és ezen tesztelem az oldalamat. Ezen az oldalon thumbnail-eket generálnék, de sajnos a GD library hiányában ezt nem tudom megtenni.
    Abban kérném a segítségeteket, hogy mondjátok el, hogyan töltsem le, illetve ami a legfontosabb, hogy a letöltött mindenféle includokat meg lib-eket hogy a túróba kell beépíteni!!!
    Adottságok: Apache/2.0.50 (Win32) PHP/5.0.0

A segítséget előre is köszönöm!
  • Dj Faustus #414
    Meg van egy alapvető hiba még a szkriptben.
    Az űrlap mezőinek értékei nem kerülnek fogadásra.
    Tehát a $fanev = chop ($fanev); helyett $fanev = chop ($_POST["fanev"]); lenne a helyes.
    De egyébként ez a szkript rengeteg sebből vérzik.
  • Dj Faustus #413
    Ingyenes tárhelyszolgáltatóknál (de a fizetősöknél is) az e-mail küldés limitálva vagy tiltva van (azon szimpla okból, mert nem akarnak spamküldő weboldalakat).
    Azt hogy tiltva/limitálva van az e-mail küldés, azt a tárhely szolgáltató weboldalán tudod megérdeklődni (biztos van valami súgó, segítség, fórum, elérhetőség, support).
  • kopo
    Én ezt így szedtem le a netről. és az honnan tuggyam h de gedélyezve van-e?
  • Dj Faustus #411
    Hibaüzenetet ad vissza?
    Extra.hu-n engedélyezve van a mail függvény?
    Másrészt az alábbi sorok nemigazán jók:
    $url = ("URL: ".$HTTP_REFERER."\r\n");
    $hst = ("Host: ".gethostbyaddr($REMOTE_ADDR)."\r\n");
    $ipszam = ("IP: ".$REMOTE_ADDR."\r\n");
    $agent = ("Gépadatok: ".$USER_AGENT."\r\n");

inkább így:
    function GetIP() {
    if (getenv("HTTP_CLIENT_IP") && strcasecmp(getenv("HTTP_CLIENT_IP"),"unknown"))
    $ip = getenv("HTTP_CLIENT_IP");
    else if (getenv("HTTP_X_FORWARDED_FOR") && strcasecmp(getenv("HTTP_X_FORWARDED_FOR"), "unknown"))
    $ip = getenv("HTTP_X_FORWARDED_FOR");
    else if (getenv("REMOTE_ADDR") && strcasecmp(getenv("REMOTE_ADDR"),"unknown"))
    $ip = getenv("REMOTE_ADDR");
    else if (isset($_SERVER['REMOTE_ADDR']) && $_SERVER['REMOTE_ADDR'] && strcasecmp($_SERVER['REMOTE_ADDR'], "unknown"))
    $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
    else
    $ip = "unknown";
    return($ip);
    }
    $url = ("URL: ".$_SERVER['HTTP_REFERER']."\r\n");
    $hst = ("Host: ".gethostbyaddr(GetIP())."\r\n");
    $ipszam = ("IP: ".GetIP()."\r\n");
    $agent = ("Gépadatok: ".$_SERVER['USER_AGENT']."\r\n");
  • kopo
    Ez az amit letöltötteem.
  • kopo
    Írtam egy php scriptet:

<HTML>
    <HEAD>
    <TITLE>Php Mailküldő</TITLE>
    <META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
    <?php
    if (isset($fanev))
    {
    $hiba = "";
    $fanev = chop ($fanev);
    $faemail = chop ($faemail);
    $faweb = chop ($faweb);
    $targy = chop ($targy);
    $uzenet = chop ($uzenet);

if ($fanev == "") $hiba .= "HIBA! Nem írtad be a nevedet!<BR>";

if ($faemail == "") $hiba .= "HIBA! Nem írtad be az email címedet!<BR>";
    else if (!strstr($faemail, "@") || !strstr($faemail, ".")) $hiba .= "Az email cím hibásan van megadva!<BR>";

if ($targy == "") $hiba .= "HIBA! Nem adtad meg az üzenet tárgyát!<BR>";

if ($uzenet == "") $hiba .= "HIBA! Nem adtad meg az üzenet szövegét!";
    }
    ?>
    </HEAD>
    <BODY>
    <H2>Levélküldő</H2>
    <?php
    if (!isset($fanev) || $hiba != "")
    {
    if ($hiba != "") print ("<P align=\"center\"><FONT COLOR=\"#FF0000\">".$hiba."</FONT></P>");
    print "<FORM action=\"".$PHP_SELF."\" method=\"post\">
    <TABLE align=\"center\">
    <TR>
    <TD>a Te neved: <small>(feladó)</small><BR><INPUT type=\"text\" name=\"fanev\" value=\"".$fanev."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>a Te email címed: <small>(feladó)</small><BR><INPUT type=\"text\" name=\"faemail\" value=\"".$faemail."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>weblapod címe:<BR><INPUT type=\"text\" name=\"faweb\" value=\"".$faweb."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR><TD><HR></TD></TR>
    <TR>
    <TD>üzeneted tárgya:<BR><INPUT type=\"text\" name=\"targy\" value=\"".$targy."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>szöveg:<BR><TEXTAREA cols=35 rows=5 name=\"uzenet\">".$uzenet."</TEXTAREA></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD align=\"center\">
    <INPUT type=\"submit\" value=\":: küldés ::\">
    <INPUT type=\"reset\" value=\"mégsem\">
    </TD>
    </TR>
    </TABLE>
    </FORM>
    ";
    }

else if ($hiba == "")
    {
    $cimzett = "[email protected]";
    $ido = ("Idő: ".date("Y.m.d. H:i:s", time())."\r\n");

mail ($cimzett, $targy, "A következő üzenet érkezett a weblapodról: \r\n".$url.$ido." = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = \r\nAz üzenet tárgya: ".$targy." \r\n\r\nSzöveg:\r\n".$uzenet."\r\n \r\n - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - \r\nFeladó adatai:\r\nNév: ".$fanev."\r\nEmail: ".$faemail."\r\n".$hst.$ipszam." = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = \r\n [ThomasWebMűhely] - PhpFormMailer", "From: ".$faemail ) or die ("<P align=\"center\">A levél elküldése nem sikerült!</P>
    ");
    print "<BR><BR><BR><P align=\"center\">Köszi, a levél elment!<BR><BR>Hamarosan választ kapsz a megadott email címedre.</P><BR><BR><A href=\"".$PHP_SELF."\">új levél írása</A></P>
    ";
    }
    ?>
    </BODY>
    </HTML>
    </html>

Ez egy e-mail küldö dolog. Feltöltöttem extra.hu-ra. És nem megy. Miért?
  • kopo
    Írtam egy php scriptet:

<HTML>
    <HEAD>
    <TITLE>Php Mailküldő</TITLE>
    <META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
    <?php
    if (isset($fanev))
    {
    $hiba = "";
    $fanev = chop ($fanev);
    $faemail = chop ($faemail);
    $faweb = chop ($faweb);
    $targy = chop ($targy);
    $uzenet = chop ($uzenet);

if ($fanev == "") $hiba .= "HIBA! Nem írtad be a nevedet!<BR>";

if ($faemail == "") $hiba .= "HIBA! Nem írtad be az email címedet!<BR>";
    else if (!strstr($faemail, "@") || !strstr($faemail, ".")) $hiba .= "Az email cím hibásan van megadva!<BR>";

if ($targy == "") $hiba .= "HIBA! Nem adtad meg az üzenet tárgyát!<BR>";

if ($uzenet == "") $hiba .= "HIBA! Nem adtad meg az üzenet szövegét!";
    }
    ?>
    </HEAD>
    <BODY>
    <H2>Levélküldő</H2>
    <?php
    if (!isset($fanev) || $hiba != "")
    {
    if ($hiba != "") print ("<P align=\"center\"><FONT COLOR=\"#FF0000\">".$hiba."</FONT></P>");
    print "<FORM action=\"".$PHP_SELF."\" method=\"post\">
    <TABLE align=\"center\">
    <TR>
    <TD>a Te neved: <small>(feladó)</small><BR><INPUT type=\"text\" name=\"fanev\" value=\"".$fanev."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>a Te email címed: <small>(feladó)</small><BR><INPUT type=\"text\" name=\"faemail\" value=\"".$faemail."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>weblapod címe:<BR><INPUT type=\"text\" name=\"faweb\" value=\"".$faweb."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR><TD><HR></TD></TR>
    <TR>
    <TD>üzeneted tárgya:<BR><INPUT type=\"text\" name=\"targy\" value=\"".$targy."\" size=44 maxlength=50></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD>szöveg:<BR><TEXTAREA cols=35 rows=5 name=\"uzenet\">".$uzenet."</TEXTAREA></TD>
    </TR>
    <TR>
    <TD align=\"center\">
    <INPUT type=\"submit\" value=\":: küldés ::\">
    <INPUT type=\"reset\" value=\"mégsem\">
    </TD>
    </TR>
    </TABLE>
    </FORM>
    ";
    }

else if ($hiba == "")
    {
    $cimzett = "[email protected]";
    $ido = ("Idő: ".date("Y.m.d. H:i:s", time())."\r\n");

mail ($cimzett, $targy, "A következő üzenet érkezett a weblapodról: \r\n".$url.$ido." = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = \r\nAz üzenet tárgya: ".$targy." \r\n\r\nSzöveg:\r\n".$uzenet."\r\n \r\n - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - \r\nFeladó adatai:\r\nNév: ".$fanev."\r\nEmail: ".$faemail."\r\n".$hst.$ipszam." = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = \r\n [ThomasWebMűhely] - PhpFormMailer", "From: ".$faemail ) or die ("<P align=\"center\">A levél elküldése nem sikerült!</P>
    ");
    print "<BR><BR><BR><P align=\"center\">Köszi, a levél elment!<BR><BR>Hamarosan választ kapsz a megadott email címedre.</P><BR><BR><A href=\"".$PHP_SELF."\">új levél írása</A></P>
    ";
    }
    ?>
    </BODY>
    </HTML>
    </html>

Ez egy e-mail küldö dolog. Feltöltöttem extra.hu-ra. És nem megy. Miért?
  • Dj Faustus #407
    "AB adatok jól vannak emgadva, mer regisztrációt is írtam és az működik"
    Akkor ellenőrizd, hogy lefutnak-e rendesen a lekérdezések. Írasd ki őket (echo segítségével). Vagy használd a die függvényt (mysql_query() or die("Nem futott le a lekérdezés")).
  • htbox
    Sajnos így sem oldódik a meg a probléma. Nem az a gond, hogy pl.: if(!isset($valami)) helyett if(!isset($_SESSION['valami']) -t kéne írni, meg ilyesmi dolgokat használni.

Mer én ezt PHP5ös könyv alapján írtam és mondom tökéletesen működik az én szerveremen, a sulién is kapcsolódik az AB-hoz, de ha be akarok jelentkezni már semmi nem történik. (AB adatok jól vannak emgadva, mer regisztrációt is írtam és az működik.)
  • htbox
    Szia!

Köszi a segítséget megpróbálom! Persze az adatokat átírtam, ez amit most írtál pont a suli oldalán lévő adatok, amikor az enyém teszteltem természetesen átírtam. Nincs hiba, újra tölti az oldalt és kész, semmi más. Sikeresen kapcsolódik az AB-hoz meg minden oké. :/
  • Dj Faustus #404
    "Viszont a saját szerveremen fut, a sulién ahova fel kell raknom nem"
    Milyen hibaüzenetet ad ki?

Az adatbázis adatokat átírtad?
    $abhoszt = 'localhost';
    $abfelhnev = 'ab';
    $abfelhjelszo = 'gyakorlas';
    $alapert_abnev = 'test';

Egyébként pár gyanús dolog:
    * Lekérdezésekbe felhasználótól érkező adatokat tessék szűrni! mysql_real_escape_string függvénynek nézz utána!
    * Ha már XHTML 1.0 Strict-et használsz, ügyelj arra, hogy tényleg XHTML 1.0 Strict legyen (<script> elemnél language attribútum nincs, type attribútum kötelező, magát a szkriptet //<![CDATA[ és //]]> közé kell tenni; <html> elemnél xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" attribútum-érték páros kötelező;...)
    * session_start()-tot tedd a szkript legelejére!
  • htbox
    Nem megy a linkelés még új vagyok bocsi
  • htbox
    <a href = http://htwebgraphics.hu/login/felh_hitelesites.zip>Link</a>
  • htbox
    Sziasztok!

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy írnom kell egy bejelntkező/login űrlapot, ami adatbázis segítségével beléptet a megfelelő oldalra!

Készen is volnék vele, php5-ben van megírva. Viszont a saját szerveremen fut, a sulién ahova fel kell raknom nem, gondolom ott régebbi php van.

A probléma a következő nem tudom, mit kéne átírnom, hogy ott is fusson.

Feltettem a kész progit a tárhelyemre, ami letölthető, ha vki megtenné nekem, hogy segít ebben, hogy átírja/meg mondja mit írjak át, azt nagyon megköszönném.

Link: http://htwebgraphics.hu/login/felh_hitelesites.zip
  • DWO
    Sziasztok Profi PHP-s embert keresek a Torrent Lapomra Fejjelsztási célből pénz+jogal tudok szolgálni akit érdekel az irjon msn: [email protected]
  • Loogan
    Köszönöm a helpet.
    A Light PHP Edit szimpatikusnak tűnik.
  • Dj Faustus #398
    Nos PHP-szerkesztéshez kódszerkesztőt szokás használni.
    Ezek a programok az alábbi funkciókat tartalmazhatják:
    * Szintaxis kiemelés (kiemeli a függvényeket, változókat, paramétereket, kommenteket)
    * Kód-javasolás (a beírt karakterek hatására választási-lehetőségeket javasol, illetve megmutatja a beírt függvény paramétereit)
    * Nyomkövetés, hibajavítás, futtatás

Az ingyenes szoftverek az első kettőt tudják általában - a nyomkövetéshez/hibajavításhoz ez esetben a webszervert (amihez fel van téve a PHP-modul) használandó hibajavításhoz/futtatáshoz.
    Vannak fizetős szoftverek, amelyek az utolsó lehetőséget beépítve biztosítják, de ezért bizony fizetni kell (szerény véleményem szerint - pláne kezdőknek - ingyenes szoftverek használatával is remekül lehet boldogulni).

Különböző szerkesztőprogramokat itt találhatsz.
  • Loogan
    Sziasztok!
    Nemrég kezdtem el PHP-zni. Javasoljatok nekem jó fejlesztői környezetet hozzá. Jelenleg Editplus-t használok, ami alig tud többet a notepad-nál.
    Előre is köszi.
  • Imremagdi
    segitség kellene

Van egy php fájlom, ami letölt több különbözö szerverről fájlokat(=egy keresés eredménye) amit feldolgoz.
    gond az hogy nem minden szerver müködik, néha kifagy
    És igy a php-ba sorba tölti, hajtódik végre a parancs.
    Nekem pedig ugy kellene hogy szépen egyszerre elkezni letölteni az összeset, ami végzett azt kiirom, közbe várom a többit.

Hogy csináljam meg hogy egyszerre szedjen le több oldalt?

fontos lenne, nagyon

köszi

• montressor
    Hali,

$str="BLA\n\rBLA";

ptr1="BLA\n\rBLA";
    ptr2="BLA\\n\\rBLA";
    ptr3="BLA\\\n\\\rBLA";
    if(mb_ereg_match($ptr1,$str)){
    print("<br>rendicsek<br>");
    }else{
    print("<br>nem rendicsek<br>");
    }

mindharom mintara (ptr1,ptr2,ptr3) illeszkedik, de miert?