105
Táp help!(DTK?)
  • Laalee
    #105
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1064531422
  • polyp
    #104
    Szia

    Javaslat vegyél olyan tápot ami kafa és mondjuk nem az alján hűt hanem áthuzza a levegőt! Most vettem ilyet ez egy Tagan táp vadállat !!! Kb 5kiló szal anyag van benne állati halk és nagyon profi ! A polyp Computernél van raktáron és álati baráti áron nyomják a fiúk!!!
  • Meetal
    #103
    Szevasztok!
    Most rendelnék tápot: Enermax EG365AX-VE
    Kérdésem hogy ez mivel 2 ventillátoros, van e lehetőség az alsó rotor kikapcsolására?
    Ez a táp tetszene a legjobban és erre kapnék engedményt is. Viszont olyan, nagy tornyom van amelyben a tápegység helyének kialakításánál erre valszeg nem gondoltak. A táp alsó fele egy lemezre fekszik fel és ott nincsen nyílás az alsó ventinek.

    Esetleg ha valakinek van ilyen tápegysége, írhatna róla véleményt.

    Köszönet!
  • IntaglioDT
    #102
    A helyedben sürgősen lecserélném azt a codegen tápot és nem egy 400-as codegenre. :) (Enermax, Chieftec... ezek jók pl.)
  • Antromorph
    #101
    van olyan eszköz amivel minden elektromos eszköz fogyasztását mérni lehet. olyan 10k körül van asszem. Konkrétumot nem tudok mondani. Faterom mesélt róla, hogy látott ilyet és ő is akar egyet itthonra.
  • Roll
    #100
    Van olyan progi ami megméri a gép fogyasztását?
  • Veno
    #99
    A gépemben ezek vannak: 3GHz/512MB 120/80GB vinyó, 2dvd meghajtó, GeForceFx5500...és egy 300W-os codegen táp.
    Dvd tömörítés közben a proci 80-90%-on dolgozik 2 órán át és a táp höfoka felmegy 80 fok fölé. Beraktam még egy ventit a házba de így is 70-73 fokos a táp. Lehetséges, hogy kevés a 300W? A 400-assal megoldódna a gondom? Milyet vegyek ha új táp kell bele? Ha valaki tud, kérem segítsen!Köszi.
  • firglisz
    #98
    Akkor nincs más hátra, vissza kell vinnem az üres üvegeket, és megnézzni kijön-e belőle egy Enermaxra való...
    Köszi.
  • Borg
    #97
    Naja, de akinek a pénz is számit, annak ilyen konfighoz még a 365ös enermax is elég:)
  • Borg
    #95
    Hát nemtom, de egyelőre valszeg elenyésző mennyiségű ember látja be, hogy a tuninghoz a jó tpá is kell, sőt, egyátalán, a stabil működéshez sem elég holmi codegeny meg vargánya...

    Az én gépemhez a Chieftec (thermaltake is ugyanez) 360W a tökéletesen elegendő, a tiedhez meg az enermax. Mind2 másban tud többet, de mind2 konfig mást is igényel...
  • firglisz
    #94
    Ezek szerint a táp legyen combos 12V-on és 5 illetve 3.3-n is (combined power). Ok. Amire viszont nagyon kiváncsi vagyok, hogy valyon hány ember gépében durmol ilyen erőmü, akinek hasonló kongija van. Mennyire vélt, vagty valós probléma az, hogy egy esetleges gyenge(???) Chieftec 360 nem birkózna meg a konfiggal. Mert hát 12V-on az gyengébb, viszont combined-ban meg erősebb. Valyon hány százaléka az embereknek van tisztában azzal, hogy amikor tuningolja a gépét, mi történik a tápnál ? :)

    Szóval te még mindig az 360-as Enermaxot ajánlod ehhez a géphez, igaz ?
  • Borg
    #93
    Elgyengül, de teljesiti attól még:)

    A lényeg, hogy 12Von a legjobb a teljesitménye, és akinek 12V csatis P4 lapja van, és főleg tuningolni akar, sőt még külön molexes videokártáyja is van, annak ez a legjobb vétel szvsz.

    A combined power annyit jelent, hogy az 5V ág. meg a 3.3V ág egy-ként terhelhető. Ez azt jelenti, hogy a két ágra közös maximális terhelés van megadva, nem külön külön. Leterhelheted az egyiket, de akkor a másikat már csak kevésbé.
    Egy átlagos számitógépben általában az 5V ami jobban meg van terhelve... ezért nem mindegy a combined power, mert egyelőre az Antec tápokon kivül mind igy működik.
    185 helyett a 220 sokat számit, mert pl proci nálam arról eszik. Gondolj bele, 3200+on simán 100W felett van a teljesitménye, nem beszélve arról a 10-15Wról amivel fűti a környezetét, ugye:) Ez már csak magában 120-130W, és akkor ott vannak a kártyák, ramok, alaplap, HDD stb mindennek kell 5V is...
  • ollie
    #92
    nekem soha nem volt problémám a codegennel, de biztos ami biztos alapon le akarom cserélni egy jobbra.
  • firglisz
    #91
    Hmmm. Megnéztem megint árat is meg a tesztet is. 430W-nál látványosan elgyengül az Enermax365. Viszont a 12V egyenletesebben jön le róla.
    Emiatt lenne ez nekem jobb választás ? Vagy mert töb kakaót tud leadni rajta?
    Ez a combined power mit jelent ? Mi a szerepe ? Mennyit számit hogy 220 helyett csak 185 ?
  • Borg
    #90
    EG365AXVE 17 netto, Chieftec 360W 12 netto.
    De nem véletlenül irtam le amit.. neked az enermax jobb választás.
  • firglisz
    #89
    Már emlitettem egy másik topicban, de azért felhozom itt is mert lehet, hogy a táppal van a bibi.
    Szóval a gondom az hogy a vadi új gépen az XP login után kb fél perccel megadja magát, tök fekete kép, esetlenként újra is indul. Eddig a régi VGA kártyára gyanakodtam, de lehet hogy esetleg a táp a ludas ?
    Amit viszont nagyon nem értek, hogy már vagy ötször raktam fel az XP-t és vinyó formázással együtt (ami egymaga több mint 1 óra volt) minden pöpecül ment. Ha alaplap vagy proci esetleg memó lenne a ludas, már rég meg kellett volna halnia az install közben. Nem igaz ? Lehet ez táP ?
  • NeoMaN
    #88
    Amúgy sztem a Gef4-es kavar be. Nemtom bekapcsoláskor mennyire szívhatja meg magát árammal...
  • NeoMaN
    #87
    Sose volt ilyen problémád? Monnyuk Te penyás vagy ugyi?
    :P
  • NeoMaN
    #86
    Ja, értem. Nem a tápba van lökve. A mai moncsik már újra konnyektorosak. Az tény, hogy a moncsi gyártok sem javasolják, hogy tápba dugva használjuk. Egyszer egyik szervízes haverom utánanézett a dolognak, és arra jutott, hogy kurvamind1 hova van dugva, a tápot egyátalán nem terheli.
    SZVSZ viszont jobban melegedhet a táp...
  • ollie
    #85
    biztos ami biztos alapon nekem soha nem is volt a moncsi a tápba bedugva ;D
  • firglisz
    #84
    Ez mondjuk jó kérdés. Lehet hogy igy van, mégis biztos ami biztos....
  • ollie
    #83
    ja, monitor. nekem alapból nem azon van, de szerintem semmit sem számít, hiszen az áramot a monitor közvetlenűl a 230V-ból kapja (bemegy a táőpba, de ki is jön rögtön a moncsi csatiján). vagy rosszúl tudom?
  • firglisz
    #82
    Moci = moncsi
  • ollie
    #81
    télleg, mi az a moci??? (nekem is Codegen 400 van)
  • NeoMaN
    #80
    Leszedem, ha megmondod mi az a "moci"?
    :P
  • firglisz
    #79
    Hát, én a mocit rögtön leszedném a ház tápjáról a helyedben. Hátha az is segít valamit.
  • firglisz
    #78
    Abit IC7, ennyit tudok, meg hogy hiába harangozták be hozzá a LAN-t végül mégse volt benne csak egy dzsunka hangkártya.
    Az alaplap könyvében hol keressem ezt a részt ? (és pontosan mire keressek, minek kell 12V-osnak lennie ?)
  • firglisz
    #77
    Ha jól emlékszem Enermaxot 14 K nettó körül láttam, mig Chieftecet 360-at 10-ért. Ahhoz meg még örök gari is jár. Gondolom az sem lenne rossz választás igaz ?
  • firglisz
    #76
    Volt ott olyan 300-as amin 400 körül lekapcsolt vagy megfőtt. Ezekre gondoltam.
  • ollie
    #75
    Ilyet hol lehet elfogadható áron venni?
  • Borg
    #74
    Ha 12V csatis P4 alaplapod van, akkor Enermax EG365AX-VE (353W).

    Btw nem értelek, a 400W codegennek a 375W nemigen névleges feletti:)
  • firglisz
    #73
    Ok, én is megnéztem a prohardveres táp tesztet és láttam, hogy Codegenék nem nagyon voltak a topon, bár arra azért kiváncsi lennék hogy egy 350W-ra tervezett tápot mi értelme 400W fölött hajtani. Vagy bármilyen más tápot a névleges terhelés fölött tesztelni. Ez kb olyan mint sprintereket tesztelnénk 10-20 km távon.
    Szóval először tisztába akartam tenni mi mit eszik a gépbe, hogy aztán egy hozzá való minőségi táppal elejét vegyem a későbbi problémáknak. Persze hogy a 650W-os Enermaxot vennék de hát itt van ez a pénztárca mint szűk keresztmetszet...
    Szóval egy ilyen konfighoz mekkora tápot ajánlanál ?
  • NeoMaN
    #72
    Hát ja, nekem is 400-as Codegen van sajna. AMD 1700+@2000+, Gef4,dvd stb.
    Sajna soxor van, hogy ja nem kap áramot egy ideig (le van kapcsolva az elosztó), akkor bekapcsolásnál nem történik semmi, nem pörög fel a vinyó, nem kapcsol be a moncsi stb.
    Pedig direkt azáé vettem 400-as hézat. Mind1, majd cserélem....
    Hülye voltam, hogy az előző gépemet a Chieftek 300-assal együtt adtam el
    :(
  • Borg
    #71
    Hát pedig bizony a Codegen táp úgy noname mint a huzat.. meg lehet sasolni prohardver tesztjét is, ahol a 400W codegen már 375W terhelésre is felmondta a szolgálatot ugye...

    Amit Ollie irt, az a gép szvsz igencsak csúcsrajáratja a 400W codegent, főleg 12V-on, ne legyen igazam, de szerintem nem lesz hosszú életű, főleg ha némi tuning is hozzájön...

    A kutya ott van elásva, hogy nem minden táp tud ugyanannyi terhelést elbirni 12V illetve 5Von.

    A P4 alaplapok szinte mind a 12Vról kajáltatja a procit, (ami kis tuning esetén akár 100W-ot is jelenthet), ugyanarról a 12Vról amiről a HDD, cdrw, stb stb megy. Ki lehet számolni, hogy 3-400W codegen, ami tud kb 15A-t 12Von, mennyi ideig fogja birni.

    Vannak viszont alaplapok, (főleg AMDhez), mint az enyém, amik 5Vról etetik a procit is. Az 5V terhelhetősége általában 30-40A között van.
    A régi enermax 300W (és ez nem egy kategória a codegennel) 30At tudott 5Von, mégis kevés volt, mert ezen tápnál a 3.3V+5V combined powerként jön le, ami annyit jelent, hogy a közös terhelésük max 175W lehetett.
    A mostani Chieftec 360W 36A-t tud 5Von, és már tökéletesen elég, mivel ráadásul a 3.3V+5V combined powerje több mint 220W-ot képes leadni.

    Szépen elő is jött az előző enermaxxal, hogy 2100Mhz feletti tuningnál (3200+) már bőven 100W felett kajált a proci, és a többi 5Vról evő (nem kevés) cuccal már instabil volt a gép. 5V-ot HDD, cd, alaplap, sokminden használja.

    Btw, létezik olyan táp, amin nincs combined power, mint pl az Antecek. Itt külön terhelhető a 3.3 és az 5V, ami 5V-os alaplap esetén igencsak hasznos...
    12V-os P4 alaplapok esetén meg egyértelműen enermax, mert azok messze a legerősebbek 12V-on. Arról nem is beszélve, hogy egy 9800as kártya is külön csatiról 12V-ot kajál ugye!

    Érdemes csak a következő tápokat összehasonlitani:

    Enermax 300W
    5V-30A
    12V-15A
    Combined power (3.3V+5V): 175W

    Enermax 353W
    5V-33A
    12V-26A
    Combined power: 185W

    (láthatóan 12Von a legerősebb, viszont combined power lepkefing)

    Chieftec 360W

    5V-36A
    12V-17A
    Combined power: 220W

    (12V nem túl erős, combined viszont ottvan a szeren)

    Codegen 350W
    5V-30A
    12V-15A
    Combined power: 180W

    Codegen 400W
    5V-36A
    12V-15A
    Combined power: 210W

    Asszem nem kell végzettség ahhoz, hogy belássuk a Codegen nyomába sem ér a hasonló teljesitményű Chieftec vagy Enermaxoknak... Ráadásul minél nagyobb PR Wattos Codegent nézünk, annál instabilabb feszültségeket ad le, a szar minőségű alkatrészek miatt...

    Tekintsük pl 330W összterhelésné az 5V ingadozását (ez a terhelés kb megfelel az itteni gépeknek):

    Enermax 353W: 4.89V és 430W felett is birja!
    Chieftec 360W: 4.92V és 430W felett is birja!
    Codegen 350W: 4.88V-ot ad le, feljebb meg lekapcsol, no comment
    Codegen 400W: 4.84V-ot ad le, feljebb meg lekapcsol... no comment

    Szóval lehet dönteni, de észérvek mellett a Codegen nem versenyző...
  • ollie
    #70
    azt írtam hogy lehet, nem pedig hogy biztos. lehet hogy elég a 300w codegen, de pl egy 300w chieftec sokkal jobb (azzal tutira menne)
    de próbáld ki, még lehet jó neked.
  • firglisz
    #69
    Egy 2.4 P4C + vinyó + combo drive + ATI9800 ennyit zabálna, hogy hogy egy 300W táppal is csak instabil? Ok hogy a Codegen nem sokkal jobb mint egy noname, de azért csak egy vacak PC-t kell ellátnia kakaóval nem pedig paksot...
  • ollie
    #68
    Kipróbálhatod 300W-el is, de lehet hogy instabil lesz egy picit. Minél nagyobb teljesítményt adbnak le a tápok, altalában annál instabilabbak a leadott feszültségek. És ez különösen igaz a noname tápokra, a Codegen meg nem sokkal jobb.
  • firglisz
    #67
    Az régi házban volt 250-es táp, a mostani codegenes 300W.
    Ezek szerint azért te sem vagy biztos benne, hogy tényleg kell-e hozzá a 400W.
  • ollie
    #66
    ja nekem codegen 400W van ebben a gépben
  • ollie
    #65
    biztos hogy a 250 nagyon kevés, főleg codegen-ben. szerintem egy 400W codegen elég
    az én konfigom:
    2 vinyó (40 és 60G)
    1 cdrw
    1 dvd-rom
    P4 2.4B
    R9600 pro
    Asus P4PE
    SB live 5.1
    Ehhez elég a codegen 400W, de szerintem a 300W már kevés lenne. A helyzet, hogy a 300W is csak névleges