24504
  • Bucser
    csak vigyázz mert az Nvidia és az Ati fordítva csinálja a betűzést..... Lehet, hogy az XT az gyiknél a legfajább, de a másiknál a legszarabb... az MX után persze:)))
  • KM
    Tökéletes meglátás. Fejezzük be ezt a meddő vitát, és vissza a játékhoz!!!
  • Kandurex
    Minek ez a vita? Vettél egy kártyát? Na és? Ha én veszek egyet akkor tuti az a legjobb és legszebb és legaranyosabb....főzni és mosni is tud éccsatöbbi. Kinek akarod bizonygatni, hogy ez egy nagyon jó kártya? Vagy Te vagy bizonytalan és itt vársz egyettértést, hogy már pedig nem dobdtad ki hiába a pénzed? Akkor mondom: MIND szutyok az összes kártya! Emlékeztek a voodoo I-re? Na igen az áttörés volt, megérte a 30-40e Ft...de manapság?
  • Árnyvadász
    37-be került igen, áfával együtt.

Ha több gond van a Detonatorral, akkor hogy nem érzékelem már idestova 2 éve mióta Nvidia kártya teljesít a gépemben? Nálam semmi probléma nincsen vele.

Én néztem az árlistákat, az 9600XT rendre drágább, mint az 5700-es. Azok átlagárban számítva 50 körül mozognak, ami nem egyenlő a 37-el. A Radeon9600pro már 50 alatt vannak, de átlagárban 45 körül. Ami megint nem 37. Használt, noname, meg nevenincs márkákkal meg légyszi ne fárassz. Az persze olcsóbb, de ha már vesz az ember akkor legyen original és valami márkája is mondjuk. (Gigabyte, Asus, MSI, Leadtek, Club stb..)

Egy szó, mint száz én ha picit többet gyűjtök össze, akkor FX5900XT-t veszem meg, mert ma a megfizethető és teljesítményben is megfelelő, viszonylag hosszútávú életű kártya (2005 közepéig mondjuk) az ez. De mivel játékokra is költök elég sokat ezért kompromiszumot kötöttem és lett belőle ez.

Ha nem jön ki az Nvidia ezekkel az újabb kártyákkal 100%, hogy ATI-t vettem volna. Mert FX5600-osat biztos, hogy nem. De kijött. El is volt tervezve a 9600XT, mivel én azt szemeltem ki magamnak. De aztán időközben változtak a dolgok és ha nem akad a kezembe a CHIP nemrégiben megjelent száma, ahol bemutatták az új Nvidia kártyákat és meggyőző teljesítményüket, akkor maradt volna minden a régiben.

ATI bugokat, Nivida bugokat meg megnézem, utánaolvasok ha több időm lesz rá. Okszi, köszi a felvilágosítást amúgy. Néztem egyébként a táblázatodat. Egyetértek vele. Tehát a meglátásunk nem különbözik. Ami magammal szemben valóban csőlátás az az ATI bugoktól való félelem.
  • Borg
    Netto áron?
    Akkor szerintem nézz körül picit a piacon, ugyanis 9600PRO/XT kártyák is vannak már ennyiért, sőt, használtan garanciával még olcsóbban is. És azok rendre jobbak az 5700nál.

Senki nem mondta, hogy annyira rossz kártyák lennének, de talán az 5900XT-t leszámitva egyiknek sem jobb az ár/teljesítmény aránya az ATI kártyáknál.

Továbbá szerintem elég csőlátással kezeled az ATI bugokat, olvass picit több topican, több fórumon, és meg fogsz lepődni, hogy jelenleg a detonatorokkal TÖBB gond van, mint a Catalystekkel.
  • Árnyvadász
    Én sem vagyok egyik cég fanja sem, ezt szeretném leszögezni. A tapasztalat mondatta velem azt amit írtam. Ez talán baj? Na mind1.

Tehát: A kártya 37.425Ft-ba került.

Ennyi pénzért nem kapsz teljesítményben ehhez a szinthez mérhető ATI kártyát. Ezért esett a választásom az 5700-re.

Más: Tegyük fel a pénz nem számít, akkor mit vettem volna:

Ati 9800XT-t elsősorban.
    Ati 9600XT-t másodsorban. De mivel időközben kijött az FX5900XT, így biztos azt.
    FX5700 Ultrát harmadsorban.
    És mivel a pénz döntött, maradt az 5700-es.

Tehát így már éthető, hogy én sem abból a szempontból nézem a cuccot, hogy ATI, Nvidia, hanem ár/teljesítmény szempont dönt.

Viszont én többet kaptam ettől a kártyától amit vártam. Ez talán baj? Ezt pedig leírtam ide és tulajdonképpen ennyi a történet. Amit leírtam, az pedig nem légbőlkapott dolog, hanem magam néztem meg és teszteltem le és engem meggyőzött.

Különösen a filterezéses esetekben, ahol erőteljesebb visszaesést vártam a kártyától, de kellemesen csalódtam benne.

Én nem fikáztam az ATI-t, megírtam róla a véleményemet. Nem vagyok elvakult Nvidia párti, és nem best-buyként hírdetem az 5700-est, leírtam mit tud és kész. Nem tudom, biztos velem van a baj. Magánba jött egy két levél, ott is megírtam akik érdeklődtek felőle, hogy mire számítsanak. Azt írták korrektül leírtam nekik mi az ábra. Én egyedül az ATI tulajdonosok írásaiban érzek élt és kis tüskét, de már ne én kérjek elnézést azért, hogy a kártya ilyen jól teljesít, mindezt gyönyörű képpel és bugmentesen.

A DOOM3 szobában Cifu (Ati tulajdonos) kitér rá, hogy az X2 programban milyen hibák vannak ATI-val, itt a Far Cry alatt vannak hibák, máshol olvasom, hogy ott megint ez meg az, a Gamestar tesztelői is szinte minden alkalommal megemlítik ezeket. Bevallom ha már pénzt adok ki valamire és nem keveset, akkor szeretnék olyat választani ami biztos. Erről ennyit.

Én is bocs off, hamarost kijön a Far Cry és arról lehet beszélni.
  • Zsoltee_a_bator
    Kb mennyi penzt adtal ki egy 2! pixel pipeline-os kartyaert? Nem igazan vidam, mert meg trukkos:) driverekkel sem mindig lehet javitani a teljesitmenyen. De ez meg nem is a fo gond, hanem a sebessegingadozas. Nezz meg egy benchmarkot ami mer minimum fps-t. Kb fele ez az ertek egy atiehoz kepest. Nem kell bench se hozza mert szepen szemmel lathato, mar ha van osszehasonlitasi alapod. Eleg gazosan neznek ki a belassulasok.

Az nvidia drivereit szinten nem neveznem jonak, visszaeses a regi idokhoz kepest. (hozzateszem, ugyanugy az ati-ei sem fullosak)

Nem vagyok egyik ceg "fan"ja sem, nekem van nvidia, ati is. Egyszeruen best buy-nak kialtasz ki egy elbaltazott cuccot, ami egy ti4200-tol is kikap minden epeszu alkalmazasban. Szegeny kevesbe erto emberkeket meg becsapsz vele.

Na offtopic over, bocsi mindenki.
  • Ombika
    MAR talaltam! :D
  • Ombika
    Vmi linket tudnatok adni,ahonnet le tudnam tolteni?
  • LSC
    ez a "replace me" ez egy elég sűrűn használt textúra:).
  • grebber
  • grebber
    Remélem látjátok a képet!Nem is csúnyák a belső terek!!

• grebber
    Valaki leirná mégegyszer hogyan kell beállítani a AF-et a demoban hogy müködjön?!
  • Borg
    A DX9 nem csak a PS2.0 használatával jelent egyet, hanem minimum 24biten (96bit) lebegőpontos szín számítással például.
    Ez az, amit az FX-ek kényük kedvük szerint 16bitre butítanak, beállítástól függetlenül, hogy elérjék a megfelelő teljesítményt.
  • LSC
    GF 3 DX8-as talán az lehet a különbség nem? Vagy a DX9 egyet jelent a PS 2.0 használatával?
  • Borg
    Senki nem fikázta itt az nvidiát (és szeretném ha flame mentes is maradna a topic), viszont ami tény az tény, az nvidia CSAL, a jobb teljesítmény elérése érdekében, méghozzáa képminőség rovására.
    Ugyanez pedig nem mondható el az ATI-ról. Tudásban pedig lényegében nem sok különbség van a kártyik között, csak éppen a megvalósítás sebessége, az, ami az nvidia esetében kivánni valót hagy maga után, és ők ezt nem-fair eszközökkel próbálják ellensúlyozni.

Amúgy az AF bugot illetően nem vészes a helyzet, mert a programban való beállítással jól működik, tehát a demo bugja, és nem az ATI driveré.
  • rezsofiz
    Lehet hogy volt már rola szo,de nem találtam ilyen problemat,ami nekem allt elo.
    amikor megyek a demoban,a kepernyo "sotet". felvettem brightness max-ra,de biztos nem ez a gond,mert mas jateknal nincs ilyen bajom. openGL-re van állitva nekem,mert Direct3D nem muxik. lehet hogy ez a baj? GeForce 4 ti4200 128mb agp8x 53.03-as driverrel. valaki tud segiteni?
  • Árnyvadász
    Persze, mert te is nyilván ATI tulajdonos vagy és ezért mondod. Én a megbízhatóság miatt választottam az Nvidia FX-ét és nem más miatt. A többi feature-ja mégha nem is ATI szintű, engem meggyőzött és tulajdonképpen ennyi is a történet.

Amúgy: Ha lett volna picivel több pénzem az ATI 9600XT-t vettem volna meg. DE! Időközben kijött az 5900XT, ekkor viszont inkább erre esett volna a választásom. Mivel nem volt erre pénzem (meg nem is akartam kidobni nagyobb összeget Vkártyára) maradt a legjobb ár/teljesítményű kártya az 5700-es.

• grebber
    Szép szöveg! :D
  • Árnyvadász

Úgy, hogy megnéztem GF3-mal és ott a vízben nem volt meg az az effekt ami az FX-en az egész vízet jellemzte. Erről képet kéne mutatnom, de meggyőződhetsz magad is. Tedd médiumra a vizet és nézz bele. Nem lesz olyan effekt ami vízszerűvé teszi. AZtán tedd fel High-ba, Very Highba és úgy nézd meg. GF3-on mind1, hogy Very, vagy High-on volt ott elő sem jött ez a fejlettebb shaderezése a víznek. FX-en meg ott volt és csak lestem. Ez véleményem szerint a shaderverzió miatt van. Ez a 2.0-as shader képessége. De pl. a Helikopteren, Ellenfeleken lévő napfénycsillanás, vagy a bump-mappingos felülteken lévő csillogás (ami szintén shader-effekt) az is jóval szerényebben nézett ki GF3-on. FX-en tűéles és gyönyörű volt. Teljesen újszerű. De sorolhatnám a programokat. Nem csak a Far Cryban vettem ezt észre, hanem más progiban is. Tehát innen veszem azt, hogy ez fejlettebb shader megoldás-
  • Zsoltee_a_bator
    egyreszt ez masik topic temaja, masreszt nagyreszt suletlenseg.
  • Árnyvadász
    Igazából mind a két oldalon (ATI-Nvidia) megvan a "sár", amit egymásra dobálhatnak az ATI és az Nvidia tulajok. Azaz mindenkinek megvan a maga sara. Egyik gyártó sem tökéletes és a termékeik meg ugye ebből következően végképp nem. Azonban:

Az nvidia tesz azért, hogy jobban élvezhesd a játékokat, már amelyiknél ott van ugye az a bizonyos Logo. Azonban a listát elnézve pont azoknál a neveknél van amelyek a legnagyobb durranások lehetnek 2004-ben. HL2 az kiesett, de mit érünk vele? Tudjuk mikor lesz kész állapotban? Nem. Találgatások azok vannak, de pontos időpont nincsen. Nem fog futni Nvidia kártyákon, csak nyögve nyelősen? Ezt nem hinném. Addig bőven kijön jópár driver (és ezek nem azért jönnek ki, mert az nvidia kártyák hibáit -ahogy itt sokan mondják a fórumon- javítsák gyorsütembe, hanem azért mert ha valaki megfigyelte, már a kezdetek óta (TNT-Geforce) létezik a Detonator ami állandóan fejlődik. Akkor még 11.00 verzió körül járt most meg már majdnem 60.00-as lesz lassan. Ez mindig is jellemző volt az Nvidia-ra, hogy ellátják driverekkel a játékosokat. Nekem volt 3Dfx (három generáció is, V1,V2,V3), volt ATI kártyám is (Rage) és jelenleg a két Nvidia, azaz mostmár csak az újabb. Amit elmondhatok az az, hogy a legmezbízhatóbb a Vodoo1-es volt, a Monster 3Dfx és úgy ám blokk a Voodoo széria is, de a legjobban az Nvidiaval voltam megelégedve. Technológia, képminőség, sebesség, driverellátottság, támogatott játékok tömkelege és bugmentes működés. Ez jellemezte az Nvidia-t. De bátran mondhatom a Voodoo-t is, csak ott már egy bizonyos szint után a technológia és a képminőség az lemaradt, megbízhatónak és gyorsnak gyors volt, és kellően támogatott is (maga idejében). Az ATI kártyám rövid életű volt. A képminősége igen meggyőző volt de a játékok nagyrésze vagy hibásan futott vagy lassú volt mint a dög. Amiben az ATI nagyot villantott az a filmek minősége, és a 2D-s RAMDAC, de ha már itt tartunk ebben a Matrox verte, ahogy mindig is mindent ami 2D.

Mostanra az ATI felzárkózott és meg is előzte az Nvidiát. Képminőségben is, sebességben is, technológiában is, de egyvalamiben nem. Driverellátottság, és bugmentes futás. Mert valahol mindig van valami gebasz. Nem nagy, de mindig van valami sirám ami azért nem túl jó dolog. Tehát a kérdés adott. Most akkor melyik? Nvidia megbízható és gyors, szép képe van és támogatott, magyarul egy bombabiztos pont ha valaki játszani akar szitok nélkül, vagy ott van egy jobb, de apróbb bakikkal és kellemetlenségekkel. Jobb. Mondjuk 30fps-el fut egy progi Nvidián, 45-el ATI-n. És? Mindkettő folyamatos. Ha az lenne, hogy 30-al ATI és 12-vel Nvidán, akkor OK, még érthető is lenne a választás. Képminőség szebb. Most nem azért de én nem hányom el magamat az Nvidia képétől. Nagyon is megfelelő, a filterezéssel pedig gyönyörű. Ennél szebbet? Lehet végül is de nagyon nem látom értelmét. Az biztos, hogy az FX sorozat nem sikerült túl jól. Eddig.

Az 5700-es, 5700Ultra, 5900XT véleményem szerint megfizethető és kellően gyors, és technológialiag is fejlett chipsetekre épül. Mégha lassabb is az ATI-nál. De a lassabb igen evidens, mert amit fentebb is írtam: 50 vagy 60 fps mondjuk tökmind1, mert mindkettő fut és folyamatos, a gáz akkor lenne, ha a játszható és a játszhatatlan határa lenne az ellentét. De ilyenről nincsen szó. Azért ezek az FX-ek igen jók. És végre árban is megfizethetőek.

Igazából faszom sem tudja miért írtam le mindezt. Na mind1, olvassátok aztán lehet anyázni :)
  • LSC
    hogy ismered meg hogy melyik a 2.0 és melyik 1.1?
  • grebber
    Az ATI azt mondta kijavitja majd a hibákat!
    Remélem nem csak kamuztak!
  • toMpEr
    nem az nvidiat akarom vedeni, de amugy az ATI kezdte a csalast a quake3-nal, de teny,hogy "megtert" azota :)
  • Árnyvadász
    52.16-os driverrel gyönyörű 2.0-ás shaderek vannak a far Cry demóban- Tudom, mert előtte GF3Ti200-al próbáltam és már ott is gyönyörű volt a víz, de az új FX kártyámon sokkal szebb lett.

Kiváncsi leszek a fullra, ha ott is ugyanilyen szép lesz, akkor no gond. Ha nem akkor így jártam. Meglátjuk.

Bár nekem az 52.16 tökéletesen megfelel.

Ez az ATI szikla bug jó ronda. (Fekete sziklák) Ezzel mi lesz vajon?
  • LSC
    rohadt csíterek... Már elvből sem veszek nvidia-t többet.
  • Borg
    Ugyanezt csinálják 3dmarkok alatt.. ezért irják több helyen, hogyha tesztelni akar valaki, akkor régebbi legyen a detonator, mint a tesztprogram. Úgy nem tud variálni.

Amúgy az AFet kipróbálom, köszi!
  • [NST]Cifu
    Érdekes dolgok derülnek ki:
    Az nVidia Forceware 56 használatával az FX kártyák a Pixel Shader 2.0 effekteket 1.1-esre cserélik ki a FarCry alatt...

Hát ennyit az nVidiáról...

Borg:
    Próbáld meg ezt:
    Nyisd meg a system.cfg-t, itt keres meg a "D3D texture level= TRILINEAR"-t, és írd át "ANISTROPIC"-ra. Utána menj lejebb, és keresd meg a "texture_anistropic_level=1"-et, és írd át 4/8/16-ra izlés szerint. Save és utána indísd el a játékot.

Egy fórumban olvastam, de én már nem akarom újra leszedni azt az 500+ megát...
  • Borg
    Pontosan. Ha az AF-et bekapcsolom, attól lesznek ilyenek. Ha off, akkor nincs gond.
  • grebber
    Ezek a fekete sziklák ha jól tudom driver beütés!
  • Borg
    http://cwx.frontember.hu

Feltettem ide pár screenshotot.
  • grebber
    Igena halakat lehet irtani söt ki is lehet löni öket a partra lásd sokkal hátrébb van egy képem!!!
    A madarakat is lehet ha jól tudom legalábbis én a multiban löttem galambot!
  • Borg
    Nekem is sikerült időközben.. bár kicsit abrupt vége van, de én is elkezdtem előröl:)
    Valami jókis cheat nincs a demohoz?:) Állat lenne unlimited ammoval sniperolgatni őket pl:)

Meg rájöttem, hogy halakra is lehet vadászni, ha eltalálod őket, feljönnek a víz színére:)) A madarakat le tudta már valaki lőni??
  • grebber
    Hát ezt nem lehet elmondani ügyesen kommandoz és nyirj ki mindenkit!!
    Nem nehéz csak oda kell figyelni!!
    Én már kb 10szerre viszem végig!
  • Árnyvadász
    Nvidia FX5700-es, előtte meg GF3Ti200-as, de akkor ezekszerint ezért nincsen. Gondolom a fullban már ilyen gondok nem lesznek. Okszi...
  • Borg
    Amikor bemész a sokemberes barlangba, ott hogyan tovább? Én akármerre lövöldözök a sötétben, valahogy mindig kinyirnak.
  • grebber
    Milyen karid van?Nvidia akkor asszem azért nem lesz mert csak Atin val lámpa vagy valami ilyesmi van a dologban!!
    De olvass vissza sokat és ott a válasz!!
  • Árnyvadász
    Én azt nem értem, hogy mostmár DX9-es kártyám van de cápa. hordók, terepjáró és lámpa (ami a folyosón van) meg sok egyéb nincsen benne a demo1-ben. Lehet két demo1 verzió van? Mert fura lenne, hogy másoknak vannak ezek nekem meg semmi. A víz DX9-en még ütősebb lett. Néztem is jó nagyot, ez már HL2 szintű, csak ott még egy leheletnyivel jobb is. Nagyon dögös ez a progi.
  • grebber
    Én már végigvittem igen tuljutottam !