MS Flight Simulator 2004

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hypo
<#taps>

Maam simet azert szeretem ott ezt hasonloan oldottak meg de meg se kell a ctrl-e.

Annyi lenne a keresem tudom elfoglalt vagy es egyebek vagy nem mindenben vagy illetekes, de jo lenne egy leiras a faqban a kezdoknek hogy mit hogyan milyen sorrendben rakjanak fel fs9 re hogy szep Magyarorszagot kapjanak, sajnos sg forumbol ezeket vissza keresni eleg korulmenyes, es mar annyi jot irtatok a temaban. Egy ilyen step by step guide ra gondolok. Mert mas forumokon is erdeklodnek es nagy tudatlansag van a temaban, mit hova , afcadok melyiket toroljek, default repterek kiszedese stb.

Otlet?

CptSAB
An-2 motorindítás

A starter kétállású, elõszõr balra, hallgatod a vinnyogó hangot, majd érzéssel jobbra. Na én itt nyomok egy ctrl+e-t, így nem szakad meg az indítás, amint levettem az egeret a balos állásról.
Hypo
Egx jo Magyarorszag fullos scenery lenne legjobb install-al egyutt amiben lenne meg egy van e geoprod opcio is es csak ket katt es mar minden klappolna magyarorszagon......hmmm de jo lenne... addig PAKT😊))

Valakine nincs véletlenül malév HA-LOF 737 600 pmdg textura? Mint például Clidey munkái! Valami ilyen gyönyörû texturát szivessen fogadnék...
Egyre jobban tetszik ez az an2-es, viszont még a motorinditással bajban vagyok, igaz a mi2 motorintitást is megtanultam addig jó pár videót magnéztem. Lehet hogy a végén több VFR-t fogog repülni mint IFR-t.<#vigyor2>
CptSAB
Találtam nagyon baba Öcsény texteket is, most szórakoztam egy kis PS buherával.. egy kis õszi, nyári szinezés.. jók lettek. A régi Öcsény scenerym alapja egy ronda szürke késõ õszi, vagy télutós szinvilágot mutatott. Semmit sem tudtam vele kezdeni. Csorog a nyálam ezerrel.. telerakom az FS-t a kis négyzeteimmel.. A 250 gigás vinyó nagy része itt roskadozik a friss cuccokkal.
L Viper
Pontosan így van.
GE pro általában. Magyarországon meg GE Pro-ba pár textúra csere. Nálam ennyi és repkedek :-)
[HUN]FaTaL
Mert marhára nem éri meg a belefeccölt energiát az a 2-3000 ember aki megveszi a játékot.

http://goo.gl/gd6Zi5

CptSAB
Nem képtelenség lefedni. Másfajta textúra kezelésre kell áttérni úgy, hogy megmaradjon a régi fotóreal lehetõség is. FS sorozatnál mindig gond volt, hogy a készítõk 2-3 évente kiadtak egy javított FS-t. Valami mindig hozzá adódott. FS2002,2004,FSX ezek bizony egymás toldozgatásai. FS2004-tõl jelent meg az xml támogatás ha jól emlékszem. Sokkal nagyobb szabadsággal, de ugyanannyi megkötéssel is. Az FS forráskódjaiban szerintem a mai napig nagyon sok kiaknázatlan lehetõség van elásva. Igaz végleg.. Néha egy-egy csúcsminõségû fizetõs addont látva gondolkozunk el rajta, ha ez mondjuk FS9 alá megoldható, akkor miért..?
[HUN]FaTaL
Persze egy akkora területen megoldható. De az egész világot képtelenség lefedni, ezenkívül csak négyzet alakú textúrákat tudsz használni lévén más nem létezik. 😊 FScene: Nem csak rikító, de nem tudom ki volt az az istenbarma amelyik rárakott egy füves repteret az egyik textúrára 😄 Azonkívül az utak olyanok, mintha a levegõben lennének. Részemrõl a GEPro a legjobb.

CptSAB
Gyorsabbá teszem a döntést 😊 Nem fogsz találni jobb textúra szettet. Nincs. Korábban ezen a témán átrágtuk már magunkat. FSscene orbitálisan rikító. GE és GE PRO túl angolos.. A tájat nem lehet reálisan visszaadni, ha folyamatosan ismétlõdõ blokkokra osztjuk.

FSX fórumon minap volt linkelve egy egész jó kis gfx motor, adva volt egy C172 és Lukla. Semmi extra nem volt a videón. Viszont a maga leegyszerûsített látványával is bõven verte az FS blokkos grafikáját.
Igen, nekem is ehhez hasonlóan néz ki a GEPro-s Nyékládháza. Viszont nálam az alap textúrával a település képe igazából jobban megfelel a valóságnak, habár ebben is túl sok a zöldterület, de több látszik az úthálózatból és az épületekbõl. Mondjuk 3D épületeket nálam is csak nagyon keveset rak fel, hiába látszanak a házsorok a textúrán.

Na, úgy látom, hogy nem egyszerû ez a dolog. Szép is legyen, meg valósághû is. Ez nehezen összeegyeztethetõ. Esetleg próbálok találni valami szebb, de pontosabb textúra készletet, de ha nem találok, akkor hagyom a fenébe. Marad így, és inkább a repüléssel foglalkozok.

Ezer köszönet a kimerítõ, részletes és nagyon hasznos magyarázatért. <#worship> A megértésnek egy magasabb szintjére kerültem ez által. <#wink>

Ezek alapján a GEPro olyan textúrákkal cserélte le az alap dolgokat, amelyek úgy néz ki, hogy bizonyos helyeken nem javítanak, hanem rontanak a megjelenítés realitásán (pl. kisebb települések helyett ligetes terület jelenik meg).

A leírtak alapján a landclass és a mesh pontos nálam, hiszen a MAS és Hungary mesh van telepítve. A REX kicseréli a felhõk, reptér beton, fények, vizek, stb. textúráját, de ahogy látom, nem nyúl a ground textúrákhoz.

Ha szeretnék szebb, de ugyanakkor valósághûbb megjelenést, akkor kell keresnem valami ennek megfelelõ textúra készletet, és azzal lecserélni a meglévõt.

CptSAB
Alakulgat ez a Nyíregyháza gyerekek.. alakulgat. Ejh de régi terv volt már a MÉM-RSZ egykori repülõterének valami reprodukciója. Hétvégére ez is készen van.
L Viper
A települést nem túl sok ház jelzi, ez való igaz, de a tó és az utak alapján nem nehéz beazonosítani a területet.
Csináltam két képet. Az elsõ kizárólag GE pro textúrákkal, a másodikban pár textúra kicserélve, ahogy inkább használom a MAS-t:

CptSAB
<#eljen> Köke! Én kihagytam a landclass vektoros részét ennyire kitárgyalni. Lévén a Landclass vektoros modifikációval találkozni a legkevésbé a neten. Textúra cserebere az már gyakoribb, fõleg avsim orosz oldalán.
Kísérleteztem különbözõ textúrákkal és úgy néz ki, hogy amikor a GE Pro-ban installálom azt a 4 vagy 5 extra textúrát, akkor tûnik el a település. Visszaállítottam a korábbi állapotot egy backupból és akkor sokkal jobb volt a textúra. Nem mondom, hogy tökéletes, de sokkal jobb. Szóval most uninstalláltam a Ge Pro-t.

alert
Megpróbálom egyszerûbben 😊 Az FS-ben vannak textúra csomagok éghajlat, település típus, stb szerint. Az alap világ úgy épül fel, hogy egy adatbázisból válogatja ki a megadott területre jellemzõ textúrát. Pl van olyan, hogy arab város, de van olyan is, hogy amerikai város textúra. Amerikában értelemszerûen nem fogja a sivatagos arab város textúrát használni a program. Ilyen szettekbõl rengeteg féle van. Szerkezetileg maga a világ egy vektoros adatbázisból épül fel. Koordináták határozzák meg, hogy milyen területeken milyen textúrák legyenek, hol legyenek folyók, hol erdõk, stb. Az FS ezen adatbázis alapján rendeli a területekhez a megfelelõ textúrákat. Ezt hívják landclass-nek. Ez a landclass adatbázis változtatható csakúgy, mint szinte minden az FS-ben. Ha megváltoztatod a landclass-t (folyók, erdõk, stb helyét), akkor az FS-ben a textúra nem fog megváltozni, csupán a folyók, erdõk, stb pozíciója, kiterjedése. Ha lecseréled ezeket az alapértelmezett (default) textúra szetteket, akkor viszont változik a táj textúrája is. A Ground Environment, REX, Flight Environment, stb a landclass nem változtatja meg, hanem a default textúra szetteket cseréli le, tehát felülírja. Ha felteszed a GE-t, majd utána még 2-3 olyan programot, ami ugyanazaokat a default textúrákat cseréli le, akkor mindig csak az utolsó lesz aktív, hiszen az felülírta a régebbit. Mindegyik kiegészítõ csak azokon a textúra szetteken változtat, amit a készítõje beletesz. A REX pl bántani képes mindent a betontól a felhõkig, ugyanakkor vannak olyan textúracsomagok, melyek csak a felhõket cserélik le stb stb.

Ha felteszed a Varjú Laci bácsi féle landclass-t, akkor 'minden' a helyére kerül, de az alap FS textúrái továbbra is maradnak. Ha felteszed a hozzá mellékelt textúrákat is, a világ össszes olyan helyén, ahol ilyen textúrák voltak, lecserélõdnek az újakra. Ha telepíted a GE-t, akkor pedig a GE textúrái lesznek láthatók ezeken a helyeken.

Továbbmenve, az FSGlobal kiegészítõ és társai nem csak a textúrákon és a landclass-en változtatnak, hanem a mesh-en is. A mesh-en a domborzatot kell érteni. Ez szintén egy vektoros adatbázis hasonlóan a landclass-hez, de ez magassági adatokat tartalmaz. A metódus ugyanaz, mint eddig: ha csak mesh fájlokon módosít valami (pl Hungary mesh), akkor csakis a domborzati térkép változik semmi más.

AFCAD. Ez egy olyan fájl, ami egy repülõteret hivatott létrehozni tetszõleges paraméterekkel, de csakis az FS saját világának objektumait felhasználva. Tehát csak az FS-ben alapból benne lévõ épületeket, gurulóutakat, felszállópályákat alkalmazva hozhatsz létre egy-egy repülõteret mindenféle paramétert megadva (felület típusa, vonalak fajtája, pályafények, navigációs berendezések, stb).

Scenery. Alapvetõen az FS minden tájegységgel kapcsolatos módosítást scenery-nek hív (Mesh scenery, Landclass scenery, stb), ugyanakkor a scenery kifejezést olyan esetekben használjuk általában, amikor a fejlesztõ úgy módosít a tájon, hogy saját maga által készített és bevitt tárgyakat, textúrákat vagy fotókat alkalmazva készít egy 'színörit', ami lehet repülõtér, egy néhány vagy többszáz négyzetkilóméteres tájegység mûholdfotókkal ellátott módosítása (Photo scenery), egy saját nagyfelbontású domborzati térkép (Mesh scenery), egy város saját házakból való megalkotása és így tovább (fantázia)... vagy mindegyik kombinációja egyben, pl Aerosoft - Budapest 😛 Az ilyen saját textúrákat és tárgyakat használó scenery csak az adott területen változtat az FS-ben, minden mást érintetlenül hagy, nem változtatja meg az FS default (alap) világát más tájakon, más repülõtereken.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

L Viper
Gondolom igen. Elvileg egy FS restart rendberakja.
Huhh, hát ez nem egyszerû. Nem mondom, hogy mindent pontosan értettem, de valami segéd fogalmam talán most már van a dologról.

Akkor hajrá-hajrá! 😊 Én nem akarom letölteni, nekem a képek mindent elmondtak! 😊

Sanyo
Ez a Flight Gear, ingyenesen letölthetõ. 😊

www.pcpilot.hu

Szép leírás! <#eljen> Mindenesetre azt hiszem nem fogok még így se nekiállni sceneryt építeni! 😊 Csinálják inkább a profik, meg akik értenek hozzá! Maradok a repülésnél, azon is van mit csiszolnom! 😊

CptSAB
Ezek a textúra szettek másnéven a Landclass-ok. Az FS un. LOD13 cellákra osztja fel a glóbuszt textúrázásnál. Ez kb. 1,44 km2 területet fed le. Van SDK-ban egy táblázat amely bemutatja, hogy az adott textúra milyen felszint modellez. Pl. 128 az grass vagyis füves terület, stb.. egy egy landclassnak vannak földrész ill. évszakos változatai. A földrajzi az abc-vel van jelölve, az évszakos pedig rövidítve, mögötte a variáció számmal pl.005a2su2.bmp Az FS grafikai motorja ezekkel a variációkkal dolgozik. Minden textúrának van egy "kerete", ez azt jelenti, hogy azért, hogy ne üssenek el egymástól, a textúra szélei felé, a földrészlethatárok, utak, mindegyik variáción ugyanott vannak. Így alkot egy összefüggõ egészt. A landclass leíró bgl állományok tehát a felszin alap textúrázásáért felelnek.
A GE Pro, és hasonlók ezeket a textúrákat cserélik le tetszetõsebbre. A reálist azt messze meg sem közelítik. Laci bácsi pl. létrehozta Magyarország település és erdõ polygonos szerkezetét, iszonyatos nagy munkával, de a landclasst, ezt a korlátot õ sem tudta kikerülni.
B variációk pl. a fotóterrain sceneryk, lásd a kis mini VFR-ek, amiket készítgetek. Ezeknek az a hátránya, hogy a nagy FS landclass közepén ott egy négyzet.. A Hungary 2004 készítõi ezt anno úgy próbálták kikerülni, hogy megnézték az adott lod13 cella alatt melyik fs textúra van, és fogták össze montírozták a szatelitképekkel. Egyetlen apró gond csak, hogy ha valaki GE, fscenery stb.. textúrákat tesz fel, akkor máris az is csak egy ugyanolyan négyzet.
[HUN]FaTaL
"Konkrétan amit pl. nem igazán értek, hogy ha pl. az alap FS2004 textúrák mellé (vagy helyett?) feltelepítem a GE Pro-t és az említett Kalcsó Gyula féle textúrákat, akkor azok nem írják kölcsönösen felül egymást?"

De igen.

Úgy jó, ha közvetlenül a település felett repülve csinálok egy mentést és a következõ indítás után ezt az állást töltöm be?

Igen, én is azt tapasztaltam, hogy ilyen ligetes terület jelenik meg a település helyén. Viszont mostanában próbálgattam több fajta textúrát is, csak nem emlékszem, hogy ezt a problémát mikor tapasztaltam. A GE Pro-t és a Kalcsó Gyula féle textúrákat mostanában raktam fel. Lehetséges, hogy nálam is megjavult a megjelenítés, csak nem vettem észre eddig mivel nem repültem arra felé?

Tényleg, hamár szóba került a GE Pro és egyebek. Nem egészen tudtam még megérteni, hogy adott kiegészítõ mit is változtat meg és milyen hatással lehetnek egymásra, ha több ilyen kiegészítõt is felrakok. Esetleg tudsz errõl többet írni?

Konkrétan amit pl. nem igazán értek, hogy ha pl. az alap FS2004 textúrák mellé (vagy helyett?) feltelepítem a GE Pro-t és az említett Kalcsó Gyula féle textúrákat, akkor azok nem írják kölcsönösen felül egymást? Mi alapján dönti el az FS, hogy melyik textúrát alkalmazza egy adott terület megjelenítésekor?

L Viper
Próbálj meg egy FS újraindítás után attól a területtõl minél közelebb elindulni. Ha nem jelenik meg Nyékládháza, akkor hiba.
Sajnos néha elõfordul, fõleg, ha messzirõl "húzgálod" a gépet nagyon messzire.
Majd rápillantok én is arra a részre.
Én ugyan ezt akarom, ki szeretném próbálni mielõtt megveszem. Minden elismerésem a távol keleti barátainknak a mások által említett profi, igényes kidolgozásért, de én is szeretnék meggyõzõdni errõl. 😊

Üdv.

CptSAB
Laci bácsi ill. az FS default textúrák miatt gyakran elõfordul, hogy a település helyén apró ligetek jelennek meg. Kalcsó Gyula ill. GE textúrákkal ez megszünik. Habár az is lehet, csak én variáltam meg eléggé.. a saját gépemen.
OK, köszi. Gondoltam én is arra, hogy a Hungary2004-bõl a nem szükséges reptereket kitörlöm (vagy átnevezem), csak nem tudtam, hogy ez nem okoz-e gondot?

Lenne még egy dolog, amiben szeretnék tanácsot kérni. A MAS-t is használom és nagyon jónak tartom. Viszont úgy vettem észre, hogy itt-ott azért vannak benne hiányosságok. Amire konkrétan emlékszem, az pl. Nyékládháza, ami egy viszonylag nagy település, de gyakorlatilag nem jelenik meg ott, ahol lennie kellene. A településen áthaladó út és vasút vonalak a helyükön vannak, de maga a település nem jelenik meg rendesen. Tudom, hogy Varjú László fejlesztette ezt a kiegészítõt, és gondolom neki lehetne jelezni ezeket a hibákat, de nem találtam sehol elérhetõséget. Tudsz ebben esetleg segíteni?

DANIELE
Hali srácok óriási szívességet szeretnék kérni attól, aki Pesti, a Szentmihályi út 131 alatt lévõ Pólus Centerben még lehet kapni az akciós Saitek Cyborg Evo joystickot. Ha VALAKI VENNE nekem egyet és csomagküldõvel utánvétel elküldené, nekem nagyon megköszönném. Ha van segítõ szándékú ember, privátban meg beszéljük vagy Skypeon.

CptSAB
A Hungary 2004 csomag 14 katonai, ex szoivjet repülõteret tartalmaz. A flightsim.com-on fennt vannak a repülõterek külön is. Tehát pl. nem kell neked Sármellék, mert ott van az LHSim verzió, akkor így lehet szelektálni. A másik formula, hogy a Hungary 2004 scenery mappájában a neked nem kellõ repülõterek bgl állományait átnevezed. Pl. lhke_0, lhke_1... lhke_4.bgl-ig fogod és lhke..xx.bg_ -re nevezed át. Akkor már nem veszi figyelembe.

Az AFCAD-ról tömören és röviden.
Az AFCAD egy sík 2 dimenziós alaprajz lényegében. Meghatározza a kifutók, gurulóutak, állóhelyek, parkoló zónák helyét, a közlekedési rendet. FS default kisrepülõterek esetében, szimpla csík, oszt készen is van..
A csomagomban a pályák illetve az épített felületek, épületek helye az pontos. A gurulók sok esetben inkább csak az AI forgalom miatt vannak úgy ahogy.., nehogy Tibi csodaszép madárkái majd eltévelyegjenek.
Köszi az segítséget, megpróbálom installálni délután a csomagból a repülõ tereket. Nekem egyébként fent van az említett Hungary2004 scenery is, tehát akkor érdemes feltennem a duplikációk elleni bgl-t is.

Azt is elmondod, hogy mit jelent, hogy csak AFCAD?

Még azt szeretném megkérdezni, mert biztosan jól ismered ezt, hogy ha több kölönbözõ feltelepített csomagban is megvan egy adott reptér (pl. alap FS2004, Hungary2004, STDesign, LHSim, stb), és persze azt szeretném látni a képen, ami a legjobban megvalósított, akkor a több feltelepített alternatívából hogy tudom kiválasztani, hogy melyik jelenjen meg?
Pl. a Hungary2004-ben is van olyan reptér, amit mondjuk letöltök az STDesign-tól, mert az jobban tetszik. Így mindkettõ fel van installálva. Hogy tudom kiválasztani, hogy egy adott megjelenített reptér ne a Hungary2004 verzió legyen, hanem mondjuk az STDesign verzió?

[HUN]FaTaL
Áh, én nem fogok gányolni. Meg akarom venni csak szerettem volna elõtte kipróbálni. Mert még azt is elképzelhetõnek tartom, hogy nekem túl bonyolult egy ilyen maximálisan kidolgozott gép. 😊

polluxware
értve😉

amúgy sem múkszik a dolog, csak megtekinthetõ a modell valmint a 2D panelek

max a modell felhasználható😊 -> pmdg

CptSAB
Nyíregyháza egy kicsit másképpen, mint ahogy eddig volt, vagy sehogy.. még nincs kész, csak a repülõtér földrészlethatárain van "beépítve, ültetve". Egyenlõre a tavaszi textúrák még hiányoznak (megvannak, de a szinük.. :S)

CptSAB
Szia! A csomagot kitömöríted, létrehozol egy mappát, pl HU_VFR Airports (ha nagyon nem magyarosan akarom.. 😊 ). Létrehozol azon belül egy scenery és egy texture mappát, az afcad bgl fájlokat ebbe az új scenery mappába másolod bele. Utána FS-ben hozzáadod a szokásos módon.

A duplikációk elleni javító bgl-ek igazából azt feltételezik, hogy fel vannak téve a Hungary 2004 sceneryk, és a saját sceneryjeim. LHSim sceneryk mostani verzióiban sok vizet nem zavarnak.
Ez a csomag azért készült, mert FS hajlamos nem kiszedni a régi repülõtereket, amik ráadásúl elég gyakran nem is jó helyen vannak..
Szia!

Ez a téma engem is érdekelne, mer hát vidéki vagyok és nálunk a liba legelõt használjuk repülõtér gyanánt. <#nyes> Ezek viszont nincsenek benne az FS-ben, sajnos. Letöltöttem az STDesign oldalról a 27 kisrepülõteret tartalmazó csomagot, de nem igazán tudom, hogy lehet ezeket installálni, egyáltalán mit jelent, hogy csak AFCAD?

Másrészt a másik csomagot, ami a repülõterek duplikálásának elkerülésére van milyen esetben kell használni?

Hypo
Csak egz apro szeljegyzet, senki ne ertse felre, de Ifly ra warezolni hat nem tudom, 3 srac leult kitalalta megcsinalta nem is szar es FS9 re...
minden tiszteletem az ovek!

😄 Nem azt írtam, hogy jobb mint az FS, hanem egy alternatíva! 😊

[HUN]FaTaL
Ez? Na ne viccelõdjünk 😄 Bár a szimulációs része lehet hogy kurvajó, de a grafikával biztosan nem váltja meg a világot 😄

Hali!

Új FS alternatíva! 😊

FlightProSim

"Real Life Flying" 😊

polluxware
oks<#miaz>

[HUN]FaTaL
lic fájl kell hozzá, kérdezd meg õket hogy csinálták 😊

Többit priviben mert alert megesz minket. 😊

polluxware
de hogy pontosan mi és hova <#nemtudom>

polluxware
valmi aktíváló kód kéne csak... "belgák" áll. így nyomják már

[HUN]FaTaL
Igen.

polluxware
magyarán ezt verzsönt már próbáltad?

[HUN]FaTaL
Leszeded a wrapperes exet, ott kell fizetni létrehoz egy liszenszt és elindít egy telepítõt ami felmásolja a fájlokat. 😊 Ha csak az utóbbi telepítõt rakod fel akkor lehet nézegetni a modellt, minden mûszer sötét.