45215
FAQ | Magyar fejlesztések | AVSIM | SimFlight | FSPlanet | SurClaro | FSInsider
Aerosoft | SimMarket | FSDreamTeam | FlyTampa | Flight1 | Carenado
-
#1858 Gyors vki monnya meg, hogy hogy tudom bekapcsolni az AP-t? Azt szeretném hogy tartsa a magasságot és a sebességet! Ezt hogy lehet beállítani? (B-737) -
Nyiri #1857 Eloszor be kell irni valamit utana szabad adatot beadni. Uresen nem tud beini semmit -
Nyiri #1856 www.navdata.at -rol toltsd le a legujab AIRAC adatbazist pmdg-hez.
ezt folyamatosan frissitik (hetente kb.) ugy mint az eletben. -
#1855 Megnéztem, pontosan NOT IN DATABASE-t ír ki amikor fel akarnám venni pl a kezdőrepteret. Próbáltam úgy hogy flightplan-t csinálok és anélkül is de sehogy nem akar működni. -
#1854 Azokat az oldalsó gombokat már próbáltam, de nem rakja be. Általában nem csinál semmit vagy valamelyikre kiírja hogy NO DATA vagy vmi hasonlót. Egyébként a PMDG gépek fmc-jét próbálom gondolom nem csak dísznek vannak :) -
Nyiri #1853 Nem.
Lemaszol a palyarol es atmesz a ground frekire. Aztan az majd megmondja merre taxizz. -
#1852 OKs, és ha leszállok a megfelelő repteren, akkor onnan hova kell mennem hogy vége legyen az útvonalnak? Vagy ha leszállok, onnan magamtól ki kell lépni? Amúgy pedig megoldható valamilyen fuvarozás a játékban? -
Nyiri #1851 Ures repter az talan azert van, mert a Settings/Traffic kicsire ven huzva. Nyomd feljebb. De vigyazz, mert ha sok gep van, akkor az offline ATC megfekszik es csinalja a baromsagokat. -
Nyiri #1850 Minden gepnel alapbol mukodik a Flight Planner ami az fsben van. Be is rakja a GPS-be. Ha csinalsz ilyet akkor az offline ATC (gep) e szerint fog iranyitani.
A kis cessnakon elegge gyoker nav rendszerek vannak es az eletben ritkan vagy soha nem hasznaljak oket. Azok inkabb VFR-re vannak. Sokan nem is biznak magukat az ilyen kis gepek IFR muszereire, mert nem eppen megbizhatoak.
Ha normalis es hamar erthetu muszert akarsz, akkor ajanlom a Beechcraft-kat. Azon mar ertelmesebbek vannak. (Bar a Cessna is ertheto es a FS-ben termeszetesen pontosak is).
-
Nyiri #1849 Az FMC ugy mukodik, hogy nincs ENTER. Azt a gombot kell megnyomni ahova rakni akarod. Ha megnezed a videon az FMC panelen a kijelzo mellett van bal oldalt es jobb oldalt is 6-6 gomb. Na mar most ezekkel lehet bevinni az adatokat. Ertelemszeruen oda viszi bea ahova a gomb tartozik.
Jaja, valoszinuleg a PITOT nincs futve. -
#1848 Nah, a kis Cessna-val Pápáról Ferihegyig repültem most még GPS segítségével, ugyanis foglmam sincs hogy állítsam be a többbi a navigációs eszközt, hát jobbhijján azzal mentem. :) Amúgy kira volt, kaptam felszállási engedélyte meg minden, aztán a landolás előtt felvettem a kapcsolatot Ferihegy légi iráyításával, hogy vezessenek. Erre meg (ha jól értelmeztem) hiába kaptam leszállási endedélyt, folyton tartatni akarták velem a 2,500-at, meg eltereltek az ellenkező irányba...a végén meguntam és leszálltam(elég üres a reptér, ezen lehet javítani?). Sok kérdésem van, szóval ne hagyjuk hogy elvesszen a láng a topicból! :DD
Főleg az érdekelne, hogy mi a felszállás, leszállás konkrét menete, az útvonal betáplálása.(nehm a böjing, hanem a kis polgári gépeknél) -
#1847 Nekem is volna egy két kezdő kérdésem. Most lehet hogy én vagyok a béna de fmc-t még nem használtam, hogyan lehet beadagolni neki a dolgokat? pl beírom hogy LHBP akkor hogyan "okézom" le vagy nyomok entert vagy mi mert bármit nyomok nem veszi be. Kettő, hogy a hajtóműindításhoz is tudnál egy leírást csinálni ha lesz egy kis időd? Elég zavaró hogy nem látszik az egér a videóban, de azért sokat segített így is. Harmadszor van hogy amikor felszállok és egy bizonyos magasság után mondjuk 10.000 láb felett meghal a sebességmérő. Ez lehet a pitotheat nem bekapcsolása miatt? :) -
#1846 ja és hogy lehet beprogramozni a VOR állomás helyét(beütni a Mhz-eket)? -
#1845 Bazz, ez kurvára bonyolult, ráadásul az ábrák a 2002-ből valók, és a 2004-es cessnan tökrá máshogy néz ki. Nah mindegy, valahogy átverekedtem magam a navigációs órán(majd megcsinálom újra ha érteni is fogom...) De most elakadtam a légi irányításnál! Most kéne nyomnom egy ilyet: CTRL + ] de ezt most hogy nyomjam meg a gémben? -
Nyiri #1844 737FMC
Eloszor inditsuk (FS2004 nem megy meg) a PMDG LOAD managert Ezzel be tudjuk allitani a GEP utasainak a szamat (KG/LBS) Kivalaszjuk mennyi utas van, majd hogy mennyi a cargo (Utasonkent kn 20kg csomag + a CARGO (ami max 500 kg lehet. (Lehet tobbet is megadni a load managerrel, de irrealis lenne az). Ha megadtunk minden erteket, akkor a Load Manager kiirja a ZFW-t). Ezt az erteket jegyezzuk fel. KG vagy LBS, ahogy tetszik. Alap esetben a PMDG LBS-re van allitva, de a (FS2004 felso menupont PMDG, OPTIONS)-ban at tudjuk allitani KG-re. Fontos hogy jo erteket nezzunk, mert akkor hibas lesz a szamitas.
Nezzunk egy utvolnalat. LHBP-EPWA (Budapest Ferihegy - Warsaw Okeice)
Utvonal igy nez ki (www.pmfp.com -n regisztracio utan ingyen lehet tervezni utvonalat):
LITKU L853 TAGOD UL853 MEBAN UM985 JED UM866 ARDAG
Minden elso (vagyis 1, 3, 5, 7, stb...) Pont nem mas int az erinteni kivant pontok (ISEC, VOR, NDB, stb...), minden masodik (2, 4, 6 stb...) pedig azok a "folyosok" melyeken el szeretnek jutni az adott pontokhoz (ezeken a "folyosokon" belul tobb pont is van, amit majd az FMC eszlel es automatikusan betaplalja).
Nah nezzuk akkor a videot:
1. Betaplaljuk azt, hogy hol vagyunk (LHBP). (Ref Airport)
2. RTE gomb (ROUTE) beirjuk az Origin (Start) Destination (Cel) repteret (LHBP-EPWA) Ha elbasztuk a beirast, akkor CLR gomb javit 1 karaktert, ha hosszan nyomjuk akkor az egesz sort.
3. LEGS gomb. Ide beirjuk egymas ala folyamatosan, az erintendo pontokat (LITKU TAGOD MEBAN JED ARDAG) Ha tobb van, akkor egy lista jelenik meg es mindig a legelsot kell valasztani mert az van kozelebb hozzank. Ha egy oldalra nem fer ki, akkor a NEXT PAGE gomb-al nyithatunk ujat.
4. ACTIVATE gombal aktivaljuk az utat es a EXEC gombbal ervenyesitsuk. (Mig vilagit az EXEC addig nincs ervenyesitve).
5. RTE gomb, majd NEXT PAGE. Itt irhatjuk be a pontokhoz azt, hogy milyen "folyoso"-n keresztul szeretnenk eljutni hozza, ezert a beirast kovetoen a PONT melletti DIRECT helyere kell berakni (a DIRECT mellett levo gomb helyezi be). A LITKU-hoz nem kell irni, mert az az elso pont . Tehat (L853 -> TAGOD, UL853 -> MEBAN, UM985 -> JED, UM866 -> ARDAG)
6. Ha kesz, akkor ujra EXEC es a LEGS menupont alatt a NEXT, PREV gombokkal megnezhetjuk, hogy kibovult a pontok szama jopar mas ISEC/VOR -al.
7. CRZ gomb (CRUISE) Az utazomagassagot allitjuk be itt. Ha LHBP-tol keletre levo orszagba megyunk, akkor Paratlan, ha nyugatra akkor Paros szamot allitsunk (Feet-ben) Mivel Varso kozel van igy 31000 lab-t allitunk. Majd EXEC. Ekkor kiszamolt egy sebesseget. Mach-ben 0.78 koruli lesz, de ez meg nem pontos.
8. Ezutan tortenik, a repulogep adatainak a bevitelei (FONTOS). az INIT REF gomb vagy ha ugy nem jo, akkor INIT REF, majd INDEX es ott PERF INIT gomb. Itt talalunk jo sok ures negyzetet. Nekuk baloldalt a 3. kell elsosorban. A ZFW (leirtuk korabban). Ez nem mas mint a Zero Fuel Weight (Uzemanyag nelkuli suly). Ezt beirjuk ZFW felirat ala az FMC-be, majd a RESERVES-hez altalaban egy 2 -st irunk. a COST INDEX, meg 25-30 kozott erteket (en 28-29-t szoktam). Majd EXEC. Ha kesz, akkor a RTE menupontban, mostmar az OPTIMALIS utazo sebesseget szamolta ki es azt is, hogy varhatolag mennyi uzemanyag marad leszallaskor (FUEL AT EPWA). Ez az erte akkor jo, ha 2.0 korul van. DE lehet tobb is, ha visszafele is kell valamicske es nem akarunk tavol a hazatol rohadt draga kerozint vasarolni. De tudniillik, nem szabad 30%-nal tobb uzemanyaggal a ferdelzeten leszallni a geppel. Uzemanyagot ugy tudunk allitani, hogy FS2004 ALT gomb, felso menupont Aircraft, Fuel and Payload es ott a FUEL. A Bal, Jobb szarnyban ha nincs ra szukseg, hagyjunk 10-10%-t es a CENTER-t toltsuk addig amennyi kell.
9. CLB gomb (CLIMB, emelkedes). Itt beallithatjuk, az emelkedesi modot (Max RATE - Maximum emelkedesi sebesseg, Max ANGLE - Maximum allaszog) En mindig az ECON-t hasznalom.) Itt lehet beallitani azt is, hogy mennyi legyen a maximalis sebesseg 100000 lab alatt. Magyaroszagon a felszallo gepeknek a sebessegkoraltozasa 220 kts / FL100 leszallo (DES gomb) gepeknek pedig 240 kts / FL100 (Flight Level, TL utan mar FL-ben adjuk meg a magasagot FL300 = 30000 lab). (a Videoban osszekevertem a CLB, DES -nel a sebbessegeket :)
10. Ezutan kovetkezik a DEP/ARR gomb. Itt lehet kivalasztani a SID/STAR utvonalakat. SID = Standard Instrument Departure (Szabvanyos elhagyasi utvonal) STAR = Standard Terminal Arrival Route (Szabvanyos Erkezesi utvonal). Legtobb repternek van ilyen utvonala, mely azert fontos, mert nem ajanlatos az erkezo es indulo gepek talalkozasa es a lakokra is figyelni kell (hangzavar). DEP-nel mivel az elso pont a LITKU, ezert kivalasztjuk az epp alkalmas palyat (szeltol fuggoen nalam most a 31L -volt es a LITKU3G elhagyasi utvonalat).
Arrivalnal pedig a 33 palya es az ARDAG1U STAR (mivel az ARDAG az utolso pont az utvonalban). Majd EXE.
11. Ezutan jon az egyik legfontosabb. az N1 limit. Azon belul a TAKEOFF. Itt lehet beallitani a V sebessegeket. Ezek nagyon fontos adatok felszallaskor. V1, VR, V2. Eloszor megadod azt, hogy hany fokos fekszarnyal akarsz felszalni. Bal felso sarok (flaps). Alap esetben a 737-nel 5°, de a sulytol, palyatol fuggoen adhatsz 10-15 fokot is.
Ha beirtad, akkor jobb oldalt a V1, VR, V2 melletti gombokat sorba megnyomva kiszamolja az sebessegeket, csak akkor, ha a PRE-FLT COMPLETE felirat lathato alattuk.
V sebessegekrol roviden:
V1 - Elhatarozasi sebesseg. Ezen sebesseg alatt meg meg lehet allni a palya vege elott, de ezen tul mar nem, mindenkepp fel kell szallni, kulonben game over.
VR - Rotation Speed. Az orrfuto emelesenek a sebbesege. Ezen sebbesseg utan lehet emelni az orrfutot.
V2 - A felszállás után szükséges legkisebb emelkedő sebesség arra az esetre, ha a V1 sebességnél, a lehetséges legrosszabb pillanatban, a hajtómű meghibásodik. A biztonságos emelkedő sebesség: V2 +10 csomó.
A pilotak szoktak is mondani felszallaskor, hogy 80kts, majd V1 es Rotate. A PFD -n (Primary Flight Display, jelen esetben a muhorizont, ami egyben a magassag, sebesseg, vertikalis sebessseg mutato is) ki is irja a V1, VR, V2 -t.
Ezutan kesz a gep a FMC-s iranyitasra. Hogyan is lehet ezt atvinni az AP-re? Egyszeruen. A VNAV az a magassagokat figyeli, a LNAV, epdig a iranyt. Vagyis, ha felszallas utan megnyomod az LNAV-t akkor kovetni fogja az utvonalat amit betaplaltal. A VNAV, pedig az utvonalhoz tartozo magassagot es sebbessegeket. A Magassagot csak akkor tartja, ha az ALT selectorral kivalasztottad, vagyis ha 10000-re van beallitva az ALT, akkor hiaba van az FMC-ben 31000, akkor sem fog tovabb emelkedni. Ugyan ez igaz a sullyedesre is.
Ha menet kozben le akarsz vani egy utvonalat, mondjuk TAGOD-nal jarsz es egybol a MEBAN fele akarsz fordulni, akkor a LEGS-nel rakattintasz a MEBAN melletti gombra, erre az kiirja alulra majd az epp aktualis pont-ra nyomsz (elso oldal elso pont, ki is van jelolve szurkevel). Ekkor az atirodik MEBAN-ra es a gep egybol oda fordul. Termeszetesen az EXEC gomb megnyomasa utan.
Ennyi lenne, azt hiszem szajbaragosabban nem tudnam elmondani.
Jo probalkozast ;) -
Nyiri #1843 737 Engine Start
FMC kesobb. -
Nyiri #1842 Ma csinalok egy videot a 737thez, ok? -
kiskorúbézoltán #1841 Jah ! :))) Ok , azt hittem valamiért nem működik rendesen ... -
Nyiri #1840 Az, hogy azzal nem tanulsz meg semmit a navigaciorol. Van egy gomb, megnyomod es oda repul ahova mondod. Ennyi. Ebben meg erdekes sincs, sot unalmas. De a VOR/NDB navigacio az mar erdekes.
De ha mar GPS, akkor inkabb FMC (igaz az csak nagyon kicsi hasonlit ra). Az legalabb valosagos. -
kiskorúbézoltán #1839 Mi a baj gps-sel ? -
Nyiri #1838 A GPS-t felejstd el, ha komolyan goldonod a repszimet. -
Nyiri #1837 Epp irni akartam :) -
#1836 http://ruczi.tripod.com/ itt találsz egy-két dolgot a navigációról. -
#1835 esetleg GPS-t hogy használjam... -
#1834 Valakif felvilágosítana, hogy hogyan használjam a VOR-t és a többi navigációs eszközt? Sokat segítene, mert halvány lila gőzőm sincs róla hogy hogy működik..:)) Ja és ha pár szóban mondana vmit a légi irányításról, azt is megköszönném! -
ZOLEE22 #1833 #1786 -
#1832 Hali!
MOst szedem, és láttam az adott oldalon néhány kiegészítőt. Ezekről szeretnék kérdezni, hogy melyik micsoda és mit csinál...Amúgy már nagyon várom, remélem egy régi álmom válik majd valóra! :))
Tehát:
A.340.Professional
ARCHER
Eurowings.2004
Usa.Mega.Scenery.2004.New.York
A magyar pack nincs fönn valahol?
-
#1831 http://web.axelero.hu/varhegyiw/indexhu.htm -
#1830 Hali gondoltam megprobalok egy kicsit a neten jatszani de csak a Zone.com-rol akarja elinditani, azt meg nem tudom valamiert megcsinalninem tudtok valami megoldast a netes jatekhoz..? -
#1829 THX ALL! -
#1828 Én is adok két linket:
Surclaro.com
Simvitation.com -
neuro #1827 www.avsim.com
www.flightsim.com -
#1826 Én visszaolvastam itt, és ott találtam linkeket. Betettem egyet-kettőt bookmarkba otthon, de most melóhelyen vagyok. Majd este adok linket. -
#1825 Már csak egy kérdés:
Honnan tudnék leszedni repülőgépeket vagy magyar területek ingyen? -
#1824 Kösz! -
#1823 A 9.1-es patch-hez kellene crack? Én ezt használom és műxik: FS9.exe -
#1822 Concorde honnan van?
Hogyan kell leállítani a Learjet 45 motorját? :) -
#1821 Hát nem tudom, azért kérdeztem -
#1820 ja,akkor nem patch -ra gondol? -
#1819 Tényleg nem tudom, bocs... De a 7wrz nem elérhető, nem is tudtam után a nézni. Szóval homályosítsatok fel plz