781
Avagy érdemes- e lecserélni a szemüveget
  • szando
    szal:
    vegyél szemcseppet, néha kellhet
    gondold át a napodat, hogy mikor akarsz lencsébe lenni, mert reggeltől estig (mondjuk 7-től 10-11-ig), az már picit gázos a végére. tehát reggel ne tedd be ha este kellene inkább (én szoptam már így, csak nekem egyik szemüveg se áll jól :()
    mosd meg a kezed mindig!
    hordd magadnál a tartót és a folyadékot (meg a szemcseppet is), mert egy szemvakarásnál kieshet és akkor nem tudod leápolni
    vizet kerüld!
  • RelakSfromhome
    há!
    Majdnem nyitottam egy új topig. :D

Kereső rulla

Naszal, ma lett mek a próbalencsém, tök súlyos :)
    Szerencsétlen csaj nem tudom, mennyi röhögést folytott el, mire bekínlódtam a szemembe :D:D:D

Írjatok ide tapaszalatokat ety kesztő lencsésnek [nekem] oks?
  • Ramza
    Azért, mert a visszafejlődik nem (feltétlenül) azt jelenti, hogy változik 6 dioptriát (pl. -4-ről +2-re), hanem pontosan azt, amit írsz.
    Van akinél nagyon sokat változik, van akinél negyed dioptriát. Ez van sajnos, nekem sem fog a -5 soha normálisan visszaállni :(
  • Ramza
    Oké, így már értem :)
    Ez az "azt hittem az a menő" tetszett :)
  • Csaba
    De én arról beszéltem, hogy teljesen beállna nullára a dioptria. Apukámnak pl. 50 évesen javult a rövidlátása, de a fejére kenheti: -3,75-ről lement -3,5-re. Nem sok, szinte semmi.Ráadásul ő is úgy született, hogy 17 évig nem kellett neki szemüveg.
    Szóval ha visszafejlődik a rövidlátás, akkor miért van annyi szemüveges ember?
  • Z
    A negatív érték nagyságának növekedésére gondoltam, szal az lassul, majd áll meg és végül elkezd csökkenni. Igen 0-ig, onnan pedig megy tovább a pluszba. De leírtad azt amit szándékoztam. Amúgy szarul fogalmazok... Fogalmazásgátló tablettát szedek!

A később pedig mindenki pluszos lesz alatt viszont arra gondoltam, hogy azok is szemüvegesek (pluszosok) lesznek, akik korábban nem voltak rövidlátók (minuszosok). A szüleim az élő példa, de mindenki biztos látott már olyan érett embert, aki korábban jól látott, most meg:

-Olvasd csak el, mi van ide írva...

vagy messzire tartja az újságot...

Amúgy a bifokális dolog tényleg durva. Régen azt hittem az menő, mert csak a prof-oknak van olyan, de már nem kéne!!!
  • Ramza
    Izé, a második és a harmadik mondatod egymásnak mond ellent :) Ugyanis pluszos úgy lesz, hogy előszőr szépen mínuszból lemegy nulláig, aztán be a pozitív sávba.

(Persze vannak kivételek, a leggonoszabb dolog a bifokális, egyszerre ilyen-olyan lencse...)
  • Ramza
    "Én olyanról nem hallottam, hogy valakinek visszafejlődik a rövidlátás.."

Pedig 23-25 éves kora után az emberek 80%-ának visszafejlődik :)
    Legrosszabb esetben is megáll a romlás.
  • Cat #52
    számgép kell, olvasás jó dolog
    nem alternatíva :(
  • fotel
    Sokat kell aludni, kevés Tv, kevés olvasás :D
    kevesebb gép :P

Meg is lehet tanulni fókuszálni, előadáson mindig 10 sor után vagyok, és érezhetően jobban látok mint szemptemberben. Perszeh a fehér fénnyel és nem neonnal világítanak.
  • Z
    LOL!!!

Amúgy tényleg nem vagy hülye, mert van olyan, akinél visszafordul a minusz, de elég kevés embernél.

Később pedig úgyis mindneki pluszos lesz.
  • darksun
    Nem akarok nagyon okos lenni de kérdezz meg egy látszerész nénit Csaba! A minuszbol lehet visszafelé menni.. csakhogy át fog menni plusszba..
    És még mielőtt azt mondanátok.. nem vagyok hülye
  • Csaba
    Hogy csinálod, hogy javul??? Nekem tök jó volt a szemem, de 15 évesen észrevettem, hogy az egyik kicsit elromlott. Fel se vettem. Mit nekem?
    Aztán 17 évesen már -1-re romlott, miközben a másik még jó szemem meg -0,5-re romlott. Szóval muszáj volt lencsét vegyek (szemüveg sux).
    Most, 23 évesen már -1,75 és -1,25. Gondolom, még romlani fog...
    Én olyanról nem hallottam, hogy valakinek visszafejlődik a rövidlátás..Magától. Te egy guru vagy??? De jó neked...
  • Braveheart
    na, pontosan ezért akarok én is lencsét venni... meg ugye nyáron a napszemüveg:)
  • fotel
    Én voltam a Margitszigeten lézerműtét előtti vizsgálaton, mert 2 csini hostess csajszi adott kupont hogy mindez ingyen lesz:)

Vizsgálatra érdemes elmenni, szemnyomásmérés, szemultrahang ilyesmi jóságok, és a néninek szép nagy cicije volt, ahhoz nem kellett szemüveg.

Aztán megkérdezte miért is vagyok itt meg az egyik szemem -0.5 másik -0.75. Megnézik teljesen korrektül mi van meg mi lesz. Mondták meg ne műttessem.

Egyébként van sok féle eljárás, lasik , excimer meg ilyesmik, keress rá neten.

Ha -6,, - körüli a szemed akkor érdemes, egyébként lencse. Úgyis romlana tovább utána is, szal kell vagy 5 év amikor már be van állva.

Nekem javul. -1.5 ről kezdte. se szemüveg, se lencse.
  • Crazyn
    Van szemüveg, csak a lencsét jobban szeretem. A szemüveget napközben állandóan meg kell takarítani, meg le is csúszik.
  • Z
    Mé nem? Titkosügynök kontaktlencséd van? Kivetíti, vagy mi? Szemüveg nincs? Ja, az más...

Kurva jó ez a topic! Szarrá röhögtem magam.

Amúgy a szaráskor az erőlködés, és egyébként (tehát a mindennapokban) pedig a sósav sem tesz jó a szemednek...
  • Crazyn
    Na emberek. Ma kiderült, hogy kötőhártyagyulladásom van, és ezért tíz napig nem hordhatok kontaklencsét, és napi 5x cseppenteni kell a szemembe egy bizonyos Tobrex nevű szemcseppből (300Ft). A francba is, most nem fogom tudni kipuskázni a szerdai vizsgát. :(
  • RelakS
    Jaja, egy kis colinmekré olyankor jót tesz
  • Ramza
    Olyanhor lazíts, Rileksz ;)
  • RelakS
    Mostanában a szemem önmagában is NAGYON kényelmetlen :(
  • Ramza
    Pedig teljesen komolyan írtam a választ :)
    Tehát: lehet hordani, de számíts arra, hogy néha nagyon kényelmetlen lesz. Nagyon!
  • shaba23 #38
    Nem metszenek le belőle, csak bemetszést csinálnak, de ettől függetlenül ez a szüléses dolog igaz.
    Meg aztán szarni is csak óvatosan...semmi erőlködés...:)
  • RelakSfromhome
    De állatok vagytok :DDDDD

[és közben próbál halkjabban röhögni, de kevés sikerrel]
  • Csaba
    Neked lehet, de nem biztos, hogy a partnerednek is... Úgyhogy inkább gondolkodj, mielőtt hagynád a pöcsödet elrohadni, és mosakodj minden áldott nap.:-)))
  • Ramza
    Ha éppen gombák vannak a pöcsödön, akkor azért óvszerrel élvezetes a kefélés?
  • RelakS
    ha éppen allergiás idődet éled, akkor kerülni kell a kontaktlencsét?
  • Ramza
    Hány éves vagy? 25 éves kor előtt ne nagyon gondolkozz szemműtéten!
  • Lacc
    Ja most is az van.
  • Braveheart
    ezt hogy érted?
  • Braveheart
    most is lencséd van?
  • Lacc
    Nekem úgy 2 éve volt kemény lencsém, de az nagyon suxx volt, nem bírt a szemem egyszerűen, és hagytam a fenébe az egészet. Aztán úgy 1 éve újra megpróbálkoztam lágy lencsével, na azzal már nem volt semmi gond, igaz kicsit többet kell macerálni a tisztogatásával, de megéri, mert az ember egyáltalán nem érzi, hogy van valami a szemében.

De mostanában elkezdtem gondolkodni a lézeres szemműtéten is. Tud valaki erről valamit? -2 és -2.5-ös a szemem szóval annyira nem nagy dolog szvsz, bár ez nem tudom mennyit számít egy ilyen műtétnél. Szóval tud erről mondani itt valaki bővebbet?
  • Petyus_
    Ja adnak egy havi próbát, neked csak a folyadékot kell megvenni hozzá (4ezer forint körül). Egy hónap alatt érezni fogod, hogy jó-e vagy sem. Érdemes kipróbálni, vesztenivalód nincs.
  • Petyus_
    Hmm egy szemüveg tisztogatása meg az, hogy a fejeden van az szerintem sokkal nagyobb nyűg, mint az a napi két perc amit a lencsével töltesz..

Mondok egy példát: a fogmosás az egy hosszú, bonyolult, fárasztó tevékenység a lencsézéshez képest. :)
  • Petyus_
    LOL régen nekem is volt nagyonkék meg nagyonzöld lencsém tényleg jó poén. :)
  • Petyus_
    Ja igen azt elfeljtettem, lencsével strandra/uszodába menni az felejtős!
  • Petyus_
    Nekem is ugyanilyen lencsém van kb. 7 éve és semmi gondom nem volt vele, sőt, annyira megszoktam hogy eszembe se jut, hogy van.. tanuláshoz, gépezéshez se használok szemüveget.

Ha először vesztek az a lényeg, hogy ne csüggedjetek, először nagyon szar lesz berakni/kivenni, de kb. egy hét és megszokod. Onnantól max egy perc a művelet.

Ami probléma van vele, hogy nagyon ritkán elcsúszik a szemedben, vagy valami, illetve porra meg ilyesmire vigyázni kell. Meg van akinek kiszárad kicsit a szeme ha sokáig van benne a lencse, de akkor belecsöpögtetsz egy kis műkönnyet, és annyi. Egyéb hátránya nem hiszem, hogy lenne.

Ja, szemüveghez képest sokkal jobb, hogy ugye hordhatsz kúlos napszemüveget :), nincs az arcodon szemüveg (bár a legtöbb embernek lehet találni olyan szemüveget, ami nagyon jól áll), de ami szerintem a legfontosabb, mivel kontaktlencséből kisebb dioptria kell, az is jobb, meg ugye szemüvegben igen korlátozott a periférikus látásod, lencsével viszont nem.
  • KeKKSZike
    Én egy éve hordok kontakt lencsét, olyan diákosat! Én nekem nagyon bevállt a kontaktlencse! :)
  • Ramza
    Szerintem ugyanolyan "rossz" a két szeme, és ezért az egy szemre való adagot (6 hónap) két szembe téve jön ki a három hónap :)

Vagy nincs igazam. Amúgy 15-ért szvsz nem nagyon fogsz kapni hat havi adagot, az 18-24 közt szokott lenni.
  • Braveheart
    csak 3 hónapra? nem egy hónapra van egy lencse? 3 havonta nem fogok 15 ezret kidobni csak a lencsékre.