Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bocs, szöveggyûjteményt.. csak elkapott az ideg. <#worship>
fsgh
Irodalomnál lehet használni tankönyvet?:D Ez komoly?:D

FORZA INTERNAZIONALE! IO SONO INTERISTA! Campione d\'Italia:INTERNAZIONALE 17!!!

fsgh
Nagyon nem pontozhat le semmit mert egy bizonyos szabály szerint kell javítania. Ez nem egy dolgozat amit úgy avít ahogy jónak lát...

FORZA INTERNAZIONALE! IO SONO INTERISTA! Campione d\'Italia:INTERNAZIONALE 17!!!

(ja és a vesszõk nagybetûk pontok elhagyása nem azért volt mert ennyire gyökér vagyok hanem mert egyszerübb, szal ez nem az új ,,nyugatias tanterv hibája")

Tavaly is bizonyítottál, most is bizonyítottál. Tavaly is beszóltam, most is beszólok...
Mit kell ijesztgetni? Te is fostál érettségin, én is. Biztos jót tett volna ilyen beszólás! <#mf1>

Tippek friss vizsgázóknak
-írásbeli:

*No para. Elõzõ este könnyed kikapcsolódás, semmi brutalitás. Lehetõleg csilis pörköltet, babot ne együnk, mert másnap könnyen ránk jöhet a híg fosás, aztán elfostuk az érettségit...
*Olvasni tudni kell! Aki tud olvasni, az tud is alkotni valami maradandót.
Irodalomnál ajánlom, hogy a szövegértésnél mindenki húzza alá, amit fontosnak tart, így a kérdésekre könnyebben, gyorsabban tud válaszolni. És persze minden kérdést minimum kétszer átolvasni.
Például érvelésnél legyen némi irodalmi kitekintés - persze az adott téma keretin belül -, s nem árt változatosabb szókinccsel leírni. És persze fõleg a nyelvtan fontos, hogy ne vonjanak le helyesírási hibák miatt pontot (tapasztalataim szerint a vesszõhibák mellett gyakori pontlevonások a j és a ly keverésébõl adódnak).
Matematikánál ajánlott a korábbi érettségi feladatok megnézegetése, újboli kitöltése gyakorlás szempontjából. Emellett jó barátja lesz mindenkinek a függvénytáblázat.
Történelemnél is nagyon egyszerû a dolog. Ott a történelmi atlasz megléte elengedhetetlen, abból nagyon sok minden kiderül. Továbbá néhány kérdésben benne van a válasz, vagy annak egy töredéke, melyre szintén lehet pontot kapni.
Nyelvnél sokat számít a szókincs, és persze az, hogy mennyit tanult az ember. A választott tantárgyról nem tudok nyilatkozni.

-Szóbeli
*A legfontosabb, hogy úgy kell bemenni, hogy mindenki lássa, hogy magabiztos vagy. Sokkal jobban értékelik, ha próbálkozol, mint azt, ha fogod magad és zokogásban törsz ki. Történelem a legegyszerûbb, mert ha kapsz forrásanyagot, akkor némi hozzáadással, és forrás átformálásával egy kerek szöveget tudsz alkotni. Magyar sem vészes, mivel ott lehet irodalom tankönyvet használni. A választott és a nyelvi tantárgy pedig tanulás és tanárfüggõ, abban nem tudok tanácsot adni.
Szóbelinél sem kell nagyon parázni, a 15 percig kell dumálni hülyeség ,annyi a maximum. Ha elmondasz mindent, jól, akkor a tanár megköszönni, és mehetsz a helyedre, vagy haza. Aki nem tud semmit és balfaszkodik, na annak lehet 15 perc.
Biosznál engem 4. percnél állított le a tanár. Megadta az ötöst. De lehet az is szerepet játszott, hogy a kísérletnél használt eszközök egyik része a vizsgabizottság között landolt...

Meg fogtok bukni, ha...
*Ha nem mentek el írásbelizni/szóbelizni.
*Ha pánikba estek, és elkap a híg fosás, és az idõt WC-n töltöd. Oda nem viszik utánad sem a tesztet, sem pedig az vizsgabizottságot, de vödröt sem vihetsz be, hogy majd a többiek hallják, hogy trotty, trotty, trotty.
*Továbbá, ha zokogásban törtök ki, és a 2-esért bevállaltok egy laza szopást, nyalást.
*Öngyilkosok lesztek

Na, elég informatív voltam?
<#eplus2>
jajj légyszi ne gyere a ,,mikor én érettségiztem nehezebb volt..."szöveggel mert ebbõl már elegem van.figyelj tök más a rendszer persze lehet h az egész gyökérnek tûnik neked meg h könnyû,nehéz megbukni stb. de régen volt felvételi és az h hova vettek fel nem az érettségitõl függött ,mint most.akik reál irányba mennek tovább pl azoknak is kell töribõl írásbelizni+szóbelizni stb.és beleszámít a továbbtanulásukba.régen szóbeliztél egyet aztán seggelhettél egy kerek hónapig a felvételidre, ami ténylegesen számított vagy mittomén.szóval ezért könnyû az irodalom érettségi mert azoknak is számít akik nem ilyen irányba mennek,szóval nem elég mondjuk 70%ot írni mert rohadtul nem fognak felvenni!más a rendszer az érvelés lehet h könnyû(bár mint írtam nálunk szigorúan veszik...)azért van h ne szard el az egyetemre a pontszámodat ha egyszer nem tudod mondjuk a horatius ódákat elemezni.én nem mondom h jó így az egész, de most ez van és kész

5c0rp330n
ez szép és jó, de mondjuk aki nem bölcsész lesz, az ezzel az egésszel kitörölheti a seggét, aki pedig az lesz, lesz elég ideje, hogy megtanulja a sok fasságot.

Willenbrock
Szerintem igaza van.Vitatkozni mindenki szeret az a legkönnyebb.Mert az ún. érvelés tulajdonképpen minden vita alapja,de a költészethez és a szépirodalomhoz valóban az égvilágon semmi köze nincs.Kérjék csak számon a diákokon az önálló elemzõ gondolkodásmódot,és emelett ismerjék meg a versek tankönyvi-irodalmárok-általi elemzését is.Mert sok vers esetében nem igaz hogy mindenkinek mást jelent,hanem a helyes értelmezés gyakran feltételezi bizonyos szintû klasszikus mûveltség meglétét.A drámák esetéban is gyakran ismerni kell a törit is pl. hogy egy momentumot helyesen értelmezhessünk.Ezért támadni kell az oktatásban újonnan megjelenõ-amerikai és nyugati mintákra készült új tanterveket melyek beengedték az irodalomoktatásba az ilyen "érvelést" vagy mit.Mikor én érettségiztem bizony még nem volt semmi mellébeszélés meg ködösítés és nem vághattuk ki maginkat ilyen érvelgetésekkel ha egyszer nem tanultunk.

OssianFan
Az tuti.
Amúgy nekünk mondta irodalomtanárunk, hogy nem csodálja, hogy a mai fiatalok elég gyengék verselemzésbõl/értelmezésbõl, mivel a legtöbb filozófiai jelentéseket hordoz, és középiskolában nem (vagy csak néhol) tanítanak filozófiát.

Hegi90
mekkora egy paraszt tanárod van..
mi az, hogy annak az irodalomhoz nincsen köze? szerintem sokkal több köze van az irodalomnak ahhoz, mint hogy megpróbálj értelmezni egy költõi képekkel teli verset...

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

basszus nekünk a tanár enyhén megfenyegetett h nehogy az érvelést válasszuk,mert hogy aki rizsázik azt lepontozza és annak különben sincs az irodalomhoz köze...De hát ha megint ilyen horatiusi óda szerûségek lesznek, mit tehetne mást az ember.......:S

OssianFan
Szerintem írásbelire nemigazán lehet készülni, vagy csak úgy, hogy a 4 év anyagát átnézi az ember. Magyarból én tuti az érvelést választom majd, elemzésekhez hülye vagyok, érvelni meg mindenki tud.

fsgh
gondolom magyarra csak a szóbelire lehet tanulni.

tigeroo
én magyarra tuti nem tanulok. ami lesz annak nagyrésze ugysem tartozik a törzsanyaghoz!
helo belo
Ti magyarra tanultok vagy így abszolút 0?Mert én azzal nyugtatom magam h úgyse lehet rá készülni.Esetleg aki tavaly írt mit vélekedik?000?
Nos igen még egy, h van aki más nyelven fog,vagy már érettségizett töribõl?Könnyebb vagy nehezebb úgy általában?

énse tanultam még egy betût se
épp délelött mondom na most megnézek egy magyar feladatsort, h mégis mire számitsak, ok legyen a 2008-as
hát köze nemvolt a magyarhoz :D

végiggondolva meg ugyis duplázok, és mivel infó már megvan, igy csak a matekra kell(ene) készülnöm.
de középszinten, az hasonlóan a magyarhoz, egy vicc az egész
HTS s3rg1nh00
na azér vazze,infóból négyes kell,matekból meg jó lenne egy ötös középszinten...háááááát kétséges,mivel semmit nem tanultam eddig:D!

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

5c0rp330n
én beszarva sem voltam :)
igazából magasabbról alig tudtam volna leszarni és utólag belegondolva még túl is lihegtem :)

tommygear
Sok sikert mindenkinek.
Ne parázzatok nincs miért, 1 éve énis be voltam szarva, de nincs rá okotok. :)
tigeroo
gratulálok mindenkinek! sok sikert hetfûûn :)
Sok sikert mindenkinek!

Fõleg, hogy ez a 2008-as érettségi...

OssianFan
Hehh, énmeg pont azt hallottam hogy idén nagyon könnyû :D

Én is pont 10 éve érettségiztem.

Willenbrock
Állítólag idén nagyon nehéz tételeket adnak ki az érettségire.Hát nem csinálnám újra most,még jó hogy 10 éve megvan:-)

5c0rp330n
ezt írtam meg én is, nem volt nagy kihívás.. 95-96% körül lehetett talán.. nem hiszem, h ezzel bárkit megbasznának :)

Közben felkerültek az angol érettségi feladatok megoldásai is a netre: A 2009-es angol érettségi megoldásai itt!

Hm, nem néztétek a mai MTV híradót? Érettségi tételeket mutatták be.....

Na jó, csak a dobozokat.

Hm, ahogy visszaolvastam jópár hozzászólást, megnyugodtam, pedig eddig én is fostam, igaz h mindenki elmondja de nálam ez ful igaz, h 4 év alatt semmit nem tanultam, de hát majd csak megoldom, fõleg ha azt nézem h milyen debil ismerõseimnek is megvan az érettségije:) De azért aki gondolja, írhatna pár instrukciót az érettségin belül bármivel kapcsban;)
Akkor ne az sg.hu-n lógj! tv, gép kikapcs.

passatgt
Én a némettõl fosok egyedül:)

OssianFan
Sziasztok!

Találtam 1 oldalt, érettségizõk-pótvizsgázók számára hasznos lehet:

link

Pedig úgy hallottam, csak levegõt akart venni. Kegyetlen dolog a középiskola..

\"Gõzben, vízben, még 500 méteres tengermélységben is kifogástalanul mûködõ karóra. Pontos, elegáns, megbízható! Lepje meg vele vízbe fulladt kedveseit!\"

Hegi90
Engem motivált. Megyek is és tanulok :D <#email>

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Sadist
Megnyerted az év faszagyereke címet. De tényleg.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Grove4
Csak gratulálni tudok,sokat dolgozhattál rajta!

2 szó, mindig és soha.Juventus mindig és más csapat soha. \"Juve, storia di un grande amore... \"

<#levele><#wow3>

Egy csápokkal kapaszkodó fénygömblélek. Három részből álló, ötdimenziós.

ELLPOTT 2009-ES ÉRETTSÉGI TÉTELEK:
http://sites.google.com/site/erettsegi2009/

bono90
Nem tudom, hogy vagytok vele, de ez az érettségi kezd átmenni vicc kategóriába. Nem vagyok egy stréber, még csak jó tanuló sem, de teljesen nyugodtan megyek neki két hét múlva. Nem lesz gond. Régen lehetett vele valamit kezdeni, ma már csak úgy érzem, hogy egy teljesen alap dolog, mint pl. az hogy iskolába járunk. Értelme nincs túl sok, csak lezárja a 4 évet.

Blekk Síp
Azám. <#nemtudom>

Gigabyte GA-H87-HD3, Intel Core i5 4670, 8GB Corsair DDR3 Vengeance LP, MSI GTX 1070 8GB Armor OC Edition, 120GB Samsung 840 Basic, 500W Corsair BS, NZXT Phantom 410 Black, Dell U2312HM

Nálunk csak kommandósok vitték el. Nem lennék a helyedben :,(

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Grove4
haha

2 szó, mindig és soha.Juventus mindig és más csapat soha. \"Juve, storia di un grande amore... \"

Sadist
Persze hogy komolyan veszik. Én már láttam olyat, hogy a srác 9 perc 58 másodperc után abbahagyta, és ott helyben tarkónlõtték.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Grove4
köszi!

#24695:D:D:D

Lágerekrõl? <#idiota>

Egy csápokkal kapaszkodó fénygömblélek. Három részből álló, ötdimenziós.

Blekk Síp
Hát én pl. pont Balassi költészetét húztam (igaz nem kimondottan a vitézit) és csak a lágerekrõl magyaráztam vagy 10 percet, meg még hozzájön a verselemzés, sztem ki lehet azt tölteni.

De ha csak 7 percet tudsz beszélni, a maradék idõt simán kitölti helyetted a tanár. Ha nem útál kifejezetten, de az már télleg a gyûlöl kategória. :D

Gigabyte GA-H87-HD3, Intel Core i5 4670, 8GB Corsair DDR3 Vengeance LP, MSI GTX 1070 8GB Armor OC Edition, 120GB Samsung 840 Basic, 500W Corsair BS, NZXT Phantom 410 Black, Dell U2312HM

Grove4
Most ez komoly!?Mert én komolyan kérdeztem:)

Blekk Síp
Majd a tanároddal elbeszélgetsz az idõjárásról is.
Najó, nem tagadom nyílván iskola/tanár válogatja, hogy mennyire veszik komolyan at érettségit, de nálunk még azokkal is tök jó fejek voltak, akiket évközben köztudottan "szivattak".

Az esetek 80%-ában az aznapi ebédrõl is el lehet beszélgetni. .D

Grove4
*kell