29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• tobias88
    ém duplázok, vagyis akartam, de mivel a németem 70%, a töri 85%, a számtek 80%, az irodalom 70%, ebből tán már kijön a sima számoltatás!
  • Balo
    Fellebbezz, de ne lepődj meg, ha elutasítják.
  • grizzly21
    ez nem épp bölcsész-szimpatizáns topik -.-
    :D
    viccet félretéve: nem.
  • szoltan
    Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogyan építsek fel egy 6perces, összefüggő, szóbeli Ady verselemzést?
  • mukika
    a bombásnál én sem figyeltem. :(

én majd csak jövő csütörtökön tudom meg az eredményeket.
  • 2XP
    Megtudtam a közép töri eredményét: 83 pont. A második részben 4 pontot vesztettem, ennyit bele is kalkuláltam, mivel nincs az az ember, aki 100%-osan kitalálja, hogy mi van a javítókulcsban. Az első rész viszont idegesít, mivel hülyeségek miatt mentek el a pontok, pl. észre sem vettem, hogy az atombombán ülő elnökök meg vannak számozva, és amilyen szerencsés vagyok, pont rossz sorrendben írtam le a hozzájuk tartozó országokat. A kormányzó helyett is vmiért miniszterelnökre gondoltam, székelyföld helyett pedig erdélyre :(
  • 2XP
    Nálunk van fizika (igaz a tanár miatt semmit sem ér). Az igazgató dönthet arról pár tárgy esetében, hogy mit kell tanulni 4.-ben, és nekünk szerencsére egy reál barát igazgatónk volt :) Sajnos most nyugdíjba ment, és az új egy magyar-töri szakos, úgyhogy nem irigylem az alsóbb évfolyamosokat.
  • magus
    jah az annyira nem veszes, nekem rosszabb lett, de tokmindegy, mar felkeszultem lelkiekben arra, hogy ujraerettsegizem es ugrott elso ket helyem.
  • grizzly21
    Jajj:), engem nem kell meggyőzni erről, inkább ebbe ne menjünk bele, mert nekem kifejezetten az a véleményem, hogy aki nem jó másnak az megy el bölcsésznek, továbbá hogy a költők jó része azért lett költő (életművész, naplopó), mert valamiből meg kellett élnie. Persze van jo példa is költőkre, de tényleg tulzás hogy mekkora szerepet tulajdonitanak neki.
    Meg azt sem értem, hogy ki dönti el hogy a Biologia fontosabb pl mint a Fizika? Merthogy 12.ben csak biosz van kötelezően.
  • TomBond #13064
    Szerintem akkor sincs igazuk, vagyis pontatlan a kérdésfeltevés.
  • grizzly21
    hát, nekem 73% lett szoval annyira nem rossz, de kb igy járok ugyanugy mint egy 90%os középpel (Amit azért joval könnyebb megcsinálni, még szobeli sincs többek között)
  • magus
    az emelt abszolut nem eri meg, hulye voltam h azt tettem, nalunk sokan megszivtak rajtam kivul, balintka megint leszivhat mehetek ujra erettsegizni, hogy csinaljak egy 90%os matekot (amit a legutolso hulye is letudott tenni nalunk) hogy felvegyenek elso helyre
  • Balo
    Tisztelt XXX Balázs!

Továbbítom a fizika bizottság elnökének válaszát:

"A kérdés nem általában kérdezett a vasról és a betonról, hanem a vasbetonra, az abban lévő vasra ás betonra vonatkozott. A mért ismeret az volt, hogy a vasbetonban nem különbözhet számottevően a vas és a beton hőtágulási együtthatója, mert akkor a vasbeton hőtűrése rossz lenne."

Tóth Andrea

Azt hiszem kezdem érteni mire gondoltak. A vas és a beton hőtágulására a vasbetonban, tehát nem mint az anyag vasra és betonra, hanem ami a vasbetonban van. A kérdés is úgy volt, hogy a vasbeton szerkezetekben mennyi a hőtágulási együttható, nem pedig általában.
  • 2XP
    Amúgy szerintem nem a pontozási rendszerrel van gond, sokkal inkább az oktatással. Túlságosan is a humán tárgyakat részesíti előnyben. Elég csak az óraszámokat megnézni: magyar heti 5 óra, töri heti 5 óra, nyelv heti 2x4 óra, míg fizikából heti 1,5 óra, kémiából szintén, ott ráadásul 4.-ben már nincs is óra. Az érettségin pedig 4-ből csak 1 reál tárgy van. Inkább ezt kellene vhogy kiegyensúlyozni.

Az irodalmat valószínűleg sokan (köztük én is), azért utálják, mert lényegtelen dolgok bemagolására épül. Mi értleme van 4-5 oldalas 8-as betűvel nyomott életrajzok bevágásának? Olyan költők megtanulására, akikről még csak nem is hallottál, és valószínűleg nem is fogsz, mivel igencsak megkérdőjelezhető az "életművük"? Olyan elemzések visszamondására, aminek semmi köze a vershez? Ha a szerkesztő átgondolná, hogy nem mindenki olyan irodalommániás, mint ő, akkor a mostani 300 oldalas könyv helyett elég lenne 100 oldal is, heti 2 óra mellett. És akkor nem lenne az a helyzet, hogy matekból fakultációón sem tudok eljutni olyan szintre, mint irodalomból alapóraszámban.
  • 2XP
    Ha orvos leszel, akkor latinul mindenképp tudnod kell, azt pedig egy idegen nyelv tudása jelentősen elősegíti (persze, ha az vmilyen latin nyelv -- olasz, vagy francia pl.). Arról nem is beszélve, hogy hazánk nem éppen az orvosi kutatások központja, szóval ha naprakész akarsz maradni, akkor bizony külföldi szaklapokat kell olvasnod.

Aki pedig csak a kémiából és bilológiából képes jó eredményt elérni, az jobb, ha nem megy orvosnak, mivel ha már az a maradék 2-3 tantárgy megtanulása is nehézséget okoz neki, akkor nem fogja bírni az egyetemet.
  • grizzly21
    igen, az pedig az érettségidből olvasható ki (vagyis régebben ez igy volt), hogy milyen müvelt vagy, az hogy milyen jó orvos leszel, azt nem kéne hogy befolyásolja a műveltséged. Ez kb ua mint a nyelvvizsgákkal, én sem értek vele egyet, hogy most ekkora szerepe lett, hiszen aki egész életében magyar orvos marad az minek tudjon 3 nyelvet? Mondjuk nem pofázok, mert nekem 2 van, és gyakorlatilag ezek biztosítják a felvételimet, de logikusan belátva igazat adok annak akik ezt kifogásolják.
  • 2XP
    Csakhogy a középiskolának nemcsak az a szerepe, hogy felkészítsen a jövőbeli pályádra, hanem hogy megadja a szükséges általános műveltséget.
  • grizzly21
    abban is van igazság, viszont ha belegondolsz, akkor hogyha pl valaki orvos akar lenni, akkor miért kéne hogy jol tudja az irodalmat meg a történelmet? Elég ha a bioszt meg a kémiéát jol tudja, akkor már jó orvos lesz.
  • 2XP
    Az emelt szint megkövetelésével egyetértenék (és 2008-tól így is lesz, ha jól tudom). A +7 pont duplázása pedig hülyeség, mivel azt külön számítják a hozott ill. felvételi pontoktól, és ha a duplázóknak ezt is duplán számolnák, akkor hátrányba kerülnének, akik elég sokat tanultak, hogy az év végi jegyük is megfelelő legyen.
  • grizzly21
    jah, sajnos az uj rendszerben taktikázni kell..meg aki duplázik annak nem is nagyon éri meg az emelt..pl nekem sem igazán érte meg..
    akkor lenne fair hogyha duplázodna a 7 pont is, vagy a jobb egyetemek megkövetelnék az emelt szintet..
  • tobias88
    Nem a matek nem megy, hanem a szóban felelés, de már megbántam, középszintes feladatsort itthon miután leszedtem 97%ra írtam, de emelten a +7el nem fogok ennyi pontot kapni
  • I.C.ram
    De olyan szak alig van már pl a corvinuson meg a bmen is. ebből a gazdálkodásiból van sok, ezért gondolom, hogy ez lett az utódja.
  • 2XP
    Szerintem alkalmazott közgazdaságtan (legalábbis az om-es bologna-kiadványban így szerepelt).
  • I.C.ram
    Valaki amúgy tudja, hogy a régi közgazdász szak megnevezés helyett, most hogy hívják ugyanazt a BSC rendszerében? gazdálkodási menedzsment?
  • 2XP
    De miért jelentkeztél emelt matekra, ha ennyire nem megy? :)
  • 2XP
    Hát ha decemberben adták, akkor nem valószínű, hogy már a szerkesztéskor ismerték a májusi témaköröket.
  • tobias88
    tavaly decemberi könyv, azóta változtattak?
  • tobias88
    hála az égnek
  • Balo
    OKÉV-nél a matematika tantárgyi felelős.
  • I.C.ram
    mi ez?
  • Balo
    Szerintem írj ide.
  • I.C.ram
    Akkor jó :)
  • skristof
    tényleg igaz, akkor bebizonyítod ábrával szemléltetve a disztributivitást, vagy azt h egy n elemű halmaz részhalmazainak száma 2^n
  • 2XP
    A bizonyítványodban biztos nem lesz :D (azt csak egyszer kapsz és uutána semmit nem tudnak és nem is lehet módosítani rajta). Lehet, hogy az om egyik szerverén lesz egy bejegyzés, de hogy arra senki sem lesz kíváncsi, az biztos :D A felvételinél pedig csak azokat a papírokat küldöd el, amik jók neked.
  • I.C.ram
    Az oké, de lesz ennek valami nyoma? tudom kapni fogok egy papírt, de ha én azt kidobom a kukába, akkor annak már semmi nyoma nem lesz? Se a tavaly bizimbe, se kisbetűvel az alsó sarokba, se sehovan me írják be ugye? Árt az imidzsemnek :D
  • 2XP
    A háromszöges tétel sajnos csak a tavalyi első témakörhöz volt jó, idén módosították.
  • 2XP
    Semmi, a tavalyi eredményed fogják számolni.
  • skristof
    második tételhez jó az h gyökkető irracionális

az elsőhöz meg az egyik könyvemben az van h a 3szög oldalfelezői egy pontban metszik egymást
  • I.C.ram
    Mi van akkor, ha én már tavaly érettségiztem matekból, és idén emeltre mentem, viszton nem tudtam javítani a tavalyimon, és nem megyek el szóbelire?
  • 2XP
    Szóbelin és írásbelin együttesen kell elérned 20%-ot, viszont az írásbelin és a szóbelin is külön-külön legalább 10%-ot kell elérned.