29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• tigeroo
    rendben köszi:)
  • I.C.ram
    Persze mert egyelore a tavaszi kepzesre megy a felveteli. Kb decemberre ujra felrakjak a szeptemberiekre az infokat.
  • tigeroo
    azis jó,hogy ahogy közeleg a felvételi, annál több infót vesznek le a felvi.hu-ról...:S
    (milyen tárgyat néznek, mennyi pont kell, létszám stb.)
    a nyílt napozás után visszafogják tenni ezeket?
  • I.C.ram
    szoval en mar bele se merek gondolni, hogy mi mehet az epiteszeknel :D
  • I.C.ram
    kozlekmernokire jarok, allitolag nekunk van 2. legtobb rajz (tobb mint a gepeszeseknek) az epiteszek utan. Hat volt parszor olyan hogy 2 napig szinte folyamatosan rajzoltam. Egy ismerosomet mentok vittek el, mert 3 napig nem aludt.
  • Balo
    Ja ez igaz, kiegészítve, hogy gyakran nem csak 8 óra az a rajz és egy ideig az alvás se barátja az elsős építészhallgatónak.
  • tigeroo
    dehogynem érdekel, szeretek rajzolni,térlátásom van, az elég jó (hála a sok LEGO-zásnak)
    csakhát a rajzzal nem nagyon foglalkoztam az utóbbi években. most van kábé fél évem hogy felzárkózzak és bepótoljam a hiányosságaimat, és szeretném rendszerezni hogy mi-merre:)

merthát lesz mit bepótolnom az biztos...
  • I.C.ram
    Ahogy kivettem a szavaidbol, nem is nagyon erdekel az epiteszet. Ugy meg szerintem faszsag oda menni, mert szetszopatjak majd az agyad a napi 8 ora rajzzal es tarsaival. Ez sok egy olyan dologert, amit nem is szeretsz.
  • tigeroo
    aha kösz ,valami ilyesmire számítottam.
    akkor semmilyen elmélet nemkell?:D épületek stílusát elemezni vagy ilyesmi faszság
  • Balo
    Annyi kiegészítés, hogy BME Nyílt Nap 2008. november 28, azaz jövő hét péntek. További info.
  • Balo
    "Rajz alkalmasságin egy beállítást kell rajzolni tónussal (pár kocka, téglatest, esetleg henger, meg egy szék), ill. van egy térrekonstrukciós feladat. A beállításhoz, főleg ha jól rajzolsz, sztem nem égető az egyetemi előkészítő, elég ha kifaggatsz vkit a technikákról, meg az elvárásokról, térrekonstrukciót szintén tudsz elkérni, és tuti lesz felsőbbéves diák, aki megnézi neked, jó-e stb. A BME előkészítő hasznos, én anélkül tuti nem kerültem volna be, sok a 70k, de sztem megérte. Ha jól rajzolsz, lehet elég lesz, ha vmelyik felsőbbéveshez elmész pár alkalommal, aki segít. Ilyen és egyéb lehetőségeket a nyíltnapon elmondjuk majd (egyéb rajzsulik, stb). "
    idézet egy fórumból
  • grizzly21
    el kell dontened hogy mit szeretnel, a legjobb ha most keresel 2 ismerost a 2 szakrol, es beulsz nehany orara..teljesen mas a 2 dolog, es ne csinald azt amit utalni fogsz

kozep infobol lofasz, de azert oda kell figyelni nehany dologra hogy tenyleg 100% koruli legyen
  • Nuki
    építészmérnökivel sz.v.sz. sokkal többre mennél mint anglisztikával, viszont sokkal de sokkal nehezebb.
  • tigeroo
    eddig ugyvolt hogy anglisztikára megyek...
    (középszintű német + emelt angol érettségi)
    aztán pár hete szocmunkáson gondolkozom (középszintű angol + német)
    de most szeretném megjelölni az építészmérnökit is, és kell hozzá (pl.) informatika érettségi...
    le akarom adni a németet, és helyette infóból érettségizni..még feltudnék zárkózni? csak azért mert pl. osztálytársamék (lány) előrehozottat letudta rakni, a mostani érettségizők is fakton csak a töküket vakarják (meg CS-znek)...

rajz alkalmatossági pontosan miből is áll?
  • I.C.ram
    ja persze. Passziv felev nem szamit elhasznalt allami felevnek.

Azt viszont nem tudom, hogy a maximalis kepzesi idobe beleszamit-e?
  • Nuki
    Támpont iroda
  • David2
    bmen vok építész, most nézem a csatlakozóban, h a passzív félév nem csökkenti az államilag támogatott félévek számát, elvileg...
  • I.C.ram
    Ja ertem. Szerintem mukodni fog igy is, de azert kerdezz ra az adott intezmenyben, esetleg a felvi.hu-n.

Meg eleve nem ugy van, hogy elso felevnek mindenkeppen aktivnak kell lennie?
  • David2
    most elsős vagyok, ha most lejelentkezek, s ha felvesznek, akkor 3. félévtől indulna a 2. szak. De sztem még korai lenne ekkor kezdeni, így passziválok 2 félévet, tehát aktív félévem a 2. szakomon csak az eredeti szak 5.félévétől kezdődne.
  • I.C.ram
    ezt most nem ertem. Ha 2 passziv felevvel kezded, akkor 3. felevtol vagy aktiv.
  • David2
    s ha teszem azt 2 passzív félévvel kezdem, tehát aktív 5. félévtől csak, így is egyesével fogy?
  • Balo
    Furcsa egy szabály, de köszi. Semmi logika nincs benne.
  • I.C.ram
    Ha a 3. felevtol veszed fel a 2. szakot, akkor NEM kettesevel fogynak a felevek, hanem olyan, mintha egy szakra jarnal. Tehat, siman befejezheted mindket szakot allamin.

Viszont, ha kesobb veszed fel (pl 5. felevben), akkor sajnos kettesevel fognak fogyni. Azaz az egyik szakodat tutira nem fogod tudni befejezni allamin.
  • Balo
    Ja értem, akkor ha második évtől felveszel egy szakot (7-7 féléves BSc-k) akkor a második szak utolsó két félévét kell csak kifizetned, feltéve hogy nem csúszol. Az esetleges MSc-d meg teljesen fizetős. Jól értem?
  • I.C.ram
    ja es igen 1 diplomat fizet az allam. Illetve kepzesi szintenkent 1-et. Tehat 1 BSC 1 MSC-t. De max 12 felevet.
  • I.C.ram
    Nem kell egyidoben lenni.

Igy meg nem lehet trukkozni, mivel targybeszamitasnal ki kell pengetni a targynak a teljeser arat, mintha koltsegesen lennel. Tehat ugyanott vagy.
  • grizzly21
    Ez tuti? Es egyidoben kell lennie a ket szaknak?
    Szerintem csak 1 diplomat fizet az allam, ugy lehet kitrukkozni, hogy felveszed a targyakat elore, de a szakot magat csak kesobb..
  • I.C.ram
    Ja.

Szakonkent a megadott kepzesi ido +2 felevet all az allam. Osszesen pedig 12-t. Illetve, ha osztatlan (5 eves) kepzesre jarsz, akkor 14et.
  • Balo
    Igazából én nem vagyok érintett, de egyik haverom igen, és ő már költségtérítést fizet. Tehát szerinted ha két szakot végez valaki párhuzamosan, akkor akár 12-14 félévet (BSc-n) is finanszíroz az állam?
  • Zsolti9014
    előrehozott érettségit csinált valaki mostanában?

tegnap volt a német emelt szóbelim, igazából nem voltam teljesen elégedett, de nem lesz az rossz. az írásbeli 92,5% lett, az összesített eredményt állítólag postázzák. legalábbis tegnap eredményt nem mondtak, csak azt hogy küldik.

azért kellett megcsinálnom, mert a nyelvvizsga nekem még kiváltotta (100 % emelt) de ez azóta megszűnt, és olyan helyen ahol kell a német emelt, nem fogadják el felvételinél. ahova közép kell, oda meg rendesen emeltnek is elfogadják vagy vmi ilyesmi.
    gyakorlatilag 3 éve alig foglalkoztam vele, csak olvasgattam német újságokat meg fordítottam egy párszor, egy-két versenyre mentem, segítettem másoknak, aztán felvilágosítottak hogy kellene csinálni megint. állítólag előtte is szóltak már róla, de én nem emlékszem. mindegy, már túl vagyok rajta.

• grizzly21
    akkor annyi sry.
    +1 ev
  • David2
    osztatlanon vok
  • grizzly21
    bsc-nel nem 12 felev
  • David2
    12 félévet áll az állam

#24404: s ez akkor is áll, ha passzívon kezdem?
  • I.C.ram
    Pont ez a lenyege annak, hogy 3. felevben veszed fel a masodik szakot. Igy nem 2esevel fog fogyni az allami feleved, hanem ugyanugy egyesevel.
  • grizzly21
    4 felev a ket szak miatt?
    En biztos, hogy soha nem csinalnek ket szakot, plane nem a bme-n, de ugy szoktak ezt megoldani, ha tenyleg igy 4 felevet vinne el egy ev, hogy egy szakot veszel csak fel, de kozben felveszed es csinalod a masik szak targyait is (a neptun engedi), aztan kesobb veszed fel tenylegesen a szakot..
  • Balo
    Tudtommal csak arra kell figyelned, hogy az állam x aktív félévet finanszíroz számodra (azt hiszem 9-et, de nézz utána). Ez összesen van a két szakon egyben, tehát eredeti képzéseden már lemegy 4, amikor elkezded a másik szakot, utána évente 4 féléved fogy a két szak miatt, így egy idő után mélyen a zsebedbe kell nyúlj.
    De nézz utána szabályzatokban, kérdezz rá hivatalos helyen, felelősséget se vállalok, és nem is vagyok hivatalos információforrás:)
  • David2
    hello, a párhuzamos képzésről vki fel tudna világosítani. Most vagyok első éves a bmen,s úgy tudom, ha a 3. félévtől kezdeném a 2.szakot, tehát most jelentkezek, akkor ingyenes a képzés. Az ingyenesség akkor is áll, ha az első évet a 2. szakon passziváltan kezdem, s az eredeti képzésem 5. félévétől kezdeném aktívan a második szakot?
  • Balo
    Ja most nézem hogy a vizsgás dolog max 3000 lehet, szóval mindenképp reklamálj szerintem. Bár ha tényleg nem lógtál el vizsgát, lehet csak rossz jogcímen írták ki.
  • Balo
    A fizetendő összeg kb. exponenciálisan nő a nem beíratott bejegyzés számának arányában. A vizsgás dolgot a tanszéknél reklamáld szerintem.
    36000 Ft az a Különeljárási és szolgáltatási díjak szerint 6 be nem íratott bejegyzés után van. Ennyi pénzt megért volna az a kis szaladgálás. Reklamálni csak az első miatt tudsz.