46
  • Cat #46
    kihagytátok a képből a leglényegesebbet, a felhasználókat

    csak azt vettétek figyelembe, hogy azon a szerveren egy program fog futni, ami vagy 32 vagy 64 bites

    de mi van akkor, ha most állok egy szervervásárlás előtt, most ami kell nekem program 32 bites, de mivel bővíthetőre akarom a rendszert, és figyelembe akarom venni az esetleges fejlesztést (tegyük fel, 1 év mulva a nekem szükséges program következő verzioja pl 64 bites lesz) akkor egyértelmüen opteronos rendszert éri meg venni
  • Pheel
    #45
    Szó szerint a piac fog dönteni... :)

    Még annyit az eszmefuttatásodhoz, hogy ha nem kell átírni a programokat, akkor fuccs a csodás 64 bitnek és a Xeon is ugyanolyan jó alternatíva; ha pedig át kell, akkor az Itanium nagyobb teljesítményt nyújt. Persze biztosan lesznek (vannak) speciális helyzetű cégek, akiknek ideálisabb x86-64-re átírni dolgokat.
  • Pheel
    #43
    A hardver részletkérdés. A programozók bére és az átírás ideje JÓVAL nagyobb költség, mint vacak 1200$. Persze nem egy computergarázs & Co. cégnél.

    Leszólásról meg annyit, hogy ha te a #36-os beszólást helytállónak találod a #35-ös fényében, nos akkor összeomlik a kép rólad jóltájékozottság ügyében. Ha meg nem, akkor pedig okkal szóltam...
  • Pheel
    #41
    "Az "ezelött felsorolt okok"-ra kiváncsi lennék, mert igazi okokat nem olvastam itt..."

    Erre konkrétan a #32-es felelhet.

    "Mint mondtam az nem baj, hogy nem tudod igazolni az információkat. Az viszont baj, hogy te szólsz le másokat anélkül, hogy utánanéznél annak, amiről beszélsz !"

    Szép dolog a képmutatás, de szerintem te sem nyálaztad át a hivatkozott 398 oldalas doksit pontról-pontra, úgyhogy hátrább az agarakkal! :)

    Megint más téma ugyan, de nekem még rémlik, amikor azzal ámították a népet, hogy az alkalmazásaink megmaradnak 32 bitesek, csak éppen az "időkritikus" részeket érdemes lesz átírni 64 bitre és hipp-hopp, fel is gyorsul minden. Namost ez a doksi szerintem azt magyarázza, hogy a proci képes 16, illetve 32 bites programok-alkalmazások futtatására bizonyos feltételek mellett 64 bites oprendszer használata mellett is. Arról nem esik szó, hogy akár utasításonként is történhet a módváltás. (Bár lehet, hogy elsiklottam felette, elvégre senki sem tévedhetetlen. Ha így van, akkor érdekes kérdés lehet a módváltás időigénye. Lásd anno MMX és natív Pentium kód.)

    Kíváncsi leszek, hogy melyik cégnek fogja jobban megérni, hogy a forrásait x86-64 utasításkészletűre irassa át, mint vegyen egy sokkal nagyobb teljesítményű, igazi 64 bites rendszert és kihasználva annak architektúrális előnyeit azonnal (nagyjából azonos áron) arra irassa át jól bevált programjait, ha már annyira égető az a 64 bit...
  • Pheel
    #39
    "Tehát ha 64 bites OS-en futtatsz 32 bites programot, akkor nem kell emuláció, ezért az alkalmazásoknak teljesen mind1, hogy 32 vagy 64 bites OS-en fut."

    Megmondom őszintén, hogy ezt se megcáfolni, se megerősíteni nem tudom, de valami azt mondatja velem, hogy ez így lehetetlen az ezelőtt felsorolt okok miatt.
  • Pheel
    #37
    Látom nagyon vágod a témát...

    Már csak azt nem értem, hogy aki nem tudja miről beszél, az minek osztja az észt...

    Ehh!
  • Pheel
    #35
    És ez most mit bizonyít? XP alatt is tudok neked ablakban futtatni DOS-os 16 bites programot, mégsem támogatja natívan a rendszer a 16 bitet, csupán 32 biten emulál neki környezetet. Rendszer = OS ...
  • Pheel
    #32
    Ezek a 32 bites programok a 64 bites OS alatt mindenképpen valamiféle emulált rendszeren fognak futni legalább az OS szempontjából, valamint a 32 és 64 bites programok közötti együttműködés enyhén szólva nem lesz zökkenőmentes. Valamint, ha 32 bites szervert akarok, akkor 32 bites procinak fogom használni, hiszen minden programom 32 bites, ha pedig 64 bites szervert akarok, akkor veszek egy Itaniumot, mert gyorsabb és itt az a lényeg, nem pedig a beszerzés költsége. Szerverre írt alkalmazás pedig vagy létezik 64 biten vagy nincs is szükségem 64 bites programra.

    Abból milyen profitálás várható, ha egy 64 bites oprendszeren futnak a "régi" 32 bites programjaim? Olyan ugyanis nem lesz, hogy a 32 bites programok bizonyos részei 64 bitesként futnak és viszont. Valószínűleg inkább hátrány egy ilyen kombináció, mint előny, de biztosan én vagyok a rövidlátó...
  • Pheel
    #30
    Én ebből a tesztből nem azt látom, hogy milyen jól teljesít, hanem hogy időnként akár még a 3000+-os Barton magos AthlonXP-t is utoléri. De kéremszépen! Ez egy szerverproci! Ha tényleg ennyire futja csak, akkor nem lesz ebből tarolás a piacon...
  • Pheel
    #29
    Az Opteron nem az Itanium ellenfele. Xeon ellen meg akkor ugye a 32 bit számít. Ja és arról az apróságról mindenki elfejtkezik, hogy NINCS olyan oprendszer, ami egyszerre 32 és 64 bites is. Tehát ez a proci is olyan, mint ha vennél egy Xeon-t VAGY vennél egy Itaniumot. Szerverfronton előre eldöntik, hogy mire van szükségük és nem menetközben cserélgetnek.
  • Pheel
    #28
    ha - majd - lehet :)
    Ha lány lennék, nagy mellem lenne :-O
  • SGonzalez
    #27
    Megjött a desktop teszt is az anandtech-re: http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1818
    Jól teljesít itt is, de itt nem az a lényeg, hogy hogy teljesít az opteron desktop-on, mert nem is arra lett szánva. Hanem ebből lehet következtetni az athlon64 teljesítményére(a teszt végén tán le is van írva), és ha az majd magasabb órajelen kijön, meg ugye az desktopra lesz optimalizálva, akkor komoly vetélytársa lehet a p4-nek.
  • Pheel
    #23
    "3. Eddig nemigen jelent meg opteronra optimalizált 64 bites szoftver, így nem is lehet elvégezni a tesztet."

    Ebben azt érzem csúsztatásnak, hogy mikor kijött a P4, akkor ahhoz sem volt optimalizált tesztprogram, mégis mindenki bőszen hasonlítgatta a kedves kis ThunderBird-jéhez. Most akkor lehet hasonlítgatni vagy nem lehet hasonlítgatni? Ez így nem éppen logikus...
  • 3P
    #22
    Valoban nem ismeri az atlag ember az Anand tesztjeiben szereplo progikat. Ugyanis ok SZERVEREKEN FUTO PROGIKKAL teszteltek, mivel ez is szerver proci.
    A Tomsnal nem a progikkal vana baj, hanem, az ahogy a K8-ast "beallitottak". Azert az mar hanyinger, de termeszetesen mindenki annak hisz akinek akar. Egy bizots en nem a Tomnak, sot a nagy szamitogep gyartokat sem "gyozte meg" a Tomshardware tesztje.

    Egyebkent termeszetesen van ahol jobb a Xenon, hiszen jelentosen magasabb orajelen fut. Azonban pont a 3DS Max eseteben vigyaznek az elhamarkodott ertekitelettel, ugyanis meg nem jelent meg optimalizacio belole a K8-ra...
  • FL
    #17
    Anandtechre
  • Lion
    #13
    jogos
  • [HUN]PAStheLoD
    #4
    meg a P4 sokkal drágább csak ezt valahogy elfelejtik megemlíteni... sok kis buzi intem fan!