30
Mit tudtok, mit gondoltok a Namo Webeditor 5-ről? (www.namo.hu) Vajon megéri megvenni?
  • phoenix1
    #30
    Ja, ja, pontossan, mintha weblap szerkesztéből meg lehetne élni. :(
    A legtöbb esetben pedig repülünk, amikor anyagot kérünk, amit nekik kellene adni és nem nekünk könyörögni,stb....szóval, ez az igazság.
  • linhof
    #29
    Tiszt. Faustus!
    VÉGRE MEGÉRTETED MIRE KELL!
    "el mes...pályafutásom során 2xfordult elő hogy nekem kellett szerezni,rendszerint vagy az eredeti megrendelö mond valakit, vagy a studio ragaszkodik valakihez vagy baráti, vagy pénzes dolgok miatt. de öszintén a menöbbeknek szerzödése van, a többi örömében csillagos égenek nézi az oradijat,ezért sok megrendelönek megfizethetetlen. Egy alföldi megrendelöm volt aki azt mondta a pénz nem érdekes.
    Nem tudom a modell világban mennyire vagy otthon, én egy keveset.pár honapja volt itt nálam egy férfi portfolioért, mert egy ügynökségnél jelentkezett. akkor világosodott meg elöttem hogy ennek az iparágnak a középmezönye miböl él. az élvonalat meg megrendelöink nem tudják megfizetni.egy éve egy kozmetikai divatcégnek a bemutatoját fotoztam, gondoltam szuper modellek lessznek stb erre kiderült hogy a megyei lapba adtak fel hirdetést és aki jelentkezett alamizsnát kapott, ha ök sem akkor képzelhetedd hogy egy kissebb cég hogy tudja meg fizetni.
    Akkor van szerencse ha belebotlik az ember egy feltörekvö céltudatos leányba és bartelba" tölem kapsz ingyen fotót, te meg olcsobban jössz.
    ez müködik addig mig egy cég,"modellügynökség"hirdetésére el nem csábul, ott valami irdatlan munkadijat ajánlanak, meg szerzödést,és nem vesszi észre a páciens hogy csak dijat és nem munkát mondtak. volt olyan leány akivel dolgoztam, utána elcsábult mire mégegyszer kelett volna, és mondta hogy neki azt monták hogy ennyi ezer ft fizetnek képekért ez alatt ne menjen. kérdeztem töle és mennyi csináltak vele-egyet se. gondoltam a kibicnek semmi sem drága én a következö munkára 3x annyi ajánlottam, amit elhit, de csendessen megjegyeztem ugyanannyi munkát viszek neki mint a ügynökség.
    Történelem= politika. Nem erre gondoltam, hanem
    1.,egyre kevesebb cég tud megengedni magának komolyabb kiadványt. megelégszik sima egylapos szoroanyaggal, amihez a saját digi gépükkel foto elkészitve, akad valaki a cégnél aki összebarkácsolja,"pdf-et már minden ir", ctp hez a pdf-et megirja-"jó ez az utcán még nem adták vissza hogy csunya, csak az árat nézik".valahogy a megrendelök zömme igy gondolkodik, Mi történik? ?fotósból, studiobol ugyis több van mint a piac igényelne és jön az amit az elöbbi levelembe irtam.ez a pénz hiány.
    A számito..." kössz hogy irod, ezekhöz nem értek.
    Hálás vagyok hogy megérteted hogy mire kellene az eredeti kérésém
    üdv linhof
  • Dj Faustus #28
    "Evvel csináltam a munkáimról egyet kiírtam cd-re közben viszem magammal, és időnként itt-ott megmutatom. Eddig még mindenhol jól működött"
    CD esetén természetesen hagyján. Csak elmondtam hogy a web esetén eléggé változott a helyzet a 90-es évek óta.
    Ha neked 100$-os program visszahozza az árát, ilyen célból, akkor nyugodtan.

    "Elmesélek egy másik esetet: egy modellt kellett egy termék csomagolására fényképezni, mondtam nem jó a karakter, ez disco plakáthoz jó ide nem, tényleg nem lett jó."
    Ebben az esetben meg a te reszortod is a modell kiválasztása - hisz neked van arra szemed, látásmódod, tapasztalatod, hogy meglásd a célra megfelelő modellt (igen, tudom, a stúdió nagy úr, ő szab feltételeket, de akkor is... ...te értesz hozzá, ne köpjenek bele a levesedbe).

    "nem hiszem hogy a politikára kellene kenni"
    Nem is politikára kentem! Történelemre!
    A változó technika követhető, a pénzhiány a számítástechnikában - a nyílt forrású, és freeware programok megjelenésével - csökkenthető, a hibás vállalkozói mentalitás meg sajnos van (de az meg az élet minden területén).

    A számítógépes világ meg csak látszólag léha.
    Ha honlapnépszerűsítést spamek (kéretlen reklámlevelek) segítségével csinálsz, felkerülsz néhány DNSBL listára és akkor nem tudsz levelet küldeni; illetve ha feljelentenek, meg is büntetnek.
    Ha betörsz egy számítógépes rendszerbe, elolvasod más leveleit, hozzáférsz jelszavakhoz, ugyancsak bütethető vagy.
    Ha a webre készült honlapot nem készíted el megfelelően, nem fog a keresőben megfelelő helyre jutni, esetleg a felhasználók nem tudnak rajta rendesen navigálni - ez a honlap megrendelőjének rossz.
    Ha nem teszed fel a vírusirtót, tűzfalat, egyéb biztonsági szoftvereket, és nem figyelsz oda, a gépedet feltörhetik, eláraszthatják vírussal.
    Ergó itt is vannak szabályok, ajánlások, metódusok, amelyek meghatározzák a használatot - csak ezt sokan elfelejtik.
  • linhof
    #27
    Tsztelt Faustus!
    4.,megint ide Lyukadunk ki. tőbbször irtam hogy ez nem érdekel, indokoltam. Te értesz hozzá, elfogadom hogy igazat irsz. DE értsd meg végre hogy én megelégszem azzal hogy pl mivel honlap nem kell nekem, evvel csináltam a munkáimrol egyet kiirtam cd-re közben viszem magammal, és idönként itt ott megmutatom.eddig még mindenhol jol müködött, hogy miért nem tudom, ugyanezt szeretném - hogyha szükségem van rá- megcsinálni másnak is!!!! Ennyi
    "Egyvalamivel..." Kár hogy nem irtam oda hogy pl rendezvényre, általad említett modellfotónál stb nem igaz, de: ha nekem kiirják hogy P.Irént teljes profilba szeme a csilláron,gugolva bal lába itt jobb ott ruha: kosztüm, haj: konty,ebböl igen készül több, de most a digi miatt odaáig zülöttünk, hogy reklamálok hogy nem jo mert az irénke 60cm és ha még gugol...semmi eredmény, de egy üzenet hogy N Marcsi minibe, afro frizura létrán álva helyette, hát ezt fizessék meg.
    "Te egy.." nem hiszem hogy a politikára kellene kenni. A változó technika, pénzhiány , és a modern vállalkozói mentalitás alakította ki ezt.Itt közel a déli hármashatárhoz idönként feltünik osztrák is isten ments meg tölük, peddig nekik más a tört..., de azt megtanulták digi...

    gondolom te is ismersz olyan szituációkat amit aláigérésnek hivnak,szerintem ez van a háttérbe.Kevés emberrel 14 orai munkaidővel erre telik, ja meg a másik dögöljön éhen. De szerencse hogy ez ritkán ugyan de visszfelé sül el!!!!!.
    " Az álta..." Én értem mit irsz, de a megrendelönek a "PÉK" gyakran csak egy iroda helység. Elmesélek egy másik esetet: egy modellt kellett egy termék csomagolására fényképezni, mondtam nem jo a karakter, ez disco plakáthoz jo ide nem, tényleg nem lett jo. Mi lett, szereztem egy másikat, hiába voltam én a "gabona termasztö" engem kötnek a munkához, és ez ugy csapodot le hogy kétszer kellett csinálni mert elöszörre nem tudta.Ez nem történelmi háttér,ez tecnika, ugyanis a számitogépes világ elött őtszőr meggondolta a projekt... hogy egy grafikusnál hogy viselkedik.DE a technika hozta az uj jelszót a fotóba, és kissebb mértékbe a grafikusoknál is hogy: mit problémázik egykét kattintás csak.
    HÁT EZ A HELYZET ÜDV LINHOF
  • Dj Faustus #26
    "Te egy régi álomvilágot irsz le."
    Nem. Ennek logikusan így kellene működnie (nálunk szerencsésebb történelmi helyzetű országokban ez így megy). Lehet, hogy több feladatot egy ember is ellát (például a grafikus lehet fotós is), vagy a munkafolyamatokat egy stúdió (csoport, team) végzi, de a munkamenet hasonló.

    "de ugy megcsinálják a tervet hogy sem a tárgyrol, se a helyszinröl fogalmuk nincs.(pl hogy egy épületet milyen szögböl lehet fényképezni pl egy villanyoszlop miatt)"
    Akkor a fejétől bűzlik a hal - a projekt már az elején el lett szúrva.
    Ezért a projekt vezetője a felelős.
    Vagy a projekt tagjai között nem megfelelő a kommunikáció (te szóltál a grafikusnak, de a grafikus a füle botját sem mozdította).

    Az általad említett "vízcsaptömítőgumitól kezdve a zongorazsanérig"-esetnél meg a megrendelő hiszékenysége (és a felelősök pontatlan felismerése), és a "stúdió" nemtörődömsége (kontárkodása) a gond. Te elvégezted a munkát, amiért fizettek, ezek után nálad hiába reklamálnak.
    Ez kb. olyan lenne mintha az elsózott kenyér miatt a gabona termesztőjéhez menne (aki tudja hogyan készül a jó kenyér, de nem pék, nem süt kenyeret) a delikvens, hogy "vacak a kenyér, csináljon újat, kérem vissza a pénzt" - miközben a pék (a kenyérsütő vállalat) a felelős.

    "Egyvalamivel nagyon nem értek egyett"készít csomó képet" ezt a diavilágban hogy értelmezted volna?? nem csomót max 2db-t"
    A fotómodellekről anno is sok (10-es nagyságrendű) képet készítettek, és abból választottak egy-egy magazin borítójához. Most még több képet készítenek, mert meg lehet oldani.

    "4.pontbol csak az oldalkialakítás érdekel"
    Csak az oldalkialakítás közben (tehát amikor elkészíted a HTML oldalt - valós tartalom nélkül) is olyan dolgok jönnek be, amikhez "más szakmája" kell. Vagyis ha a program által generált kód (mert grafikus szerkesztő nézetet használsz, nem törődsz a programozással) nem lesz megfelelő (egyik böngészőben máshogy néz ki mint a másikban; az oldal nem rendesen indexelődik be a keresőkbe - mert rossz struktúrát használ - ezáltal kevesebben keresik fel az oldalt;...), akkor ha a delikvenst valaki felvilágosítja hogy ez nem jó, akkor jogosan mehet hozzád panaszkodni.
  • linhof
    #25
    T. Faustus!
    már értem a probléma lényegét. Te egy régi álomvilágot irsz le.Felénk mostanába nincs, megszünt. Régen elballagtak a fotóshoz megrendelték a képeket, elmentek a grafikushoz.... Most elmennek a studioba megrendelnek mindent a studió alkalmazottjával megbeszélik.(azt nem boncolgatom hogy neki az esztétikai tudása..) de ugy megcsinálják a tervet hogy sem a tárgyrol, se a helyszinröl fogalmuk nincs.(pl hogy egy épületet milyen szögböl lehet fényképezni pl egy villanyoszlop miatt)peddig ez szerint kellene készülni a tervnek ,a terv kész megvan a helye berakja. a megrendelö a készet látja a grafikus böszen hallgat hogy volt ugyan más is de akkor nekem át kellett volna szerkesztenem. A megrendelö ezt nem vesszi észre, de egyszer csak valaki megjegyzi hogy.. és borult a bili. Több nagy cégnek is fotózok de ugy hogy nem is ismernek. a tárgyak utja: cég-studio-én.és ez anyagiak miatt van, mert én számlázok a studionak, ö a fotókért bármennyit amit nem szégyel a megrendelönek. TEhát a "beszállítoit" gondossan titkolja.
    Kedvenc esetem hogy volt egy cég(ez komoly9 A vízcsaptömítögumitol kezdve a zongorazsanérig mindent árult. áru= megrendelő-studio-én tervvel együtt. mivel nem vagyok tiszteségtelen nem kerestem meg a megrendelöt hogy hülye a studio, hanem a studionak mondtam ez nem jó nem érdekes ezt kell csinálni ezt kérte a megrendelö. elkészült, csicsás szép grafikával szép szinrebontással megrendelö elvitte, több honap után valaki felvilágosította hogy hülyén néz ki a zsanér és a tömítő egykaptafára( mint fotó, mert mint kiadvány oké volt. hatalmas pénzt fizetett ki érte a nyomdáig. a felvilágosítás és a számla reakciot váltott ki benne, és a studioba reklamált beadták neki hogy egységes... elkezdett nyomozni a fotós után, egy falubeli ismerösén keresztül eljuttott hozzám- feldulva.Mivel még a képeim fennt voltak a gépen megmutattam neki és gyorsan összedobtam elötte egy részt hogy így gondoltam. megváltozott a véleménye, elismerte hogy egy boros katalogus szisztémáját beszélték rá az ö árukészletére.Azóta már kétszer volt nálam a studio helyett, vagy szerinted el kellet volna küldenem??
    látod ha az általad irt álommegoldás nem ritka lenne mint a fehér hollo akkor ez nem fordulhatna elő. ugyan ez van a csomagolásfotókkal is.
    Egyvalamivel nagyon nem értek egyett"készít csomó képet" ezt a diavilágban hogy értelmezted volna?? nem csomót max 2db-t
    Mit szolnál ha teneked nem skiccet(hiszen fotóban ilyen nincs, és becsüljük már ötet is)hanem egy csom TELJESSEN kész munkát kellene adnod a megrendelőnek.
    Mivel egyretöbb cég lemondott a papiralapurol hogy igazamat bízonyítsam HA IGAZAM VAN ezért lett a c6-9, és ezért lett a namo demo
    4.pontbol csak az oldalkialakítás érdekel, mint te is irtad ehez kell ilyen programm, ez utáni dolgokhoz semmi közöm ne legyen tudom mutatni hogy vizuálissan oké, hogy hogy müködik az már más szakmájaüdv linhof
  • Dj Faustus #24
    "Ugorjunk neki mégegyszer ha a grafikus, webbes ESZTÉTIKAI munkájával kifogása van a megrendelönek amiben az én képeim vannak jogom van szolni!!!!!!"
    Ha itt az esztétikáról van szó, akkor a webszerkesztő programnak és a webprogramozásnak itt vajmi köze van az egészhez.

    Ugyanis normális esetben ez így működne:
    1. A megrendelő elmondja a kívánságait (színek, stílus, stb..).
    2. A grafikus belekezd a kinézet kialakításába (képszerkesztő programmal: Corel Draw, Freehand, Photoshop), illetve a fotós készít egy csomó képet, amelyeket a grafikus felhasznál.
    3. A grafikus elkészíti az oldal kinézetét (layout), amit képként a megrendelő elé tár. Ha a megrendelőnek tetszik, megyünk a következő lépésre. Ha nem, a megrendelő elmondja a korrekciós dolgokat (kicsit nagyobb, kicsit más színűbb, ne azt a csajt fotózzátok hanem másikat, stb...). Itt a fotósnak még van módja (kötelessége?) más kép készítésére.
    4. A layout elkerül a webprogramozóhoz (például PSD formátumban), aki ezt a képet részegységekre bontja (képszerkesztő programmal), majd megpróbálja layout-hoz hasonló oldalkialakítást megcsinálni (úgy, hogy a böngészők, keresőrobotok, felolvasószoftverek számára kezelhető legyen, illetve megfeleljenek bizonyos kódolásbeli minőségi kritériumoknak) - ami megfelelő grafikai terv alapján elvileg rendben elkészül (ügyes grafikus úgy készíti a grafika tervet, hogy a webprogramozó könnyedén kialakíthassa az oldalt).
    Az oldalkialakítás elkészítéséhez webszerkesztő program használatos melyknek két csoportja van a kódszerkesztő és a grafikus (WYSIWYG) - illetve ezek keveréke (megjegyzem a WYSIWYG proramok többsége tartalmaz kódszerkesztő részt). Az előbbiben a forráskódot a fejlesztő beírja (természetesen annak különböző segédeszközök, amik ezt gyorsabbá teszik), az utóbbiban a különböző elemeket egy grafikus felületen "rajzolja" meg - és a program generálja a forráskódot. Ez utóbbi látszólag gyorsabb, de a forráskód nem lesz optimális, megfelelő.
    Ebből készül egy sablon (valós tartalom nélkül), amit a megrendelő statikus honlap formájában lát. Ha itt esztétikai probléma lép fel annak két oka lehet:
    a. Rossz a grafikai terv - ez esetben a grafikus/fotóósnak kell újradolgozni az egészet (de akkor a 3. pontban nem kellett volna elfogadnia a grafikai tervet - bár a megrendelő buta, nem tudja mit akar, és mindig problémázik)
    b.Hibásan lett elkészítve a forráskód - ez esetben a webprogramozó a ludas.
    5. Ha minden ok, akkor a webprogramozó - ha szükséges - elkészíti a szerver/kliens oldali szkripteket (vendégkönyv, webbolt, számlálók, stb...), illetve az oldalt feltöltik tartalommal.
    Ha itt a megrendelőnek esztétikai kifogásai vannak (amit nem szeretünk, mert az egész fejlesztési procedúrát hátráltatja), akkor a 4. pont a. és b. részében leírtak szerint járunk el.

    Tehát ne keverjük bele grafikus - fotós esztétikai vitájába a webszerkesztő programot, vagy a webprogramozást - az egy külön téma (külön problémákkal, amik az általad említettekkel nem függnek össze).

    Megjegyzem én inkább az informatikus/programozó/reál beállítottságú állatfajba tartozom - 0-ban és 1-ben hiszek; pontos méretekben (pixelben/centiben/kilogrammban/newtonban); struktúrákban, logikában. Nem a "művészi kifejezőképességben", "a szemre megmondom hogy arányos" (adjanak egy vonalzót és lemérjük ;) ), "a hú ez nem jó lila nem illik a cég profiljába" (#330033 vagy #550077 a szín kódja?).
  • linhof
    #23
    ÜDV!
    (még alvás elött egy kicsit idegesítem magam!!
    ami az én saram: lehet hogy a megnevezés nem volt helyes.ITT:WEB=értsd cd-n egy szolgáltatás bemutatása. hogy hogy kellett volna neveznem nemtudom ezért bocs. ez válasz az 1.,2., 4,5.,6.bekezdés
    Gondolom te is álmos voltál amikor olvastad, vagy én irtam rosszul hogy nem derült ki hogy az esztétikárol irtam. A fenntiekhez lila gözöm nincs, remélem nem is lessz. Ugorjunk neki mégegyszer ha a grafikus, webbes ESZTÉTIKAI munkájával kifogása van a megrendelönek amiben az én képeim vannak jogom van szolni!!!!!!mert az én munkámat áttételessen birálják, mert nem láttam olyan grafikust,webbest aki reklamácional nem azt mondaná hogy a fotók.....
    7.bekezd vége ha én ugy itélem meg hogy a tárgy pl élfennyel a legjobb és ha a grafikus nem tud jobbat kitalálni akkor ne dobja el a képet és legyen meg a lehetőségem az én koncepciom szerint csinálni egyet, és ha ez a vevönek jobban tetszik akkor a grafikusnak legyen kus a neve, és egyet tehet ha esetleg a megrendelö megbizza hogy változatlanul!! a fennt hivatkozott bekezdésekben levö hokuszpokokat megtegye,gondolom a 3. bek hibáit nem gondolod komolyan hogy valaki elköveti?, de nekem volt olyan jonevü grafikussal dolgom aki a skypen kérte a képet( 30bit-est) utána volt pofája a megrendelönek azt mondani hogy azért pixeles a kép a nyomaton mert a fotos...
    1966 óta fotozok 10x15, 6x9 diákra régen ugy volt hogy a grafikustol kaptunk egy tervet hogy hogy hova tervezte a képet. volt olyan hogy még a rálátás szögét is irta.hiába vitattkoztunk ilyenkor a pénz kellet, megcsináltuk,a megrendelö szidott mindenkit(HÁT ENGEM NE) Nem tudom hogy más hogy oldotta meg én igy: mivel a tárgy be volt világitva csináltam saját gondolatommal is, ha reklamácio volt elövettem az én variáciomat, ha ez jobb volt mind kettöt fizetettem. attol kezdve megrendelésnél a megrendelönek mondtam megcsinálom a kivánságát, de ha másikat valassza 3 képet fizet.ez volt a filmnél. DIGIVILÁGBAN ez ugy megy hogy leülök a gép mellé és összedobok a saját fantáziám szerint egyet. ha ez jobb lessz mint az övé kérhet és jelenthet!!"..nevezö emberkének"
    gondolom te sem vitatod azt amit énsem hogy a grafikus sokkal wájt szemübb a "rajzokban" de a fotos a képekben van elönyben. És a munkák javarészében a fotokhoz kell igazitani a grafikát. hát én erre gondoltam. Volt olyan munkámnál hogy a hapsi megtervezte a grafikát és ahoz kért képet mindenhol balra néz volt, de a tárgyak vegyes nézetet igényeltek, már de bocs hogy irtad? "egy magát nevezö emberke" ilyenkor nem mondhatja hogy én igy csinálom-tessék?
    Sajnos most kezd az lenni a divat hogy a studiok vesznek egy gépet ,-mi lefotozuk- ha egy része bonyolult jöhet a fotos. a mostani munkát is annak köszönhettem hogy egy munkának bonyolult részét megcsináltam, amit nem rendeltek meg saját fejem szerint ha már ott voltam megcsináltam. az egyébként szép kiadványbol kaptam egyet, egy felháborodott megjegyzéssel hogy a grafikus szerint miért csináltam annyi képet. Elszolta magát a megrendelö hogy a ilyent is csináltat velük. ekkor az az utálatos" nevezö emberke" a szakember szerint felesleges képekböl-tudom te azt mondod kontárkodott- jobbat csinált amikor a megrendelö meglátta eldöntötte hogy a pályázati munkát én csináljam. hogy a hokuszpokot kicsinálja nem érdekel.
    hát erröl szolt ez az egész
    HOGY KONKRÉT LEGYEK: a galériádra hivatkozom: a morzéhoz nem tudok hozzá szolni, nem erre vagyok wájt, a fóka ilyen jellegünél lehet hogy a fotos elönyben van grafikussal szemben, vagy csapatmunka, háttér : itt a fotosnak van domináns szerepe, ha ezt nem fogadják el akkor jogosan jöhet"....emberke.
    joéjt linhof
  • Dj Faustus #22
    "WEBBNÉL viták voltak hogy nem kell annyi, olyan fotók,mert ugysem lehet használni. védtem magam fotós ésszel és csoda a grafikusszakértőgondolkodás helyett nekem adott igazat a megrendelő."
    Igen ám, csak a megrendelő nem ért a webhez. Nem tudja, hogy ha az oldalát nem csináltatja meg keresőbarátra, akadálymentesre, stb..., akkor ezen ő veszít.
    Vagy nem fogják felkeresni az oldalát (mert a kereső nem vitte fel az adatbázisába be az oldalt); vagy otthagyják (lassú betöltődés; egyik böngészőn működik, másikon nem; vak felhasználó nem tud rajta navigálni; stb...). Ez miért baj? Mert potenciális látogatót, ezáltal potenciális vásárlót veszít - ezáltal bevételkiesést szenved (egyszóval átverték).
    Ez kinek a hibája? A fotósé? A grafikusé? Aligha. Inkább annak, aki az oldalt összerakta.

    Mondok egy példát: ha egy magát fotósnak nevező emberke szakmai szemmel (tehát a megrendelő ebből nem vagy alig lát valamit) nézve rossz minőségű képet készít (rossz expozíciós értékek, eltolódott fehéregyensúly, stb...) akkor te is jogosan hördülnél fel, és hívnád fel a laikus figyelmét a dolgokra.

    A webbel is így van. Nem a méregdrága program határozza meg egy oldal minőségét, hanem a szakmai tudás. Kezdve a megfelelő kialakítástól (keresőszavak megfelelő megválasztása, használható struktúrák kialakítása) grafikai kinézeten át (színek, arányok, tipográfia), a megfelelő kódolással (keresőbarát, akadálymentes, böngészőfüggetlen, valid, kis erőforrásigényű) folytatva és a megfelelő kiszolgálással (megfelelő tárhely, stb...)

    Más: említetted a fotó felhasználását a weben. Itt a weboldalkészítés kódolási részének nincs (vagy nics akkora) jelentősége. Ugyanis a programozót nem érdekli a kép (esetleg a kép mérete, felbontása, formátuma), inkább a grafikust érinti, aki az oldal kinézetét (a layoutot) készíti el. Ő neki lehet bármilyen ellenvetése a képpel kapcsolatban.

    Illetve említetted a maradiságot: furcsa, de a weben vissza-visszatérnek a nyomdaiparban és más területeken már régóta berögzült (maradi, klasszikus) dolgok (háló alapú oldaltervezés, ergonómia, tipográfia, színek szerepe, akadálymentesítés, platformfüggetlenítés). Ennek az az oka, mert a '90-es évek elején/közepén fellángolt böngészőháború, a nem kiforrott webes nyelvek, és az Internet-penetráció folytán bekövetkezett "bárki tud csinálni weblapot, érteni nem kell hozzá"-mentalitás sok kontárt hozott a piacra. Viszont a "szakmát" hivatásból csinálók (mint bárhol) szeretnék, ha a megrendelők nem kontárokat kapnának a nyakukba.
  • linhof
    #21
    Bocs de most vettem észre hogy fóka helyett pingvint irtam
    Tisztelettel: linhof
    U.I. már igényesedek???(caps lock), lehet hogy menni fog??
  • linhof
    #20
    Kedves Fautus!
    Látom galériádba hogy használod a glowing edges-t, látod én akkor kezdtem munkáséletem amikor ezt laborba többszöri szolarizációval, stb kinlodtuk ki ezt, nem ..shoppal.bocs de nekem az az IGAZI még mindig. Nem tehetek rola, de ilyen maradi vagyok.Az én világomba is vannak olyanok, mint a tietekbe aRFC.., WYSIWYO. ...Itt a szemléletbeli külömbség. Sajnos én nem tudom hogy kell azt csinálni amit te az elsö sorba csináltál, de nem is érdekel, én maradok a régimodnál.
    Tehát: Csak a....:vállalom hogy ebben a világban lemaradok, de mintha nem érthetö lett volna hogy nem ebböl akarok megélni. de amikor megvettem a c6-ot
    azért tettem hogy a munkámmal ne tudjanak "megetetni" ebben szerzett tudással+ saját szakmám= vitaképes legyek egy grafikussal,ha meghallom hogy fotoimból készult grafika nem tetszik a megrendelönek igazam bizonyítására tudjak produkálni egy másikat, elöfordult hogy végül az enyémet választatták. mást azért vettem hogy tudjam kontrolálni hogy a nyomdai szinhibák, vagy mint a te pingvineden nyomda esetén az átmenetbe a sávok(tudom hogy a netten más a gond)nem fotos gond (átmenetes hamáknál sokszor dobáltuk a labdát egymásnak.)Most is az a helyzet hogy valamit fotoztam megrendelö elmondta mi lessz. ugy készítettem a képeket, kiadványt jól csinálták, WEBBNÉL viták voltak hogy nem kell annyi, olyan fotók,mert ugysem lehet használni. védtem magam fotós ésszel és csoda a grafikusszakértőgondolkodás helyett nekem adott igazat a megrendelő. Régimodi ésszel a sok vita után nem vagyok hajlandó átadni a szakértőnek. A demo namo helyett (melyel ici pici tudást természetessen fotosgondolkodással szereztem, azt hiszem az nem vita hogy ez a kétféle gondolkodás más más végeredményt alkot) jogtisztával megcsinálom(sajnos pályázatos a munka ezért kell venni)
    DE SOHA NEM FOGOM A MEGRENDELŐIMET RÁBESZÉLNI HOGY NÁLAM RENDELJENEK WEBLAPOT, DE HA VITA VAN BIZONYÍTSAK!!! ENNYI!!!!!!!
    Ez nem az én....: igen hibáztam, nem tudtam róla, ennyire nem akarok belemerülni,de lemondak hogy forumba irjak. De leveled után elmentem és vettem egy görgös egeret, ugyanis ez az rész annyira nem érdekel egy kb 10 -15 éves volt eddig.üdv linhof
  • Dj Faustus #19
    "akkor tudtam meg hogy az ecsetet a photoshopra kell cserélni. Evvel csinálom a szakmámat."
    Csak a fotózás/grafika/nyomdatechnika és a weboldalkészítés bár összefügg, mégsem ugyanaz. Ugyanis ez utóbbi kiegészül a programozással, a webes nyelvek ismeretével - amit ha nem ismer az ember a mai világban lemarad (már ha webszerkesztésből akar megélni).
    Egy grafikus, WYSIWYG (What You See Is What You Get = amit látsz azt kapod) webszerkesztő program nem fogja helyettesíteni a megfelelő kódolást (amit meg kell tanulni - már ha az ember ezzel akar foglalkozni).

    Ha eseti célra kell, vannak ingyenes webszerkesztő szoftverek is (grafikusban is: például NVU és Amaya), vagy megbízol vele egy szakértőt.

    "de ígérem hogy igényeid szerint"
    "fiatalok előtt műveltnek tűnjek"
    Ez nem az én igényem - ez egyrészt a trend, másrészt nem az én igényeim hanem a közösségé (az RFC 1855-öt nem én alkottam, a webes nyelvek többségét pedig a W3C hozta létre).
  • linhof
    #18
    Kössz a jótanácsokat! tudod az a helyzet hogy én eleinte a megfelelö helyre állással, gombnyomkodással, retusecsettel foglalkoztam.Amikor a digitásis elvitte a filmet akkor tudtam meg hogy az ecsetet a photoshopra kell cserélni. Evvel csinálom a szakmámat.Ez jelenti nekem a számítogépet!!!A többit -erre a pár évre-, különösen hogy nem használom nem érdekel (de igérem hogy igényeid szerint potolni fogom, hogy a fiatalok elött müveltnek tünjek.)az eredeti kérdésemmel is azért fordultam ide mert most a képeimet ilyen formába is kellene átadnom,tehát nem olyan vagyok hogy ereimben is ez folydogál, és ebben a müfajban tevékenykedjek. kössz és üdv
  • Dj Faustus #17
    "Tényleg tudatlan vagyok fogalmam nem volt hogy illetlenül kiabálok"
    Használj vegyesen kis- és nagybetűt, akárcsak a közönséges íráskor. A CSUPA NAGYBETŰ OLYAN, MINTHA ORDÍTANÁL!
    Forrás: Magyar Netikett

    "egyszerüen csak az a helyzet hogy 60 évesen az olvashatóbb."
    CTRL+egérgörgő lefele mozgatása vagy CTRL+a numerikus billentyűzeten a plusz billentyű, View/Text Size/Increase vagy Nézet/Szöveg mérete/Növelés menüpont Firefox esetén; View/Text Size/Larger (vagy Largest) vagy Nézet/Szövegméret/Nagyobb (vagy Legnagyobb) IE (6 vagy alatta IE7-ben itt van) esetén.

    Vagy Windowsban van nagyító alkalmazás: Start menü/Programok (vagy Minden program)/Kellékek/Kisegítő lehetőségek/Nagyító.
  • linhof
    #16
    Kössz az ujabb infot. Tényleg tudatlan vagyok fogalmam nem volt hogy illetlenül kiabálok, egyszerüen csak az a helyzet hogy 60 évesen az olvashatóbb.
  • Dj Faustus #15
    1. Kapcsold ki a Caps Lock billentyűt. Zavaró (és illetlen) ha kiabálsz.
    2. Pspad, Jedit, Notepad++, Eclipse - mind ingyenes.
  • linhof
    #14
    KÖSSZ A JÓTANÁCSOT! A TÖBBI PROGRAMMHOZ KÉPEST A 100 DOLLÁR NEM TÜNIK DRÁGÁNAK.ÜDV LINHOF
  • Dj Faustus #13
    1. Itt tudod megvenni
    2. Itt olvashatsz a rendszerkövetelményekről
    3. Egy munkához nem kell feltétlenül drága WYSIWYG-szerkesztőprogram. Jó tudás szükséges, és egy fejlesztőkörnyezet. Az utóbbiból van ingyenes is dögivel.
  • linhof
    #12
    Bocs a zavarásért! érdekelne hogy hol lehetne megvásárolni a NAMO programokat? egy munkához jogtiszta verzió kellene. Sajnos a szoftverparadicsomnál láttam egyedul a kinálatba, de nem válaszolnak, lehet hogy megszüntek??? Köszönöm a segítséget. ÜDV:linhof
    U.I. WALAHOL OLVASTAM HOGY Win 98 on is megy, igaz??? kössz a választ
  • pheolan
    #11
    A Namo Webeditor igen jó szerkesztő. Sokoldalú és könnyen kezelhető. A 6-os és a 2006-os verziói még kifinomultabbak, többszörös tesztgyőztesek, sok díjat nyertek. A 6-os verzió, akárcsak a Dreamweaver MX, már a szerveroldali kódolást is lehetővé teszi, telepítésekor komplett eszköztárat bocsát rendelkezésre (Appache, MySQL, PHP). A cég egyre jobb programokat gyárt. Ajánlom mindenkinek! És nézzétek meg a Namo Freemotion 2006-ot is, ha érdekel a Flash. Zseniális és könnyen kezelhető program az is. Csak ajánlani tudom.
  • odex
    #10
    én már a 6-os verziót használom csak annyi lenne a kérdésem hogy a javascipbe kéne egy html kód ki tudna adni?
  • Darkboy
    #9
    szar. :)
  • Sheke
    #8
    az igaz hogy tele van buggal mert egy oldalt szerkeztek de eddig no bug
  • Taranov
    #7
    Most néztem meg a weblapodat, nagyon szép, de a Namo-é nem is lehet ilyen, mert az nem php-s progi.
  • Taranov
    #6
    Hát nem tudom, ebben igazad van, de figyeltem, hogy többet tud, mint a HomeSite, de két-három ezer forinttal olcsóbb,
  • K.András
    #5
    A te oldalad kulturált, viszont macera bejutni...
  • Bruce Lee
    #4
    én a honlap kinézete alapján még egy gyufásdobozt sem vennék ott :)))
    egy progiért adnék ki pénzt - ez a Macromedia Dreamweaver.
  • Taranov
    #3
    vicces! Inkább szólj hozzá a témához, vagyis mit gondolsz/mit tudsz a Namo WebEditor 5-ről?
  • AtomHeart
    #2
    !?!
  • Taranov
    #1
    ???