22786
Html-, css- és php-help
  • Max7
    a print függvénybe kell beilleszteni? és mi van akkor ha ugy szeretném hogy 2gomb legyen rajta és adatot is adjon át a php-nak? :)
  • Dj Faustus #451
    A felugró figyelmeztető ablakra gondolsz, amin csak egy OK gomb van?
    Javascriptben a következőképp lehet megoldani
    <script type="text/javascript">
    alert ('Vigyázz!')
    </script>

PHP-ben erre nincs mód, hacsak nem illeszted be a fenti Javscript kódot:
    print ("<script type=\"text/javascript\">
    alert ('Vigyázz!')
    </script>");
  • Max7
    halihó! nem tudjátok véletlenül hogy hogy tudok hibaüzenetet csálni php-ban hasonló képpen mint javaban a jobb egér klikk tiltásánál? ;)
  • bazza
    Az mindegy hogy: 5 select helyett 1-ben kérjük le mind az 5 tartalmát? Ez jobb lenne, vagy lényegtelen?
  • bazza
    Az oldal tökéletesen MySQL központú...
  • bazza
    Áh látom...nem, Smartyt elvetettük. MÁS? :))
  • betétes
    Helló! Az sql adatbázis motortól függően figyelembe veszi a generált indexeket.
    (create index...)
    Tapasztalatom szerint a lényegre törő utasítások,(csak azokat a mezőket kell lekérdezni amire szükség van) és az indexek jelentős mértékben meggyorsítják
    a választ.Ezzel egyidejűleg csökkentik a kiszolgáló gép terhelését.
    Az utasítások szintakszisa erősen sql függő( msSQL,MySQL,Interbase,...)
  • bazza
    smarty->Ez meg mi a csöcs? :|
  • Harder
    Nézzetek annak utána, hogy lehetne cache-eltetni a lapokat. Pl. smarty..?
  • bazza
    No skacok. új feladat: Pár napja kaptunk levelet a tárhelyszolgáltatótól, hogy vmit kezdjünk az oldallal, mert szó szerint megkajáljuk a hosting gépeket. (Az oldalon naponta kb. 1000 bejelentkezett látogató, és kb. 90e oldalletöltés van)Ezért elkezdtük átnézni, és szűrögetni a fájlokat. Így mostanra a szerver terhelés 85%-ról 65%-ra csökkent(Az oldal rendkívül zabálja lefele a mysql-t, ezért a SELECT *-ok eltüntetésével próbáltuk menteni a helyzetet).

Azt szeretném kérni tőletek, hogy segítsetek, hogy optimizálhatnánk jobban az oldalt. Gondolok itt php, mysql tippekre. (a motor végülis csak annyi, hogy az index-be includeolja bfele a fájlokat) Az oldal abszolute homemake, és még tapasztalatlanul csináltuk. Ezért kérem az építő jellegű tippeket. Mikre figyeljek, miket hanyagoljak, jó módszereket szeretnék az oldal optimizálásához.

Thx,
    Remélem tudtok segíteni!
  • Max7
    legjobban úgy lehet gyorsítani ha elhelyez egy saját servert az axi adatparkban :D
  • cSuwwi
    legjobban gyorsítani úgy lehet, hogy a lekéréseknél nem SELECT *-gal választasz ki, hanem csak azt amit kell: SELECT name,email,points FROM...
  • Max7
    nem minden böngészővfel kompatibilis!
  • Max7
    html: "embed" nézz utánna
  • Kardél
    Üdv!
    Abban kérnék segítséget hogy ha weblapot szerkesztek (Namo 6-al) és zenét akarok betenni alá akkor azt hogyan tudom megoldani hogy ne csak szóljon hanem pl egy az oldalom elhelyezett gombbal, képpel ki is lehessen kapcsolni, majd újra be.
    THX.
  • Max7
    mekkorák a tábláid? hány regelt tagod van és mennyi adatot tárolsz roluk? gyorsíthatod ha a sok felesleges adatot nem kéred! ha ez egy játék oldal vagy mi a turo akkor felesleges polgári név meg egyébb dolog :) ezzel is tudod gyorsitani! gondold végig mi az ami felesleges és azt szedd ki! bár ez nem sokat gyorsít....
  • bazza
    no, indexeltem, meg optimalizáltuk a táblákat, és sokkal gyorsabb lett... THX! :))
  • cSuwwi
    dromon van 8000-es topik is, és ugyanolyan gyors mint a pár postos (pedig ott van rengeteg lekérdezés, mire legenerál egy oldalt a fórum)
    ha 2000 sortól akad, akkor ott komoly gondok lehetnek. ha nem indexelted le, akkor tedd meg. de a szarul megírt kód is lassíthatja, neked kéne tudnod...
  • bazza
    a nagyobbacska mennyit jelent? 2200 sor? :))
  • bazza
    dataglobe-nál vagyunk. nemtudom mi a véleményetek róla...
  • cSuwwi
    sok mindentől függhet a sebesség
    - hány weboldalt visz még az a szerver. ha sokat akkor egyidőben sok oldallekérés jelentősen lassíthatja
    - milyen erős gép a szerver. ha egy régi 700-as p3-as akkor ne várj csodát
    - az sql azon a gépen van-e vagy van külön sql szerver. az előbbi a gyakoribb, profibb helyeken, ill. ahol sok gép van a hostingban van külön sql szerver

gyorsítani lehet a táblák optimalizásásával, ill. ha nagyobbacska a tábla, érdemes leindexeltetni, akkor gyorsabban tud keresni a SELECT-tel, meg általánossában is kicsit gyorsabb (phpmyadminnal mindet meg lehet csinálni)
  • Max7
    hát akkor egyértelmű :D a server a szar nem a sql rendszered bár ha nagyon össze viszaság van benne akkor az valamilyen szinten lasitja de nem sokat számít szerintem!
  • bazza
    áhhh...valszeg a szerver nembírja... havi 1200ft-ért nemcsoda...
    Egy neveldét üzemeltetek: http:/harcosnevelde.hu
    De nemnagyon bírja a szerver a strapát! :D
  • Max7
    a tábláktól és a szervertől függ! mi van a mysql-edben?
  • bazza
    Üdv!
    Érdekelne...hogyan lehet optimizálni egy oldal mysql-ét? Mert az enyém rohadt lassúúú! És nem a szerver miatt, mert már többet is próbáltam...
    Szóval hogy lehet gyorsítani az oldal és a mysql szerver köszi kapcsolatot...thx!
  • Max7
    tutorial.hu nézz szét itt rengeteg leirást találsz! ajánlom a "php 24 óra alatt" pdf-et!
  • Darkboy
    Alapok benne vannak ebbe és a fontos dolgok... Ha ezeket megtanultad akkor php.net :)
  • Narancs
    Tudnátok adni valami nagyon egyszerű, alapszintű leírást PHP-ről? hogy egyáltalán mi is ez meg hogy működik? Annó a fix tévén elmagyarázta egy fószer és frankón értettem, de az már régen volt...:(
  • Max7
    saját 404-es hibaüzenet! sok megoldás van rá pl .htaccess fájlal tutorialon van róla cikk
  • DJviolin
    Sziasztok!

Honlapom
    Ha hibás linkre mennek a honlapomon, akkor hogyan lehetne azt elérni, hogy egy ehhez hasonló lapra továbbítsa az egyént? Atw szervert használok.
  • Esther
    próbálom normálisan megfogalmazni, hogy hátha segyít vki nekem is.
    Szóval mivel kell kezdődnie egy egyszerű modul kódjának, hogy azt a Php-nuke os rendszer elfogadja, és rendesen behozza a neki szánt helyen?
  • Bercy #421
    nalam tokeletesen mukodik a dolog.
    igy van definialva az urlap: (form name="..." action="feldolgozo eljaras cime" method="get")
    nezd meg hogy a karakterkeszlet jol van-e beallitva stb..
  • SoDI---
    Hello mindenkinek, lenne egy problémám.
    Fórumot programozok PHP-ben, és az a gond, hogy a űrlapparaméterként átadott szövegmező-tartalom hosszú ő-vel, vagy hosszú ű-vel kezdődik, akkor nem kapom meg se GET, se pedig POP változóként, így nem is tudom átadni a mySQL-nek.

Mi lehet a gond? Hogyan tudok hosszú ő-vel, vagy ű-vel kezdődő cuccot űrlapról átadni?
  • Esther
    ^.^~ naja csak az az áldott php-nuke nem fogadja el.. legnagyobb problémám az lenne hogyan lehet egy modult létrehozni, úgy h rendesen be is hozza, ott ahol kell, ha felrakod a ftp-re.
  • Max7
    a tutorial.hu-n talalsz olyan leirast ami az alapoktol indul! nez szet ott elegge sok mindent megtalalsz!
  • Esther
    (bocsi az előbb véletlen rákkattiztam ^.^") csupán annyit akartam mondani h kössze a linket, de a php-nuke vmié nem fogadja el, + nekem teljesen az alapoktól kellene, mert 1általán nem értek hozzá.. :'(
  • Esther
    xia!
  • Max7
    tutorial.hu itt talalsz konyveket leirasokat es kesz scripteket amiket ingyen felhasznalhatsz :) ez egy aranybanya!!!!
  • Esther
    Üdv!
    Akinek van egy kis ideje, és türelme ^.^", és hajlandó segíteni nekem, mint teljsen kezdőnek php-ben akkor, lécci írjon v. keressen Msn-en! (messes címem: [email protected])
  • pici
    Sziasztok lehet, hogy picit bugyuta kérdés de javascriptbe hogyan tudnám átírni a napi üzeneteimet? :-) amik php-ben vannak... :) vagy nem is lehet? :))
    Előre is ksözi a választ.