Html-, css- és php-help

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem programozni nem lehet könyvbõl megtanulni.

Le kell ülni programozni, valamilyen céllal, és a help segitségével apránként elõrelépni.
PHP-t, C-t, pascalt,asm-t is igy tanultam meg... soha nem volt türelmem papiron tanulni a programozást.
2XP
A PHP 24h alatt címû könyvet érdemes elovasni? Mert én semmi nem értek a php-hez, de szeretném megtanulni.

Na akkor itt van még egy gond, erre varrjatok gombot:

Szal van egy weboldalam, ugye neten. Minden további nélkül mûködik a bejelentkezés az admin részbe, a következõ PHP segitségével (ugye):

if(!isset($PHP_AUTH_USER)) {
Header("WWW-Authenticate: Basic realm=\"Azonositsd magad!\"");
Header("HTTP/1.0 401 Unauthorized");
echo "Hmm...\n";
exit;
} else {
...

Nade. Felraktam egy gépemre cégnél ezt a phptriad nevezetû cuccot, ami ugye apache 1.3.14 és php4et installál, meg mysqlt de az nem érdekes.

Erre a gépre felrakva az oldalt, minden ok, behozza, PHP megy, stb. Csak éppen amint a bejelentkezésre kattintok a következõ történik:

"

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request."

Az apache error.log-ban a következõ áll:
malformed header from script. Bad header=HTTP/1.0 401 Unauthorized: /apache/php/php.exe

Szal, van valakinek ötlete, hogy milyen szerver/php beállitás okozhatja ezt? Végigpróbáltam csomo mindent, de no effect...
Még a popup ablakig sem jut el ahol a nevet meg a passt bekérné, rögtön elszáll.
Pheel
Köszönöm a rám áldozott idõt, de nem oldotta meg a gondomat. Ezeket mind tudtam, csak azt nem, hogy van-e olyan property, ami a kurzor színét állítja. Azóta megtárgyaltam a dolgot másfelé is és arra jutottunk, hogy az IE bizony a kurzor színét mindig a háttér inverzére állítja, ami alapvetõen jó ötlet, csak néha jobb lenne - jelen esetben például -, ha lehetne kézzel szabályozni.
Bruce Lee
Pheel
Remélem nem csesztem el semmit és jól fog megjelenni 😊

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE> New Document </TITLE>
<META NAME="Generator" CONTENT="">
<META NAME="Author" CONTENT="">
<META NAME="Keywords" CONTENT="">
<META NAME="Description" CONTENT="">
<STYLE TYPE="text/css">
body, p, ul, table {
font-family: Verdana;
font-size: 8pt;
font-weight: normal;
color: #000000;
scrollbar-face-color: #BCBCBC;
scrollbar-arrow-color: #000000;
scrollbar-track-color: #BCBCBC;
scrollbar-highlight-color: #DADADA;
scrollbar-shadow-color: #A1A1A1;
scrollbar-3dlight-color: #FFFFFF;
scrollbar-darkshadow-color: #828282;
}

.form {
background-color: #457EB6;
font-family: Verdana;
color: #FFFFFF;
font-size: 8pt;
border: 1px solid #000000;
}

}
A:link { text-decoration: none; color: #000000; }
A:visited { text-decoration: none; color: #000000; }
A:hover { text-decoration: none; color: #000000; }
A:active { text-decoration: none; color: #000000; }
}
</STYLE>

</HEAD>

<BODY>
<input type="text" name="nick" size="20" class="form"> Pheelnek<br>
</BODY>
</HTML>

inkább betettem az egészet, hátha más is hasznát veszi és így egyértelmûbb lesz a dolog 😊
Szerintem is inkább egyéb tényezõ okozza annak elváltozását, mint css😊
Pheel
Arra a "villogó kis izére", ja 😊)))

Ha nem lehet, akkor egy újabb IE anomáliával találkoztam 😊
Szerintem annak a szinét nem lehet változtatni, márha arra a villogo kis izére gondolsz, ami a szövegbevitelt jelzi😊
Pheel
Köszi, ezt még nem ismertem. Nekem chm-em van, de az kicsit régi 😊
Pheel
Aha! Valamiért szürkére változott, de lehet, hogy csak azért, mert a háttér megváltozott mögötte. Mindenesetre nem fekete, pedig az jobban látszana... 😞
Bruce Lee
Nem erre van szükséged?
CSS Properties and Values
Kurzorszín?
Pheel
Ehhez kapcsolódó kérdés: textarea-textbox kurzorszín állítása css-sel. Na ez nem megy nekem 😊 Tud vki segíteni?
2XP
Na megcsináltam 1xûbben. de az a gond, h a fület még nem sikerült a helyére varázsolnom, ráadásul az operának így sem tetszik, ugyanis az alsó vonalat (most nem bmp-bõl van, hanem sima border) igen furán jeleníti meg. A forrás:

[td width="100%" height="19" style="border-left-width: 1; border-right-width: 1; border-top-width: 1; border-bottom-style: solid; border-bottom-width: 1" bgcolor="#E7E7E7"[]/td]

Pl igy:

css fileba:
textarea { font-family: Arial; color: #c8c8c8; font-size: 11px; background-color: #003296; border-width: 0px; border-color= #003296; padding-top: 0; border-top: 0; border-left: 0;}

Ez minden egyes textareát a fenti módon formáz, amely fileba csak belinkelik ezt a csst..
opera totál kaotikusan kezeli a TD tageket.
Összevissza pozicionál viszintesen, és máshogy pozicionál mint az IE függúlegesen. Valamint ha kell ha nem rak cellpaddingot meg cellspacinget is, olyan neki nem létezik hogy 0...
PetruZ
Megnéztem a forrást, nálam IE6 alatt jó volt (a helyükön voltak a vonalak).
Amire tippelnék:
-Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, a html spec. szerint a TD tag-nek hivatalosan nincs 'height' paramétere (a TR-nek van, de annak meg 'width'-je nincs; vagy fordítva 😊 ), így böngészõtõl függ, hogyan kezeli. Ennek utána kellene nézni, bár nem hiszem, hogy ez a gond.
-A 'background' bmp-k kezelése megintcsak eltérõ lehet, szerintem inkább gif-re konvertáld át azokat (sokkal kisebbek is lesznek).
-Eltérhet az alapértelmezett karakterkészlet space szélessége, azaz az nbsp esetleg kitolhat, ha nem fér be.
-Ahol nem szükséges, ne használj 'background'-ot, hanem inkább 'img'-t ('align=left' és TD 'valign=top' mellett).

Egyébként a táblázatod - így, szemre - egyszerûbben is létrehozható és vszleg kevesebb zûrt is okozna (nincs szükség beágyazott 'table'-okra). Használj 'colspan'-t, ahol kell!
2XP
Miért van az, h ha megcsinálok egy 1xû táblázatot, ahol a vonalaknak egymás alá kell esniük, akkor az vagy ie és ns mûxik, vagy ie és opera alatt. Eddig még nem volt olyan, h mind a 3 altt ugyan úgy nézzen ki. Errõl lenne szó

Azt már észrevettétek, h a bmp-k színe sötétebb ns alatt?

És hogyan?

class nélkül is lehet CSSel formázni
lehet általánosan is átdefiniálni pl az összes input tipust...
Nem, tudod ezt motivációnak hivják, arra hogy ne hibázzak😊
Nekem az lenne a kérdésem hogy az sg free fórumban hogyan tudnám megoldani, hogy a form elemeket (név input, email input, gombok, textarea) css-el formázhassam? mert style sheetet tudok csatolni hozzá (a scrollbar pl. jó színû), csak ugye az input elemekhez be kéne tenni a class="xy" elemet, amit nem lehet. Valami megoldás?

Pheel
Nehogymá' egyszerû legyen 😊
PetruZ
Ez azért elég hosszadalmas és felesleges olyan esetben, mikor pl. a php böfög vissza, hogy nem jó neki vmi az x. sorban. 😊 Megírom notepad-ben és a hibakeresést dosedit-ben végzem, mert az tud sorszámot? Na neeee! 😛
hát, õszintén szólva, mikor x. sorra van szükségem, egy pillanat alatt betöltöm a filet a mezei dosos editbe, ami ugye még XPben is van, és máris látom😊
Pheel
Majd egyszer rájössz, hogy pl a sorok számozása sem csupán sznobság 😊
PetruZ
Szerintem meg az UltraEdit a nyerõ, én azt használom, bár ezen tényleg nem fogunk összeveszni. 😊
én is notepaddal irok mindent😊
syntax highlight szerintem nem igazán kell akkor, ha értesz ahhoz amit csinálsz, és szisztematikusan épited fel a kódot.
Ez max akkor hasznos, ha hosszú átláthatatlan esetleg nem általad irt programot akarsz könnyebben átlátni.
Pheel
Én CodeGenie-t használok igencsak nagy elégedettséggel 😊
Bruce Lee
Szerintem a syntax highlight -os texteditorok közül messze ez az egyik legjobb és legkényelmesebb: EditPlus. Mind HTML-re, mind PHP-ra stb.. baromi kényelmes.
A másik a NoteTab nevezetû program, ami iszonyatosan sokat tud, viszont a syntax highlight része nem túl fejlett.
Pheel
Én sem használok wysiwyg szerkesztõt csak nagyon néha, de akkor jól jön. De egy notepad?!? Minimum egy syntax highlight-os editor! Minimum!
PetruZ
Már miért lenne az? A site-om nagy részét már php generálja, minimális módosítgatásokat igényel egy update. 😉
Persze, régen én is mindenféle wysiwyg szerkesztõkkel kezdtem, de aztán hamar leszoktam róluk.
Pheel
Rossz lehet... ;-PPPP
PetruZ
Milyen editor? Én egy közönséges szövegszerkesztõnél jobbat még nem láttam erre a célra. 😛
Rincewind
Kösz!
Miért van az, hogyha picit több táblázatot használok, akkor rohadtul belassul az editor... :/
PetruZ
nbsp, azaz non-breakable space. A lényeg az, hogy az így megadott space-t mindíg kirakja a böngészõ.
Rincewind
Naszóval ez: & n b s p ;
Rincewind
Köszi, idõközben rájöttem, de egyébként az volt, amit itt leírtál: belekerült ez a jel valahogy:   (egyébiránt annyira amatõr vagyok még, hogy nem is t'om pontosan mit is jelent, csak sejtem 😊.
PetruZ
Az elsõ mondat végére, a kérdõjel elé gondoljatok egy nbsp-t, csak a fórum "feldolgozta". :]
PetruZ
A legfelsõ cellába képet szúrsz? Véletlenül nem TH-t használsz TR-TD helyett? A TABLE CELLSPACING és CELLPADDING 0-ra van állítva? Nem maradt benne vhol egy space, vagy  ?
Annyi sok hibaforrás lehet még... 😛
PetruZ
Akkor passz, látni kellene a forrást ahhoz, hogy továbbit lehessen mondani. 😊
Rincewind
Itt a következõ probléma, de ne lámázzatok le! 😊
Szóval áll a weboldal mondjuk egy 4 soros táblázatból, ahol a táblázat legfelsõ cellájának 18 pixel magasnak kéne lenni, mert csak úgy passzol össze az alatta lévõvel, de egyszerûen nem engedi! Mindig van egy pixilnyi csík felesleg, tehát 19 és sehogy nem tudom letornázni azt a fránya 19-et 18-ra... 😛
Rincewind
Ezt jó, hogy mondtad, így meg tudom csinálni olyanra, hogy ne szenvedjen csorbát maga az oldal, ha valakinek ez a lehetõség ki van kapcsolva.
PetruZ
A legtöbb (nem mind) javascript-es menü layer-ekre definiál table-okat, ami már kicsit böngészõfüggõ, hogy hogyan mûködik (a legtöbbször a layer-eket nem tudja értelmezni). Milyen böngészõn nézted?
PetruZ
Igen, ez igaz, de egyes elvetemültek (mint pl. én is) biztonsági okokból kikapcsolják az iframe-ok megjelenítését (is). Paranoia rulz'. 😊
Rincewind
Ez az inframe bevált, kösszentyû!
Ráadásul nem is olyan gagyi, mint a rendes frame, mert észrevehetetlen, hogy azzal van csinálva, ha valaki csak úgy böngészi az oldalt. 😊
Pheel
Javascript include. Fogsz egy JS inc file-t, belerakod a neked tetszõ fgv-t, majd hívod az összes oldaladról beágyazva. Ennél jobb már nem nagyon van neked...
CSS erre tuti nem képes

Framek valóban gagyi dolgok, de az iframe már megfontolandó szerintem. Beállítod szélességet, magasságot, ne legyen scrollbar, se keret, sesemmi ne látszódjon belõle, csak a tartalom. Célfile -ban meg a tartalmat egy, az iframe -el megegyezõ paraméterû táblázatba rakod, oszt kész. iframe kódot elhelyezed minden oldalra a megfelelõ helyre. Ha meg módosítani kell, akkor csak azt az 1 html file -t kell, amire hivatkozik az iframe.

php nélkûl szvsz ez talán a legjobb megoldás...

behun.uw.hu
itt menü, szavazás, stb iframe -n belûl van. nézd meg forráskódot

Sorry, ha ezt mind tudod és ennek tudatában gagyiztad frameket... 😊

htka.hu - harcirepulok.hu - militarypapers.hu

Rincewind
Nincs valami egyszerûbb módszer? 😊
Nemcsak azért, mert nem nagyon vágom a PHP-t, hanem mert többek közt nincs az oldalamnak php támogatása. :/
Pheel
Miért css? Csinálsz egy inc file-t, amiben annyi van, hogy
$szoveg="Ki akarom irni mindenhova...";
echo $szoveg;

és utána csak annyi dolgod van, hogy ahová ki akarod ezt iratni, ott kiadsz egy
include("/.inc");
parancsot. Ez PHP volt, a gyengébbek kedvéért 😊