22786
Html-, css- és php-help
  • cr3ativ3
    Lenne egy problémám az oldalammal ismét.

Készítettem nagynehezen egy új doesign-t ami minden elvárásomnak megfelel, de akadt egy kis bibi:
    Ez az alapdesign, így kéne kinéznie, css-sel, mindnen. Mikor berakom a scriptbe, akkor fogja magát és így szétesett, legalább is nálam így néz ki. Nem tudjátok mitől lehet? Illetve hogyan lehetn emgoldani.

[spoiler]A régi designnal pedig annyi volt a gondom, hogy nem tudtam rendesen megcsinálni, ugy ahogy kellett volna, illetve a végére már agyon bonyolodott. ni.[/spiler]
  • Ability
    Ezt a webszerveren és/vagy a tűzfalon lenne célszerű beállítani. Szerintem PHP ilyet nem tud. Nem mondom biztosra, sosem foglalkoztam ilyennel, valószínűnek tartom...
  • vafeN
    Valaki tudna segíteni? Olyan php kód kéne amivel olyat lehet csinánlni hogy a letőltésés sebbeséget szabályozzuk, pl 100kb/s helyet max 60kb/s-el tőlthet. Aki letudná nekem írni ezt vagy tudna adni egy olyan tutorial-t ahol le van írva aaz léci segítsen, előre is köszönöm
  • Dj Faustus #5693
    "if (isset($cim) && isset($cim)) {"
    Igen ez egy elírás (tudom, hülye, vaksi, öreg szem). Javítva.
  • Ability
    Egyik a cím, a másik meg a szöveg lenne, csak el van írva. Ésszerűen ugye azt nézed meg, hogy van-e cím, és van-e hozzá tartozó szöveg.

Explode is kb ugyan olyan szinten jó megoldás. Mivel csak kettő adatot kell tárolni, így jó ez a soros beolvasás is, viszont nem terheled a szervert még egy plusz funkcióval...
  • stevenson1988
    az se lenne jó szerintem, mert akkor a feltétel így hangzana hogy HA a $cim megvan adva ÉS a $cim nincs megadva AKKOR
    és ez szerintem sose teljesülne, mert nem lehet olyan hogy meg is van adva, meg nincs is
  • CattiBrie
    Vagy az egyik isset előtt lenne még egy "!".
    De én aztén még kevésbé értek a php-hez. :)
  • stevenson1988
    tudom, kicsit későn, de azért mégis csak van nekem is erre egy faja kis ötletem, szerintem:
    nem kell itt külön sor címnek meg hírnek, legynek egy sorban, de valamivel elválasztva, én már jó ideje úgy csinálom ezt, hogy a címet, dátumot, írót, hírt egy | jellel választom el, és amikor beolvasom a sort akkor (ha így van a sorrend) akkor egyszerűen $tomb = explode("|", $sor) és ezek után már a $tomb[0] a cím, a $tomb[1], a dátum, stb
    hír írásnál meg egyszerűen sorba kell rakni amikor írod a fájlba, azaz $cim.'|'.$datum.'|' stb (de tán így is jó, hogy "$cim|$datum bla bla";

Faustus:
    nem kötözködni akarok, még én is csak tanulom a php-t, szal csak próbálom megérteni a dolgokat, de ezen a soron megakadt a szemem:
    if (isset($cim) && isset($cim)) {
    nekem káprázik a szemem, vagy ott elég lenne egy:
    if (isset($cim)) {
    sor is esetleg???
  • Dj Faustus #5688
    Vagy célirányos (azaz nem egy univerzális függvénykönyvtár - prototype - használatával) megoldás:
    itt megtekinthető.

Az ellenőrizendő mezőknek a class attribútumát required értékűre állítod:
    <input name="birtokbavetel" id="birtokbavetel" class="required" />

A <head> és </head> elemek közé pedig csak 1 darab függvénykönyvtárra kell hivatkozni:
    <script type="text/javascript" src="script.js"></script>

No meg kicsit finomítottam (táblázatmentes, valid űrlapot kreáltam belőle) rajta.
  • passatgt
    http://tetlaw.id.au/view/javascript/really-easy-field-validation

Head részbe berakod:
    <script src="prototype.js" type="text/javascript"></script>
    <script src="validation.js" type="text/javascript"></script>

Az elsőt a www.prototypejs.com címről tudod leszedni

Majd beraksz a form alá egy scriptet:

<script type="text/javascript">
    new Validation('ide írd a form id-jét');
    </script>

És amelyik inputot szeretnéd hogy kötelező legyen kitölteni, oda hozzáírod, hogy class="requied", pl:

<input size="60" value="Valós Neved" name="nev" class="requied">
  • Gaides
    Ha iframe-be illeszted be a php-s fájl, akkor elvileg lehet.
  • Gaides
    Sziasztok.

segítségre lenne szükségem. Az alábbi oldalon lévő űrlapmezők némelyikére (a csillaggal jelöltekre) szeretnék egy olyan megoldást, ami nem engedi addig elküldeni az adatokat a címre, amíg azok üres mezőt tartalaznak:

<html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
    <title>Új lap</title>

</head>

<body background="button/hatter.jpg">

<form name="mailform" method="post" encType="text/plain" action="mailto:">
    <input type="hidden" value="Tagregisztrációs Űrlap" name="targy">
    <div align="center">
    <table width="530" border="0" id="table1">
    <caption><b>- Regisztrációs űrlap - </b></caption>
    <tr>
    <td>Teljes neved: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386">
    <input size="60" value="Valós Neved" name="nev"></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Nick név: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386">
    <input size="60" value="Pl. a Fórumon Regelt neved" name="Nick név"> </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>email: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386">
    <input size="45" value="e-mail címed" name="email">         
    megjelenhet: <select size="1" name="cím megjelenhet">
    <option value="Igen">Igen</option>
    <option value="Nem" selected>Nem</option>
    </select> </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>MSN/SkyPe: </td>
    <td width="386">
    <input size="45" name="MSN/SkyPe">         
    megjelenhet: <select size="1" name="msn megjelenhet">
    <option value="Igen">Igen</option>
    <option value="Nem" selected>Nem</option>
    </select></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Típus: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386">
    <input value="autód Típusa (Pl: GRD, GRi, stb)" name="Típus" size="45"> </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Évjárat: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386">
    <input value="autód Évjárata" name="Évjárat"></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Birtokbavétel éve: <font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386"><input name="Birtokbavétel éve"></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Motor:<font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386"><input name="Motor">cm3        
    <select size="1" name="benzin/diesel4">
    <option value="Diesel">Diesel</option>
    <option value="Benzin">Benzin</option>
    </select> </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Teljesítmény:<font color="#FF0000">*</font></td>
    <td width="386"><input name="Teljesítmény">Le  </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Felszereltség, extrák, egyéb információk:</td>
    <td width="386">
    <textarea name="Felszereltség" rows="5" cols="45" VALUE="szöveg"> </textarea></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Tervek: </td>
    <td width="386">
    <textarea name="Tervek" rows="5" cols="45" VALUE="szöveg"> </textarea></td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Korábbi autó:</td>
    <td width="386"><input size="60" name="Korábbi autó">
    </td>
    </tr>
    <tr>
    <td>Reg. Dátuma:</td>
    <td width="386"><input size="60" name="Reg. Dátuma" action>

</tr>
    <tr>
    <td> </td>
    <td width="386"><input type="submit" value="elküld">
    <input type="reset" value="töröl"></td>
    </tr>
    </table>
    </div>
    </form>
    </body>
    </html>
    </html>
  • passatgt
    .html fájlba nem lehet php kódot rakni, átkell nevezned a .html-t php-re, majd a html kódban tetszőleges helyre:
    <?
    php kód
    ?>
  • edeleny
    Sracok,hogyan tudnék .php-t beilleszteni egy Html oldalba.
    Konkrétan arról lenne szó,hogy e-mail küldésnél ne a felhasználo alapértelmezett levelezöprogramját hivja meg(mailto:ekármi@bármi.lux),
    hanem egy balnk lap jelenjen meg,amiben kitöltve a mezöket egyböl küldi a mailt.
    Elméletileg van egy ilyen scriptem,valahogy sikerült annyit elérnem,hogy sok hubaüzenettel látszik néhány ablak.
  • Cat 02 #5682
    áh , ezzel már jó :) köszi :)
  • Dj Faustus #5681
    Mi nem működik?
    A forráskód
    Az állomány
  • Cat 02 #5680
    köszi a segítséget de sztem majd nyáron php 24 órát átfurom mert ez így nem megy h nem értem :S
    (most a txt-ben benne van de nem írja ki :D)
  • Dj Faustus #5679
    "elvileg ez a mind egy sorba rakja és így nehezen van páratlan sor :S"
    Unixos rendszerek alatt ez így működik, hisz ott a sorvége csak egy \n.
    Windows alatt \r\n kell.

Az unexcepted string pedig a kiírások végén levő ; elhagyása okozza.
    echo "<h2>".$hirek[$i]."</h2>";
    echo "<p>".$hirek[$i]."</p>";
  • Cat 02 #5678
    edit: van új sor csak jegyzettömben nem volt :D
    de unexpected string is van :(
  • Ability
    Nem nagyon értek hozzá, de próbálok segíteni. A \n-et beleírja simán szövegként, vagy egyszerűen nincs új sor? Mert ha csak nincs új sor, akkor lehet kell a \r is. Linux és Win alatt anno külön volt...

Faustus, majd mond már el, hogy most is külön kell-e csinálni, mert már kezd érdekelni. :D
  • Cat 02 #5676
    hát :)
    elvileg ez a mind egy sorba rakja és így nehezen van páratlan sor :S
    azt viszont nem értem h a for os résznél több ,/;/} van pedig elvileg jó S:
  • Ability
    Na már Faustus meg is oldotta... :)
  • Ability
    Egyszerűbb lenne, ha nem külön írnád bele a kettőt, hanem raknál egy \n\r-t. Most nem vagyok biztos benne, de gondolom ilyen helyzetben is lehet használni. Sosem tároltam file-ban. :)

Sőt abban sem vagyok így hirtelen biztos, hogy a \n helyes. Úgy emlékszek hogy az kell oda, de ezt se szoktam sűrűn használni. Nézz utána!

Ja és az se biztos, hogy mindkettő kell. Régen tudom, hogy mindkettő kellett, de mintha azt hallottam volna, hogy van egy egységesített is.

Szóval az elvet elmondtam, meg a megoldást is, csak ellenőrzid le, mert ezt tényleg nem tudom biztosra mondani...
  • Dj Faustus #5673
    "én arra értettem h a címet is bele kell írni nem ? vhogy így"
    Mit írtam?
    "A hir.txt-t például úgy lenne érdemes kialakítani, hogy a páratlan sorok a hírek címei, a páros sorok meg a hírek tartalma."
    Tehát az írás:
    $cim=$_POST['cim'];
    $szoveg=$_POST['szoveg'];
    $f="hir.txt";
    $fa=fopen($f,"a");
    $kiir = $cim."\n".$szoveg."\n";
    fwrite($fa,$kiir);
    fclose($fa);

Az olvasás:
    $f="hir.txt";
    $hirek = file($f);
    for ($i=0; $i<count($hirek)-1; $i++) {
     if ($i%2!=0) {
      echo "<h2>".$hirek[$i]."</h2>"
     } else {
      echo "<p>".$hirek[$i]."</p>"
     }
    }
  • Cat 02 #5672
    én arra értettem h a címet is bele kell írni nem ? vhogy így

$cim=$_POST['cim'];
    $f="hir.txt";
    $fa=fopen($f,"a");
    $szoveg=$szoveg."<br>";
    fwrite($fa,$szoveg);
    fclose($fa);

$cim=$cim."<br";
    fwrite($fa,$cim);
    fclose($fa);

$f = "hir.txt";
    $hirek = file($f);

if ($i%2!=0) {
    } else {
    }
    }
  • Ability
    Szerintem Ő arra gondolt, hogy külön file-ba akarja tenni a címeket, és azt külön beolvastatni. (Legalábbis a $cim-ből kiindulva erre következtettem.) Persze a megoldás ott van abban, amit leírtál. :)
  • Dj Faustus #5670
    A #5665-ös hozzászólásomban szereplő két példakód összetartozik.
  • Cat 02 #5669
    aham, és akkor kell egy
    $f = "hir.txt";
    $cim = file($f);
    is előtte nem ?
  • ldavid
    Az rendben van igen, de már annyira nem is érdekel, ha lesz egy kis időm akkor újraírom az egészet, de azért köszi.
  • Dj Faustus #5667
    Pedig például itt rendesen jelenik meg a beillesztett szkript. Meg például itt is.
    Nézd át mégegyszer az oldaladat. Rendesen van kialakítva?
    </body></html>-lel záródik?
  • ldavid
    Kösz szépen, pótoltam de az első sor sajna nem változott, viszont az egyik oldalon a body-n belül van pedig ott sincs doctype, nem értem miért.
  • Dj Faustus #5665
    "nah vmi ilyesmivle szeretnék egy hírező dolgot összeállítani"
    MZ/X, MZ/X! Kapcsford, kapcsford!
    Tessék már magyarul beszélni!
    "Hírező dolog" - ilyen nincs. Nevezzük hírkezelő, vagy a hírek kiírását végző szkriptnek.

A szkriptet pedig egyszerűsítsük.
    Az fopen/fread/fclose jelen esetben felesleges. Egy függvénnyel megoldható az egész beolvasás:
    $f = "hir.txt";
    $hirek = file($f);

Ez a szkript, a fájl tartalmát egy tömbbe tölti be. Minden egyes sor egy tömbelem.

A hir.txt-t például úgy lenne érdemes kialakítani, hogy a páratlan sorok a hírek címei, a páros sorok meg a hírek tartalma.
    Amikor végigmész a tömb egyes elemein, a páratlan indexű elemeknek beállítod például a címsort, a páros sorszámúaknak meg a például bekezdést (mint a logikus oldalfelépítés kívánja).
     if ($i%2!=0) {
     } else {
     }
    }
  • Cat 02 #5664

$f="hir.txt";
    $fa=fopen($f,"a");
    $szoveg=$szoveg."<br>";
    fwrite($fa,$szoveg);
    fclose($fa);
    $fa=fopen($f,"r") or die("$f nem nyitható meg!");
    while (! feof($fa))
    {
    $sor=fgets($fa,1024);
    print "$sor<br>";

}
    fclose($fa);

nah vmi ilyesmivle szeretnék egy hírező dolgot összeállítani csak a címet külön kéne tárolni. előszőr arra gondoltam h a while berakok még1 while-t és az a címet írja ki de akkor elvileg kiírja össz címet és utána össz "sor"-t nemde ?
  • Dj Faustus #5663
    "sziasztok, valaki megtudná mondani hogy a google-ben milyen időközönként frissítik a lementett oldalakat?"

"csak mert nem volt meta description az oldalam index-ében és a találatoknál csak egy scriptet rak ki a cím alá"
    Ha arról az oldalról van szó, ami az aláirásodban szerepel, nézd meg az oldalad forráskódját. Az első sorban ez szerepel:
    <script src="http://webmaster.extra.hu/webmaster.extra.php?scr=1&username=gtaweb&host=gtaweb.extra.hu&rid=-1184081286" type="text/javascript"></script>
    Ezt az Extra rakta be - valószínűleg mivel az oldalnak hiányzik a dokumentumtípus megadása (<!DOCTYPE). Ha rendesen csinálod meg az oldalt, ez a bejegyzés máshova kerül (a <body> elem után).
  • ldavid
    sziasztok, valaki megtudná mondani hogy a google-ben milyen időközönként frissítik a lementett oldalakat? vagy lehet valahogy törölni a már lementettet?

csak mert nem volt meta description az oldalam index-ében és a találatoknál csak egy scriptet rak ki a cím alá, azt is széthúzva.
    már kb. két hete frissítettem, de semmi változás
  • Dj Faustus #5661
    "Nekem a honlapomra szükséges lenne egy regisztráció/bejelentkezés html-ben."
    HTML-ben ez nem oldható meg. A HTML egy leírónyelv az oldal szerkezetének leírására.
    Mivel regisztrációt is szeretnél az oldalra, ezért ez szerveroldali nyelven (PHP, ASP, JSP, Perl, CFML - az első az elterjedt) kivitelezhető.
    Mint előttem is elmondták, ehhez kell némi PHP-ismeret. A hotscripts.com, www.freecode.hu, php-script.hu oldalakon instant megoldásokat találhatsz (bár ha ezeket finomhangolni szeretnéd, előbb utóbb belebotolhatsz a PHP nyelvbe, mivel az adminisztrációs felületek, konfigurációs állományok nem mindig adnak tökéletes testreszabhatóságot).
  • Ability
    Ez egy fórum, ne email címet adj meg. Ha tudunk, akkor itt segítünk. Másrészt én szívesen elmagyarázom, és írok is példákat Neked, ha értesz is valamennyit a témához. Amíg viszont nem tudod kibővíteni a kódomat, addig nem ér semmit az egész. Ha nem értesz hozzá, akkor inkább nézz szét hotscripts.com-on.
  • Basskiller18
    Hellosztok.
    Nekem a honlapomra szükséges lenne egy regisztráció/bejelentkezés html-ben. Nagyon megköszönném.
    Aki tud segíteni az írjon: [email protected]
    thx
  • passatgt
    Az aláírásomban lévő oldalon a felhasználók 20-30%-ának nem megy a csatornaváltás, és a csatornák görgetése. Rányom a nyílra, és eltűnik a doboz. Rányom a csatornára és villog a tv lejátszó.

Ilyen problémák mitől lehetnek? Próbáltam javascriptet kikapcoslni és úgy megnézni, de nem jelentkeztek ezek a hibák, maximum nem műödött a görgetés, de be nem záródott a doboz. Nagyon rossz, hogy tehetetlen vagyok és midnenkinke gondja van, nekem emg tökéletesen megy, és a felhasználók nagy részének is.

Megnéznétek ti is ha van egy kis időtök hogy működik?

Előre is köszi a segítséget
  • hispan2
    Igazad van, ezek tényleg a betöltött képek. A méret tévesztett meg, mert megabájtos nagyságrendet néztem volna, az meg nem volt. Ha rázoomolok, elvileg rendben lesz, csakhát egy 1,5 GigaPixeles-es képet így betöltögetni nagy idő, hátmég majd összevágni. No de sebaj, ez már tényleg csak szorgalom. Köszönöm a segíséget.