22786
Html-, css- és php-help
  • apu
    Ja a feltöltések, a bioritmus, és a vendégkönyv, linkekről van szó.
  • apu
    Szevasztok, egy web oldallal vesződök, (saját) Az a gondom, hogya IE és a Mozilla nem egy formán jeleniti meg a beágyazott kereteket. PHP és html oldalak keverékéről van szó. A PHP beágyazásnál a mozilla átveszi a főoldal stilusát. Az IE nemveszi át. Ide irom a címet, ha megmondaná valaki mi a legegyszerübb eljárás ilyen esetekben. http://www.kromek.hu
  • cenobite
    Ok. köszi! ;)
  • Ability
    Szívesen, és nézd meg újra a kommentet, mert írtam még bele fontos infót. :)
  • cenobite
    Nagyon köszönöm!
  • Ability
    Szükséged lesz a time() függvényre, amely Unix timestamp formában visszaadja a jelenlegi időt. Ez után emészthető formába kell hoznunk a date() függvénnyel, melynek paramétereit a linkelt oldalon tudod megnézni.

Példa:

<?php

$date = date('Y. m. d.', time());

echo $date;

?>

Ez a példa numerikus alakban adja vissza a dátumot (2008. 03. 13.). Ha szövegesen is ki akarod írni a hónap nevét, akkor bizony tömbökkel is foglalkoznod kell. Ha szükséged van rá, akkor keress utána a neten, biztos van leírás. Pár ajánlott link, ami segíthet: str_replace, preg_replace
  • Ability
    Nem teljesen értem, hogy pontosan mit akarsz, úgyhogy általánosságban leírom a dolgokat.

Először is mindig Unix timestamp formában tárold az időt. Ezt a time() fv-nyel tudod megtenni. Ha ehhez hozzá akarsz adni még hónapokat, akkor ki kell számolni, hogy az pontosan hány másodperc, és úgy bevinni adatbázisba, vagy használod az mktime függvényt.

Példa.: $time = time() + 60*60*24; // 60mp x 60 perc = 1 óra x 24óra = 1 nap.

Ha konkrét időt akarsz letárolni, akkor használd az mktime függvényt. Ez egy unix timestamp-et hoz létre, olyan, mint a time() fv, csak itt Te adod meg az időpontot, és kiszámolja a hozzá tartozó értéket. Ehhez is a fenti példához hasonlóan lehet hozzáadni, módosítani az időt, mivel egy számot generál, de akár a paramétereket is mahinálhatod.

Példa: $time = mktime(0, 0, 0, 1, 1, 1998) // 1998. Január 1.

Sorrendben a paraméterek: óra, perc, mp, hónap, nap, év.

A date() fv. arra való, hogy a fenti Unix timestamp-ból emészthető formába hozd a dátumot. Részletes magyarázat, paraméterek, stb..

Most jön a lényeg, ha jól gondolom, akkor olyat akarsz, hogy az adatbázisból csak az x napon belülieket akarod kilistázni. Mivel csak számok vannak letárolva időpontként, ezért könnyen lehet őket vizsgálni, összehasonlítani.

Példa:

$maxtime = time()-5184000; // 60 nap (írhattam volna szebben is, szorzásokkal, mint fentebb)

$query = mysql_query("SELECT * FROM `valami` WHERE `date` > '".$maxtime."' ORDER BY `id` DESC");

Remélem mindent leírtam. Ha kérdés van, akkor szólj. Igazából megkönnyítené a dolgom, hogy ha pontosan tudnám, hogy mit akarsz csinálni. :P
  • cenobite
    Sziasztok!
    Segítségeteket szeretném kérni. Hogyan lehet egy weboldalba dátumot beilleszteni? Olyanra gondolok, ami értelemszerűen mindig az aktuális dátumot mutatja.
    Előre is köszönöm a segítséget!
  • Vaxi
    cs!
    na kicsit belekavarodtam a date() és a mktime() függvényekbe.
    Tehát a célom az, hogy van 1 időpontom. Egy date által generált időpont.
    (év hó nap)
    Ehhez hozzáadok 'x' hónapot. (ezt beírom sqlbe, de ez most nem lényeg)
    Aztán (elméletben napok múlva) megnézem, hogy a mai dátum <= -e azzal a dátummal, amit kaptam.
    Ezt hogy lehet kivitelezni?:D
    thx
  • Vorpal
    Elméletileg még a srand is lemehet.
  • vafeN
    hogy ha van windows xp sp2 black sheeped akkor arról csak el kell indítani a telepítőt és magától felrakja meg beállítja.
  • Cat 02 #8088
    jaja, de nem nagyon értek hozzá szal mindig feltolom netre ott meg minden szolgáltatónak van php támogatása =)
  • boolka
    köszönöm sikerült!
  • vafeN
    Cat, hogy ha csak saját gépen akarod futatni a PHP-t akkor ahoz először kell egy Apache és egy PHP progi [könyebben EasyPHP gondolom ismered, de ha nem: tartalmaza az Apache-t, a PHP-t és a MySql-t].
  • bracsek #8085
    $salt = "abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";
    srand((double)microtime()*1000000);
    $i = 0;
    $tmp="";
    while ($i <= 3) {
    $num = rand() % strlen($salt); //ide lehet hogy kell egy -1???
    $tmp .= substr($salt, $num, 1);
    $i++;
    }
    $tmp .=rand(10, 99);

??? ez így picit rövidebb.
  • Lazarus
    function random_betu()
    {
    switch (rand(1, 40)
    {
    case 1:
    return "A";
    break;
    case 2:
    return "B";
    break;

stb-stb...

}
    }

rendszam = random_betu()..random_betu()..random_betu()..random_betu()..rand(10, 99);

szintaktikailag nem biztos hogy jó, de az alapelv lázszik
  • boolka
    Hello, megszeretném kerdezni, hogy phpval hogyan tudok egy olyan random "rendszamot" kapni ami ilyen felállásba lesz: ABCD27
  • kuci06
    ok, működik,letöröltem a fájlt, aztán újra felmásoltam xD
  • kuci06
    nem tudom :(
    de az a poén, hogy a többi menü is php, és azok tökéletesen megnyílnak...
  • Cat 02 #8080
    Elvileg php-t nem futatja a szerver, nekem is ez van ha a gépen akarok php-t megnyitni. Extránál nincs valami gubanc ?
  • kuci06
    Sziasztok!
    lenne egy kis(?) problémám :(
    site

ha rákattintok a "letöltés" linkre, a dowloads.php nem nyílik meg az ablakban, hanem a böngésző fájlként, le akarja menteni a gépre :(

Szerintetek mi lehet a baja?
  • Cat 02 #8078
    delete, megvan :)
  • Cat 02 #8077
    Sziasztok, emlékszem h volt ez a kérdés, de azért megkérdezem, mert nem tudom már a választ :)

Olyan kéne h avi-t (v bármit) átkonvertálni flv be és egy lejátszóval neten lejátszani. Volt egy oldal ahol volt ilyen de nem tom már a nevét :S
  • Jana93
    Itt van fent:
    http://szivkorus.extra.hu/ver3/index.htm
    Ezt szeretném:
    http://fc02.deviantart.com/fs29/f/2008/062/e/b/Szivarvany_Kamarakorus_v3_by_jana93.jpg
    A menüben az a Szivárvány Kamarakórus felirat nem lesz, csak menüpontok. Nem igazán értek a helymeghatározáshoz a CSS-ben.
  • Jana93
    Bocsi, de középre igazította... hülye vagyok... Felrakom, hogy most hogy néz ki, mert nem igazán úgy, ahogy én szeretném, meg felrakom a design tervet, segítenétek nekem egy kicsit? :$
  • Jana93
    Hmmm... ez nem igazította középre :S
  • CattiBrie
    #lap {
    width: 680px;
    height: 800px;
    background: url(bg.jpg);
    margin: 0px auto;
    }

tipp: minden 0 után írd ki, hogy px (0px 0px..)
  • Jana93
    És hogy igazítom középre a #lapot?
    Mert az align:centerrel nem megy :S
    Egyébként sikerült, köszi, hülye vagyok :S

<style type="text/css">
    #lap{width:680px; height:800px; background:url(bg.jpg);}
    #menu{height:67px;}
    #fejlec{height:137px;}
    #tartalom{margin:0 0 0 0;}
    #lablec{align:center; height:100px;}
    </style>
  • CattiBrie
    Szerintem kiváló megoldás a tesztelés.
    "Affene, ez valamiért nem jó.. na nézzük a másikkal.."
    Meg egyáltalán, hogy amúgy megcsinálja-e, mert mondjuk ugye minden jó, de elírtad hogy backround, vagy megjeleníti-e a képet.. stb. :)
  • bracsek #8070
    hát igen aki nem tudja melyik tengely a függőleges... de még hányszor járunk mi is hasonlóan...
  • CattiBrie
    Szia!

background-image:url(bg.jpg); background-repeat:repeat-x;

helyett

background: url(bg.jpg) repeat-y;

:)
  • Jana93
    Sziasztok! A bg.jpg képet szeretném háttérnek betenni függőlegesen ismétlődve, de nem akarja betenni...
    Kód:
    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="html/css; charset=iso-8859-1"/>
    <style type="text/css">
    #lap{width:680px;background-image:url(bg.jpg); background-repeat:repeat-x;}
    #menu{height:67px;background-color:#FEF5EE;}
    #fejlec{height:137px;background-image:url('fejlec.jpg');}
    #tartalom{margin:0 0 0 0;background-color:#FEF5EE;}
    #lablec{align:center;height:100px;background-image:url('lablec.jpg');}
    </style>
    <title>Szivárvány Kamarakórus - Dég</title>
    </head>
    <body>
    <div id="lap">
    <div id="menu">
    <p align="center">fõoldal fellépések tagjaink magunkról kottatár galéria fórum belépés</p>
    </div>
    <div id="fejlec">
    </div>
    <div id="tartalom">
    TARTALOM
    </div>
    <div id="lablec"'>
    </div>
    </div>
    </body>
    </html>
  • CattiBrie
    De ez most oldalszerkezet lenne..

Most azon elmélkedem :D, hogy ha adok height-et, akkor az hogyan maradhat szép.. :)
  • bracsek #8066
    de azért meg van a tabla hátránya is, pl hogy nem tudod szabályozni, a sorrendet, hogy mi mikor jelenjen meg, és összevissza szökdel az oldal mig betöltődik... de ha valami táblázat, az abban a helye.
  • Vorpal
    Vagy használj TABLEket - a tabuláris adatok megjelenitésére a legjobb.

És igen mernék vitába szállni azzal szemben, hogy a DIV ek valami k*va jó megoldás. Acid test re sem lene szükség ha több dolgot TABLEvel csinálnának az emberek.(
  • bracsek #8064
    Nem, 1 a cél szentesíti az eszközt, második működik, és az már nagy szó.
  • CattiBrie
    Nem gondolod egy kicsit gáz megoldásnak?
  • passatgt
    "Szóval vagy akkor működik csak jól, ha teszek utána egy szerintem csúnya <div style="clear: both"></div>-ot,"

Mi a gond?

Utána rakod, működik, örülsz.

• CattiBrie
    Div-ek.. és a divek a lényeg.
  • CattiBrie
    Most írtam vele, hogy mi a gond vele.