Html-, css- és php-help
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
$date = new DateTime(''.$sor<'megrendelve'>'megrendelve'>.'');
echo $date->format('Y F m');
És a setlocale-val magyarra állítottam
http://hu2.php.net/setlocale
http://hu2.php.net/strftime
Minek str_replace, meg explode, ha van rá beépített függvény...
Ez a mysql-ben ilyen formában van: 2007-01-01
Ezt a dátumot hogyan tudom átírni, ha egyáltalán tudom, hogy 2007 Március 1-et kapjak?
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
Volna egy bonyolultabb kérdésem, ami az alábbi cikkhez kapcsolódik:
http://www.tutorial.hu/node/619
Végcél: külön kattintás nélkül azonnal aktiválódó applet.
A cikk rendben is van, swf-el megy is a dolog, a pirosból tényleg zöld lesz:
<object type="application/x-shockwave-flash" id="mymovie" data="mymovie.swf?variable1=value1true" width="400" height="300">
<param name="movie" value="mymovie.swf?variable1=value1" />
<param name="quality" value="best" />
<param name="wmode" value="transparent" />
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhetõ a tartalom
</object>
Ez lesz belõle:
<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("mymovie.swf?variable1=value1", "mymovie", "200", "100", "7", "#336699");
so.addParam("quality", "best");
so.addParam("wmode", "transparent");
so.addParam("salign", "t");
so.write("flashcontent");
</script>
(Közben persze bekerül a <head></head> részbe a <script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script> sor.)
De: Nekem van egy applet-em (ha jól tudom ez elég közel van a java-hoz), ami kinézetre pont olyan szép a kódban, mint egy flash, egész pontosan ilyen:
<applet archiveAnWater.jar" code="AnWater.class" width=798 height=36>
<param name=credits value="Applet by Fabio Ciucci (www.anfyteam.com)">
<param name=regcode value="NO">
<param name=reglink value="NO">
<param name=regnewframe value="YES">
<param name=regframename value="_blank">
<param name=statusmsg value="Water applet">
<param name=res value="1">
<param name=image value="class_css_water1.jpg">
<param name=light value="YES">
<param name=minlight value="-80">
<param name=maxlight value="150">
<param name=autodesign value="NO">
<param name=density value="5">
<param name=fishnum value="0">
<param name=cross value="NO">
<param name=crossfactor value="0">
<param name=rainsize value="10">
<param name=rainfactor value="80">
<param name=srainsize value="0">
<param name=srainfactor value="0">
<param name=fixdrop value="NO">
<param name=fixdropX value="0">
<param name=fixdropY value="0">
<param name=fixdropS value="0">
<param name=fixdropF value="0">
<param name=pressure value="1000">
<param name=fluidmode value="water">
<param name=interactive value="YES">
<param name=overimg value="NO">
<param name=overimgX value="0">
<param name=overimgY value="0">
<param name=textscroll value="NO">
<param name=memdelay value="1000">
<param name=priority value="3">
<param name=MinSYNC value="10">
Java támogatás szükséges!
</applet>
Az ezzel a baj, hogy csakúgy, mint egy flash-t, ezt is aktiválni kell egy kattintással, muielõtt használható volna.
Kérdés: hogyan is születik meg a fenti appletbõl egy olyan java, amit nem kell aktiválni külön egy egérkattintással?
A segítséget elõre is köszönöm.
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
Olyan problémám lenne, hogy az oldalam kimenete nincsen rendesen tördelve, magyarul a böngészõben szépen megjelenik, de az oldal forrásaként 2 sorba van benyomorintva az egész. Tehát hogy lehetne azt megoldani, hogy a forráskód is szépen legyen elrendezve?
this is madness. rly? http://madbence.freeblog.hu
A REQUEST_URI sem jó, az is magára hivatkozik.
Csak a HTTP_REFERER a jó (tessék utánanézni a HTTP leírásban a Referer-nek, ezt a fejlécet küldi el a böngészõ a szervernek).
Teszt
"nekem nem windows szerver van:/"
A mondat nem is arról szól. Arról szól, ha 100%-osan Apache-kompatibilis Request_URI mûködést akarsz elérni IIS alatt, akkor az ISAPI filtert kell használnod.
include "function.php";
$res_uid = $_SESSION<'res_uid'>'res_uid'>;
$id=$_GET["id"];
$datenum=date('Y-m-d');
$res_name = $_SESSION<'res_name'>'res_name'>;
$refurl = $_SERVER<'HTTP_REFERER'>'HTTP_REFERER'>;
$refurl2 = $_SERVER<'REQUEST_URI'>'REQUEST_URI'>;
//Refferal URL Stat
// mysql_query("INSERT IGNORE INTO tvrefurl (id, ch_id, refurl, date) VALUES ('', '$id', '$refurl', now());");
echo $refurl.'<br>';
echo $refurl2
?>
A $refurl lett a jó, most mûködik. Nemtudom mi volt a gond:C Mindenesetre köszi a segítséget
Az ilyen zenelejátszáshoz pedig nem értek, pedig segítenék. Tanácsot tudok adni: object-el kéne berakni. Biztos van ahol leírják, hogy hogyan. Google majd segít, esetleg nézz fel ilyen tutorial oldalakra, de még az is lehet, hogy a w3school doksijában is benne van. Bár jelen esetben az embed úgysem lényeges, mert semmi más nem szabványos körülötte, de egy próbát megér. Amúgy nekem az a javascript is bûzlik, de nem mondok semmit, mert lehet, hogy tényleg jó.... esetleg próbáld meg azt az embed kódot berakni simán, js nélkül, hátha megy. Lehet hülyeséget mondok, de egy próbát megér... 😛
A http://shakwill.freeweb.hu oldalon átírtam a Midi hivatkozást egy mp3 zenére, az explorerrel mûködik, de anyázik az aktív tartalom miatt, Foxban a lejátszó nem indul el. Valószínû hogy rosszul írtam át a szkriptet (320
sor). Meg tudnátok nézni mit rontottam el?
Még egy dolog, meg lehet e oldani, hogy az explorer ne anyázzon?
Köszi, és bocs az alkalmatlankodásért.
Értem én hogy benzin! De mi hajtja?
Viszont most kicsit utánagondoltam a REQUEST_URI tuti jó, a PHP_SELF meg nem tudom, ki kéne próbálni...
Amúgy mi van akkor, ha az oldalon, ahova benyomták nincs php? 😄 Na igazából már teljesen belecsavarodtam, mert most az se világos nekem, hogy melyik oldalon fut le a kód. Inkább itt abbahagyom, mielõtt teljesen baromságokat mondanék -- ha még nem tettem volna meg. 😊)
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
"Amúgy miért rakod adatbázisba?"
Azért adatbázisba rakom, mert egy statisztikához kellene
Na ilyenkor fogadja meg az ember, hogy vesz villámvédõ elosztót, tesz fel villámhárítót a kéglijére, cseréli ki a villamos hálózatot a lakásban 2 erûrõl 3 erûre (mert régen nem volt szokás minden helyiségben védõérintkezõs dugaszoló aljzatot + 3 erû kábelt rakni, csak a vizesekben)...
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
Magyarul: helytelen jogosultságok a konfigurációs állományon, nem szabad a "világ" (azaz mindenki) számára irhatónak lenni.
A relatív pozicionálás függ az "anyaobjektumtól".
Bõvebben
2. "Ha egy oldal csak CSS-el készül, és szeretnék "többoszlopos" tartalmat, akkor azt floattal a legjobb megvalósítani?"
Igen, mert az pont arra jó. Másik megoldás az absolute, de aztt meg nem szeressük (mert csak szükséges esetben használjuk).
Ha azonos magasságú oldalhasábokat szeretnél itt egy trükk.
100%-os oldalkitöltés + lábléc
1) Ha absolute akarok pozicionálni, de azt akarom, hogy az "anyaobjektum"-hoz mérten pozicionáljon, akkor az a megoldás, hogy a div-re nyomok egy relative pozicionálást? Mármint az anyaobjektumra gondolok. Eddig így csináltam, ez mûködik, csak nem tudom, hogy ezt tényleg így kellene-e csinálni...
2) Ha egy oldal csak CSS-el készül, és szeretnék "többoszlopos" tartalmat, akkor azt floattal a legjobb megvalósítani? Nekem ez valahogy mindig is olyan furcsa volt. Float nem szimpi, ráadásul alapból nem is növeli a konténert. Abs. poz.-nál is ez van, ezt most ne is vegyük számításba. Találtam egy olyan lehetõséget, hogy a következõ elemre rányomom a clear:both css paramétert. Ez mindent megold, valid, mindenhol jól jelenik meg. Csak nekem ez a megoldás nem valami szimpi, és olyan idegen. Ebben sem vagyok teljesen biztos, hogy így kéne. Egyik haverom monda, hogy lehet float nélkül is, de még nem volt ideje elmondani, hogy hogy kéne. Kicsit szkeptikus vagyok, de ha tényleg van rá mód, és az nem abs. poz., akkor érdekelne. Fontos lenne, hogy a tartalom nem fix, és ha túlcsordulás van, akkor növelje a konténert is! Szóval az alap kérdés: többoszlopos tartalomnál hogy érdemes kialakítani az oldalt?
Elõre is köszönöm!
HTML 4-ben sincs benne.
A Netscape 2.0 böngészõben jelent meg, mint bõvítmény - az ajánlásba nem került bele.
"szerk: és igenis meg kell mondani a kezdõknek, hogy xhtml-ben keressék a megoldást!"
Amíg nem akar az ember komplikáltabb dolgokat, addig a sima HTML elegendõ (igen ronda <font> tagekkel és <p align="left"> szójárással, semmi CSS vagy különösebb oldalszerkezeti kialakításokkal).
De amint többet akar (oldalszerkezet, méretezések, bonyolultabb felépítés, Javascript és médialejátszók, professzionális munka), akkor bizony sok haszna van az XHTML-nek (mivel "szigorúbb", egy bonyolultabb dolog is átláthatóbb benne, mint a sima HTML-ben), és sok másnak is (például a táblázatmentes oldalkialakításnak, a külsõ stíluslapoknak/szkripteknek, a kódszerkesztõben való munkának, stb...).
Explorernél engedélyezni kell az aktivx vezérlõt és az is danászik.
Mégegyszer köszi!
A görgetési probléma valóságos, megnéztem másik gépen. Nálam nem jelentkezik.
szerk: és igenis meg kell mondani a kezdõknek, hogy xhtml-ben keressék a megoldást! Vannak oldalak, ahol leírják, hogy mik a különbségek, mire érdemes figyelni. Jobb, ha alapból ezt tanulja meg...
jelen esetben doctype sem volt, és validságról inkább ne is beszéljünk, ff-ben html tidy csak 102 hibát ír..
Amúgy ha már grafikus webszerkesztõ, akkor Adobe Dreamweaver szerintem. Én azon tanultam meg programozni. Ráadásul a CS3 nem is olyan gáz, már alapból XHTML-el dolgozik. Bár a hosszú ékezetes betûket nem szereti. Viszont szerintem ez az a szerkesztõ, ami legközelebb áll a valid kódhoz...
Aztán ha kitanulod, akkor már csak szöveges szerkesztõt fogsz használni. Dreamweaver arra jó, hogy amíg nem vagy biztos abban, amit csinálsz, akkor egy kattintással le tudod ellenõrizni.
Közben letöltöttem az NVU t. tetszik. Egyelõre lecserélem a rosszul mûködõ sorokat, aztán majd újraírom az egész hóbelevancot, már csak azért is hogy lecseréljem a Bill Gates meg a picipuha (Microsoft) szarjait. közben meg, tanulom ezt a mesterséget. Régen pötyögtem Pascalban, arra jó volt, hogy megtanuljak strukturáltan gondolkodni.
Mégegyszer köszi!
"hátérzene nem igazán oldható meg validan"
1. Megoldható. Lásd a Flash is beilleszthetõ aktivációmentesen és validan.
2. A háttérzenét nem szereti az oldal látogatója - õ a saját médialejátszóját/rádióját akarja hallgatni, nem a honlap vinnyogását. Inkább bízzuk az oldal látogatójára, hogy hallgatni akarja-e a honlap csipogását, vagy sem (például Flashben készült médialejátszóval).
"az oldal egyszerûségének ellenére még faustus sem biztos hogy a forrást megértené annyi benne a felesleges elem 😊"
Én talán immel-ámmel megértem (hála a kódszínezésnek, és a Tidy-nek) és szörnyülködök (hogy milyen szutyok kódot generál a Publisher). De hogy a böngészõ nem érti meg teljesen, abban biztos vagyok.
"ha primitív eszközökhöz folyamodsz akkor inkább front page-t használ az 80%-ban valid kódot ad"
Az a 80% kissé túlzás... 😉 Más alternatívák: NVU, Amaya (mindkettõ ingyenes, tud magyarul).
"Parancssori szerkesztõm van"
Ez aranyos: "parancssori szerkesztõ". Hehe. 😉
Parancssor (shell) például Linuxban a bash, vagy Windows esetén a Start/Futtatás (vagy ha beleírod hogy cmd, kapsz egy parancssori konzolablakot). De ennek vajmi köze van a webszerkesztéshez.
A Notepad++ (ide felsorolhatnám az Eclipse, a PsPad, a JEdit, a Notepad2 programokat is) egy kódszerkesztõ, amiben a HTML-kódot (meg más programnyelvek forráskódját) tudod direkt szerkeszteni.
A Frontpage Express (mint az Amaya, NVU) egy WYSIWYG (What You See Is What You Get = Amit látsz, azt kapod), vagy más néven grafikus webszerkesztõ program. A Publisherhez és a Wordhöz képest kissé jobb (a böngészõk által hasonlóan értelmezett) kódot generálnak, de nem mindig a legjobbat (nem felelnek meg a W3C ajánlásainak - "nem valid"; másrészt nem ügyelnek bizonyos böngészõkülönbségekre - "nem böngészõfüggetlen") - ehhez kódszerkesztõ ajánlott.
Cseréld le ezt a sort az index.html-ben😞320. sor)
<bgsound src="index_elemei/sound001.mid" loop=infinite>
erre:
<SCRIPT TYPE="text/javascript">
<!--
var filename="zene.mid";
if (navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer")
document.writeln ('<BGSOUND SRC="' + filename + '">');
else if (navigator.appName == "Netscape")
document.writeln ('<EMBED SRC="' + filename + '" AUTOSTART=TRUE WIDTH=144 HEIGHT=60><P>');
// -->
</SCRIPT>
<NOSCRIPT>
<BGSOUND SRC="zene.mid">
</NOSCRIPT>
Görgetést passzolom, nálam mûködik mindenhol
Köszi!
Üdv: shakwill
az oldal egyszerûségének ellenére még faustus sem biztos hogy a forrást megértené annyi benne a felesleges elem 😊
ha primitív eszközökhöz folyamodsz akkor inkább front page-t használ az 80%-ban valid kóot ad és ugyan azt tudja kb mint a publisher!
Publisherrel készítettem egy weboldalt, és van néhány problémám.
Több visszajelzést kaptam, hogy néhányan nem tudják a lapot végig görgetni, pedig még nem a lap alján vannak.
Firefox alatt nem szól a háttérzene. (jelenleg egy midi szekvencia van alatta, késõbb mp3 formátumot teszek alá.Hiába állítgattam a foxot, nem játssza le)
Parancssori szerkesztõm van. (notepad++ frontpage express)
Ha lehet a publisherrel szeretném a problémákat megoldani.(tudom hogy primitív)
Az oldal 800x600p.re van optimalizálva.
Nem értek a html szerkesztéshez, csak szükségbõl készítettem el én a weblapot.
Az oldal címe: http://shakwill.freeweb.hu
Az oldalon adok e-mail linket, ott is üzenhettek.
Minden segítséget elõre is köszönök!
Üdv: shakwill