22786
Html-, css- és php-help
  • Malakai
    Meglehet, de az se véletlen, hogy annó gyűjtőoldala is volt az ottani hibáknak, szóval elég megkérdőjelezhető a pontossága.
  • passatgt
    szerintem a w3schools átláthatóbb:)
  • SzirmosSzisza
    Inkább ezt linkeljük imho, hivatalosabb.

Amúgy, ha van rá lehetőség akkor beágyazott YouTube, az látszik majd mindenhol.
  • Spészgószt
    Köszönöm a gyors választ!
  • passatgt
    html5 videólejátszó kb mindenhol megy és mellé kell mp4-es formátum, ezt operán kívül minden modern cucc lejátsza és egy ogg vagy webm formátum az operához, de ez elhagyható, kevesen használják. Példa: http://www.w3schools.com/html/html5_video.asp
  • Spészgószt
    Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy weboldal készítésnél felmerült az a problem, hogy egy videót kellene beágyazni.
    most quictime de az fos mert sehol nem látszik...milyen formátumban vagy milyen lejátszó kell ehhez, hogy a legtöbb platform (mobil és pc) le tudja játszani gond nélkül?
    Nagyon láma vagyok ehhez úgyhogy valami egyszerű magyarázat kellene...
    Köszönöm!
  • passatgt
    node.js és websocketben jártás fejlesztőt keresek egy kis projekthez, ha valakinek van ideje, légyszi írjom majd rám, köszi:)
  • MerlinW
    Csak azért kérdem, mert a www.wastedonsteam.com hasonló hibára futott nálam egész nap. Aztán lehet, hogy csak véletlen egybeesés.
  • Jim Morrison
    hm, logokat átnézve openid php osztály száll el, "No OpenID Server found at ..." hibával. Érdekes, pedig ugyanazokkal próbálkozom mint localhoston.
    Na mindegy, így legalább el tudok indulni valahonnan, ahogy elnézem másnak is volt ilyen problémája.
  • Jim Morrison
    nem mert, azzal van a baj, hogy amikor bejönne a /openid_login akkor az oldalamnak át kéne irányítania a steam oauth oldalra, de ezt csak akkor teszi meg ha localhoston csinálom. miután feltöltöm a tárhelyemre, hogy kipróbáljam 500as hibát kapok /openid_login oldalon.
  • MerlinW
    Nem lehet hogy náluk van a baj? Én ma egész nap nem tudtam belépni sehova Steam OID-el.
  • Jim Morrison
    azt szeretném, ha steammel be lehetne lépni, de sajnos 500-as hibával mindig elszállok :( találtam rá példa progikat, csak most redaxscript-hez csinálom mint egy modul, és valamiért nem jó ha nem localhoston próbálom :(
  • MerlinW
    Csak googleauth-ot csináltam, de az ment localhoston minden további nélkül. Ha kell elküldöm a kódot.
  • Jim Morrison
    egy kis gyors:
    openid bejelentkezést akarok berakni egy oldalra, mikor localhoson próbálom, frankót átirányít az openid provider honlapjára, de mikor feltöltöm a tárhelyemre, hogy kipróbáljam, és rányomok a gombra, ami átirányítana a /openid_login oldalra, 500-as hibát kapok (ezen az oldalon nézném meg, hogyha ez a paraméter akkor redirecteljen a megfelelő oldalra a beléptetéshez, de odáig nem jut el).
    htaccess-t írnak sok helyen, de már próbáltam pár dolgot, továbbra is 500-as hibát kapok :(
  • Jim Morrison
    igen, én is pont ilyen git es dologra gondoltam. Azzal viszont az a baj, hogy soronként veti össze a fájlt vagy mi... ami nekem kellene, ott meg lehet egyik felhasználónál az első sor, másiknál az utolsó előtti... mondjuk kis kutakodásra találni pár php library (diff) amik sorról sorra megmondják mi a különbség.
    A második az amin most leginkább gondolkozom, de igazából nem jut eszembe jobb megoldás.
  • SzirmosSzisza
    Én keresnék valami php-s git könyvtárat és azzal oldanám meg. Így a különbség egyszerűen megoldható lenne. A másodikra meg az lenne szép, főleg, ha lassúcska az oldal.
    Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2014.10.20. 20:11:12
  • Jim Morrison
    Most, hogy lassan kész ez az oldal, már a következővel kapcsolatban kérdeznék :)
    lehet majd olyat csinálni, hogy feltölt az illető egy zipet, amiben szöveges fájlok lehetnek. Ezt a webes felületén lehetne nézni, és másik felhasználó fájljaival összevetni, és kimutatná az oldal a különbségeket! (+ syntax highlight a fájl nézőkéhez).
    Arra gondoltam, hogy miután feltölt a user 1 zipet, akkor azt kicsomagolom mondjuk a "datas/<userid>" könyvtárba. Egy külön táblában, pedig a userid mellett lenne egy szipla 5jegyű generált szám, ami arra lenne jó, hogy url.hu/<generalt_szam"-ot "tárcsázva" bejöjjön egy oldal, ami ezeket a fájlokat újra becsomagolja majd letöltődik.
    Első tippre mégis jobban járnék, ha a zipet menteném el, és egy temp könyvtárban tárolnám a fájlokat, kb 1 napig, mondván így tárhelyet is megspórolhatok és a letöltések is gyorsabb lesznek? Vagy ti szerintetek ezt hogy kellene csinálni?
    Ja és még valami: Mikor behozza a user az oldalt, ahol megnézheti online ezeket a fájlokat, gondolom jobb lenne, ha nem php-val egyből "kinyomnám" a fájlokat, hanem simán betölteném az oldalt, majd onload egy jquery script segítségével betölteném a fájlokat?(ehhez meg ugye kapcsolódna egy "api").
  • Jim Morrison
    Huh, megnyugodtam:)
  • MerlinW
    Jah, értem. Ehhez teljesen jó így:) Én mostanában rengeteg form-os oldalt készítek, ahhoz (oldalanként 30-40 változó) nem árt a lenti megoldás:)
  • Jim Morrison
    Hát izé, khm nem egészen így csinálom...emlékeztetlek nekem ez ilyen tanuló priject....^^
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Btw itt található meg. Lehet nem látszik elsőre, de tényleg bootstrap van alatta :c
  • MerlinW
    Azt ugye nem kézzel, egyesével küldöd be smarty-nak a változókat?:)

public function load_Template_vars($template_vars) {
    if (is_array($template_vars)) {
    foreach ($template_vars as $name=>$value) {
    $this->smarty->assign($name, $value);
    }
    }
    }

$this->load_Template_vars( get_defined_vars() );

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.20. 00:31:08
  • Jim Morrison
    Title-t, most így írom be:
    index.php: $this->smarty->assign('title', $this->_TITLE)
    head.tpl : {$title}

persze vannak oldalak, ahova mondjuk oldaltól függően fix adatok kellenek, és ha mondjuk url így néz ki: asd.hu/1/kutya akkor mindig ugyanazt az öt adatot szívom le fentről és készítem el.
    Persze ezek néha elég csúnyák:

{foreach from=$breadcrumb item=item key=key name=i}
    <li {if $smarty.foreach.i.last}class="active"{/if}>{if $smarty.foreach.i.last}{$item}{else}<a href="{$url}/{if $smarty.foreach.i.iteration > 1}{$breadcrumb[{$key-1}]}/{$item}{else}{$item}{/if}/">{$item}</a>{/if}</li>
    {/foreach}

Viszont most belegondoltam az egészbe, és rájöttem, hogy mielőtt bármit csinálnék (felbontanám az url-t és az alapján kérek le adatokat, stb) előtte meg kéne néznem, hogy készült e már annak megfelelő template cache. Jelenleg, hogy gyorsabb legyen az egész, minden egyes template fájlnak adok egy ID-t, ami nem más mint az url (ebben az esetben "1kutya" lesz). Ha már létezik, akkor minek fusson végig pár száz php soron + sql-ből kérje le adatokat amik fixek (persze majd ha változik egy $smarty->clearAllCache(); elkél, de ez belefér).
    Basszus, ezzel aztán meggyorsíthatom az oldalam.

köszi, ezzel most remélhetőleg sikerül még jobban meggyorsítanom az oldalt^^
  • MerlinW
    Minden dinamikus adatot PHP-val írj be.

title-t írd php-val {$title} és nem lesz probléma.

Fejlesztői időszakban sehova sem kell cache, a véglegesbe pedig mindenhova. Amit PHP-val generálsz az oldalba, az mindig változni fog, a cache értelemszerűen csak a kliens oldalra vonatozik (JS, HTML, stb).
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.19. 16:03:30
  • Jim Morrison
    most nézem, hogy bizony tud 1 templatet több verzióban cachelni. ID-t kell mellé csatolni, viszont ezt hogy az úristenbe fogom megoldani, mikor kb 23 verzió lehet nem tudom :( mondjuk most, hogy belegondoltam hogy lehet lehet tudok is egy megoldást ami jobb mint a semmi
  • Malakai
    Ja, tehát attól is függ milyen szinten cachelsz, smarty pontosan nem tudom ehhez hogyan nyúl, rég használtam már, akkor se voltam toppon vele. :)
  • Malakai
    Attól függ mit cachelsz, ne csak a tényleges kimenetet cacheld, hanem legtöbb template engine php-be fordítja, azt cacheld, ha a tartalom változik, azt akkor is lehet cachelve hagyni, hisz a kód, layout, stb nem változik vélhetőleg. Ennél nem ugyanazok a szabályok, mint a http cachenél.
    Utoljára szerkesztette: Malakai, 2014.10.19. 12:33:42
  • Jim Morrison
    tényleg gyorsabb lett valamivel, miután részenként megadtam mit mennyire cache elhet.
    így épül fel az oldal:
    -head (változó title miatt nem cacheljük)
    -navbar (navigáció, erre egy napos cachet raktam)
    -content (ez mindig változik)
    -footer (ez is állandó, szintén 1 napos cache)

malakai: tudom, hogy leginkább a cachetől lesz gyorsabb az oldal, de nekem akkor kéne valamit használnom mindig, mert kiíratásokhoz is heredoc-ot használnék, és még a cacheléssel sem foglalkoztam soha :)
  • Malakai
    Ez egyébként mindegy milyen template rendszert használsz, cachelni kell, fordtani lassú lesz.
  • Jim Morrison
    Köszi mindenképp, mert ha simán be van kapcsolva az nem jó, mert hiába kellene egy másik oldalt mutatnia, párszor frissítenem kell, hogy a megfelelő oldalt mutassa. Majd este játszogatok vele.
  • MerlinW
    Nekem van egy összetett keretrendszerem, azon egy még összetettebb könyvelői rendszer és 0.5 mp alatt van az oldalbetöltés minden esetben. Nem lenne szabad lassúnak lennie. Játssz a Smarty cache-el.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.17. 10:48:17
  • Jim Morrison
    Nem tudom, smarty szép és jó de nekem valamiért lassúnak tűnik (akkor lehet az én hibám). Doksit jobban átkutatom, ezen ne múljon.

Cat: jól haladtok :D
  • MerlinW
    Smarty szerintem pont hogy a nagyobb oldalaknál hasznos. Python, Perl-t szerveroldali alkalmazásokhoz használom Linux applikációk vagy ha a fájlrendszerrel / szervizekkel akarok játszani WWW root-on kívül. Javascript-es template API-t sosem használtam, nem volt még rá szükségem (node.js-t sem igen).
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.17. 10:22:29
  • SzirmosSzisza
    Oh, azokat nem nagyon próbáltam még, igazából annyira nem is jönnek be, CoffeeScript is hasonló pl.

Illetve egy projekten lassan átváltunk less-re, bár jelenleg csak ott tartunk, hogy minden css fájl kiterjesztése át lett írva less-re :D (meg a Bootstrap is abból fordul)
  • Jim Morrison
    Például nem elég php-ban feldolgozni a kéréseket, ki is kell ehhez íratni. Pl van ugye a smarty de az csak kisebb oldalaknál jó (szerintem). Ilyen esetekben használtok jadet vagy hamlot?
  • Jim Morrison
    Olyanokat mint pl jade, python, stb.
    Merlin: tudom project függő, inkább úgy kérdezem miket használtatok szerveroldalon php-n kívül. Vagy nem tudom hogy kéne mondanom:/
  • MerlinW
    Ez mindig projekt függő, de többnyire azt. Néha ASP/JSP-t.
  • SzirmosSzisza
    Én csak Pythont :(

Amúgy nem tudom mit értesz "csak szerveroldal" alatt, mostanában pl próbálgattam gruntjs-t és nagyon megtetszett, az pl igazából szerveroldal :)
  • Jim Morrison
    Ti szerveroldalon csak PHP-t használtok?
  • MerlinW
    Csak most olvasom, milyen tuti cuccok kerültek a PHP 5.6-ba
  • SzirmosSzisza
    Nekem amúgy mindig a papír ceruza jött be a legjobban, ott azt írsz amit szeretnél, de pl online UML szerkesztőből van kismillió, abban is átláthatóan lehet ábrázolni szerintem (és az hordozható is).