22786
Html-, css- és php-help
-
#21826 Jah. Azok. Cross minden ami web. -
Blum #21825 Az x-platformot úgy értettem, hogy cross-platform..my bad -
#21824 kőkorszak lelkem :D
amit most csinálunk, azt NEM lehet csinálni windowson, end of story
fut ~8 node szerver, 5 mean alapú js szerver, redis, postgres, mongodb, php alapú message queue, email szerver, és természetesen az alap dolgok, git + flow, phpstorm, webstorm, etc.
mindezt csinálni localon, kitolva egy teszt szerverre, és kitolva az éles szerverEKre, ezeket kezelni sshn... ja, van putty, igen, nyilván tök effektív
ezeket amint elmagyarázod a windowsnak, kezet fogok veled -
#21823 De most komolyan. Cirka 5 évet húztam le Windows-on és soha semmi problémám nem volt. Ha őszinte akarnék lenni, kevesebb problémám volt, mint Linuxon. Igaz ez még az Ubuntus időszak előtt volt, mikor még a GUI-k elég.. problémásak voltak. -
#21822 "de hogy amikor már MySQL meg php meg hasonlók (ezekkel még soha nem foglalkoztam, nem tudom, hogy azok mennyire x-platform dolgok) bejönnek a képbe akkor az nem okoz gondot Linux alatt?"
Semennyire sem x platformok. Háttérben futó runtime szervizek. PHP modulként működik a webszerver (apache, ngix, IIS, stb) alatt. MySQL két csomagból áll, szerver és kliens. A szerver szintén egy szerviz, a kliens meg egy "parancssoros" cucc. Mysql egy extension-el kapcsolódik a PHP-hoz. A hármat meg összefogja a phpMyAdmin, (hogy kinyalja az SQL-es valagát a fejlesztőknek:)) ami egy PHP-s gui a Mysql-hez, ami alapesetben a webszerver localhost-ján fut.
Tehát annyira nem X platform függők, hogy a szerverek 99%-án nincs is telepítve X. Mert ugye egy webszerverre miért is telepítenénk grafikus felületet?:) -
#21821 Hű ez nagyon sértődötten hangzott... :D
Jee hangzott... :) -
#21820 ja ok, akkor el vagyok tévedve
kívánok neked sok kellemes percet windowson! -
#21819 Simán lehet windowson fejleszteni, megvannak rá a programok ugyanúgy, PhpStorm se rossz szerintem, vannak gondok, de szerintem minden IDE-ben vannak valamilyen formában. Az alap cmd helyett van több különböző alternatíva, legyen az IDE beépítettje, vagy különálló (de nekem pl megvannak az aliasaim alap cmd-n is, nem olyan könnyű itt beállítani, de lehetséges).
De szerintem el is vagyunk tévedve kicsit, szervert karbantartani? Most akkor szerver platformról van szó, vagy fejlesztői környezetről?
Szerver karbantartásra úgyis SSH-n lépsz be, szóval tökmindegy mi a fejlesztői környezet.
Helyi gépen meg úgyis mindenki virtuális gépet használ a tesztelésre, amin ugyanazok a beállítások, mint a szerveren, ugyebár? :) -
#21818 Jahogyja. Akkor nem szóltam. Maradjon ott:) -
#21817 de mónika, leírta hogy csak linuxot használ
wat -
#21816 Lényeg, hogy elkezdeni tanulni lehet Windowson. Sőt, inkább azon tanuljon, minthogy még a pingvinnel is szívjon egy időben, ha nem ért hozzá:) -
#21815 osxen nem, just sayin :P
meg az a legkisebb baj a leírtakból -
#21814 Oké Storm-al valóban vannak gondok, ezért használtam Komodo-t :) Storm mondjuk Linuxon is szopós néha.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.22. 23:37:37 -
#21813 perpill amit fejlesztünk, ott kapásból van egy 10 tabos terminálom, mind mást futtat, ezt így első körben nem tudnám megoldani winen
phpstorm winen jó gyors dolog :DD indexel egy 3 percet, mer épp olyanja van, tényleg tökjó winen fejleszteni
alias nélkül meg külön jóa lehet szervert karbantartani, imádnám -
#21812 Miért ne lehetne Windows-on fejleszteni. Van Xampp (összes modullal), van PHPStorm, van Koala, van notepad++, sublime, git, cvs, putty, minden van. A jogosultságkezelés, és társait meg úgy mondod, mintha nem lenne kismillió Windows szerver szerte a világon:) Én is Linuxon dolgozom, de nagyon sokat fejlesztettem Win-en is régebben. A jogosultságokat, symlinkeket, stb-t meg úgyis a szerveren kell belőni, a fejlesztéshez nincs szükség rájuk.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.22. 23:34:38 -
Blum #21811 Halle-fuckin'-luja! :D
Edig azt hittem, hogy a Linuxnak csak szerver oldal felől van komoly előnye, nem gondoltam volna, hogy már maga a kliens oldali rész is ennyivel fejlettebb. -
#21810 ezt nem lehet röviden leírni, egy normális terminál, meg egyáltalán *nix alap nélkül ipari hulladék dolog winen fejleszteni
- nincsenek rá csomagok, amik kellenek
- van egy cmdje, ami hát.. :DDDD
- nincsenek aliasok
- mivel hányás a memóriakezelése, lassú mint a dög a többihez képest
- mondtam már hogy egy rakat csomag nincs rá, ami kéne?
- jogosultságkezelése kuka nulla lófasz
- úgy nem lehet fejleszteni, hogy évente dúrhatsz újra mindent
- windows -
Blum #21809 Na, hát ilyen ígéret nem igazán volt. Olyan volt, hogy féltávnál akin látják, hogy akar és tud annak esetleg tudnak intézni távmunkát amiből tudja fedezni az oktatás díját. Lassan féltávnál vagyunk de ilyenről még csak fantáziálni sem merünk. :)
A HSZ második felével elképzelni nem tudod, hogy mennyire boldoggá tettél..:D
Röviden leírnád, hogy mi a gond a Windows-zal ilyen téren? -
#21808 CSAK akkor éri meg, ha ígérnek álláslehetőséget / segítséget az álláskeresésben a kurzus végére
ha ez nincs meg, nincs értelme
a linux mint probléma? az okozna gondot, ha nem linuxot használnál
windowson NEM lehet webfejleszteni, osxen / linuxon ofkorsz lehet
Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2015.01.22. 22:44:23 -
Blum #21807 Remek, köszönöm!
Alszok még erre egyet-kettőt de nem hiszem, hogy ott maradok....egyszerűen semmi racionális érvet nem tudok felhozni arra, hogy miért is maradjak ott és tömjem bele a lóvét. Pláne ezek után...
Még egy gyors kérdés: ha majd mélyebben beleásom magam a szakmába mennyire jelenthet problémát az, hogy Linuxot használok? Kizárólag....
Tudom, hogy sok mindenre van alternatíva és most nem arra gondolok, hogy html meg css fájlokat lehet-e szerkeszteni mert lehet....de hogy amikor már MySQL meg php meg hasonlók (ezekkel még soha nem foglalkoztam, nem tudom, hogy azok mennyire x-platform dolgok) bejönnek a képbe akkor az nem okoz gondot Linux alatt? -
#21806 én még olyat nem láttam, hogy valaki a diplomája / a diplomával szerzett tudása miatt lenne jó fejlesztő
persze vannak hasznos dolgok, de ég és föld ahhoz képest, amit magadnak összeszedsz hobbiprojekten -
Blum #21805 Szóval akkor igaz a legenda, miszerint papír nélkül is lehetek nem csak jó de sikeres programozó is? Gondolom, hogy úgy nehezebb is befutni de b.sszameg....rajtam nem múlik. :)
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.01.22. 22:29:56 -
#21804 nyilván mindig esélyesebb vagy papírral, már nem ezekkel a kamu webfejlesztő akármilyen szar főiskolai, meg okj papírokkal, hanem bármilyen standard programozói diplomával
viszont webfejlesztő mindig kell, jobban annál, minthogy papír nélkül ne találj jó helyet
ruby on rails most olyan, hogy abból kincset ér a jó fejlesztő, illetve az ilyen node-angular-stb. világ is egyre jobban nyílik meg -
Blum #21803 Köszönöm a megerősítést.
Még azért azt megkérdezném, hogy mint autodidakta módon web fejlesztővé képzett embernek, mennyire van esélyem elhelyezkedni? Nyilván nem arra gondolok, hogy rögtön Microsoft (hell nah...') vagy google szintű helyeken szeretnék dolgozni de, hogy így mennyire lehet munkát találni?
Vagy ezáltal inkább a szabadúszók világában tudnék jobban érvényesülni? Merthogy, pont ez az ami a legjobban kiidegel, hogy ez az IEC-es baromkodás, bármennyire is szar de ad nemeztközi bizonyítványt. És ez tök jó, de b.szhatom ha nem áll mögötte tudás...és ha már én is úgy gondolom, hogy azt a bizonyítványt kvázi "nem is érdemlem meg" akkor az azért elég gáz. Nem? :) -
#21802 hát ez.. igen, egyrészt sajnállak miatta, másrészt meg megerősítem benned: dobbants, és ess neki magadtól egy (vagy több) hobbiprojekten, annál jobban nem lehet fejlődni, és még olcsó is -
Blum #21801 Ez világos, csak ezért az IEC-es bohóckodásért egy kisebb vagyont fiezetek ki 1 év alatt...akkor meg már inkább addig szállnék ki a buliból amíg még nem bukok nagyon-nagyon sokat és inkább elkölteném olyanra ami által valóban tanulok valamit.
Ha nem érdekelne a webfejlesztői világ már rég kiírtották volna belőlem a hajlamot a tanulásra.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha a Seria A a játékos temető akkor az IEC a web fejlesztő temető..:D -
#21800 nem olvastalak végig, mert a válaszolom nem változtatna semmit:
egyiket sem, magadtól kell akarnod, szeretned, próbálgatnod, megtanulnod
én még épkézláb webfejlesztőt nem láttam, aki nem így tanulta meg -
Blum #21799 Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy mely internetes (online) képzést lenne érdemes elvégezni web programozó területen? Ugyanis a helyzet az az, hogy Októberben elkezdtem egy kurzust az IEC-nél de kritikán alulinak tartom (és tartjuk) a színvonalat. 2 csoporttárs már ott is hagyta az egészet, nekem is kezd leesni, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel az oktatással. Tudnék róla mesélni, de most ez lényegtelen...
Szóval azon kezdtem el gondolkozni, hogy vannak különböző netes tanfolyamok (wiley, pluralsight, stb) és hogy ESETLEG inkább azért fizetnék. Egyik-másik ilyen cégnél olyat is látok, hogy digitális bizonyítványt is ad, bár nem tudom, hogy hivatalosan mennyit érnek az ilyenek.
Egy ideje már foglalkozok ezzel a web programozói dologgal, kezdetleges/primitív weboldalakat össze is tudnék dobni de még a legnagyobb jóindulattal sem tudnám programozónak hívni magam...:) Viszont nagyon érdekel és őszintén szeretném ezt csinálni.
Mit gondoltok erről, mennyire érdemes ezzel így foglalkozni? -
#21798 köszi szépen! -
#21797 Float arra van, hogy tört számokat tároljon, tárold abban. Lehetne pl int-ben és mindig felszorzod pl 1000-rel, meg leosztod, de felesleges. (http://en.wikipedia.org/wiki/Program_optimization#When_to_optimize)
Ha egy sima varchar-ban tárolod az adatokat, akkor azt az adatbázis nem fogja tudni normálisan rendezni (pl valaki megadja, hogy 8GB Samsung, valaki meg, hogy HyperX 6GB, ezeket nem fogja tudni összehasonlítani). A relációs adatbázis-kezelők pedig nagyon gyorsan képesek adatot szűrni, rendezni és társai ezért érdemes erre használni, persze lehet ugyanezt PHP-ban is megcsinálni, de lényegesen lassabb lesz (illetve felesleges plusz meló). -
CREATE TABLE IF NOT EXISTS userdatas (
steamid int(20) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
twitch varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
mouse varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
mousepad varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
winsens int(2) DEFAULT 6,
gamesens float(4,2) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
keyboard varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
monitor varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
resolution varchar(10) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
refreshrate int(3) DEFAULT 60,
motherboard varchar(50) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
cpu varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
vga varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
ram varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
comp_case varchar(255) COLLATE utf8_general_ci DEFAULT NULL,
PRIMARY KEY (`steamid`)
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1 ;
Ha több, mint 10 millió rekord lesz a táblában, majd hangolunk rajta.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.21. 20:26:10 -
#21795 én napi pár ezer oldalletöltésre számítok. ha összejön :)
upsz, sajnos kopipészteltem pár sort, de így is megette :c
Miért lehet jobban szűrni, rendezni ha azokat mondjuk külön táblába rakom?
Épp ezt kérdem, tároljam intben, és a három szemjegyből mindig tegyek az első után pontot, vagy floatként tároljam?
-
#21794 A mai számítógépek nagyon gyorsak, ha nincs nagyon sok felhasználód nagyon sok oldalletöltéssel, akkor mindegy.
Amúgy nagyon rég nem használtam SQL-t, de pl int-nél miért számít, hogy utf-8? Illetve én személy szerint egy-egy főbb egységet inkább kiraknék külön táblába és akkor lehet szépen szűrni/rendezni. (pl monitor méret, refresh rate, márka vagy cpu-nál márka, magok száma).
Bár azt, hogy egy 0.01 és 10 közötti számot miért varcharként akarsz tárolni nem nagyon értem. -
#21793 tyűha, akkor lehet megadom a szomszédét :D mondjuk még sose kellett, de mi van akkor ha kell, de rossz a cím? (tek et rossz helyre küldik ki? :D)
más:
ez szerintetek mennyire jó így? felhasználók eltárolhatnák a számítógépük konfigurációját. igazából arra lennék kíváncsi, hogy érdemes lenne mondjuk gamesens-nél inkább floatot használni? értéket 0.01-től 10-ig lehet megadni, meg nem gond e az (túlzott memóriafoglalásra gondolok adatok írása-olvasásakor), hogy pl. mouse varchar(255) meg ilyenek.
CREATE TABLE IF NOT EXISTS userdatas (
steamid int(20) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
twitch VARCHAR(250) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
mouse varchar(255) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
mousepad varchar(255) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
winsens int(2) DEFAULT 6,
gamesens varchar(5) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
keyboard varchar(30) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
monitor varchar(30) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
resolution varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
refreshrate int(3) DEFAULT 60,
motherboard varchar(50) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
cpu varchar(50) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
vga varchar(50) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
ram varchar(30) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
comp_case varchar(30) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
PRIMARY KEY(steamid)
)
ENGINE = MyISAM
DEFAULT CHARSET = utf8
COLLATE = utf8_unicode_ci
AUTO_INCREMENT = 1;
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2015.01.21. 19:54:47 -
Neocortex #21792 de, létező kamu címet adj meg ami nem kelt feltűnést -
#21791 semmilyen értékesítést nem folytatnék az oldalon, max annyi lenne, hogy kiteszek egy paypal donate gombot, az meg ugye...
szóval ha simán beírom, hogy:
Unkown Unkown
Unknown street x/x
abból nem lesz gáz? -
#21790 "telefonszámom, lakhelyem és privát emailcímem"
Ha nem értékesítesz az oldalon, akkor adj meg egy valid mail email címet a többi adat meg legyen kamu. Kutya sem foglalkozik vele, ha legális dolgot művelsz. Max néha rádszól a domain üzemeltető mail-ben, hogy ellenőrizd az adataidat, de te azzal te nem foglalkozol.
Ha értékesítés / pénzforgalom zajlik a domain-en, akkor viszont muszáj megadni, de ha van cégtulaj ismerősöd, az övét is beírhatod. -
Neocortex #21789 azok számára akik valamennyire értenek hozzá, whoisra azért nem keres rá bármelyik szomszéd marika néni -
#21788 igazából csak az zavar, hogy megjelenik a telefonszámom, lakhelyem és privát emailcímem :/ -
#21787 Ha úgy érzed, hogy valaki felkeresne otthon az oldal miatt, akkor titkosítsd le, ha nem zavar akkor nem probléma.