439
Ország Lightwave-esei egyesüljetek...
  • Rigley
    abrakadabra:

• Rigley
    abrakadabra:

:)
  • Rigley
    képet meg belinkelem máshonnan
  • Rigley
    köszi, megprobalom megkeresni (plugint)
  • Rigley
    vezze én se látom, lehet, hogy beszart a free szerverem
  • peet11
    face = feca3d
  • peet11
    Hali,
    Csak en nem latom a kepeket?

szem:
    Talalsz a neten egy Shades plugint, amivel egesz turheto szemet lehet kesziteni + van nehany tutor a szempingalashoz. ;-)
    Face nagyon eltunt.
  • Rigley
  • Rigley
    bakker
  • Rigley
    hoppá azért ennél nagyobb :)
    img
  • Rigley

Nem nagy update, de nem akarom, hogy meghóljon a topic :)
    tényleg, hogyan tudnám texturázni a szemeket? van valami ötletetek ?
  • Rigley
    nekem nincs sorry., de azt csicsergik a madarak, hogy a #3dwarez (efnet) szobában, ha szépen kéred, akkor elküldik, vagy mondanak egy címet ahonnan leszedheted.
  • waccoo
    7.5b-hez nincs meg crack vagy valami ?
  • Rigley

:)
  • peet11
    A valaszt elkuldtem.
  • Rigley
    én egyáltalán nem tudok animálni (még) LW-el, sajnos ebben nem tudok segíteni.

a mirc-ről, meg a többiről annyit, hogy mostanában nem tudok internetközelbe kerülni csak nagyon rövid időkre, és chatelni sincs lehetosegem, de ha megfelel postai uton az amiről beszéltünk akkor dobj egy mailt (persze utánvétellel :) a LightWave-t pedig tényleg idén kezdtem csak használni, de előtte kicsit Maya-ztam és max-eztem is... szerintem nem olyan jok amiket csinálok, de amit te írtál azt akkor bóknak veszem :))
  • peet11
    Mi a gondod?
    Ird meg emailben, hatha tudok segiteni.
  • ember
    pff lol
  • Rigley
    hehe köszi :))
  • Rigley
    Hello, most itt tartok:
  • waccoo
    sziasztok !
    nem tud valaki a 7.5b update-hez crack-et ?
    vagy esetleg egy ISO-t ?
  • Rigley

• Rigley
    végre...
  • Rigley
    lááámer vagyok... na mégegyszer...:
  • Rigley

• Rigley

• Rigley
    Gyorsan csináltam egy képet amin jól látszik, hogy többek között miért is jó az image viewer FP. az első képen az arc jobb oldala teljesen fehér az erős megvilágítástól, az egy félresikerült render. De nem kell feltétlenül visszamaenni és újra beállítani/renderelni mindent, elég csak csavargatni az exposure controlt a lerenderelt képen... Egy bizonyos szintig jó erre a Photoshop is, de jobb még itt a LW-ben megcsinálni az ilyeneket, mert pl. ebben az esetben a Photoshop nem tudna mit csinálni azzal a fehér területtel, de a Lightwave-ben a high range adatok miatt nincs probléma...

• peet11
    Felraktam, de nemtom, hogy tetszik v. nem.
    Produkalt nehany hatra arcot es az az erzesem, hogy lassult a dolog.
  • Rigley
    áá tényleg lehet, hogy full precision-t jelent, erre nem is gondoltam.

7.5b-t haszáljátok ? én felraktam, de nem használom ki az uj funkcioit. nagyon várom már a 8-ast...
  • peet11
    >FP mit jelent ? floating point ?
    joo kerdes :-)
    Elvileg azt, de a "Full Precision"-t is szoktak emlegetni.
    Lasd FP Gamma, FP Blur
  • Rigley
    szia peet11 !
    nekem is image viewer FP-re van állítva... nagyon szeretem, mert szinte minden renderemet állítgatom az exposure controllal a végén, sokkal jobb mint pl. Photoshop-al, a high-range adatok miatt. tényleg az FP mit jelent ? floating point ?
  • peet11
    RIGLEY,
    Ne is torodj vele. (hahaaaaa)

Egy kis mezei, egyszeru magyarazat:
    A kepeket (JPG) amiket pl. a Galeriaban nezegetunk, LDRI-ek (Low Dynamic Range Image) es 24 bitesek. Csatornankent (R,G,B) 8-bit.
    A HDR kepek 96-bitesek, csatornankent 32-bit (Pl. LW/Flexible Format *.flx +Alpha) . Ebbol is latszik, hogy lenyegesen tobb infot lehet bennuk tarolni, mint a hagyomanyosokban.

LW-s kozelitesben:
    A Render Option/Render display-ben ket modot valaszthatsz:
    Image Viewer v. Image Viewer FP
    Allitsd be a Default Gradient Backdropot majd F9.
    A "sima" Viewer-nel a renderelt keped RGB ertekei csak 0 es 255 kozott mozognak.
    Nezd meg Image Viewer FP-vel!
    Az ertekek mostmar 0% es 100% kozott mozognak.
    (Ha valakinek jobban tetszik akkor 0.0 es 1.0 kozott.)
    Talalsz a Utilities/Generics alatt egy Backround Booster nevu plugint. Hagyd alapon, Enter majd F9.
    A mért értekek (kulonosen a horizonton) mar 100% folott vannak (pl. 93.02%, 139.89%, 186.77%)
    Ha ezt a kepet elmented egy LDRI-ben (pl. TGA) akkor a 100% feletti ertekek elvesznek. Ha viszont ezt elmented HDRI-ben (pl. *.hdr (Radiance format) vagy *.flx) akkor az ertekek megmaradnak.
    Hogy minek es miert? Majd kesobb, ha lesz egy kis idom.
    +1 dolog:
    Az Image Viewer FP-ben talalsz egy Image Controlt.
    Probald ki:
    Exposure / White point: 2.0
    Black point: 200%
    Most mar az alap GR backdrop szineit kell latnod.

• Rigley
    Szia hahahaha

Azért írtam ide, mert ez a topic többek között szerintem arra is való, hogy az LW felhasználók megosszák egymással a tapasztalataikat, segítséget nyújtsanak ..stb. Esetleg olyan valaki is elolvassa, aki nem kérdezte, de érdekli a dolog.

Ha ez a pár sor lelki sérüléseket okozott neked, akkor nagyon sajnálom...

U.I.: Ezt pl. elküldtem volna mail-ben neked, de nem tudom, mert nem vállalod a kilétedet unreg-es barátom :)
  • Rigley
    Tulajdonképpen nevetségesen egyszerű LW-ben HDRI- megvilágítást létrehozni. Először is szükséged lesz természetesen HDR képekre. Van sok drága gyűjtemény amiket meg lehet vásárolni, de szerintem bőven elég ha az Interneten keresel ingyeneseket, én is olyanokat használok. A http://www.debevec.org/Probes/ oldalon például sok jó minőségű "probe"-ot le tudsz tölteni. Ezek ha jól emlékszem elég furcsa kör alakúak, gondolom a készítésük miatt, hiszen ezeket ugy csinaljak gondolom, hogy egy nagyon csillogó tükör-golyot, fényképeznek... ezt is használhatod LW-ben, de a http://www.debevec.org/hdrshop oldalrol le tudsz tölteni egy kis programot (kb. 1 mega) amivel különféle alakokba tudod konvertálni ezeket a hdr képeket. (pl. ki tudod "feszíteni" őket, hogy ne ilyen kör alakuak legyenek) miután megvagy a hdr képpel. Inditsad el a Layout-ot, és rendesen tölts be mindent amit renderelni szeretnél. Most jön az izgalmas rész :) ... Ha csak 1 lámpa van akkor csak annak, ha több akkor az összesnek nézd meg a tulajdonságait (object properties vagy mi...) és töröld az affect diffuse pipát. Ez annyit tesz, hogy a renderen nem érvényesulhetnek a lámpák, nem világítják meg a dolgokat, de a viewportokban (open gl ablakok) továbbra is jól látsz mindent. Az affect diffuse-t meghagyhatod, de nem kell az csak arra jó, hogy a render-en a lámpáknak megfelelő helyeken "csillan meg" a modell, mintha ott lenne fényforrás, pedig nincs, mert ki van kapcsolva. A global illumination ablakban tekerd lejjebb az ambient lightning értékét az alap 25%-rol, akár egészen 0-ig, hiszen minden megvilágítást a .hdr kép fog nyújtani. Kattints az image editor-ra , és töltsed be a hdr képet, amit használni szeretnél. Miután azzall megvagy, menj a scene/backdrop-ba (ha jól emlékszem...) és az add environment (azt hiszem nem biztos :) -nál csinálj egy IMAGE WORLD-öt, és a tulajdonságainál, add meg a betöltött hdr képet. Ezzel elérted, hogy a lerenderelendő dolgok köré feszíti a program a hdr képet, mintha az lenne a háttérben. Ha most nyomsz egy f9-et akkor valoszínuleg még nem fogsz sokat látni, mert természetesen be kell kapcsolni a radiosity-t. Ezt a global illumination-nál tudod megtenni, nem tudom milyen géped van, ez nagyon sokat szokott dobni a render-időn, de megéri várni. A radiosity beállytásokkal nyugodtan kísérletezgethetsz, de a végleges render-hez ajánlom, a Monte Carlo beállítást, minnél nagyobb részletességgel. A backdrop only majdnem ugyan az mint a monte., csak nem láthato az ugynevezett "color bleeding" effektus, tehát ha pl. van egy piros labda egy fehér lapon, akkor a piros szín nem fog rávetítodni a lapra. A backdrop only radiosity csak a backdrop-ot használja a megvilágításhoz, és csak "arnyékokat" hoz létre. Ha gyors eresményt akarsz, akkor használd a harmadik lehetoseget az interpolated radiosity-t, és tekerd a tolerance-ot pl. 0.2-re. Ez csuny foltos rendert fog eredményezni, de legalább gyors. F9. :)

Most így hirtelen ennyi, de ha esetleg kihagytam valamit, vagy nem értessz valamit, akokor kérdezz nyugodtan, megprobalok valaszolni.

Sok sikert !

• Rigley
    Huu minden elismerésem, ha angol nyelvtudás nélkül ilyen szintre jutottál magadtol. Most nincs sok idom, de megprobalom gyorsan elmondani, hogy mi az a HDRI. HDRI= high dinamic range image, :) hehe ez sokat segített fogadni merek :)) tulajdonképpen sima képek *.hdr kiterjesztéssel. Az bennük a különleges, hogy a monitoron megjelenitett szinek mellett csomó más informáciot is tartalmaznak. Ez pl. arra jó, hogy egy scene-t, pl. a te F1 autodat baromi-élethuen megvilágítsa... ha egy hdr képpel világítassz meg valamit, akkor ha nem akarsz nem is kell lámpákat használni ! a www.dddstudio.tk oldalon :) van egy piros csillagos (nem komcsi) kép. ott pl. nincs egy lámp se a scene-be ! mégis elég jol néznek ki a csillogások, tükröződések stb... most már rohanok tényleg, de ha ki szeretnéd probalni, leírom, hogy tudod használni...
  • Rigley
    Még, hogy nem vagy profi.... :) jó vicc hehe:

Szerintem nagyon jók... mióta LW-zel ? Az auto hihetetlenül jól le van modellezve. Tudnál küldeni egy wireframe-t ? kiváncsi lennék rá, milyen technikával modellezted ? Én még elég kezdő vagyok LW-ben, de én is csinálok egy McLaren sportkocsit, bár egy tutorial alapján... lassan majd szúrok be ujabb képeket rola.
    Egyszóval nagyon tetszik.. talán próbáld megvilágítani HDR képpel, az élethűbb hatás érdekében... az ugyis a LW nagy erőssége.
  • Rigley
    persze, de nem kaptam meg, vagy csak benéztem kicsit, és töröltem véletlenül, mostanában nagyon sok spam-et kapok, nincs türelmemm mindig kibogarászni a lényeget, de most figyelni fogok :) sorry küldd el mégegyszer., és felrakom... de inkább a [email protected] küldd
  • Rigley
    Szia !

képeket úgy tudsz beszúrni, hogy:

img src="www.ewefsef.wef/asdasd.jpg"

természetesen, írd át, a képed címére ( töltsed fel egy ftp szerverre pl. , ... )

és az egészet < > közé kell rakni
  • Rigley
    Megjelent a Lightwave 7.5b.... le lehet tölteni. free update.

Csináltam egy egyszerű hómpédzst, ha van kedvetek nézzétek meg, de nincs tul sok látnivaló egyenlore :)

www.dddstudio.tk
  • Rigley
    a kocsim hátulján van az a nagy polygon, amit bevel-ezni szeretnék, de a polygon normálvektora a képeken látható módon nem a megfelelő irányba mutat... valami ötlet esetleg ?