51527

\"Nascar\"

HNR
2003 - 2007
R. I. P.
  • 72TSanyi
    Este kire lehet számítni? Mi lenne ha rendeznénk egy Toya által felvetett 8-as alakú pályán egy versenyt? A múltkori dirty track után szerintem ez is poénos futam lehetne.
  • robotnyk
    a Vörös Csaba az Eurosporton tegnap le is Jeff Gordonozta izibe...
  • Giovanni #39585
    Láttátok Robby Gordon kocsiját a Dakaron? Nekem nagyon tetszik

Ha valakit bővebben érdekelne
  • jola
    Kösz szépen. De honnan találtátok ki a dátumot?
  • 72TSanyi
    Köszi! Majd időnként ránézek akkor....
  • Met
    feltöltöttem a spanyol és francia feliratot a feliratok.hu-ra
    hátha valaki lefordítja:)
  • 72TSanyi
    Srácok! Beszéltem telefonon az N-Tec Kft-vel. Annyit sikerült megtudni, hogy készleten már nem létezik a játék, de utánanéznek, hogy kinek szállítottak belőle utoljára.
    Azt hittem, hogy a választ némi várakozás után megkapom, erre helyette letették a telefont!
    Szóval marad az a verzió, hogy inkább egy mail-t küldök, és arra csak válaszolnak normálisan.
    Ha esetleg valamelyikőtök előrébb járna, jelezze!
  • sajoati
    Azért az durva, hogy Toya 33 kiértékelt kvali alatt (3 elveszett Q szempontjából) 2,9-es szórást produkált! A legközelebb hozzá Pumy áll, 23 futamon 3,61-gyel, az átlag kb. 4,5-5 körül van.

A másik véglet Mikuc. 18 minősítőn 9,51-es szórás. Ez annyira hihetetlennek tűnt, hogy kétszer is kiszámolta(tta)m az office-szal. Emlékeztetőül: Mikuc a legkiegyensúlyozottabb versenyző 3,46-os szórással.

• atyka
    Na vegre!!!! Koszi...
  • Alexease
    En csak megkoszontem...:P
  • sajoati
    áááá, nem bonyi amúgy, a lényeg, hogy ha az átlageredmények egész számok lennének, akkor a NASCAR ponttáblázat alapján azonnal kijönne mindenkinek a középratingje. (Ebből kivonva a szórás*2 a minimum, hozzáadva a szórás*2 a max.)

Ha vki 1-es átlaga lenne (vagyis összes versenyét megnyerte), akkor ő 100%, ha valakinek 4-es, akkor 89-es (mert 88,89%, vagyis cc. 89% a NASCAR ponttáblázatban a 4. helyért járó 160 pont az elsőért járó 180-hoz képest.)

Mivel nem egészek a számok, ezért bénáztam egy kicsit hozzá.

Viszont gondolkoztam, és az a baj, hogy az autó értékeinek (Aero, Engine, stb) is intervallumot adtam, 70-90-et mindenkinek, vagyis lehet, hogy Norbi 70-es autóval indul, én meg 90-essel, és az 20 pont előny ide, holott mire, mikor fast2 volt mindig!

Ezt mindjárt át is faragom. :)
  • Toya
    Azt ne mond, hogy te érted :P
  • Alexease
  • Toya
    Hö???
  • Met
    amikor ilyen szakszavakat használ, kezdek megrémülni :)
  • Redvin
    Uristen, van aki ezt erti? :D Amugy thx :D
  • Cowek
    Gratula Ati! Lenyűgöző
  • sajoati
    a rostert is megcsináltam, de ahogy mondani szokás, nagy csalódás, major letdown.

az érdeklődők kedvéért be fogom fejezni, néhány kulisszatitok.

AZ ELJÁRÁS

1. elolvastam egy tesztet arról, melyik érték pontosan mire is jó. ez alapján a
    CAR, PIT jellemzők mindenkinél ugyanolyanok, 70-90 között mozognak.

2. Aggression, Consistency, Finishing 70-90 mindenkinél, chase-eknél utóbbi 80-100. (ennyi utal amúgy a csézre.)

3. Pályaértékek. A legfontosabb driverjellemzők. Ismét a TP-t invokáltam, külön fájlom van így a short track, speedway, super sw, road pályákra.

Utóbbi kettőnél olyan kicsi a minta, hogy gyakorlatilag csak iránymutatóként szolgáltak, alap a superspeedwayes eredmények.

Ezeket így számoltam: NASCAR ponttáblázat egymáshoz viszonyított értékei.
    1. 180 pont, 100%
    2. 170 p 94,44%
    3. 165 p 91,67%
    4. 160 p 88,89%
    így tovább

vagyis egy 2-es átlagú ember 94-es alapstattal bír(na). A legjobb Norbinál ez a stat 3,06. HaZso cc. 3,84...
    Igen ám, csak a 3,06, illetve 3,84 nem 3-as átlag, vagyis nincs 91,67%! Hogy mennyivel rosszabb ennél, azt a következő szint alapján állapíthatjuk meg, a 2 szint különbségét fölszorozva az adott átlag egész szám feletti részével.

vagyis pl. HaZso esetén 88,89+(91,67-88,89)*(3,84-3)=89,25. Vagyis HaZso egy átlag 4-es embernél pontosan 84%-nyi szintkülönbséggel jobb.

Az így kialakult lista mindenkinek a középértékét tartalmazza, ehhez vettem a szórás kétszeresét (hogy szórtabb legyen a mezőny) pluszban és mínuszban is. Ekképp, speedwayeken Norbi 82-100, HaZso 83-98 (itt 2 pont járt a bajnoki címért a maxhoz...), Toya 80-96.

Ahol nem volt nagy minta (kevés indult verseny), ott bajban vagyok. Ezért nem javaslom a 33%-nál kevesebb versenyen indultak nevezését, túlságosan polarizált az eredmény. (Vagy csak saját felelősségre.)

A road, ssw versenyekből keveset rendeztünk, így itt annyiban módosítottam a dolgon, hogy ha valaki az ilyen viadalok több, mint 50%-án indult, az ezekre vonatkozó értékei +/- -ban max. a speedway-es szórásának kétszereséig térhetnek el a speedway-es értékeitől, ha 50% vagy az alatt, max. a speedway-es szórásának egyszereséig térhetnek el a speedway-es értékeitől.

Ha csak egyetlen ilyen versenyen indult, ezen értékei megegyeznek a speedway-es értékeivel, 5 pont különbségenként eggyel módosítva, speedway-es szórás erejéig.

EREDMÉNY
    Egy sorrendet tekintve _nagyjából_ jó roster, persze nem is volt cél, hogy mindig a szezonbeli eredmények jöjjenek ki, így vannak bravúrok, az élmenők legtöbbször jól szerepelnek.

100-as AI-val túl gyorsak vagyunk (Glenben pl. 1:12 körül), és _nagyon kicsik_ a különbségek. Ezt nagyobb intervallumokkal lehetne orvosolni, ekkor viszont sokkal véletlenszerűbbek lennének a helyezések. Na majd próbálkozom. Akinek van kedve, tesztelheti...

QUALY OPENOFFICE TÁBLÁZAT
    ALL RACE OPEN OFFICE TÁBLÁZAT

SPEEDWAY TABELLA
    SUPERSPEEDWAY TABELLA
    SHORT TRACK TABELLA
    ROAD TABELLA

HNR2005 roster beta! akinek nincs benne a kocsija, annak nem találtam .CAR file-t a vinyómon
  • Prezsi #39569
    Szép munka, köszi!
  • HaZso
  • Ciccio
    Köszi
  • 72TSanyi
    baleset a 60. körben
  • Ciccio
    CSak ez a jelenet kellene.
  • 72TSanyi
    Nekem megvan. Az egész kell, vagy csak ez a jelenet?
  • Tihy
    Szóval akkor ezért lettél DQ :)
  • Ciccio
    Ez nagyon kemény volt "élőben" Épp, hogy elsuhantam alattad :D

Nincsen meg a replay erről a részről valakinek, mert elfelejtettem lementeni a futam végén.
  • 72TSanyi
    Nagyításhoz klikk a képre! Így is ki lehet záratni magunkat egy futamról!
  • Met
    hehe, neked is:P
  • Toya
    Hehe, Alexnek új csillagja van :P
  • Toya
    BUÉK!
  • Alexease
  • Alexease
    BUEK!
  • Tihy
  • DTap
    Köszi Ati!!!
  • sajoati
    A szórásnégyzet négyzetgyöke. ;-)) gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy mennyire térsz el a saját átlagodtól, mennyire hozod ugyanazokat az eredményeket. (ezek lehetnek konstans 25. helyek is, ekkor tudható, hogy stabilan tudsz 25. környéki helyeket. :) )

ITT van a képlet a kiszámolásához, vagy ugye STDEV függvény :) bármilyen mezei openoffice-ban (gondolom excelben is).
  • Redvin
    Nagyon jo, koszonom a ROTY cimet , de mi az a szoras? :D
  • Met
  • pasztor
    Isten vagy Ati!

Mindenkinek klassz 2006-ot, sok befejezett versenyt, ingyenes sportcsatornát kívánok!

Boldog Szülinapot TZ!
  • sajoati
    TD jelzese alapjan javitottam a statjanak a sorat, akinek esetleg vannak meg emlekei futamairol, es gyanus, hogy tobb neven szerepelt, az fussa mar at vmikor lecci-lecci a sajat sorat, mert a tobbnevuek osszefesulese kezzel tortent, igy lehet benne hiba!

(Egyebkent TD es Juan igy szinte 100%-ig egy szintre kerult (avg.11,79), hiszen egy remek 3. hely maradt le.)
  • sajoati
    A cikk ez alapján készült
    Statok a kvaliról

Hazudós(?) statisztikák újévre

Megragadnám az alkalmat, hogy még az óévben röviden, tömören megfogalmazzak néhány érdekességet az elmúlt év CUP sorozatáról, a frissen készített összesített statisztikák segítségével. (Egyúttal át is nyújtom ezeket az érdeklődök számára.)

Magam rengeteg, akár nüansznyi információt olvastam, olvasok ki a közzétett táblázatokból, szemelvények (alapul a futamok közel 50%-át teljesítő versenyzők adják):

Bajnokok -- a legjobb átlaghelyezésű pilóták

1. Kiss Norbert (#1)
    Örökké rejtély marad, hogy ha nem szól közbe a sors, akkor Kiss "Astra kupa" Norbi (#1) (vagy inkább Kiss "Ad Astra" Norbi) a 36 futamból nemcsak 29-et fejez be, megállíthatta-e volna valaki. A rengeteg győzelem mellé pár tizensokadik helyezés csúszott be, így nagy a szórás (5,21), kiemelkedő az átlag (3,59).

2. HaZso (#81)
    HaZso "Mint a Villám" (#81), a bajnok, 4,2-es átlaggal és iszonyat kiegyensúlyozott teljesítménnyel (3,67-es szórásánál csak Mikucé (3,46) és sajoatié (3,6) jobb), és olyan földi halandót sem találunk, akinek 35 futam alatt legrosszabb pozíciója 14! Jegyezzük meg, hogy az élmezőnyből talán ő a legkevésbé aggresszív, legalábbis ez a statisztika mindenképpen erről árulkodik.

3. Toya (#35)
    "Crashfan" Toya (#35) a dobogó harmadik fokán szintén kiegyensűlyozottan (4,06-os szórás) vezetett, sőt, ha elengedjük a szélsőértékeket (amit illő lenne, csak az újraszámolással egy évet csúsznék cikkügyileg), hajszálnyira követné HaZsót ezen a téren, 3,4-3,5-ös devianciával. A 35-ös autó egyébként idén a Totális Második címet szerezte meg, 14 "ezüstjével", és a CUP, MIXED bajnokságok megegyező helyezésével. Toya az egyik Ironman. (36-ból 36 futamon indult.)

Az üldözők

A chase-es boly két részre osztható. Egyik felüket mondhatni a feltörekvő rookie-k, későn bekapcsolódók futamhátrányai mentették meg attól, hogy a $1.000.000-ért kelljen harcba szállniuk -- vagyis hogy az üldözés alatt a 11. helyet és a new york-i bankettet értsük esetükben, míg a valódi vadászok gyakorlatilag ketten maradnak:

4. Prezsi (#69)
    A 69-es autóval lépünk abba a világba, amit már többen elérhetőnek vélhetnek (átlag: 7). Prezsi június közepe és szeptember eleje között brillírozott, ám e szériát a mezőny hátsó harmadába tartozó kiegyensúlyozottság (5,31-es szórás) pestisként pusztította el. E jelenség magyarázata föltehetőleg az, hogy neki már meg kellett küzdenie a mezőny középső-hátsó régióival is.

5. Tihy (#33)
    A mezőny második ironmanjéről, Tihyről (átlag: 7,5) bennem az a kép élt, hogy viszonylag nyugodt versenyző, ehhez képest 5,41-es szórása aggresszívebbnek tünteti fel, mint az előtte levő Prezsit vagy az őt követő Pásztor Istvánt. Persze hazudhat a statisztika is, vagy csak nem a megfelelő aspektust figyeltük meg. Vagy lebukott a mosóporos ember.

6. Pásztor István (#39) (no-chase)
    A szezon legrosszabb kezdőjével a hatodik helyen találkozunk. Az első 10 futamból a szezont startoló kvartetten nem vett részt, utána sorrendben a 23., 20., 12., 22., 8 és 11. Fura módon ő is június és szeptember között csillogott, de a tavaszt nem tudta feledtetni. (8,6-os átlag, 6,13-as szórás.)

Akik üldöztek volna

A nagy túlélők -- hívhatnám így magunkat, hiszen magam is ebbe a csoportba tartozom. Előtte azonban gyorsan essünk túl a kellemetlenségeken:

a Rookie Of The Year 2005-ös győztese:

7. Red aka Redvin (#85)
    Tizenkilenc futam, csetlés-botlás, futamgyőzelem. A "Vörös 85-ös" (8,84-es átlag) hihetetlen rossz szórásával (6,74) első lett az utolsók között. Tanulság: nem kellett volna győznöd, Red, és az októberi 22. helyezésed sem hiányzott! A viccet félretéve gratulálunk a ROTY címhez, még pár futamgyőzelem, és kijárt volna a csíter! jelző is, így erről -- idén -- lemaradtál.

9. sajoati (#19)
    Helyezésekben -- a "csak" 20 futamon rajtoló Mikuct leszámítva -- a legkiegyensúlyozottabb versenyző (3,6), ami a 34 indulást tekintve figyelemre méltó statisztika. A számok mögött a gyakori célbaérés, és a kimagasló eredmények hiánya (egy 3. hely, amit egy büntetés miatt 4.-re változtatott a vb) áll, ezzel összhangban van a 9,62-es átlag is.

13. V8man (#21)
    Kiegyensúlyozott (4,28), közel ironman (34 start), 11,26-os átlag, V8 is a célbaérés mestere, április és június között láthatunk egy jobb szériát, de annyira egyenletes a finispozíciók vonala, hogy ezt is nehéz kiszúrni. Feltűnő, hogy a chase-ben -- talán a túl nagy erőfeszítések, talán a rossz szerencse miatt -- nem tudott maradandót alkotni. (Legjobbja itt ugyan egy 3. hely, de azon kívül szinte csak 10-11 fölötti eredmények.)

21. Met (#45)
    A harmadik Ironman, 36 indulással. 5,56-os, átlag alatti kiegyensúlyozottság, 13,25-ös átlag. Vagyis szinte mindig a mezőny második fele, mi hát Met titka? A válasz egyszerű: remek pre-chase finisek: 7, 10, 6, 9, 5, vagyis 5(!) darab top10, míg a rájátszás borzalmas: 16, 17, 15, 16, 18, 17, 6, 18, 14, 14. Met egy olyan pszichológiai jelenség mintapéldánya, amely többeket is kórként támadott: csézfóbia! Ennek ellenére ahogy viszont odaért, az zseniális!

Best of the rest

A többiekről csak tőmondatokban, hiszen mindenki nem kaphat a reflektorfényből, illetve sokaknak így is unalmasnak tetszhetnek a fenti paragrafusok. Illik szólni Pumyról (#74), aki tulajdonképpen 8. a ranglistán (25 start, 9,52-es átlag, 6,06-os szórás, top3-ak) és Cowekről (#24) (29 start, 11-es átlag, 5,29-es szórás), akik 3, illetve 2 chase-est előznek meg átlaghelyezés alapján, mégis lemaradtak. (Cowek egyébként -- ha a valós chase szerint néznénk e listát -- ugyanúgy 11. -- $1.000.000 győztes --, mint a rajtszámát adó Jeff Gordon.)

Balszerencsések
    A mezőny végén akadnak kiegyensúlyozottan rosszul teljesítők, Mikuc és Pete Silver (20-20 start, 13,9-es, 15,2-es átlag, 3,46 és 3,75-ös szórás), illetve föl-alá ingázók, pl. Mr. Ciccio (23, 14,43-as átlag 4,82-es szórás) nekik több szerencsét, kevesebb balesetet kívánhatunk, javasoljuk továbbá, hogy konzultáljanak Mettel a "hogyan jussunk chase-be 13 feletti átlaggal" témában.

Az érinthetetlenek
    Igen-igen, ilyenek is vannak, számszerint ketten: a Pace Car és a The Player. A kettő jó esetben mindig egymást követve "ér célba", az eltérések olyan futamokra utalnak, amikor valaki rossz néven jelentkezett be. Pl. Tihy2, . IzI, stb. (Megj.: ezeket -- ha utóbb versenyeztek -- egyesítettem az eredeti játékos eredményével.) A Pace Car átlagosan 20,28. helyen végzett, vagyis 19-20-an álltak rajthoz, a legkevesebben Lowes Night (Richmond Night után), május 6-án 15 fő gondolta úgy, hogy eljön a CUP versenyre. 24-en több ízben startoltak, a legforgalmasabb periódus a március-április volt (22,44-es látogatottság).

--

Zárszóként még annyit, hogy bár -- amint a cím is sugallja -- egyáltalán nem biztos, hogy helyes következtetéseket vontam le a statisztikákból (sőt, egy-két hiba is előfordulhat benne), azért egy-két adat igen találóan leír bizonyos dolgokat. Sajnos a kieséseket nem tudtam bevonni a játékba, hiszen azokról utólag nem állapítható meg, műszaki hiba vagy baleset miatt következtek be. Ezért a táblázat a futam utáni eredményeket tükrözi, büntetésektől függetlenül!!! Ezek figyelembevételével -- vagy anélkül -- a fentiekhez jó szórakozást, a statokhoz éles szemű böngészést kívánok!

A cikk alapjául szolgáló dologhalmazokért köszönetet mondanék Alexnek, a jegyzettömbnek, az OpenOffice-nak és a Turbo Pascalnak. :)
    ...
    ...
    ...
    És persze a ligának. Metál! ;-)