89387
PlayStation3
-
#5435 It appears that the Revolution and the PlayStation 3 will feature the same memory.
Japan-based chip producer Elpida Memory Inc announced that they will supply DRAM memory chips for Sony's upcoming console, the PlayStation 3. Apart from Elpida, Toshiba and Samsung will also supply chips for the console.
Yukio Sakamoto, Chief Executive at Elpida, also spoke about Nintendo. According to Sakamoto, Elpida is also in talk with Nintendo to supply DRAM chips for the Nintendo Revolution. The final decision however, remains at Nintendo's side.
We'll keep you up to date if new information emerges.
Source: Reuters
VErs?:)) -
Vers #5434 "BTW ha elolvasol mégegyszer, akkor rájössz, hogy még véletlenül sem bíráltalak. Inkább az jöhet le belőle, hogy...
...sok hű-hó semmiért."
hát azért én 700%-os gyorsulást nem neveznék "sok hű-hó semmiért"-nek
azt elhiszem hogy x86-on meg se érné az assembly kodolás,csakhogy most a konzolokrol volt szo és nem a pc-röl
-
Vers #5433 "A Visual C++ és az Intel Compiler mellett már eszembe sem jut, hogy valamit megpróbáljak assembly-ben megoldani (x86 esetében). Nem éri meg. Inkább legyen biztos, átlátható és bugmentes, mint mov eax,es:[edi] kriksz-krakszokkal és címkékkel teli hányás. Oldja meg az ezt optimizer!"
hát igen a windows ezért olyan amilyen, de ezen kár vitatkozni jobb ugyse lesz -
#5432 Nem iszok sört. Köszönöm. ;)
Pár osztásról azér' eldönti, hogy melyik egységeken, milyen sorrendben érdemes végrehajtani.
Néhány optimizer olyan mély összefüggéseket megtalál egy bonyolultabb rutinban is, amit Te nem nagyon látsz át.
BTW ha elolvasol mégegyszer, akkor rájössz, hogy még véletlenül sem bíráltalak. Inkább az jöhet le belőle, hogy...
...sok hű-hó semmiért.
A Visual C++ és az Intel Compiler mellett már eszembe sem jut, hogy valamit megpróbáljak assembly-ben megoldani (x86 esetében). Nem éri meg. Inkább legyen biztos, átlátható és bugmentes, mint mov eax,es:[edi] kriksz-krakszokkal és címkékkel teli hányás. Oldja meg az ezt optimizer! -
#5431 Nem sértegetni szándékoztam, tényt közöltem. Szerinted reális alapja van ennek az általam kissé kétkedve fogadott, Vers átal tényként kezelt megállapításnak? Érveket hozzak fel? Ez már kb 4 éve amióta Version ámokfutást végez itt a fórumon (többször nikket váltva) teljesen felesleges dolog, ez már bebizonyosodott. Csak mondja a magáét. -
Vers #5430 mondjuk kezdjük azzal hogy a ps2-re létezö C forditok a SIMD müveleteket nem is használják
tehát 100% hogy nem tudsz mutatni ilyet, és ez csak a legegyszerübb rutin , a reflection sokkal bonyolultabb de ott is megcsináltam az elméleti maxot, ott a gyökvonás képezi a korlátot ami 13 orajel
-
Vers #5429 ja és természetesen mindezt ugy hogy se az integer se a floating pipelineban ne legyen se STALL se üres ciklus
-
Vers #5428 azt mondod van olyan C fordito ami csinál olyan kodot amit csináltam ps2-n? hu de naiv vagy :)
igy néz ki valojában csak nem akartam mélyebbre menni mert azt sokan nem értik
beolvasok egyszerre 8 vertexet X,Y,Z koordinátáját mindegyik adat 16 bites
a SIMD müveletekkel csinálok egy mtrix szorzást mindegyik vertexre ez SIMD-el gyors mert 128 bites regiszterekkel dolgozik és 8 darab 16 bites adaton egyszerre végez müveletet
majd a Z vagy W adatokat átviszem a FPU-ba ott reciprokot képezek
felszorzom valamivel hogy majd az integer résznek emészthetö formára hozzam, visszaviszem az integer registerbe ö, összeszorzom a koordinátákkal és kiirom a memoriába
na vazz ha mutatsz ilyen C forditot , még ma veszek neked 1 láda sört :)
-
#5427 Eh... :|
assemly-ben = assembly-ben -
#5426 > ha nekiállunk assemblyben 2-3-szor tuti irunk gyorsabbat igy lesz 20-25 orajel
Velem esett már meg, hogy nem bírtam assemly-ben jelentősen gyorsabb kódot írni egy rutinra, mint amit a C fordító optimalizált.
> ha kihasználjuk a hardver lehetöségeit pl átvisszük az osztani valot az FPU-ba ami gyorsabban oszt ps2-n(FPU= 7 orajel, proci =30 orajel),
Hát az b*szna be, ha nekem nem olyan C fordítót adnának, ami ezt csípőből oldja meg.
-
Vers #5425 amugy ez a kihasználtság kérdés rettentö bonyolult dolog, mer ugye mit nevezünk 100%-nak?
vegyünk egy példát:
ps2-re irjunk egy rövidke programot C-ben, mondjuk egy vertex transzformáciot+perspektiv leképzéssel, ez C-ben kb 50 orajel
ha nekiállunk assemblyben 2-3-szor tuti irunk gyorsabbat igy lesz 20-25 orajel
ha kihasználjuk a hardver lehetöségeit pl átvisszük az osztani valot az FPU-ba ami gyorsabban oszt ps2-n(FPU= 7 orajel, proci =30 orajel),
és még egy kicsit a pontosságon is csökkentünk 32 bitröl 16-ra akkor elérhetjük az elméleti maximumot, ami egyenlö az osztás orajelével ami ps2-n 7 orajel
tehát az 50 orajelböl lett 7, akkor mennyin is fut a C kod ? KEMÉNY 14 %-on
és ez csak a proci, még ott a vectorproci ahol ugyanez van ott is 7 orajel az osztás
tehát 3 rendszer nyomja folyamatosan a vertexeket mindegyik 300/7=42 millio vertexet=polyt másodpercenként az kb 120 millio poly/sec
mi is az elméleti maximum a sony szerint 75 millio? jobbak vagyunk annél ? igen jobbak sokkal, csak egy gond van a GPU nem birja
mi a teendö ilyen helyzetben csökkentsük a kiszámolt vertex számot, DE NEM rosszabb programmal, hanem plusz featurekkal, pl 2-3 fényforrással specko reflectionnal stb igy lemegyünk kb 20 millio polyig amelyiken olyan effectek vannak hogy beszarás , legalábbis ps2-n
na ez az elmélet, legalábbis az enyém , és ez müködik a gyakorlatban is mivel megcsináltam részben, kár hogy nem végig...
-
#5424 Sértegetni valakit könnyü, érveket felhozni már annál nehezebb, ahhoz tudás is kellene. -
#5423 "1/4-ed teljesítményen szaladgát minden" :D Egyszerűen be tudok szarni a kommentjeiden... -
Vers #5422 -
Vers #5421 annyibol jobb a helyzet hogy a ps2-nél az egyik vectorproci használhatatlan volt szinte, ezért nem is igen használták
tehát a rendszer fele->kuka, a másik vectorprocit meg nem optimalizálták fel igy annak is a fele ugrott, ugyhogy 1/4 teljesitményen szaladgált minden
a cell-nél szerencsére jobb a helyzet mivel minden vectorproci egyforma , ami fut az egyiken az fut a többin is, igy a kihasználtság közel 100%-os lesz, csak az optimalizálási problémák miatt megy fél teljesitményen, de elöbb utobb az is eléri a maximumot, tehát azért látni fogunk majd kibajo játékot csak nem az elsö 1-2 évben
-
#5420 PS2 példájából kiindulva az általános fejlesztő a technológiailag legprimitívebb grafikai megvalósítást vállalta be.
Azt mondják, hogy inkább legyen sivárabb és szögletesebb, de legyen biztos, bugmentes és olcsó! Nem akarnak egy bonyolult motor és végeláthatatlan optimalizálás miatt szenvedni. Így is elég nehéz tartani a határidőket. Mi lesz akkor, amikor még nagyobb költségek és nehézségek merülnek fel?
Ha nem adnak a fejlesztők kezébe könnyen és biztosan kezelhető eszközt, akkor félő, hogy még ennyi sem lesz kihasználva.
BTW hogy én ezt akarom-e, az valszeg' nem számít, mer' úgy tűnik, hogy az én értékrendszerem jelentősen eltér a többiekétől, de nekem nem kell gigapoly/sec teljesítmény, hogy élvezni tudjak egy játékot. Nekem inkább szellemes sztori és művészi teljesítmény kell. -
#5419 Kompromisszumnak nem rossz, az elején működhetne így, később ahogy kezdik kiismerni a gépet, úgy jöhetnek a "saját" programjaikkal... -
Vers #5418 csakhogy ezzel a rendszer teljesitményének a fele repül a kukába, komolyan ezt akarod?
-
#5417 > nehezebb programozni mint a ps2 -t sokkal
SZVSZ be kell vállalni teljesítmény veszteséget és átlátszóvá tenni a feldolgozókat valami felülettel, amit könnyű kezelni
A M$-nak igaza van az XNA-val. -
kiskami #5416 A nehéz programozásnak próbál elébemenni a Sony azzal, hogy szakemberekkel dolgoztat ki olyan programozási eljárásokat, amelyek a processzor képességeinek minél jobb kihasználását teszik lehetővé (ahogy olvasom, ezeket később nyilvánosságra is kívánják hozni, hogy a kommuniti is beszálljon a csiszolgatásukba). Szóval nem rossz a helyzet. Egyébként is van PS2-re is elég jó játék attól függetlenül, hogy mennyit hoztak ki belőle. -
Vers #5415 nemértem minek több os, nekem csak egy kell egy tökéletes:)
viszont gondok vannak a cellel nehezebb programozni mint a ps2 -t sokkal,
megint várhatunk hogy kihasználják a hardvert ,de amugy bitang gyors -
#5414 Ilyen se volt, hogy Version alábecsülje a PS3-at :))
Vers: "a több os futtatása a marketing maszlag, annyi ram nem lesz a ps3-ban hogy több os-el megbirkozzon"
És a hír: "A Sejt a nyers teljesítményen kívül többféle oprerációs rendszer szimultán támogatásval tűnik ki a vetélytársak közül."
-
lacokpatok #5413 Friss! Annak aki még nem olvasta volna az 576 oldalán (tegnapi cikk):
Ma (vagyis: a hír bepötyögésének időpontjában már bőven tegnap) a korábbi ígéreteknek megfelelően lezajlott a Cell (a Playstation 3 "lelkét" is alkotó processzor, ugye) hivatalos bemutatója - az eseményre a San Francisco-i Solid State Circuits Conference-en (ISSCC) került sor. Az Sony /IBM / Toshiba eggyüttműködés egy 234 millió tranzisztort magába sűrítő, brutális lebegőpontos számítási teljesítményt ("szuperszámítógép-szerű" - állítják a Cell fejlesztői) nyújtó processzort szült. A Cellben egy darab G5-ös "főprocesszor" és nyolc kisebb vektorprocesszor kapott helyet, ezek 4 GHz feletti órajelen ketyegnek, 2.5 megás cache-el megtámogatva - az összteljesítményük 256 Gflops. A Cell a GPU-val 100 GByte / másodperc, míg a memóriával 50 GByte / másodperc sebességgel kommunikál. A Sejt a nyers teljesítményen kívül többféle oprerációs rendszer szimultán támogatásval tűnik ki a vetélytársak közül. -
Vers #5412 a cell több részböl áll
van benne egy alap általános proci a mac-ban van ilyesmi(powerpc)
ami nem lesz sokkal gyorsabb egy mai p4-nél
és van még 8 darab vector segédprocesszor amik gyors lebegöpontos és integer számokkal tudnak dolgozni
ez hozza a brutális teljesitményt
de csak speciális feladatokra valo nem mindenre
pl ilyen a grafika, tömörités, divx, mpeg , neurális hálozat , AI,fizika stb..
a több os futtatása a marketing maszlag, annyi ram nem lesz a ps3-ban hogy több os-el megbirkozzon
-
testerxx1 #5411 Milyen speciális dolgokra gondolsz? Én azt olvastam több oprendszert is képes egyszerre futtatni, és a 16 magos változata 100 gyorsabb a műveletvégzési sebessége mint egy PIV 2.4GHz -es CPU-nak (gondolom mindenben). Nekem ez elég általánosnak tűnik, különben hogy tudna jó sebességgel egyszerre több OS-t futtatni, akkor csak speckó progik mennének rajta, nom OS-ek... -
Vers #5410 azt nem mondtam hogy nem alkalmas, csak speciális dolgok jobban fekszenek neki -
kiskami #5409 Szerintem meg általános feladatok elvégzésére alkalmasnak kell lennie a Cell-nek, ha mindenféle ketyerébe bele akarják rakni.
-
#5408 LOL
A mikrosütőm és a villanybojler, amikor éppen nem csinál semmit wireless network-ön kisegíti a másik szobában a playstationt, hogy még több powah' maradjon grafikára!
Sőt, ha a szomszéd csak filmet néz, akkor a maradék kakaót átdobja hozzám!
LOL -
Vers #5407 a cell azért nem mondhato általános processzornak
a sony álma az hogy minden eszköz ami otthon van , tv hütö stb
ezt a technologiát használja és tudjanak kommunikálni
-
kiskami #5406 Szerintem sem építettek más gépet a PS2 procijaival.
Kérdés, hogy a PS3 központi procija ezekben a workstation-ökben, meg egyéb eszközökben milyen "körítéssel" lesz ellátva? Mert ugye a PS2-ben is a központinak mondható proci (mips5900) mellett van még egy IO (mips3000 - a playstation1 procija), két vektor, meg egy mpeg2 dekóder proci is.
Szerintem ezt a mostani procit (is) általánosabbra tervezték, és majd inkább csak az összehangoló, irányító, előkészítő szerep jut neki, mint azt az nvidia együttműködés is sejteti. A mai elektronikai eszközökben meg már amúgy is majdnem egy számítógép bújik meg, úgyhogy miért ne rakná a saját cuccaiba most ezt a procit.
A dvd lejátszóba egy de/kódoló procit rak mellé, másokba meg mást.
Azt meg érdeklődéssel figyelem, hogy az nvidia hogyan fog tudni most versenyezni a 2 3 vagy 4 évvel jövőbeni önmagával, mert a mai pc-k fejlődése sem áll meg.
-
testerxx1 #5405 Lehet hogy rosszul tudom, de mintha a PS2-ben lévő CPU-t más gépben nem használnák (ha nem így van akkor sorry vagyok). Míg a Cell meg előbb fog megjelenni workstation-ben meg hdtv-s multimédia eszközben mint PS3-on. Az már más kérdés, hogy a PS2-re mit portolnak, meg lettem volna lepve, ha linux-ot nem portolnak rá (azt mindenre rárakják :)), és azon is ha winfos-t rá bírtak volna portolni :) -
FoToS #5404 Remélem profitál majd ebből az Nvidia az asztali gépekbe szánt lakáiban is. -
#5403 Az NVIDIA két éve titokban fejleszti a PlayStation 3 grafikus processzorát -
kiskami #5402 Durva, durva, csak azt nem értem, hogy miből vezetted le, hogy nem speckó hardvere lesz a PS3-nak. Szerintem meg igen csak speckó hardver kell ahhoz, hogy ezzel az állítólagos durva teljesítménnyel lépést tudjon tartani a gép többi része is.
Másrészt meg a mostani PS2-ből is lehet "workstationt" csinálni, mert van rá Linux (meg NetBSD, de az egy másik sztori). Az már csak az én álmaim közül az egyik, hogy a PS3-nak is ez legyen az oprendszere, és a Linux-ból végre normális desktop/játék-platformot csináljanak, meg hogy a Cell a nevéhez méltóan arról fog szólni, hogy a dvdlejátszóm, a házimozi rendszerem, prjektorom, meg a PS3 "PC"-m egyesítve teljesíményét azon fog dolgozni, hogy én minél élethűbb virtuális realitiben döngöljem a földbe a zöld marslakókat.
-
#5401 Hát engem a Cell CPU érdekelne, nagyon durva dolgokat mondtak róla, és ha jól tudtam februárban berakják workstation gépekbe! Vagyis nem speckó hardware-e lesz a PS3-nak! Hanem addigra már számos PC(?) rendelkezni fog az architektúrával!! -
#5400 marpedig a jatekokbol jon a penz. pont forditva mint a pc-k eseteben. ott a hardver hozza a penzt, es az ugyesebb fejlesztok kapnak is belole. a kiadok mindenfelekeppen. -
FoToS #5399 Akkor olvasgassad őket szorgosan. -
#5397 Igen, olvasok, minden játékról darabra pontosan lehet tudni, hogy mennyit adtak el. -
hzx #5396 Pedig kedves FoTos, a helyzet az, hogy minden konzolgyártónak (elsősorban) az eladott játékok után szedett royalty -ból van pénze. Ezért tudják veszteségesen adni a hardvert. -
FoToS #5395 Olvasod azt valahol,hogy a sony eladott ennyi meg annyi játékot?Azt olvasod,hogy eladott 20 millio PS2.