4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • totyak
    Nagyon köszönöm a segítséget és a rám szánt idődet. Valamennyire sikerült megnyugtatnod, így nem szaladok új lapot venni :D

(Meg aztán hátha bekrepál a mostani lapom, még van rá 3 hó gari, és akkor vennék egy normálisat minimális ráfizetéssel. he-he-he :D )
  • [NST]Cifu
    Tessék, megtaláltam, amit tegnap nem. Itt az PCI-Express 4x 1.1 verzióig tesztelnek Radeon 7970-et. A sok szöveg helyett egy kép:

Egen, ennyire keveset számít...

Ami a deszkát illeti, az tényleg nem mai darab, de én továbbra is állítom, hogy nem éri meg rákölteni. Ahogy írod majd a procival együtt...
  • totyak
    Köszönöm szépen a kimerítő választ.

Megnéztem GPU-z programmal, ahogy írtad is. Ezt mutatja: Pci-E 3.0x16 @x16 1.1
    Ebből arra következtetek, hogy a lap mégsem 2.0, csak 1.1. A linkelt teszt alapján 2.0 és 3.0 között elenyésző a különbség, olyan tesztet meg nem találtam, ahol 1.1-et 3.0-val, esetleg 2.0-val hasonlítanak össze, de feltételezem ott sem lesz hatalmas különbség.
    Tehát ezek szerint a VGA miatt nem érdemes új lapot venni. De mi a helyzet a processzorral? Ott is írták ezeket az FSB értékeket, hogy a lap kevesebbet tud, mint amennyi egy jó procihoz kellene.

Mindenesetre a többi leírt dolog alapján úgy érzem, hogy tényleg nem érdemes cserélni. VGA miatt egyértelmű, processzor sem hinném, hogy nagy gyorsulást mutatna. Talán 4-5 fps különbség tapasztalható lenne játékok alatt, amiatt meg valóban nem adok ki 12-14 ezret. Majd legközelebb, ha új procit veszek, dobok mellé egy lapot is.
  • vaakuum
    Mi áll le? A hűtőventi, vagy a gép?
    Komplexen kellene inkább vizsgálni a rendszert. Milyen a proci hűtőborda típusa? Egyéb ventik vannak? Tuning van? alaplapi hűtés, memória hűtés, VGA hűtés...Adott esetben még az is kiderülhet, hogy pl. a tápegység a ludas, mert nincs elég kraft benne.

Valami rendszerdiagnosztikát fel kellene tenni, ami mutatja a komponensek hőmérsékletét folyamatosan.
  • BEE LEE
    Sziasztok!

AMD 5600+ procihoz milyen sebességű procihűtőre van szükség?
    Most tettem a házba egy 12cm ventit és a procihűtő van, de pár óra után leáll. a 12cm-es venti csak 1000-es, szerintem elég gyenge. köszi!!!
  • [NST]Cifu
    Erre honnan jöttél rá, hogy az wifi? Merthogy tényleg az volt.

Volt dolgom már pár laptoppal...
  • vaakuum
    Erre honnan jöttél rá, hogy az wifi? Merthogy tényleg az volt.
    Mondjuk az AIDA 64 utána nekem is megmondta, bánom hogy a 32-essel próbálkoztam az elején. Nem az igazi már :(
    Mondjuk a gyártó oldalán is küzdeni kellett vagy egy órát, mire tényleg olyat töltött le, amit meg is eszik, hiába volt meg a pontos típus.
    Látszik, hogy ezt a gépet fullban linuxal tervezték értékesíteni, igen gyér a driver ellátottsága.

De jó hír, hogy eltűnt a felkiáltójel, és működik wifi a laptopon.
    Ezután már csak a digivel kell megküzdenem, és végre foglalkozhatok a saját gépemmel
  • Peetboy
    Igen azt tudom volt már olyan mikor elromlott a memória. Majd megnézem az alaplap könyvében.
  • [NST]Cifu
    Milyen alaplapod van? Nincs meg a kézikönyve? Egyes esetekben a BIOS sípolások részletezve vannak a kézikönyvben.

Az egy hosszú egyes alaplapoknál memeóriahibát jelentenek.
  • Peetboy
    Oké, végignézem, de eddig nem láttam pupos kondikat. Csak hosszú sípolásokat hallottam. Egyik memóriát kivettem utána sem indult el, csak ma. Tápcserét nem tudok, mert csak 1 van.
  • [NST]Cifu
    Ejj, ejj, tessék megtanulni, hogy a bios sípolásoknak üzenete van, pl. 1 hosszú három rövid általában a videókártyát jelenti. Ebből ki lehet indulni, hogy hol van a hiba.

Egyébként az elindulásnak én nem hiszem, hogy az elemhez van köze (ha kiveszed az elemet, akkor is el kell indulnia). Én inkább máshol keresném a hibát, pl. tápegység. Viszont ha nem értesz annyira hozzá, akkor ez bajos dolog.

Van arra mód, hogy egy másik tápegységgel kipróbáld a gépet?

Bár hozzá kell tenni, hogy mivel esetlegesen előforduló hiba, így egy sima tápcsere nem feltélten mérvadó. Persze ha a tápcsere után is csinálja, akkor azt jelenti, hogy a tápot kizárhatjuk.

Nézd végig a deszkát még, hogy nem-e látsz felpuposodott, elszíneződött kondit, hátha az a baj. Itt lent a képen bal oldalon látsz elszált kondikat, jobb oldalon épeket:

• [NST]Cifu
    Totyak: Egy AsRock N68 GS3 UCC alaplapról van szó. Érdekelne, hogy ez PCI-e 2.0-s vagy csak 1.1-s, mert sehol sem találok erre vonatkozó információt?

Ahogy nézem 2.0, de a GPU-Z megmondja amúgy

Másik kérdés, hogy az valós veszély-e ennél a lapnál, hogy limitálja a processzort és a VGA-t? Egy másik fórumon írták nekem az alábbi dolgokat: a gyengébb PCI-e (ami ugye vagy 1.1 vagy 2.0) visszafogja a 3.0-s VGA-mat, illetve a gyenge processzor sávszélesség (ennél a lapnál 2000MT/s), az pedig visszafogja a processzoromat, ami egy Athlon II X4 640? Meg egyébként is csak 95W procikat eszik szegényke. A lap vásárlásakor sajna még nem tudtam, hogy ilyenekre figyelni kell. Azóta szembesültem a tényekkel.

Jó nagy sületlenségeket sikerült összehozniuk.

Először is: Egy rendszert kiegyensúlyozottan kell felépíteni, nyilván nem rakunk egy Brazos mellé Radeon 7970-et, mert a proci gyenge mellé. Alapvetően a dolog úgy néz ki, hogy gyenge proci mellé gyenge VGA, közepes proci mellé közepes VGA, erős proci mellé erős VGA-t célszerű pakolni. Ez persze sarkított dolog, a mai játékoknál általában egy i3-3220-as proci is képes "kihajtani" egy csúcs VGA-t.

Az Athlon X4 640 mellé ha nem is tökéletes párosítás a 7770, azért megfelelő.

Másodszor: a PCI-Express 3.0 per pillanat kb. szemfényvesztés, nem fogja vissza a 2.0-ás PCI-Express csatid, nyugodtan nevesd ki, aki ilyesmit állít. Itt egy teszt erről. Aki akar talál ezer másikat. Egy Radeon 7970 esetében, extrém beállításokkal sincs drasztikus különbség, egy Radeon 7770 esetében pláne nem lesz.

Harmadszor: Kiadásánál mindig azt kell nézni, hogy a befektetés mekkora változást hoz. Na most, ha valaki azt mondja, hogy egy deszkacsere a te esetedben értékelhető változást hoz, akkor én azt inkább hagynám a fenébe. ~14-15e Ft-s költséget 5-10%-os teljesítményváltozásért tartanék jogosnak, ennyit kizárt, hogy hozzon.

@Vaakuum: ??? Amennyire én nézem, ez egy laptop. Van egy Broadcom chipes integrált hálókártya, 10/100Mbites sebességgel. Működik hibátlanul. Van egy másik hálózati eszköz (Wifi?), aminek nincs fent a drivere. A flash memóriák nem tudom mik.

Menj el a gyártó honlapjára, keresd meg a típust, és töltsd le a hozzá való drivercsomagokat, majd telepítsd fel mindet. Hogy a Digi miért nem megy, azt innen meg nem mondja senki. :)
  • Peetboy
    Tegnap este nem akart elindulni a 20-ik inditásra sem, sípolást is adott a gép. Ma viszont mégis elindult és működik.
  • vaakuum
    A hiba jellege a képen látható, kell a k betu a :// után
    http://epfeltoltes.hu/120927/driver_hiba_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Fura módon a hálókártyát felismerte, upc net simán megy alóla.
    Azonban driver hibára panaszkodik, és testvéreméknél a digi netet nem tudták rá beállítani. Letöltöttem már kismillió drivert, de egyikkel sem javult a helyzet, folyamatosan ott a felkiáltó jel a hálózati vezérlő és a PCI flash memóriák mellett. Mit lehet ezzel kezdeni, mi a baja ennek a szutyoknak?
  • totyak
    Igazából még nincsenek meg az alkatrészek, de lehet, hogy inkább kezdek egy normális táp beszerzésével. Végül is megpróbálhatnám, amit suba53 ír, csak félő, hogy a tápon kívül megsülne minden más is. Ár szintjén nem tétel annyira, ami belekerülne, de utánajárás szintjén annál inkább. Azért köszönöm mindenkinek, aki hozzátett a kérdés tisztázásához.

Viszont, ha már ennyire belemerültem a kérdésekbe, akkor kérdeznék a normális gépemmel kapcsolatban is egyet-kettőt.

Egy AsRock N68 GS3 UCC alaplapról van szó. Érdekelne, hogy ez PCI-e 2.0-s vagy csak 1.1-s, mert sehol sem találok erre vonatkozó információt?

Másik kérdés, hogy az valós veszély-e ennél a lapnál, hogy limitálja a processzort és a VGA-t? Egy másik fórumon írták nekem az alábbi dolgokat: a gyengébb PCI-e (ami ugye vagy 1.1 vagy 2.0) visszafogja a 3.0-s VGA-mat, illetve a gyenge processzor sávszélesség (ennél a lapnál 2000MT/s), az pedig visszafogja a processzoromat, ami egy Athlon II X4 640? Meg egyébként is csak 95W procikat eszik szegényke. A lap vásárlásakor sajna még nem tudtam, hogy ilyenekre figyelni kell. Azóta szembesültem a tényekkel.

Most akkor érdemes lenne egy korrektebb lapot kerítenem a gépbe, vagy azzal sem lenne komoly változás?
    Egyéb alkatrészek a gépben: Athlon II X4 640, Asus 7770 1Gb, 2x2Gb 1333MHz ram, 430W Chicony táp.
    Alapvetően elégedett vagyok a géppel, legalább is a többi összetevővel, de ez az alaplap gyenge láncszemnek látszik. Érdekes módon van, aki azt mondja ne vegyek másikat, van, aki határozottan az ellenkezőjét javasolja.
    Ahol vettem a lapot, (ipon) ott is megkérdeztem ma, ott egyértelműen azt mondták, hogy vegyek másik lapot, de részükről ez érthető valamennyire. Vélemény?
  • BEE LEE
    Szia! Köszönöm a választ!!!

A molex csatiban 4 "anya" van. Ott a sárga-feketére kell csatolni?

Ill. még egy dolog: szétszedtem a házat és kiderült, hogy a ház elején lévő "turbina", (amit valójában a ház hűtőjének a levegője hajt) szabályozható. Az említett 2 kábel (2 tűsek) ebből a szabályzóból jön ki.

Ebben az esetben is úgy kössem be ahogy írtad??
    köszi
  • [NST]Cifu
    Csak csendben jegyzem meg, hogy az a "mindössze" 35,6 watt majdnem 15%-a a táp teljes teljesítményének. Egy noname, régi, ATX 1.0 v. 1.1-es tápnál, amelyről vajmi keveset tudunk, nem biztos, hogy jó ötlet kísérletezni, mit is bír el. Ha nincs rendes túlterhelés elleni védelme, akkor lehet, hogy kinyirja rá dugott dolgokat, ha nem bírja a terhelést.

Oké, én ilyen terén mindig túl óvatos vagyok (saját káron tanultam), ne legyen igazam, de azért károgok egy sort...
  • suba53
    Szia!
    Igen, pontosan arról a 2x2es csatlakozóról van szó. Az ATX-2 es tápokon mindegyiken van oda illő tápcsatlakozó.
    Az, hogy ez az alaplap elmegy nélküle, az elképzelhető, mert a shuttle is gyártott olyan korai p4-es alaplapokat, amiken ilyen még nem volt.
    Akkor kezdték alkalmazni, amikor a procik fogyasztása elért egy komolyabb szintet, és jó hatásfokkal a 12V-ból lehet előállítani a procik magfeszültségeit.

Rakd össze a megálmodott komponensekkel a gépet, és próbáld ki. Ha stabilan megy, akkor minden OK. Ha nem stabil, akkor érdemesebb egy ATX-2 szabványú tápot belerakni.
  • totyak
    Nem bírtam várni, úgyhogy megnéztem most. Nincs olyan kábel, amit mondasz.
    ITT bejelöltem az alaplap képén pirossal, ahova kábelek mennek. Feltételezem te pedig azt a 2x2-es foglalatot mondod, ami a memória helyek felett van. Nincs oda illő dugó, tehát ez még biztosan régi fajta táp.

De igazából nem értem ezt az egészet.

Alapból egy Northwood Celeron 2.0GHz van benne, ami a wikipedia szerint 52,8W-ot eszik. Ha teszek bele egy Pentium 4 2.6GHz-t, az 9,8W-al fogyaszt többet wiki szerint. Ha Pentium 4 2.8GHz-t teszek bele, az meg 15,6W-tal fogyaszt többet. Az alap 512 memória mellé menne egy másik 512-es modul. Az mondjuk még plusz 10W, foglamam sincs mennyit eszik egy ram, de ettől többet biztosan nem. A tápcsati nélküli VGA-k meg elvileg ugyan annyit fogyasztanak, ha jól tudom, tehát elvileg mindegy lenne, hogy FX5200-as van benne vagy 9600xt. De számoljunk erre is plusz 10W-ot.
    Így szerény számításaim alapján, legrosszabb esetben a gépnek kb. 35,6W-al kéne többet fogyasztania. Az annyira sok? Most lehet, hogy hülyeség, amiket itt leírtam, de tényleg nem értem.
  • totyak
    Sajnos csak ennyit tudtam leolvasni a tápról.
    Fogalmam sincs, hogy milyen szabvány, nagyon régi darab, az biztos. Most így meg nem mondom hirtelen, hogy volt-e olyan kábel, amit írsz, de gyanítom, hogy nem. Egyébként a korábban említett egyetlen szabad kábelen kívül minden be van dugva valahova. Este felé leszedem megint az oldalát, megnézem pontosan a kábeleket.
    Ha nincs olyan kábel, amit írsz, gondolom nem sok jót jelent? Vagy attól még működni fog?
  • suba53
    Ebből nem sok derül ki a gyártóra vonatkoztatva. Viszont gyanús, hogy csak egy 12V-os ágat írsz.
    Ez csak ATX-1 szabványú? Van neki egy 4 pólusú ága? Ami két fekete és két sárga kábelen van? Amit a P4 alaplapok plusz tápcsatlakozójára lehet dugni? Mert az az újabb, az ATX-2 es szabványú tápoknál kötelező.
  • suba53
    Szia!

A két tűs apára dughatod a tápegységből jövő egyik Molex csatlakozót. Azért van a másik "out" kimenet, hogy ha van még hasonló csatlakozójú ventillátor a házban, akkor azt oda kell csatlakoztatni, így nem foglal le mégegy táp ágat. Azért két tűs, mert csak 12V kell neki. ( Sárga-fekete)
  • totyak
    Szétkaptam a gépet. Fényképet ugyan nem tudtam készíteni a tápról, mert annyira be van rejtve a gépházba, de 10 percen fejen állás után sikerült pontosan felírnom, ami a táp cimkéjén van. Nekem ugyan semmit nem mondanak az értékek, de neked hátha.
    Itt tudod megnézni a téblázatot, amit lemásoltam.
    Illetve azt is megnéztem, hogy van-e valami szabad csati még. Egy darab volt, egy ILYEN, de szerintem ez nem jó VGA-hoz, szóval marad az eredeti terv és tápcsati nélküli kártya kell.
  • BEE LEE
    Köszönöm!

Nos, valóban 32bites verzió van fent. 128MB-os videokártyám van.

A hűtőt megtaláltam, be tudom kötni. De a házon lévő (venti), amiből kijön a két csati, azt nem. Gondolom, hogy az Outputra kellene csatlakoztatni a hűtőt és az Inputra a tápot.(Alaplapot.)

De nem tiszta ez a dolog.
  • [NST]Cifu
    1. 4,5GB ram van a gépembe, de azt írja zárójelben, hogy 3,25GB használható. Ezt lehet valahol állítani, hogy mindet használja? (Videokártya nem alaplapi.)

Valószínűleg 32bites operációs rendszered van, az max. 4 giga ramot tud megcímezni, a videórammal együtt. Ez esetben feltehetően van egy 768Mbyte ramos videókártyád. A másik lehetőség, hogy integrált videókártyád van, és a memóriából lefoglal (valószínűtlen).

Rakj fel 64 bites op. rendszert...

Ezeket hová kellene csatlakoztatni, hogy működjenek? Azt gondolom, hogy az egyik a + házhűtő ventinek van, csakhogy azon (most vettem) 4 tűs molex csati van. Így azt sem tudom, hová kellene csatlakoztatni!!??

Mindkettőről lehet táplálni a ventit, vagy a két tűs csatiról, vagy molex-ről.
  • totyak
    Sajnos pontosan nem tudom milyen a táp a gépben, de este lehet lekapom az oldalát, aztán belenézek. Mondjuk tartok tőle, hogy valami noname. eredetileg 350-es volt benne, azzal nem is vacillálnék, de régebben az is füstbe ment sajna. Ha van rajta valami cimke, akkor lövök róla egy képet, aztán ti itt biztos tudtok valami okosságot mondani rá.

VGA-ból azért keresek tápcsati nélkülit, mert az 5200-as is olyan volt. Azt meg ugye nem tudom, hogy a tápról milyen kábelek lógnak még szabadon. Az is lehet, hogy van köztük olyan, ami jó lenne. Csak ugye ezt is VGA-ja válogatja. Azt sem tudom igazából, hogy melyik dugók jók AGP VGA-hoz. Annyit tudok, hogy van olyan kártya, ami floppy csatival elindul. De szerintem másik dugók is jók egyik-másik kártyához.
  • BEE LEE
    Sziasztok!

Kettő dologban szeretnék segítséget kérni.

1. 4,5GB ram van a gépembe, de azt írja zárójelben, hogy 3,25GB használható. Ezt lehet valahol állítani, hogy mindet használja? (Videokártya nem alaplapi.)

2. Van egy AeroCool AeroEngine JR pc házam.
    Van elől egy "turbina", amiből kettő kábel jön ki, melyeknek a végein 1-1 molex csati van. Az egyik csatira ez van írva: Output, 0,23A, 5FAN, Max 12A. (Ez 2 tűs "anya"). A másik csatira pedig ez: Input DC 12V. (Ez 2 tűs "apa").

Ezeket hová kellene csatlakoztatni, hogy működjenek? Azt gondolom, hogy az egyik a + házhűtő ventinek van, csakhogy azon (most vettem) 4 tűs molex csati van. Így azt sem tudom, hová kellene csatlakoztatni!!??

Bocs a hosszú leírásért, remélem érthető a kérdés.
    Válaszotokat előre is köszönöm!!!!!!!!!!!!
  • suba53
    Ha ilyen tartós áramtalanítás után is megőrzi a CMOS a tartalmat, akkor az elem még bírja.
    Lehet, hogy határon van már, ezért én megmérném a feszültségét.

Érdemes megmozgatni az elemet a foglalatában, forgatni egy párat akár kivétel nélkül is, hogy ha oxidos lenne a csatlakozó felület akkor ezután újra fémes csatlakozást adjon.
  • suba53
    Szia!
    Tökéletesen elég a 250W-os táp, ha valóban tudja a 250W-ot.
    Még a Radeon1650-et is beleteheted, nem lesz gond.
    A Radeon 1650 maximális fogyasztása 3D alatt is 60W alatt marad.

Egy jó kis táblázat a korábbi VGA kártyák fogyasztásáról:

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-radeon-power,2122-6.html

Van olyan kártya, ami el sem indul, ha nem kapja meg a kiegészítő tápcsatlakozón a naftát. Van olyan, ami elindul, de visszaugat, hogy nincs megfelelő tápellátása, és néhány 3D funkció nem elérhető.

• [NST]Cifu
    @Symbolic90: Ha közvetlenül a modembe dugod a kábelt, úgy a sebesség milyen? Nem lehet, hogy a 120Mbit-es net valójában nem annyi (csúcsforgalom, este, stb.)? A laptop hálózati kezelője szerint milyen sebességű a kapcsolat?

@Totyak: Én a szívem szerint nem mernék 250W-os tápra rádugni egy ilyen gépet. Lehet túl óvatos vagyok, de nem szándékozom más gépével játszani ilyesmiben. Főleg, hogy lehet valami JNC vagy Vargáné féle tápról van szó, hiszen ez nem derült ki.

Szóval én azt mondom, hogy ha már erősebb videókarit akarsz bele, akkor szerezz hozzá legalább egy 300, de inkább 350W-os tápot. Ismétlem, nem tartom kizártnak, hogy akár az 1650Pro is elmegy a 250W-ossal, csak én nem mernék kockáztatni ilyesmivel így látatlanban.

@Peetboy: a Bios magától nem szokott resetelődni... Szóval lehet, hogy már kezdi megadni magát az elem. Amikor a resetek voltak, ki volt húzva a hálózatból a gép?
  • Peetboy
    Kipróbáltam fél óráig kihúztam a konnektorból és mégis megjegyezte az alaplap beállításokat. Sőt tegnap éjjel végig áramtalanítva volt és azóta is jó. Akkor mégis jó az elem?
  • totyak
    Nem fontos annyira az az 1650pro kártya, jó nekem a 9600xt is. Úgy is használtan venném, pár százassal olcsóbb is lenne. Meg nem is akarom én határon használni a tápot, elfüstölni meg főleg nem.
    Most akkor végül is mi a konklúzió? A leírt konfiguráció a 9600xt-vel elkocoghat a 250-es tápon, vagy ne próbálkozzak? A táp régi és szerintem valami no name, de hátha. A 9600-asról legalább tudom, hogy nem kell tápcsatlakozás, íg a leírtak alapján kevesebbet is eszik. Meg úgy tudom erősebb is kicsivel, mint az fx5600. De gondolom, ha az 5600-osnak sem kell tápcsati, akkor az is megfelelne a célnak. Az 5200-enél még az is jobb talán.
  • symbolic90
    Ja azt nem írtam hozzá, hogy a 8-10 mega kábelen valósult meg, switch-el.
  • symbolic90
    Need help! Nemrég vettem új routert, TP-link WR-741ND típusút. A korábbit azért cseréltem le, mert az max 54 mbps-t tudott átvinni wifin, ez pedig elvileg 150-et. A lakásban 120 mbps net van, ezért volt a projekt.

A probléma az, hogy nem viszi át ezt a sebességet a router. Speedtest.net is csak 40 mbps-t dob ki, és az erősen seedelt torrentek, amik eddig 8-10 MB-al jöttek, most maximum az 5-öt érik el.

Namost a specifikációk alapján a laptopom (Acer Travelmate 5730G) is képes wifin legalább 300 mbps adatforgalomra, ez sem okozhatja a problémát... Szóval elég tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a gond. Valami ötlet bárkinek? Ja, az adminfelületen minden alapbeállításon van, tehát a wifi adatforgalom sincs lekorlátozva, 150 mbps az érték. Már ott tartok, hogy visszaviszem a routert garanciába hacsaknem valakinek lesz nagyon okos ötlete :/
  • [NST]Cifu
    A probléma: a filmek lejátszásánál a proci lesz a gyenge, ha jól rémlik, akkor az X1650Pro sem támogatta még a videólejátszás gyorsítását, bár valahol akörül kezdett el megjelenni. De igazából csak pár generáció óta ennyire acélos ez a dolog.

Ez különösen igaz a Youtube videókra, én egy AMD Athlon X2 4400+ procival, GeForce 8600GT kártyával nem tudok akadásmentesen nézni egy 1080p-s Youtube videót...

Az FX5200 kevesebb áramot vehet(ett) fel, mint egy 1650Pro például, egyébként igen, a külső tápcsatis kártyák több naftát vehetnek magukhoz, a gond csak annyi, hogy a 12 voltos ágból táplálkoznak általában, az pedig a régebbi tápoknál (úgy a 2004-2005 körüliek előtt) a 12 voltos ág gyéren volt kezelve, mert az AGP is 3,3v vagy 5v feszt adott.

Meg lehet próbálni a 250W-os táppal akár az 1650Pro kártyát is, csak valószínűleg a táp a határon lesz már...
  • totyak
    Akkor az 1650-ről lemondok, nem nagy probléma. Az 5200-as azért nem jó, mert egyrészt nem működik :D, másrészt meg mert még a filmek, netes videók is akadtak vele.

Ezt a 12V dolgot nem értem (alapból sem értek a dologhoz). Ha az 5200-as is olyan volt, aminek nem kellett tápcsatlakozó, akkor egy másik kártyánál miért számít ez? Az alaplap most is az, amit írtam, nem volt semmi gond. Vagy nem jól értelmezem, amit mondasz?

Másik dolog. Jól értem, hogy az a VGA, aminek nem kell tápcsatlakozás, az valamivel kevesebbet fogyaszt, mint az, aminek kell?
  • [NST]Cifu
    A Radeon 1650Pro-hoz 350W-ost tápot javasolnak.
    A CPU cirka 70W terhelten, alaplap és sallangok mondjuk 40-50W, videókari meg 30 watt, ha nincs külső csatlakozója. A gond a 12 voltos ág, azt hiszem még az AGP is arról táplálkozik. Szóval feltehetően elviszi, noha kicsit necces dolog, ha a 12 voltos ág nincs legalább 100W körül (márpedig van egy tippem, hogy nincs).

Ha nem játékra kell, akkor miért nem jó az FX5200?
  • totyak
    Egy 250W-os tápon elkocogna ez az őskori lelet, vagy nézzek egy ütősebb tápot valami használt cuccos oldalon?

Alaplap: Shuttle AV49N
    Proci: 2,6 vagy 2,8 Pentium 4 Northwood
    Memória: 1Gb (1db 512Mb 266MHz illetve 1db 512Mb 333MHz)
    VGA: Radeon 9600xt, vagy GeForce FX5600 esetleg Radeon 1650PRO (mind 256Mb-os és a 9600-asnak biztosan nem kell tápcsati, csak AGP-ről táplálkozik)
    Cd író
    Floppy meghajtó

Sajnos arról sehol sem találtam információkat, hogy mennyit fogyasztanak a kártyák, illetve arról sem nagyon, hogy melyik jobb a másiknál. A régi kártya egy FX5200-as volt (az nagyon sz@r volt), nem kellett neki tápcsatlakozás. Eredetileg olyan kártyát keresek helyette, ami szintén nem igényli, de ha a fogyasztást nem befolyásolja, akkor olyan is jó, amit tápra kell kötni. Valahol azt olvastam, hogy az AGP 45W-ot ad le, tehát, ha nincs tápra dugva a kártya, akkor annyit fogyaszt.

Nem kell megijedni, csak alap dolgokra kell, nem játékra és amúgy is másodlagos gép lenne.

Köszönöm
  • cargame
    Hello!
    Mi a megnevezese annak a kis doboznak ahova csatlakozik a tapkabel?? A problemam az, h a dobozban levo ventillator zug es amikor megall akkor egett szag szivarog ki. Tehat valoszinuleg cserelni kell csak nem tudom a megnevezeset. Elore is kosz a segitseget.
  • Peetboy
    Köszi, kipróbálom.