4664
Hardware Probléma, Kérdés
  • bajgunar
    #4664
    Hát. Pedig ez lehet hardver hiba. Kábeleket húzd le, fordítsd meg. Vagy csak az SSD-jét cseréld ki.
    Am. mikori az alaplap? Ilyennel akkor, olyannal találkoztam, ahol már egy pár kondi (régebbi alaplapnál) púpos volt.
    Nem árt átnézni őket. Főleg ha ~8-10 éves a mobo.
  • G18XM8
    #4663
    Sziasztok! Problémám adódott, remélem tud rá valaki valami okosat mondani, mert én tanácstalan vagyok.
    A helyzet a következő: win 10 ssd-re van telepítve, ha kicsit huzamosabb idő után (kb egy nap) kapcsolom be a gépet, akkor azt írja ki, hogy reboot and select proper boot device. Tudom ilyenkor a biosban ki kell választani az ssd-t, hogy elsődleges legyen, viszont nem látja a biosban, csak a hdd-t és a dvd-t. Megoldás az szokott lenni, hogy kikapcsolom a gépet, várok kb egy percet és vagy első próbálkozásra, vagy második ilyen próbálkozásra a gép elindul, bebootol mintha mi sem történt volna. Ezután teljesen hibátlanul működik és ha ezután indítom újra a gépet, vagy kapcsolom ki és be, akkor nem írja ki a hibaüzenetet, hanem elindul gond nélkül. Kábelek jók az tuti (akkor el sem indulna a windows valószínűleg). Hardver hibára sem tippelnék, mert akkor folyamatosan rossz lenne, nagyobb eséllyel el sem indulna egyáltalán a windows. Többször szétszedtem, megtakarítottam, egy két napig jó volt, utána ismét csinálta ezt az érdekes jelenséget. Szofter hibára is gondoltam, de szerintem akkor sem indulna el egyáltalán. Úgy hogy nincs ötletem. Esetleg valaki?
    Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.09.18. 15:27:24
  • bajgunar
    #4662
    Van itt valakinek Strix Raid Pro hangkártyája?
  • Lantee
    #4661
    Na, szuper! Örülök, maradjon is így! :)
  • csrolli
    #4660
    Itt?
  • csrolli
    #4659
    És az melyik menüpontban van?
  • G18XM8
    #4658
    Nem akarom elkiabálni, de most úgy néz ki, hogy sikerült megcsinálni. Egy utolsót neki futottam. Szétszedtem, kivettem az alkatrészeket, megtakarítottam a csatlakozókat, megcserélgettem a kábeleket és most nem csinálja ezt a hibát 2. napja.
  • Lantee
    #4657
    Nem biztos, hogy segíteni fog, de hát egyenként ki kell zárni az összes hibalehetőséget, aztán csak meg lesz a megoldás.
  • G18XM8
    #4656
    Na a bios frissítésre nem is gondoltam, bár akkor rögtön az elejétől jelentkezett volna ez az anomália. Vásárlás után hónapokkal jött elő. Úgy hogy nem tudom. De köszi a tippet.
    Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.08.06. 21:44:06
  • Lantee
    #4655
    Alaplap? Megpróbáltad másik SATA slotba dugni az SSD kábelét? Ha a BIOS nem látja, de amúgy hibátlan az SSD, akkor mindeképpen a kábel/slot/alaplap vonalon kell kutakodni. Még esetleg annyi lehet, hogy ha régebbi az alaplap, akkor érdemes lehet egy BIOS frissítést csinálni.
  • G18XM8
    #4654
    Próbáltam másik kábellel. Az ssd-n sem látni hibát. Hibafuttató is hibátlannak találja az ssd-t. Majd még azt próbálom meg, hogy a dvd- kihúzom és csak 2 meghajtó lesz. Hátha...
  • Lantee
    #4653
    Sata kábelt érdemes megnézni, cserélni, másik slotba dugni (hacsak nem M.2-es SSD), és megnézni az SSD állapotát. Ha BIOS nem látja, akkor mindenképpen itt van a probléma.
  • G18XM8
    #4652
    Sziasztok! Olyan problémám van, hogy a számítógépem bekapcsolás után nem tölti be a win 10-et, hanem kiírja ezt az üzenetet: reboot and select proper boot device. A rendszer ssd-n van, ezen kívül van egy hdd és egy dvd író. Miután kiírta ezt az üzenetet újraindítom, belépek a biosba, hogy beállítsam az ssd-t elsődlegesnek, azonban a biosban nem látom. Viszont a legérdekesebb a dologban, hogy több újra indítás után (változó, általában 2-3) betölti a windows-t és minden működik gond nélkül. Van valakinek ötlete, hogy ez miért lehet és hogyan lehet megoldani. Segítséget előre is köszönöm.
  • ntex
    #4651
    Hát ez szívás... Mázlid van ha megúszod egy formázással és nem vitte el a HDD/SSD-t

    Én már áramtalanítok mindig ha nagyon elkezd villámlani, évekkel ezelőtt nekem az alaplapomat vágta tönkre (érdekes hogy minden más megúszta, még a táp is) egy éjszakai ház közeli villámcsapás, ki volt kapcsolva a gép csak nem volt kihúzva a 220-ból, ahogy villámlott hallottam egy halk kattanást a gépből, sejtettem hogy valami történt. Másnap már nem lehetett bekapcsolni a gépet, csak elkezdtek pörögni a ventik majd le is álltak rögtön.
  • Lantee
    #4650
    Valószínüleg elszállt a boot sector. Merevlemezt kell első körben megvizsgálni. BIOS-ban látja a HDD-t?
  • csrolli
    #4649
    Hali, ezzel fogad a gép vihar után. Mit tudok csinálni?
  • TopGun
    #4648
    Sziasztok! Vettem egy Sony EV2100-as hazimozit, meg egy Asus Xonar AE hangkartyat, osszekotottem oket egy optikai kabellel es az a gondom, hogy sehogy nem tudom kicsalni az 5.1 hangot a hangszorokbol, csak ket hangszoro szol, meg a subwoofer sem szolal meg, valaki segit nekem, mi lehet a megoldas? Masik kabelt semmikepp nem szeretnek venni, azt mondtak ezzel a kabellel ossze lehet hozni a ket eszkozt es mukodik az 5.1, viszont nalam sehogy nem akar mukodni!
  • attila46
    #4647
    Szép reggelt.!

    Sziaztok....Egy olyan gondom van hogy van egy LEnovo Ideapad 110 laptopom,,,,első gondom ,hogy minden cd iráskor az irás leáll.....eseménynapló 410.A másik a cd helyére raktam hdd-t.Szépen ment,,de mikor nagy méreteket másolok......sokat gondolkodik ,,igy a másolás marrha hosszú..Van valalami tanács a cd irásra...mi lehet....??A hdd lehet túl leterheli a cd helyét??

    köszi
  • NiGhTM4R3
    #4646
    Van egy i7 6700-as processzor, ehhez van egy asus maximus ranger viii alaplap ami cserére szorul, ez ugye z170 lapkakészlet.

    pl. a ASUS ROG STRIX B250F GAMING már a 7. generációs kaby lake-hez tartozik, míg elvileg az ASUS ROG STRIX B250H GAMING támogatja a 6. és 7. generációt is.

    Hogy lehet, hogy mindkettő Intel B250 lapkakészlet de egyik jó a skylake-hez a másik nem? továbbá van-e a b250h-nál jobb alternatíva a skylake 6700 procihoz?
  • suba53
    #4645
    Az a HDD már kuka. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a HDD miatt indulgat újra a masina.
    Nézd meg az alaplapi elkókat, meg a táp elkókat is javasolnám, de az nyűgösebb. ( szét kell szedni a tápot )
    Kiszáradt, rossz púpos elkók tipikusan generálnak újraindulásokat.
  • Fradi88
    #4644
    Sziasztok!

    Mostanában pár naponta egyszer-egyszer magától újraindul a gép.(Volt ,hogy játék közben, de volt hogy csak filmet néztem,neteztem)
    Volt már olyan is, hogy elég nehezen bootolt be.
    Arra gondoltam esetleg a táp lehet a hibás vagy a HDD.
    Leszedtem a HD sentinelt, ami 23%-os kondíciót mutat 257 hibás szektorral.
    Okozhatja a HDD az újraindulást? 7 éves már a HDD. Kuka?

    Köszi a válaszokat!

    Utoljára szerkesztette: Fradi88, 2018.09.29. 21:21:25
  • suba53
    #4643
    Többet is tudhatunk róla? Milyen proci van benne? Integrált VGA-val használod, vagy mással? Memória típusa? stb.
    Memória probléma is lehet. Próbáld ki, hogy csak egy modult raksz bele, és próbáld ki másik típussal is.
    A Dr. Debug rész a gépkönyvében a 01-54 kód tartományra memória gondokat ír. Ez nem azt jelenti, hogy tuti hogy rosszak a modulok, lehet hogy csak nem kompatibilisek valamiben az alaplappal.
  • cibi17
    #4642
    Van valakinek z370 gaming k6 lapja? Vagy tudna valaki segíteni? Össze raktam, semmi csippanas Alaplap logó bejott, aztán semmi kép. Hiába indítom újra, már az sem. Hdmi-n sem, dp-n volt először a kép egy két másodpercig. Alaplapon alul 53as számot ír. Mi lehet a gond?
  • suba53
    #4641
    Igen, látom.
  • gforce9
    #4640
    már a segítség topikban megoldódott :)
  • suba53
    #4639
    Elvileg nem kellene hogy számítson, de a videokártyád már nem mai csirke. Lehet hogy van valami apró inkompatibilitás az alaplappal.
    Csak próbaképpen tudsz szerezni kölcsön másik hasonló kategóriájú videokártyát? Másik kártya a te gépedbe, a te kártyád egy másik gépbe, kicsit sziszifuszi, de érdemes végig próbálni a lehetőségeket. Ugyanis ilyesmire általában nincs egzakt megoldás, olyasmi hogy forraszd ki a C28-as kondit, és megjavul, vagy hasonló.
    Ha van rá mód próbáld meg a VGA firmware-t frissíteni, alaplapi BIOST frissíteni. Ha nem változik, akkor VGA csere egy újabbra.
    Win10 van a gépeden? Próbaképpen tegyél fel egy Win7-et. Ha csak a Win10 alatt csinálja, akkor driver gond is lehet. Ha a Win7 alatt is, akkor hardveres lesz a probléma. De lehet hogy mindkét eszköz önmagában hibátlan, csak így együtt van gond.
  • denesch
    #4638
    Üdv!
    Vásároltam egy új konfigurációt mert a régi PC alaplapja megadta magát a következő komponensek kerültek az új PC be:

    Alaplap: Gigabyte AB350-Gaming BIOS ver. F22
    Processor: AM4 AMD Ryzen 5 1500X, 3.6GHz BOX
    Memoria: DDR4 4GB 2666MHz CL15 Kingston Fury Black, HX426C15FB/4
    SSD: SATA3 120GB Kingston A400 500/320MB/s, SA400S37/120G
    A régi PC ből átkerült a táp ami egy CHIEFTEC CTG-750C 750W A80 és a grafikus kártya msi hd 4770 cyclone.

    A probléma a következő: a PC beindult de nem kapcsolja fel a monitort az alaplap hibát nem jelez teljes áramtalanítás után viszont elindul és működik gond nélkül a következő újbóli indításig.

    Mi lehet a gond???
    A válaszokat előre is köszönöm!

  • mester1987
    #4637
    Megoldódott.
  • mester1987
    #4636
    Tárgytalan. Szerintem most tölt valóban, mert eddig csak villogott, de mostmár felváltva: villog aztán folyamatos fény és így tovább...

    Lehet valami gond van az USB porttal? Az alaplap amúgy nem régi, 1 éves.
  • mester1987
    #4635
    Hali.

    Valaki ismert Spirit of Gamer Wireless XPG gamepad-ban?
  • MerlinW
    #4634
    A HDD kattogás (CoD azaz click of death) mechanikai hibát jelent, amit meghibásodott áramkör okoz. Ez cserélhető, de olcsóbb az új lemez (venni kell az adott lemezhez alaplapot, firmware-t kell transzferelni, szét kell szedni, stb). Lényeg, hogy vegyél új HDD-t, és ments át minden adatot amíg működik. Hibás fejkoordinációval működhet a lemez akár hónapokig is, de órákig is.

    A másik ami okozhatja az a táp, de azt könnyű kiszúrni, hiszen az a teljes rendszert instabillá teszi (újraindulások, fagyások, stb).

    Itt vannak felvett hangok, könnyen beazonosíthatod a problémát
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.25. 02:55:57
  • gforce9
    #4633
    Ez akkor az elmondottak szerint az alaplap felé mutató hiba. Táp cserélve HDD-k egyesével tesztelve, kábelek cserélve, más nem maradt.
  •  Evil
    #4632
    Mindkettővel csinálja igen, és rövid távon volt bele rakva egy 3. két terrás azzal is, ami érdekesség hogy pl hw monitor ( kis érzékelős progi ) ha elindítom kb 10 secenként kattan, ha elkezdek másolni valami nagy fájlt normális sebesség, semmi kattanás, alapba windows ssd-n van, semmi fagyás, hiba probléma nincs a gépel, sata kábelek cserélve lettek, érdekesége hogy korábban nemcsinálta ezt pedig volt benne jopár winchester amugy az alaplap egy asus strix b250g gaming.. Amin Bios-t frissitettem most, de a helyzet változatlan.
  • gforce9
    #4631
    A hangos kattanás jellemzően azt jelent, hogy a hdd író-olvasó feje elveszti a vezérlést és emiatt egy mágnes kirántja parkoló pozícióba, hogy hülyeséget ne csinálhasson. Jól sejteted, hogy mit jelent a kattogás. Hogy miért veszíti el a vezérlést? Az lehet táp, nagyon ritkán sata kábel hiba mégritkábban alaplapi port hibája és természetesen HDD hiba is. Ha másik táppal is is csinálja, akkor az kilőve, stata kábeleket is cserélgettél. Mindkét hdd kattog? Mert akkor vagy olyan peched van hogy mindkét vinyót agyonverte valami, vagy az alaplappal van a gond. (Egyesével is tesztelném a HDD-ket)

    A Sentinel %-os kijelzője az a felületi hibákra vonatkozik elsősorban. a SMART fülön lévő listát kell átbogarászni általában többet mond, de még az sem szentírás. Láttam már töktiszta SMART-al megdöglött hdd-t is és 0%-os HDD-t láttam már üzemelni.
  •  Evil
    #4630
    Hali, probléma adott remélem valakinek van talán vmi ötlete.
    adott két darab 1tb-os Samsung vinyo, ssd is van a gépbe de az nemlényeg.
    a hiba jelenség az hogy "kattog" mint amikor elindul a gép, ha sűrűn váltok rajta könyvtárakat akkoris kattan, meg igazából úgy alap helyzetbe is viszonylag sűrűn van hogy 1 perc alatt 10 et, van hogy egyáltalán, annak ellenére hogy 20p re van rakva windowsba a hdd kikapcsolása.. De a géphez hozzá lett kötve egy másik winchester is, és azis kattog... HDD sentinel szerint, hibátlan, semmi hiba, működés közbe semmi vagy egyéb hibajelenség, Táp hibára gondoltam, próbálva lett másikkal, a gond ugyanúgy fennállt, sata kábelek máshova dugva, cserélve ugyanaz.. Igazából a gép családba volt azaz alaplap proci memória került át hozzám, de korábban nemvolt ez megfigyelhető v nemtünt fel, nemtudom.. Probáltam fejjel lefelé a merevlemezeket azse segített, természetesen ha csak az ssd van a gépbe nem kattog :D Olyan mintha folyton parkoló állásba rakná magát, majd vissza, azaz inkább időként, sűrűbben a rendestől, még akkoris ha valami film van nézve róla, windows volt újrarakva..
  • cibi17
    #4629
    https://community.acer.com/en/discussion/480954/z271-strange-issue-with-144hz

    Ilyet találtam..
  • cibi17
    #4628
    Nem tudom miért? Samsung panel
  • Tetsuo
    #4627
    Eleve naivitás Acer terméket venni már legalább egy évtizede.
  • gforce9
    #4626
    Gsync - játék - vga driver probléma. Bármelyik irányból érkezhet javítás. Nem márkafüggő, hanem technológiafüggő. Bármelyik gyártó hasonló monitorjánál jelentkezhet ilyen.

    Amit idéztem cikknek az allján ez áll:

    "If better LCD panels aren't the solution, then perhaps Nvidia simply needs to cook up a better algorithm for handling frame-rate stalls."

    Lényegében: A videokártya gyártóknak kell előállnia jobb algoritmusokkal.

    Sokat nem tehetsz, csak vársz a fix-re.
  • cibi17
    #4625
    De akkor ez most típus gond, vagy gsync gond? Mármint pl asusnál nincs ilyen probléma?