4794
Hardware Probléma, Kérdés
 • nagykispeter
  #4794
  Köszönöm
 • MerlinW
  #4793
  Lehet csak a kábel, de a leírásod alapján VGA gyanús.
 • nagykispeter
  #4792
  Sziasztok!
  Igaz még ritkán,de volt egy pár alkalom mikor bekapcsolom a számítógépet és a monitort később kapcsolom akkor csak néha felvillanó kép van.Viszont ha a monitort kapcsolom be előbb és utána a gépet akkor mindig jó.Olyankor is előfordul és ez a nagyobb gond,ha üzem közbe kikapcsolom a monitort majd később 1-2 óra múlva vissza akkor is van hogy ezt csinálja pedig előtte semmi gond nem volt.Monitor elvileg jó másikkal is próbáltam mikor csak villogott megcseréltem és a másiknál is fenn ált a gond.VGA alaplap táp lehet rossz?
 • Zsombor99
  #4791
  Szerintem villámgyorsan egy adatmentő programmal nézzél rá az SSD-re, hátha lát rajta még adatokat, valamint azt is ellenőrizd, hogy hátha csak valamitől elveszítette a betűjelét a kérdéses partíció! Ha pedig tényleg eltűntek róla az adatok, akkor villámgyorsan vegyél egy másik SSD-t, míg legalább a rendszered még meg van!
  Azt javasolom, hogy amennyiben megoldható, akkor csak a rendszer legyen egyetlen partícióval az SSD-n, az adatok pedig egy külön HDD-n legyenek tárolva.
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2020.12.30. 19:31:42
 • Gyuszopapa
  #4790
  A hiba a következő.SSD kétfelé van osztva a C a rendszernek a D része egyéb dolgoknak.Ma reggelre a D tartalma teljesen eltünt.Az SSD több programmal leellenőrizve semmi baja.
 • MerlinW
  #4789
  Ezt így látatlanban senki sem fogja megmondani. Érintkezések, csatlakozók-at át kell nézni. CPU és VGA ventik felpörögnek? VGA tápkábel a helyén van? CPU és alaplap tápkábel a helyén van? Hangot ad ki magából a lap?
 • smog15
  #4788
  Sziasztok!
  Össze raktunk egy gépet 10100F procival, asus 1650 kártyával, Asrock B460M-HDV lappal, HyperX rammal. A probléma, hogy beindul de nem ad képet. Az egyértelmű, hogy a lapon nem lesz kép de a videokártyán sincs. Hogyan tovább? Lehet alaplap probléma?
 • MerlinW
  #4787
  Én garázsban szoktam kompresszorral kifújni, de ha jó házad van akkor évekig nem kell foglalkozni vele. Én pl nemrég cseréltem gépet/házat. 5 év után Fractal R5-ben szinte semmi dzsuva nem volt, pedig elég poros kertes házi tetőtérben lakott. Lakóházban a célszerű havonta bele-bele fújni, így állandóan tiszta marad és utána könnyen takarítható a környezet is porszívóval.

  Ha túl sok por van a házban az azt is jelenti hogy nincs porszűrő a befele fújó ventik előtt, azt érdemes pótolni.
 • Bokafix2
  #4786
  Valószínűleg lecsapódott rá némi pára, az meg simán tönkreteheti a gépet... főleg ha beviszed a meleg szobába és azonnal bekapcsolod. Szerintem legközelebb a szobádban takarítsd ki. Én úgy szoktam, hogy finom ecsettel leseprem a port az alkatrészekről, a ramról a vga-ról meg az alaplapról stb. Aztán amikor lent a gépház aljában összegyűlik por, a porszívó csövével felszippantom. A ramokat és a vga-t kiveszem az alaplapból, és az aljzatot meg az érintkezőket alkoholos kendővel letisztítom. A ventilátorokat air dust spray-el átfújom, majd várok 10-15 percig, hogy elpárologjon a spray tartalma. Utána gond nélkül be lehet kapcsolni, és csillog-villog. De télen kivinni takarítani semmiképp nem javasolt.
 • undY1ng
  #4785
  Üdv!
  Lehetséges, hogy nem hardveres probléma de annyi lenne, hogy gondoltam kicsit kifujatom belülről a gépet, azért pár havonta nem árt (). Mivel kint a "szabadban" tudtam ezt megtenni, így egy picit hidegebbek lettek az alkatrészek.
  Gondoltam rá, hogy várjak egy kicsit, hogy ne kapjon túl nagy feszkót, de aztán mégis azonnal be is indítottam és jött is egy random gépkikapcs 10 perc után. Ezelőtt soha nem volt ilyen, szóval ez lehetséges az említett //hideg takarítás// miatt?
  Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2020.12.05. 11:30:44
 • Wootan
  #4784
  2-3x?

  2-3 havonta szoktam leszedni hogy kitakarítsam az első ventiket meg a szűrőket. Másfél éve van meg a ház, már érezhetően könnyebben jön le az előlap, mint első alkalomkor. Mondjuk 2x3db bepattanó műanyag szar tartja, szóval ha 1-2 eltörne, még nem akkora gond.
 • MerlinW
  #4783
  Kipróbálhatod azt hogy teszel egyet oldalra és egyet felülre, aztán a hőfokok elmondják mi a helyzet. Lényeg a levegő iránya. Oldalt be, fent ki.
 • mégvadabbdisznó
  #4782
  Rendben. Akkor mind a kettőt felülre teszem. Viszont a hátsó résznél szerintem nem férne el a vastag kábelek miatt a másik venti, ezért gondoltam helyette az oldalára. Majd csinálok valamit a kábelekkel.
 • MerlinW
  #4781
  Miután a meleg levegő felfele száll, ha felülre teszel, akkor kifújod a meleget, ha oldalra, akkor befújod a hideget. Először próbáld a 2 felsővel (kifele fújjon). Ha nem elég, akkor megpróbálhatsz egyet oldalra tenni (befele fújjon), de valszeg akkor a szobahőmérséklet magas.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.11.23. 22:48:49
 • mégvadabbdisznó
  #4780
  Üdv

  Szeretnék még két ventit beletenni az alant posztolt Tesseract házba, csak nem tudom hová kellene tenni, hogy a legjobb legyen. Két helyet jelöltem meg a képen, ahová lehetne tenni a ventiket, szerintetek jó így?
  Jelenleg a proci hűtőjén kívül az a két venti van a házban, ami az előző képen is látható (#4774).
  Plusz két ventivel az említett helyekre beszerelve jobb lenne akkor a hűtés?
 • MerlinW
  #4779
  Hát max 2-3x veszed le a ház elejét, a kézikönyvben benne van hogy kell. Fractal házam is ilyen, az is mint legót le lehet vetkőztetni. Mondjuk a 40-60 ezres házakat nem műanyag szarok tartják össze :)
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.11.12. 01:15:42
 • Wootan
  #4778
  Amúgy nem tudom ki találta ki ezt a "letépős" házeleje módot, de szerintem nem volt túl okos.

  Egyrészt a legtöbb háznál ilyen műanyag szarok tartják az előlapot, ami x db letépés után tuti eltörik. + ha valaki jobban megrántja akkor még a bekötött kábeleket is kiszakíthatja :D

  Elég idióta megoldás.
 • MerlinW
  #4777
  Én kérek elnézést.
 • mégvadabbdisznó
  #4776
  Ok köszi... márkát nem írtam, mert jobb klikk a képen és Google képkeresés funkcióval kideríthető. De a link címében is benne van a márkanév: jobb klikk/ link megnyitása új lapon.
 • MerlinW
  #4775
  Legközelebb írj márkát és típust, hogy kelljen nyomoznunk. Ragadd meg az alját és húzd óvatosan, mert elvileg felül kábelek vannak csatlakoztatva. Illetve a házhoz jár füzet amiben benne van minden általában ábrákkal.

 • mégvadabbdisznó
  #4774
  Üdv

  Ilyen gépházam van, és szeretném leszedni az előlapot, mert a ventilátora brutál poros, és bekapcsoláskor zúg is rendesen. De máshogy nem férek hozzá. Szeretném kitakarítani, megnézni minden oké-e vele. Viszont nem tudom hogy fogjak hozzá. Nem látok az előlapon semmilyen gombot vagy kapcsolót, szóval fogalmam sincs hogyan szedjem le. Félek, hogy utána meg nem tudom visszatenni.

 • blackcalibra
  #4773
  Szia! Köszi a segítséget! Cooler Master ház, nem mondom, hogy a világ legújabb és legkomolyabb háza, de nem rossz. Akkor szerintem veszek valami normálisabb hangfal szettet.

  Köszi!
 • ntex
  #4772
  Elméletileg semmiféle minőségbeli különbségnek nem kellene lennie. Feltéve ha minőségi a gépház és nem ilyen egyszerű / gagyi noname akkor normális kábelek vannak benne valószínűleg.
 • blackcalibra
  #4771
  Sziasztok!

  Egy olyan kérdésem / problémám lenne, hogy még régebben sajnos az alaplapi hangkártyám aljzatába "beletörött" a Logitech "hangfal" szettem csatlakozójának első negyede. Próbáltam többféleképpen kiszedni belőle ( golyóstoll betét belül pillanatragasztóval rátolva a beletörött darabra ) se sajnos jobban érzi bent magát, mint kint. Viszont van nekem a gépház előlapján külön egy mikrofonnak aljzat, és külön - hát ott egy fejhallgató jelzés van - egy fülesnek / fejesnek / hangszórónak is használható aljzat is. Ez is "be van kötve" az alaplapba. Annyi lenne a kérdésem, hogy ha vennék egy "normálisabb" hangfal szettet és az előlapi Jacket használnám, akkor lenne valami olyan minőségbeli romlás a hátlapi, közvetlen alaplapi hangkártya csatlakozóhoz képest ami miatt felejtős ez a megoldás? Nem szívesen cserélnék még most emiatt alaplapot, mert akkor ramokat, procit is kellene cserélnem, és most még ez nincs tervben, viszont a fejhallgatót néha hanyagolnám, bármennyire is jó.

  Köszi!
 • RelakS
  #4770
  A fura, hogy a gép nem érződik lassabbnak, csak dög lassan indul. Gimp mentés nagy fájllal, Doom Eternal.
  Egyszer nem bírtam kivárni, hogy a bejelentkező képig jusson :D
  A hang problémák sem jelentkeznek, ha minden igaz, ha az analóg kimeneteket használom
 • ntex
  #4769
  Nálam hang problémák nem szoktak lenni (mondjuk ilyenkor nem is szoktam semmit lejátszani) de nagyon ritkán csinál olyat a gépem, hogy mikor bejön a windows üdvözlőképernyő akkor onnantól tetű lassú lesz az egész, mindenre ilyen 10-15 másodpercek alatt reagál a gép, egy szimpla kattintásra is. Olyankor mindig csak a teljes restart hozza helyre, onnantól viszont minden oké. Eredeti Windows 10 Home, a gépem meg aláírásban. Lehet csak valami Windows hülyeség lesz ez is...
 • RelakS
  #4768
  Utóbbi időben a gépem olyat csinál, hogy bekapcsolom, marha lassan indul (UEFI boot és Windows indulás is), és utána ha S/PDIF-en küldöm a hangot (Sound Blaster hangkártya tud ilyet), az recseg, ropog, kihagy, stb.
  Ha várok egy pár percet, és újraindítom a gépet, akkor gyorsan bootol, hang problémák eltűnnek.
  Mi a fene lehet ez?
  Hirtelen tápra gondolnék, de hátha látott már valaki ilyet, és másfelé kell nézelődni.
  Már csak azért is, mert Biosban semmi furát nem látok a feszültségeken.
 • suba53
  #4767
  Próbáld ki USB billentyűzettel, és egérrel úgy, hogy az alaplapról leoldod a billentyűzet, és a touchpad fólia csatlakozóját.
  Ha úgy elmúlik, akkor tedd vissza egyenként, és nézd meg melyiknél jön elő. Lehet az is hogy csak sima kontakt hiba, és a csatlakozó oldása, visszarakása már meg is szünteti.
  Ha nem múlik el így, akkor valószínűleg alaplapi gond van.
 • Lantee
  #4766
  Sziasztok!
  Van nálam egy Asus X507M laptop, és olyan dolgot produkál, amivel még soha nem találkoztam. Windows 10 betöltve, és egyszercsak elkezd a start menü "ugrálni". Mintha valaki ezerrel kattingatná a start menüt. Aztán bármelyik billentyűt nyomom le, nem azt csinálja amit kéne, hanem totál káosz alakul ki: nagyít, randob ablakokat nyit, stb. SSD-t kivettem, formáztam, visszatettem, win 10 újratelepítve, és ahogy feláll, egyből visszatér a probléma is. Elképzelhető, hogy a billentyűzet+touchpad rész nyekkent meg? Gondolom nem két fillér berendelni, és ha az nem oldja meg a problémát, akkor az a pénz bukó. Alaplap lehet?
 • pr3cious
  #4765
  Köszi.
 • ntex
  #4764
  1650-ből Ti asszem csak laptophoz van. Nagy különbség amúgy nincs a Super meg Ti verziók között az asztali kártyáknál sem. Viszont 1650 minden verzióban gyengébb a 1660-nál valamennyivel:


  Utoljára szerkesztette: ntex, 2020.07.10. 12:01:09
 • pr3cious
  #4763
  Helló mekkora különbség lehet GeForce GTX 1650 Ti 6 GB GDDR6 és GeForce GTX 1660 Ti 6 GB GDDR6 között?
 • suba53
  #4762
  Köszi. A jó pap is holtig tanul, meg a rossz is.
  Lehet hogy eddig azért nem futottam bele, mert arra mindig kínosan ügyelek, hogy ha több memória modult teszek egy gépbe, akkor azok mindig azonos típusúak, sebességűek legyenek.
 • xido
  #4761
  újraindulást erősítem..és memória okozta..összeférhetelenség miatt (nem azonos márka)...pár lépésben megtanultam,miért éri meg pakolgatni és tesztelgetni többször :)

 • suba53
  #4760
  Erre kíváncsi leszek, hogy ez megoldja-e. Ilyen hatását a memória hibáknak még nem láttam, és nem is logikus, hogy a kikapcsolási folyamatot bármilyen memória hiba befolyásolná. De majd írd meg.
 • Lantee
  #4759
  Köszönöm, ilyenről még nem hallottam, mindenképpen kipróbálom!
 • wantonly
  #4758
  Szerintem egyszerű memória probléma.

  Gyakran láttam, ha több memória van a gépben és rosszul van benne vagy rossz helyen van, akkor ezt a hibajelenséget csinálja. Esetleg ha nem jól vannak összepárosítva. Például az én alaplapom is érzékeny és pontosan ugyanezt a hibajelenséget csinálja, már akkor is, ha kettőt megcserélek.

  Megoldás: vedd ki a ramokat és csak egy darabot próbálj az 1-es vagy ha nem megy, akkor a 2-es slotban.
  Ha indul, akkor a többivel ugyanígy egyenként.
  Ellenőrizd, hogy jól a helyén legyen.

  @dantor7: a power és reset csatlakozóknál nem számít, hogy kötöd be.
  Utoljára szerkesztette: wantonly, 2020.07.06. 16:19:31
 • suba53
  #4757
  Lehet hogy simán hardver hiba. Tápban, alaplapon az elkók rendben vannak? Esetleg púposodott, elöregedett elkók. Ha a standby 5V-on előfordulnak tüskék a kiszáradó elkók miatt, az okozhat indulást. Mert a bekapcsoló gomb is a standby feszültségről élő áramkörön keresztül tudja indítani a gépet. Esetleg egy BIOS frissítés, vagy ha nincs újabb, akkor a benne levő újra írása.
 • Lantee
  #4756
  Nos, amit fórumokon találtam (hálózat felébresztheti, probléma esetén ne induljon újra) azokat megtettem, a gépe szétszedtem, és elvileg minden csati rendesen a helyén van, power sw, hdd led, stb. De még mindig leáll...3 másodperc, és újra bekapcsol. :(
 • dantor7
  #4755
  Helyzet? :)