14419
  • Slipy
    Hy!!

Acer AL 1714MS TFT monitort szeretnék venni de nem tudom, hogy milyen lesz a képminőség... Azt írják, hogy gyenge a kontrasztja. Ez mit takar??

Előre is köszi
  • Laalee
    én meg dvi-n használom ott még az auto gombot sem kell nyomkodni
  • Pontius #97
    közben átszerkesztettem a hsz-t :) sorry
    Ehhez nem szükséges DVI...
    Samsung monitorok többsége támogatja MagicTune és MagicBright-ot ami autómatikusan beállít mindent. Az én monitorom (913N) alján pl. gombsor végén van "AUTO" gomb ami egyszeri megnyomás után mindent autómatikusan beállit ezzel lényegesen megkonyítve a monitor kezelését. Pl. ha elindítok egy játékot aminek az intrója 800*600-ra van optimalizálva és el van csúszva a kép akkor egyszerűen megnyomom az AUTO gombot és kb. 5mp alatt autómatikusan, tökéletesen beállítja a képet. :) Persze ezen kívül én is tudom állítani saját ízlésemnek megfelelően a gombsorról vagy a monitorhoz kapott remek kis samsung szoftverekkel. (magictune/magicbright)
  • rolcsi01
    Hát én a Neovonál így vettem észre ill. így is van. Más monitornál nem tudom hogy van - ha esetleg szoftveres elsimításra gondoltál, akkor azt nem állítottam
  • Pontius #95
    Grebber: Ha sulinetben akarsz moncsit venni akkor mindenképpen járj utánna Samsung 913N monitorának. Nem mondom, hogy érdemes megvenni és azt sem, hogy nem. Én nem mondok róla véleményt (elfogult vagyok :) de annyit mondok, hogy én nem bántam meg, hogy megvettem. (tudás,minőség/ár arányban verhetetlen a sulinet miatt...)
    Ha viszont inkább várnál még egy dvi-s monitorra akkor MINDENKÉPP a figyelmedbe ajánlanám a Samsung 193P+ TFT-jét.
    Igaz még nincs forgalomban, és sztem itthon sem lehet majd kapni sulinetben, de mindenképpen figyelemreméltó.
  • grebber
    Oké akkor nézek olyan moncsit ami DVI-os csak akad olyan is sulinetben :D
  • rolcsi01
    Én nem vettem észre hogy szebb lenne a kép - de legalább nem kell (nem is lehet állítani), mert automatikusan a legjobb képet/színeket állítja be.
  • rolcsi01
    Például azért fontos a DVI, mert NEM natív felbontáson szebbek a betűk. Olyan mint az elsimítás.
  • grebber
    De ez szemmel észlelhető??
  • Punker
    a VGA csinál 1 digitális jelet, elég egyértelmű hogy romlik a minőség h aanalógot csinálnak belőle.
  • grebber
    DE ezt elmondaná valaki miért annyira fontos a DVI?
    Miben más az analog és a digitális kimenet??Képminőségben van különbség?
  • pauly
    jaa,hát 19"-osban lehet hogy nincs :)
  • Punkerwork
    hát én nem találtam eddig olyan 19-es 12 ms-es samsungot amin lett volna, de ha te tudsz akkor linket plz :)
  • pauly
    Ezt ugy mondod,mintha nem lenne dvi-s samsung tft :)
    A 710T-n pl van,bár az legalább egy tizessel drágább is.
  • Punkerwork
    nincs DVI én ezért mondtam le a samsung tft-ékről, itt melóban 710N-t használok amúgy.
  • grebber
    Miben más az analog és a digitális kimenet??Képminőségben van különbség?

EZ a TFT jónak mondható?
    Sulinettel van occsoér :)
  • rolcsi01
    Heló!

Egy kis infó aki AG Neovo F-419en törné a fejét:
    A régebbi típusú F-419-nek a válaszideje 25ms, látószöge 170°/170°, kontraszt 700:1, fényerő 300cd/m2, DVI bemenet. - ez már talán nem kapható, de nem tuti
    Az új típusú F-419 (R12) - az R12-t mindenhol elfelejtik odaírni - 12ms válaszidejű, látószög: 140/130°, kontraszt: 500:1, fény: 250cd/m2, DVI.
    Én tegnap vettem egy R12-est és meg vagyok vele elégedve. Ár/teljesítmény szempontjából szerintem egyik legjobb vétel. Fényereje nem akármilyen!!! (fényt 3-ra állítottam (a 100-ból) kontrasztot 17-re a 100-ból) így jó neteni is meg játszani is. Utánhúzást játékban nem vettem észre, csak total commanderben scrollozásnál, vagy ha mozgatom az ablakot, de akkor sem zavaró. Ami egy kicsit meglepett az a betűk minősége alacsonyabb felbontáson - nem voltak túl szépek és valahogy auto adjustal sem tudta beállítani. Aztán kipróbáltam hogy mi a különbség analóg és DVI között és a betűk szempontjából nagyon kell az a DVI!!! És DVI kábel is van hozzá csomagolva. Sokkal szebbek a betűk alacsonyabb felbontáson! A színtelítettség is nagyon jó. A látószög olyan átlagos, olyasmi mint a többi TN+Film panelesnél. A teljesképes fekete nem koromfekete (sajnos), sőt inkább szürkés - dehát ki nézi a monitoron a windowsos képernyőpihentetőt?
    Hát nagyjából ennyi jutott most eszembe. Ha érdekel még valakit ez a monitor, nyugodtan kérdezzen.
  • pauly
    Üdv

Az érdekelen még,hogy a PVA,meg az MVA panelesekben a 25 ms-os tft-k egyáltalán nem alkamasak játékra?Mert olvastam olyat,hogy tn panelesben 25 ms-osra azt irták,hogy csak néha észelelhető utánhúzás némeilyk tft-nél.
    Na most MVA/PVA panelesben is kb ugyanolyan egy 25 ms-os,mint a TN-nél?
    Tehát PVA,MVA panelesben is kerülhet olyan,ami valamennyire játékra is használható?
  • stp4trick
    Úgy értettem, nem arra találták ki és akármit is mondasz egy közepes kategóriájú CRT sokkal szebb képet ad játékban mint egy drága és jó márkájú TFT.
    Ez nem vita téma, ez tény. Mindemellett szeretnék én is majd, csak most a kettes számú gépembe ment el egy kiló, így nincs TFT.
  • czky
    "A tft legkevésbé játékra jó..."
    Te már csak tudod!
    Érdekes. Én egy 12ms-es monitort használok játékra, és semmi probléma nincs vele...
  • stp4trick
    A tft legkevésbé játékra jó, bár az MVA paneles 8 ms-osok szépek.
    Leginkább irodai alkalmazásokhoz jó és graf munkához is ajánlják.
    Fujitsu Siemens C19 sorozat igen jó, abból is talán a 4-es már MVA-s és 8 ms-s, viszont a P19-2 lenne neked az igazi, de az 120k fölött van.
  • pauly
    sejtettem :)
    Na jó,kösz a válaszokat.
    Nekem olyan tft kellene,ami grafikai melókhoz is jó,meg néha játékhoz is.
    De sajna ugy nez ki,hogy olyan nem nagyon van.Legalábbis 100 alatt :)
    Vagy ehhez,vagy ahhoz jobb inkább.
  • czky
    Játék, film, net...
    Mint általában a legtöb ember... :)
  • pauly
    Te mire használod egyébként?játék,film,munka?
    Pl photoshop meg ilyen grafikai progikra nem használod?
  • czky
    De ez is változtatja a színét, de meg lehet szokni! Engem pl nem zavar, pedig én aztán nagyon érzékeny vagyok a legapróbb hibára is! :))
    Igen. Ez valóban 17coll. Minden tft monitor nagyobb mint az azonos méretű crt!
    A crt-k általában 1collal kisebb képet produkálnak...
  • pauly
    Aha,mondjuk ugy tudom hogy teszgyőztes is lett ez valahol.
    De gondolom azert ezeknel a monitoroknal mar nem ugy van,hogy ha kicsit mar nem kozeprol nezed akkor valtozik a színe egyből,nem?
    Mert amit en lattam regebben,az nagyon vacak volt,hogy tenyleg kicsit mar oldalabbrol neztem,es mar egybol nem ugy mutatta a színeket.
    vagy ez mind olyan?
    Meg ezek a tft-k valóban 17"-osak,ugye? tehat valamivel nagyobb mind mint a crtmonitorok.
    Egyébként köszi a választ.
  • czky
    Nekem ilyen monitorom van. Tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Csak ajánlani tudom!

A 160° az elég jónak számít. Gondolj bele, hogy ez maximálisan 179° lehetne, mivel a 180°nál már csak tök oldalról látod a monitort és a képből semmit.
    Ez is változtatja a színét, mint az összes TFT.
    A 600-as kontrasztarány nagyon jó.

• pauly
    Üdv

Érdekelne,hogy a látószögnek mennyinek kell lenni egy tft-nél?
    pl 160°/160° az milyen?
    láttam olyan tft-t ami ha nem középről néztél,akkor már egyből változott a szélénél a színek.Ezt most a látószög befolyásolja csak?
    egyáltalán van olyan tft,aminél lényegében egyáltalán nem változik akárhonnan nézed?
    És erről mi a vélemény?
    http://www.samsung.com/hu/products/monitors/tft_lcd/lcd/710t.asp
    Gondolom a 600-as kontrasztarány az teljesen jó,nem?
    Előre is kösz!

• Punkerwork
    LG 19" L1950H-SN

ismeri valaki?
  • Punkerwork
    akkor még várunk.
  • Inquisitor
    Egész nap ilyet kerestem valakinek. Létezik, de majdnem reménytelen.
    Az Iiyama árult egy ilyet, de nem valódi 1600-as felbontása van.
    Ezért inkább 20"-osokat néztem. Abból meglepő módon legolcsóbb az Apple Cinema Display 9177-es volt 16ms-el, meg a LAcie Photon Vision II. (214e/201e)
    Összes többi 25ms-es amit leltem ...
  • Punker
    találkozott valaki 19-es 1600*1200-at tudó 8-12ms -es DVI-s kijelzővel?
  • Inquisitor
    Most mit nem lehet ezen érteni? Mondtam, hogy olvasd el, mert leírtam ...
    Szerintem nem biztos, hogy a 25ms-s Neovo ennyiért jó vétel lenne!
    Ellenben a leírt Viewsonic (VX912) nem 12, hanem 8ms. (Vagy elírtad a típússzámot, mert a VP912 az tényleg 12ms)
  • 2XP
    Biztos olcsóbb :D
  • czky
    Ja bocs! Akkor én vagyok a hülye! Az lehet h szar széria volt, de h mind3 csinálta ami nálam volt, az biztos.
  • Punkerwork
    ha találsz, ne kérdezd hogy miről jössz rá hogy melyik a régi mert én se tudom.
  • 2XP
    Akkor a régebbi (valószínűleg 57 ezres) 710n-nel járnék a legjobban?
  • subidu
    Inquisitor !

Tudnál fogalmazni 1 picit pontosabban?Mert nem értelek.Melyik a jobb és melyik a rosszabb?
  • Punkerwork
    2 féle 710N van az új drágább (a Samsung májusban változtatott a cuccon, drágább és sz@rabb lett, legalábbis Samsung partner fórumon sokan panaszkodtak)
  • Inquisitor
    Subidu, olvasd el amit válaszban írtam, mert az egyik monitor SOKKAL rosszabb, a másik meg sokkal jobb, mint amit te láttál (gondolom árlistában) tévesen ...