14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
#1300 Ha 970P-ben 8 bites panel van, akkor mi szükség lenne a ditheringre, amit pedig páran már "elkaptak"... -
shabba #1299 Ez a belső elektronikára vonatkozik. A legtöbb tv-s megjelenítő alkalmaz mindenféle képjavító technikákat, ami mindenféle algoritmust jelent a pixeleken. Ez kvázi matematikai műveletek. A számítások során nagyobb pontossággal számolnak így finomabb átmentetek lesznek majd láthatók 10 bit mellett. Persze a végeredmény esetében csak 8 értékes bit lesz ami kikerül a képernyőre.
Mondok egy példát:
5/3*2
Ha ezt a számítást elvégzed úgy hogy csak az egész számok halmazát használod akkor az 5/3 eredménye 1 lesz, a végeredmény pedig 2.
Ha viszont a valós számok halmazán dolgozok, vagyis vannak tölt számok akkor a végeredmény 3.333 és nagyonsok 3 attól függően mekkora pontosság mértéke.
A két végeredmény között van eltérés ami az alkalmazott pontosságnak köszönhető. Ezen a LCD TV-k belső elektronikája nagyobb pontossággal kezeli a részeredményeket. Hogy ez látványben milyen jelentős változást hoz az passz, de nem hiszem hogy túl jelentőset, inkább PR van e mögött is.
Monitoroknál úgy emléxem az Eizo volt az első aki 10 bites elektronikával kezdte működtetni a paneljait. -
#1298 Jah, ez a-Si paneles. -
shabba #1297 A 970P-ben S-PVA panel van, ami a PVA egy még újabb verziója. Az MVA,PVA,ISP panelek 8 bitesek, a TN panelosok pedig 6 bitesek. Épp ezen színbeli hiányosságuknak köszönhetik a gyorsabb válaszidő képességet. A 193p+ban közel ugyanaz a panel van, az is S-PVA-s.
A PVA,MVA,ISP panelek válaszideje roszabb volt(16-25ms) de a színhűségük, a rálátási szögük és egyéb más paramétereik jobbak voltak. Az új generációs S-PVA,S-MVA,S-IPS panaleknek köszönhetően ez a válaszidő hátrány is csökkent.
Persze a válaszidőknél is egy ideje trükközés van. Míg régen a 16-25ms-es időkben azt nézték mennyi idő alatt csinál meg egy pixel egy fekete-fehér-fekete átmenetet. Aztán nemrég kitaláltak egy újabb mérési metodikát szürkéről-szürkére ami mellett sokkal kisebb ms értékeket lehet produkálni ami a PR anyagokban jól mutat, de a gyakorlati használattól még távolabb esik. Ritka az ahol feltüntetik mindkét értéket, jellemzően csak a kisebb értékkel villognak a speficikációkban. -
#1296 Az az érdekes, hogy a Samsung LCD TV-mnél azzal vakítanak, hogy 10bites színképzése van, khmmm! Az vajon mit jelenthet smasungnyelven ?! -
#1295 Pont az a lényege, miszerint valószinüleg csak egy másik, valóban 8 bites panellel szerelt TFT-t mellé téve lenne látható az amúgy nem túl feltünő dithering trükk. Ami itt a Samsung számára kínos, az az, hogy ő egy szót nem szólt arról, hogy itt nem 16.7 millió szint jelenít meg a 970P (és valószinüleg a 193P+ sem), hanem annak csak a töredékét, és valószinüleg emiatt olyan jó a válaszideje (ahogy azt Shabba is leírta). A jelek szerint ugyanis a 970P és a 193P+ nem 8 bites, hanem 6 bites PVA panelekkel van szerelve.
Nem arról van szó, hogy ettől még nem lehet jó és szép a képe, hanem arról, hogy a Samsung egy technikai trükkel csap be minket, és ezt elhalgatja, illetve hazudok a specifikációkkal kapcsolatban.
Shabba: nem írt semmi hülyeséget Breki33 forrása (ő csak idézett), a lényegi kérdés pont az, hogy a 970P panelje szinenként 8 vagy 6 bites... -
shabba #1294 Az látszik alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. A 8 bit egyetlen színösszetevű árnyalatainak leírására szolgál, azza 256 féle színátmenete variációra. De a színeket a 3 alapszínből kerverik ki, vörös,zöld,kék. RGB, ennek ismerős kellen lennie a színes tv óta.
256*256*256 színvariáció pedig pont a 16.7 millióval egyenlő. Mellesleg a videokártyád is pont ugyanígy tárolja a színeket, ott is hasonló a metódus. Amikor a desktopon kiválasztod a színmélységet 32 bitesre, az ugyanúgy 8 biten ezt a 3 színkomponenst fogja leírni, plusz egy 8 bites egyéb adatokra tárolt mező.
A TN panelok esetében van trükközés mivel ott csak 64 színátmenet van ezért tudnak kisebb késleltetéseket produkálni mert kevesebb lépésköz van egyik színátmenetből a másikba. 64 variáció az 6 bit. A 3 alapszínre ez összesen 18. Na ez csak 262ezer körüli színvariációt tenne lehetővé. Ha régen volt géped még a hőskorban akkor a VGA kapcsán ez is ismerős lehet. Na és PR szinten itt nyomonérhető a trükközés a 16.2 millió színnel. Ugye ez sehogy sem jöhet ki mert nem 2 hatványa. Max a 16+2 utalhat a 18 bites jellegre amit így színeztek ki. A TN paneloknak épp ezért rosszabb a színhűsége mint a 8 bites, xVA paneloknak. -
#1293 éncsak idéztem
természetes, hogy akinek ilyen van az igyekszik megelégedni vele -
#1292 nekem 193P+-om bvan és nem láttam ezt a durvahibát 2cm-re odatoltam a szemeim a moncsihoz. ha annál nagyobb nagyítással kellene néznem az meg nem érdekel, sztem szép képe van az enyémnek, TVzek is rajta tökkéletes, nekem ;) -
#1291 Garanciák és szervíz.
Magyarországon a ViewSonic kijelzők egyetlen hivatalos disztríbútorának tájékoztatása szerint, a garanciális és szervíz-szolgáltatások az LCD monitoroknál az alábbiak szerint módosultak.
- Minden monitor típusra 3 év teljes-körű garancia vonatkozik.
- A garancia teljes időtartama alatt, már egy pixelhiba esetén - mindig fehéren világító, vagy mindig fekete pixel - azonnali csere.
- A VE, VG, VX, VP típusoknál helyszíni-garancia. (A szervíz szakemberei szállítják a monitort a végfelhasználótól a szervizbe és vissza.)
- A VA típusnál szervíz-garancia. (A felhasználónak kell eljuttatni a monitort a szervízbe.)
Ezentúl a ViewSonic kizárólagos szervízpartnere a Profi Szervíz Kft. (1044 Budapest Külső-Váci út 123. Tel.: 06-1-814-80-80) Az ezelőtt megvásárolt ViewSonic monitorok garanciális szervizelését és javítását is, ez a szevíz végzi a továbbiakban.
-
Inquisitor #1290 "Az normális, hogy a képernyő teteje egy kicsit sötétebb, alul világosabb, mintha egy fokozatos átmenet lenne?"
Igen. Amennyiben ezt ki akarod kerülni, akkor ledes TFT-t kéne venni, de azok majdnem 2x annyiba is kerülnek. Cserébe 1:1000 kontraszt, meg sokkal szebb színeket kaphatsz.
Végtelen sok pénzért meg lehet kapni TFT-t 1:200.000 kontraszttal is, meg szinenként 16 bites ábrázolással. 40.000 USD és már viheted is. ;) -
Demeter #1289 Igen ezt a linket én is néztem de azért nagyon köszönöm! Ha már a pixel hibákat nézem akkor a Viewsonic miképp válal rá garit? Nem tudod véletlenül? -
#1288 "A Samsung TFt-ket csak 3 napon belül cserélik pixelhiba esetén, ezen túl a szokásos ISO 13406-2 Class II szabvány vonatkozik rájuk. Link!
A ViewSonic monitorokra van 3év teljeskörű pixelgarancia. Link! (Ez a szubpixelhibákra nem vonatkozik!)"
"970P ditherelés téma... A gond az, hogy az emberek nem fogják fel, hogy mi is itt a gond (úgyhogy tulajdonképpen meg is érdemlik amit kapnak). Az, hogy mi csúnya meg mi szép, az relatív. A 970P képe a legytöbb TFT-éhez képest bizonyosan szép (persze az ára is jó magas). Azt, hogy ez most a legjobb... nem kizárt, de ez szerintem olyan dolog, hogy mindenki ezt a szöveget nyomtaja, mintha tudná is, mintha látta volna a több felső kategórás TFT-t, de közbe ők is csak olvasták, hogy ez a legjobb. Na én nem láttam a többi felső kategórás monitort... és nem is mondtam hogy ez most mennyire szép vagy csúnya. Én egy egyszerű tényt közöltem, ami ellentmond az interneten egyeduralkodó hiedelemmel a monitor technikai paraméterei kapcsán. A gond meg egyszerűen az, hogy nem kéne lóditani sepcifikációkban, nem kéne velük a TV reklámok szintjére süjjedni, ahol a költői tulzások megengedettek. Persze, Samsung-ék annyira nem bátrak, hogy közvetlenül odahazudják, hogy 8 bit. Mert a 16,7M, amit viszont odaírnak, ki tudja hogyan jött ki nekik, lehet, hogy arra van valami gyakorlatilag értelmetlen de elvben támadhatatlan magyarázatuk. Azt viszont nyilván ők is tudták, hogy ebből a 16,7-ből minden szaki ki fogja sütni az óriási agyával, hogy akkor ez most 8 bites, ahelyett hogy netán ránézne a képre (vagy talán a hivatalos tesztelőknek tényleg 8 bites cuccot küldött a Samsung?). És lőn! Net szerte mindenki papagályként mondja is, hogy, ááá hát kis öcsi, ha 8 bites panel kell, akkor... És egyébként, a 2 különböző ember által készített fotók alapján úgy néz ki, hogy a 193P+ is már pontosan ugyan ilyen kamu-8-bites volt. Gratulálok. Ja, és az meg, hogy én pánikot keltek... milyen igaz, ez itt a gond.
És egyébként, persze hogy ezt csinájlák Samsung-ék (és gondolom még sokan mások), hiszen pénzügyileg bejön (placebó effekt), mivel a vásárlók nem büntetik őket az ilyen trükkökért. Na, ennyit erről. " -
#1287 klikk -
Mardon #1286 Az normális, hogy a képernyő teteje egy kicsit sötétebb, alul világosabb, mintha egy fokozatos átmenet lenne? Dőlésszöget is probáltam állítgatni. (LG L1915S)
Másik, menüt nem lehet vhogy letiltani, kóddal védeni, vagy legalább a gyári beállításokra visszaállítani? (közeljövőben többen is fogják használni) -
Demeter #1285 Igen ezt vágom. :) Csak érdekelt volna, hogy mik a tapasztalatok VX924-et illetően. Mivel már a 930BF-ről már van vélemény jó volna viszonyításként egy két vélemény a viewsonic-ról is. -
#1284 samsung oldalon mindig össze vissza vannak az adatok -
MacrosTheBlack #1283 Ha mást is gyárt, akkor már nem lehet tapasztalata? :) Ez inkább csak azt jelenti hogy nagyobb cég. -
Demeter #1282 Köszi skacok a véleményeket. Amúgy a Viewsonic meg 3ms-es frissítéssel bír. Nem használ itt valaki ilyen VX924-et? Csak azért kérdem mert BF930-ról már hallottam és csakis jókat. Az érdekelne, hogy vajon a Viewsoinc mit tudhat valójában. Mivel én is arra gondoltam mivel, hogy a Viewsonic kimondottan monitorokkal foglalkozó cég, ezáltal van tapasztalata e téren.
Szóval várnám az észrevételeket.
Thx! -
MacrosTheBlack #1281 Baloldalt az a kis csatlakozódoboz fixen a monitortalpa van applikálva, vagy egy levehető kiegészítő? Elég igénytelenül néz ki.
Amúgy a monitor maga nem rossz, csak a felbontása lehetne nagyobb 19"-es létére. 1600*1200-as felbontásban még mindig csak a FuSi P-20-2 az egyedüli elérhető? Kicsit húzós az ára, 170 ropi. -
#1280 930 bf-em van én még szerencsére megtudtam sulinetben venni,gondolom tudod ,hogy 4 ms-os moncsi DVD-re játékra kiváló én október óta nyúzom és nem bántam meg a választást. -
#1279 Menjen 60 Hz-en nyugodtan nem lesz vibrálás,többel hajtani felesleges. -
#1278 Plusz ráadásul 1000:1 kontraszt arányú, ami szintén nem jellemező a TN+Film panelekre (bár éppen az új Samsung TN paneleknél igérték ezt az értéket, szóval lehet, hogy ebben semmi meglepő nincs). Ráadásul az eddigi leírásokból, a boltok által közölt adatokból és a PH! fórumából az jött le, hogy elvileg egy PVA paneles TFT-ről van szó...
Valami kib@szott nagy kavarás van ezen monitor körül... -
Marki.. #1277 PVA az, csak el van írva az ausztrál oldalon. Máshol ahol feltüntetik, pl német, vagy amerikai oldalukon, ott rendesen PVA van, és a katalógusokban is ez szerepel. Ennek ellenére ditherel :P
Különben nem lenne rossz, nagyon jó kis monitor még így is. -
#1276 Spidernek 930BF-je van, nem rossz TFT, játékok alatt engem meggyőzött. -
MacrosTheBlack #1275 A 970P a gyártó szerint a-si TFT/TN paneles, nem PVA. Viszont érdekes hogy 178 fokban nézhető, a hagyományos TN olyan 140-160 szokott lenni. -
Inquisitor #1274 Tapasztalatom nincs konkrét, de a Viewsonic csak monitorokat gyárt, főleg profi célokra ... -
LaciMaci #1273 Sziasztok Lenne még 1 kérdésem: a Philips 190V6 19" LCD monitor jó? -
Demeter #1272 Üdv!
Srácok tanácsot szeretnék kérni tőletek TFT vásárlás ügyében. Kinéztem két 19"-es TFT egyszer egy Samsung 930BF-et illetve egy ViewSonic VX924-et. Kérdésem az volna, hogy kinek milyen tapasztalata van e két TFT-t illetően.
Előre is nagyon köszönöm!!!!
Thx! -
#1271 ja és ez 2005 még, hogy a kiskerek mennyir etartják be azt nem tom. -
#1270 na akkor idézet:
"Kedves Partnereink, vége, vége, vége!
Vége a világító és sötét pixelek, valamint a teljes és subpixelek összehasonlítgatásának, a vitatkozásoknak: al- vagy teljes pixelről van szó……
Február 11 péntektől az LG ISP divíziója, és szervíz osztálya deklarálja, hogy az LCD monitorok esetében az 1 szubpixel hibát is jóváírja partnerei számára.
Reméljük, hogy ezen intézkedésünk is bizonyítja és demonstrálja számotokra, hogy mi itt az LG-nél mindent megteszünk annak érdekében, hogy Partnereink méginkább biztonságban érezzék magukat, és továbbra is teljes megelégedéssel vásárolják az LG monitorokat.
Ilyet lehetne a Samsungnál is bvezetni, és nem csak Dél-Koreában.
Szerintem...
;-)
" -
#1269 A képe szép, nem furcsa. A 75 Hz csak tipp. Amíg crt-m volt, 1024x768x85 volt az etalon. Itt alapból feltettem a max frekire, gondoltam, jó az. Rosszul gondoltam? A tft-kben nem vagyok akkora guru. Mit ajánlasz, min célszerű hajtani? Amúgy van rajta 2 hibás pixel is, de asszem csak 3-tól cserélik be. -
Inquisitor #1268 Nem tudom a választ. Eléggé garanciális problémának tűnik. :( -
Inquisitor #1267 Hááát, ha nem néz ki furcsán a képe, akkor tök mindegy, játékban lehet fontos, hogy kisebb felbontásban menjen, ha nem bírja a géped. És minek a 75Hz? Csak azért kérdem, mert nagyobb képfrissítés esetén hamarabb csökkenhet az élettartam. -
#1266 Ja, meg még annyi, hogy miután beadja a képet, pár másodperc múlva villan egyet a kép, mintha akkor állna be a helyes frekire, és után marad végleg úgy, ahogy kellene. -
#1265 1280x1024 a max, amit tud, igen. Azon kéne hajtanom? -
Inquisitor #1264 "1024x768, 32bit, 75 Hz, amin használom."
Nem 1280 a natív felbontása? :O
-
Inquisitor #1263 "A Samsung 19" 913N LCD 8ms es monitor mennyire jó/megbízható?"
Énszerintem igen, de ha jól tudom nem sokkal több a 930BF ... vagy tévedek? -
Inquisitor #1262 "LG 1 pixelre cserél"
Ez valami spéci magyar marketing fogás akkor, mert a Samsung az egyetlen aki cserél 1 pixelre, de az is csak a Koreában eladott példányokra érvényes. -
#1261 Üdv!
Karácsonyra kaptam egy 17"-os ACER AL1717 típusú TFT monitort. Az lenne a problémám vele, hogy január elejétől azt csinálja, hogy mikor bekapcsolom, akkor vagy jó 20-25 másodperc eltelik, mire képet ad, addig csak az acer felirat villog. Ez csak 1-2 hetes működés után csinálja. Már a menüjébe se merek belépni, mert már az is lefagyott egyszer, és egy idő után tűnt csak el az osd ablak. 1024x768, 32bit, 75 Hz, amin használom.
Valakinek esetleg van valami tippje, hogy mi lehet a baj? Esetleg találkozott már valaki hasonló esettel? Eddig nem hallottam rosszat az acer-ről, de most valahogy nem vagyok meggyőzve.