14421

| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
Agyontömörített videón sem szabadna ditherelnie egy 8 bites panelnek, mert itt a ditherelés ténye a lényeg...
Ha színátmenetre vagy kiváncsi tessék itt van, láthatóan ugyanolyan ditheringel van megoldva, mint az elöbb belinkelt képen. A képek amúgy erről az oldalról vannak, amit Breki33 kb. egy hete linkelt be ebbe a topicba.
Breki33 #1288-as idézete amúgy (amibe belekötöttél) szintúgy ddekany-tól származik, a HWSW.hu fórumából. -
shabba #1301 Lehet nem egy agyontömörített MPEG-2-es videót kellene nézni ami alapjaiban adatvesztéses tömörítés így a helyreállítás során mindenféle dither és egyéb post process trükköket bevet a codec és a lejátszó software hogy a végeredmény még elfogadhatóbb legyen.
Nagyítás esetén is gondolja arra ha pl. egy 640x272-es videót nézel 1280x1024-es LCD-n akkor nagy valószínűséggel a lejtászó program nem 2-esére fogja nagyítani 4 egyforma színű pixelt együtt kezelve hanem ditherelni fog. És ugye az sem biztos hogy egész számú scaling elég lesz a forrás video esetén.
Sokkal szerencsésebb lett volna egy digitális fényképezőgéppel készített RAW képet felnagyítani(ott sem JPEG-gel tömörített mert hasonló végeredményt szül mint az MPEG-es video). -
Ha 970P-ben 8 bites panel van, akkor mi szükség lenne a ditheringre, amit pedig páran már "elkaptak"... -
shabba #1299 Ez a belső elektronikára vonatkozik. A legtöbb tv-s megjelenítő alkalmaz mindenféle képjavító technikákat, ami mindenféle algoritmust jelent a pixeleken. Ez kvázi matematikai műveletek. A számítások során nagyobb pontossággal számolnak így finomabb átmentetek lesznek majd láthatók 10 bit mellett. Persze a végeredmény esetében csak 8 értékes bit lesz ami kikerül a képernyőre.
Mondok egy példát:
5/3*2
Ha ezt a számítást elvégzed úgy hogy csak az egész számok halmazát használod akkor az 5/3 eredménye 1 lesz, a végeredmény pedig 2.
Ha viszont a valós számok halmazán dolgozok, vagyis vannak tölt számok akkor a végeredmény 3.333 és nagyonsok 3 attól függően mekkora pontosság mértéke.
A két végeredmény között van eltérés ami az alkalmazott pontosságnak köszönhető. Ezen a LCD TV-k belső elektronikája nagyobb pontossággal kezeli a részeredményeket. Hogy ez látványben milyen jelentős változást hoz az passz, de nem hiszem hogy túl jelentőset, inkább PR van e mögött is.
Monitoroknál úgy emléxem az Eizo volt az első aki 10 bites elektronikával kezdte működtetni a paneljait. -
Jah, ez a-Si paneles. -
shabba #1297 A 970P-ben S-PVA panel van, ami a PVA egy még újabb verziója. Az MVA,PVA,ISP panelek 8 bitesek, a TN panelosok pedig 6 bitesek. Épp ezen színbeli hiányosságuknak köszönhetik a gyorsabb válaszidő képességet. A 193p+ban közel ugyanaz a panel van, az is S-PVA-s.
A PVA,MVA,ISP panelek válaszideje roszabb volt(16-25ms) de a színhűségük, a rálátási szögük és egyéb más paramétereik jobbak voltak. Az új generációs S-PVA,S-MVA,S-IPS panaleknek köszönhetően ez a válaszidő hátrány is csökkent.
Persze a válaszidőknél is egy ideje trükközés van. Míg régen a 16-25ms-es időkben azt nézték mennyi idő alatt csinál meg egy pixel egy fekete-fehér-fekete átmenetet. Aztán nemrég kitaláltak egy újabb mérési metodikát szürkéről-szürkére ami mellett sokkal kisebb ms értékeket lehet produkálni ami a PR anyagokban jól mutat, de a gyakorlati használattól még távolabb esik. Ritka az ahol feltüntetik mindkét értéket, jellemzően csak a kisebb értékkel villognak a speficikációkban. -
Az az érdekes, hogy a Samsung LCD TV-mnél azzal vakítanak, hogy 10bites színképzése van, khmmm! Az vajon mit jelenthet smasungnyelven ?! -
Pont az a lényege, miszerint valószinüleg csak egy másik, valóban 8 bites panellel szerelt TFT-t mellé téve lenne látható az amúgy nem túl feltünő dithering trükk. Ami itt a Samsung számára kínos, az az, hogy ő egy szót nem szólt arról, hogy itt nem 16.7 millió szint jelenít meg a 970P (és valószinüleg a 193P+ sem), hanem annak csak a töredékét, és valószinüleg emiatt olyan jó a válaszideje (ahogy azt Shabba is leírta). A jelek szerint ugyanis a 970P és a 193P+ nem 8 bites, hanem 6 bites PVA panelekkel van szerelve.
Nem arról van szó, hogy ettől még nem lehet jó és szép a képe, hanem arról, hogy a Samsung egy technikai trükkel csap be minket, és ezt elhalgatja, illetve hazudok a specifikációkkal kapcsolatban.
Shabba: nem írt semmi hülyeséget Breki33 forrása (ő csak idézett), a lényegi kérdés pont az, hogy a 970P panelje szinenként 8 vagy 6 bites... -
shabba #1294 Az látszik alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. A 8 bit egyetlen színösszetevű árnyalatainak leírására szolgál, azza 256 féle színátmenete variációra. De a színeket a 3 alapszínből kerverik ki, vörös,zöld,kék. RGB, ennek ismerős kellen lennie a színes tv óta.
256*256*256 színvariáció pedig pont a 16.7 millióval egyenlő. Mellesleg a videokártyád is pont ugyanígy tárolja a színeket, ott is hasonló a metódus. Amikor a desktopon kiválasztod a színmélységet 32 bitesre, az ugyanúgy 8 biten ezt a 3 színkomponenst fogja leírni, plusz egy 8 bites egyéb adatokra tárolt mező.
A TN panelok esetében van trükközés mivel ott csak 64 színátmenet van ezért tudnak kisebb késleltetéseket produkálni mert kevesebb lépésköz van egyik színátmenetből a másikba. 64 variáció az 6 bit. A 3 alapszínre ez összesen 18. Na ez csak 262ezer körüli színvariációt tenne lehetővé. Ha régen volt géped még a hőskorban akkor a VGA kapcsán ez is ismerős lehet. Na és PR szinten itt nyomonérhető a trükközés a 16.2 millió színnel. Ugye ez sehogy sem jöhet ki mert nem 2 hatványa. Max a 16+2 utalhat a 18 bites jellegre amit így színeztek ki. A TN paneloknak épp ezért rosszabb a színhűsége mint a 8 bites, xVA paneloknak. -
éncsak idéztem
természetes, hogy akinek ilyen van az igyekszik megelégedni vele -
nekem 193P+-om bvan és nem láttam ezt a durvahibát 2cm-re odatoltam a szemeim a moncsihoz. ha annál nagyobb nagyítással kellene néznem az meg nem érdekel, sztem szép képe van az enyémnek, TVzek is rajta tökkéletes, nekem ;) -
Garanciák és szervíz.
Magyarországon a ViewSonic kijelzők egyetlen hivatalos disztríbútorának tájékoztatása szerint, a garanciális és szervíz-szolgáltatások az LCD monitoroknál az alábbiak szerint módosultak.
- Minden monitor típusra 3 év teljes-körű garancia vonatkozik.
- A garancia teljes időtartama alatt, már egy pixelhiba esetén - mindig fehéren világító, vagy mindig fekete pixel - azonnali csere.
- A VE, VG, VX, VP típusoknál helyszíni-garancia. (A szervíz szakemberei szállítják a monitort a végfelhasználótól a szervizbe és vissza.)
- A VA típusnál szervíz-garancia. (A felhasználónak kell eljuttatni a monitort a szervízbe.)
Ezentúl a ViewSonic kizárólagos szervízpartnere a Profi Szervíz Kft. (1044 Budapest Külső-Váci út 123. Tel.: 06-1-814-80-80) Az ezelőtt megvásárolt ViewSonic monitorok garanciális szervizelését és javítását is, ez a szevíz végzi a továbbiakban.
-
Inquisitor #1290 "Az normális, hogy a képernyő teteje egy kicsit sötétebb, alul világosabb, mintha egy fokozatos átmenet lenne?"
Igen. Amennyiben ezt ki akarod kerülni, akkor ledes TFT-t kéne venni, de azok majdnem 2x annyiba is kerülnek. Cserébe 1:1000 kontraszt, meg sokkal szebb színeket kaphatsz.
Végtelen sok pénzért meg lehet kapni TFT-t 1:200.000 kontraszttal is, meg szinenként 16 bites ábrázolással. 40.000 USD és már viheted is. ;) -
Demeter #1289 Igen ezt a linket én is néztem de azért nagyon köszönöm! Ha már a pixel hibákat nézem akkor a Viewsonic miképp válal rá garit? Nem tudod véletlenül? -
"A Samsung TFt-ket csak 3 napon belül cserélik pixelhiba esetén, ezen túl a szokásos ISO 13406-2 Class II szabvány vonatkozik rájuk. Link!
A ViewSonic monitorokra van 3év teljeskörű pixelgarancia. Link! (Ez a szubpixelhibákra nem vonatkozik!)"
"970P ditherelés téma... A gond az, hogy az emberek nem fogják fel, hogy mi is itt a gond (úgyhogy tulajdonképpen meg is érdemlik amit kapnak). Az, hogy mi csúnya meg mi szép, az relatív. A 970P képe a legytöbb TFT-éhez képest bizonyosan szép (persze az ára is jó magas). Azt, hogy ez most a legjobb... nem kizárt, de ez szerintem olyan dolog, hogy mindenki ezt a szöveget nyomtaja, mintha tudná is, mintha látta volna a több felső kategórás TFT-t, de közbe ők is csak olvasták, hogy ez a legjobb. Na én nem láttam a többi felső kategórás monitort... és nem is mondtam hogy ez most mennyire szép vagy csúnya. Én egy egyszerű tényt közöltem, ami ellentmond az interneten egyeduralkodó hiedelemmel a monitor technikai paraméterei kapcsán. A gond meg egyszerűen az, hogy nem kéne lóditani sepcifikációkban, nem kéne velük a TV reklámok szintjére süjjedni, ahol a költői tulzások megengedettek. Persze, Samsung-ék annyira nem bátrak, hogy közvetlenül odahazudják, hogy 8 bit. Mert a 16,7M, amit viszont odaírnak, ki tudja hogyan jött ki nekik, lehet, hogy arra van valami gyakorlatilag értelmetlen de elvben támadhatatlan magyarázatuk. Azt viszont nyilván ők is tudták, hogy ebből a 16,7-ből minden szaki ki fogja sütni az óriási agyával, hogy akkor ez most 8 bites, ahelyett hogy netán ránézne a képre (vagy talán a hivatalos tesztelőknek tényleg 8 bites cuccot küldött a Samsung?). És lőn! Net szerte mindenki papagályként mondja is, hogy, ááá hát kis öcsi, ha 8 bites panel kell, akkor... És egyébként, a 2 különböző ember által készített fotók alapján úgy néz ki, hogy a 193P+ is már pontosan ugyan ilyen kamu-8-bites volt. Gratulálok. Ja, és az meg, hogy én pánikot keltek... milyen igaz, ez itt a gond.
És egyébként, persze hogy ezt csinájlák Samsung-ék (és gondolom még sokan mások), hiszen pénzügyileg bejön (placebó effekt), mivel a vásárlók nem büntetik őket az ilyen trükkökért. Na, ennyit erről. " -
klikk -
Mardon #1286 Az normális, hogy a képernyő teteje egy kicsit sötétebb, alul világosabb, mintha egy fokozatos átmenet lenne? Dőlésszöget is probáltam állítgatni. (LG L1915S)
Másik, menüt nem lehet vhogy letiltani, kóddal védeni, vagy legalább a gyári beállításokra visszaállítani? (közeljövőben többen is fogják használni) -
Demeter #1285 Igen ezt vágom. :) Csak érdekelt volna, hogy mik a tapasztalatok VX924-et illetően. Mivel már a 930BF-ről már van vélemény jó volna viszonyításként egy két vélemény a viewsonic-ról is. -
samsung oldalon mindig össze vissza vannak az adatok -
MacrosTheBlack #1283 Ha mást is gyárt, akkor már nem lehet tapasztalata? :) Ez inkább csak azt jelenti hogy nagyobb cég. -
Demeter #1282 Köszi skacok a véleményeket. Amúgy a Viewsonic meg 3ms-es frissítéssel bír. Nem használ itt valaki ilyen VX924-et? Csak azért kérdem mert BF930-ról már hallottam és csakis jókat. Az érdekelne, hogy vajon a Viewsoinc mit tudhat valójában. Mivel én is arra gondoltam mivel, hogy a Viewsonic kimondottan monitorokkal foglalkozó cég, ezáltal van tapasztalata e téren.
Szóval várnám az észrevételeket.
Thx! -
MacrosTheBlack #1281 Baloldalt az a kis csatlakozódoboz fixen a monitortalpa van applikálva, vagy egy levehető kiegészítő? Elég igénytelenül néz ki.
Amúgy a monitor maga nem rossz, csak a felbontása lehetne nagyobb 19"-es létére. 1600*1200-as felbontásban még mindig csak a FuSi P-20-2 az egyedüli elérhető? Kicsit húzós az ára, 170 ropi. -
930 bf-em van én még szerencsére megtudtam sulinetben venni,gondolom tudod ,hogy 4 ms-os moncsi DVD-re játékra kiváló én október óta nyúzom és nem bántam meg a választást. -
Menjen 60 Hz-en nyugodtan nem lesz vibrálás,többel hajtani felesleges. -
Plusz ráadásul 1000:1 kontraszt arányú, ami szintén nem jellemező a TN+Film panelekre (bár éppen az új Samsung TN paneleknél igérték ezt az értéket, szóval lehet, hogy ebben semmi meglepő nincs). Ráadásul az eddigi leírásokból, a boltok által közölt adatokból és a PH! fórumából az jött le, hogy elvileg egy PVA paneles TFT-ről van szó...
Valami kib@szott nagy kavarás van ezen monitor körül... -
Marki.. #1277 PVA az, csak el van írva az ausztrál oldalon. Máshol ahol feltüntetik, pl német, vagy amerikai oldalukon, ott rendesen PVA van, és a katalógusokban is ez szerepel. Ennek ellenére ditherel :P
Különben nem lenne rossz, nagyon jó kis monitor még így is. -
Spidernek 930BF-je van, nem rossz TFT, játékok alatt engem meggyőzött. -
MacrosTheBlack #1275 A 970P a gyártó szerint a-si TFT/TN paneles, nem PVA. Viszont érdekes hogy 178 fokban nézhető, a hagyományos TN olyan 140-160 szokott lenni. -
Inquisitor #1274 Tapasztalatom nincs konkrét, de a Viewsonic csak monitorokat gyárt, főleg profi célokra ... -
LaciMaci #1273 Sziasztok Lenne még 1 kérdésem: a Philips 190V6 19" LCD monitor jó? -
Demeter #1272 Üdv!
Srácok tanácsot szeretnék kérni tőletek TFT vásárlás ügyében. Kinéztem két 19"-es TFT egyszer egy Samsung 930BF-et illetve egy ViewSonic VX924-et. Kérdésem az volna, hogy kinek milyen tapasztalata van e két TFT-t illetően.
Előre is nagyon köszönöm!!!!
Thx! -
ja és ez 2005 még, hogy a kiskerek mennyir etartják be azt nem tom. -
na akkor idézet:
"Kedves Partnereink, vége, vége, vége!
Vége a világító és sötét pixelek, valamint a teljes és subpixelek összehasonlítgatásának, a vitatkozásoknak: al- vagy teljes pixelről van szó……
Február 11 péntektől az LG ISP divíziója, és szervíz osztálya deklarálja, hogy az LCD monitorok esetében az 1 szubpixel hibát is jóváírja partnerei számára.
Reméljük, hogy ezen intézkedésünk is bizonyítja és demonstrálja számotokra, hogy mi itt az LG-nél mindent megteszünk annak érdekében, hogy Partnereink méginkább biztonságban érezzék magukat, és továbbra is teljes megelégedéssel vásárolják az LG monitorokat.
Ilyet lehetne a Samsungnál is bvezetni, és nem csak Dél-Koreában.
Szerintem...
;-)
" -
A képe szép, nem furcsa. A 75 Hz csak tipp. Amíg crt-m volt, 1024x768x85 volt az etalon. Itt alapból feltettem a max frekire, gondoltam, jó az. Rosszul gondoltam? A tft-kben nem vagyok akkora guru. Mit ajánlasz, min célszerű hajtani? Amúgy van rajta 2 hibás pixel is, de asszem csak 3-tól cserélik be. -
Inquisitor #1268 Nem tudom a választ. Eléggé garanciális problémának tűnik. :( -
Inquisitor #1267 Hááát, ha nem néz ki furcsán a képe, akkor tök mindegy, játékban lehet fontos, hogy kisebb felbontásban menjen, ha nem bírja a géped. És minek a 75Hz? Csak azért kérdem, mert nagyobb képfrissítés esetén hamarabb csökkenhet az élettartam. -
Ja, meg még annyi, hogy miután beadja a képet, pár másodperc múlva villan egyet a kép, mintha akkor állna be a helyes frekire, és után marad végleg úgy, ahogy kellene. -
1280x1024 a max, amit tud, igen. Azon kéne hajtanom? -
Inquisitor #1264 "1024x768, 32bit, 75 Hz, amin használom."
Nem 1280 a natív felbontása? :O
-
Inquisitor #1263 "A Samsung 19" 913N LCD 8ms es monitor mennyire jó/megbízható?"
Énszerintem igen, de ha jól tudom nem sokkal több a 930BF ... vagy tévedek?