14421
  • Rip
    Hali!

1 hónapja van ViewSonic VX922-esem. TN paneles, annak minden előnyével és hátrányával:

Hátrány:
    Alul-felül enyhén bevilágít, a beláthatósági szög nem igazán széles, a színhűsége sem tökéletes (állítólag:) ), de ez nyilván a technika hibája, nem a monitoré.
    Magassága nem állítható.
    OSD-nél nincsenek elmenthető profilok; fényesség, kontraszt skálánál nincs érték vagy százalék.

Előny:
    A monitor képe nagyon szép, éles (pl. netezés, szövegszerkesztés közben is), a játék színei gyönyörűek (színhűség ide/oda, játék közben ebből semmi nem látszik :), a kontraszt is jó, a fényereje őrület a CRT-hez képest (szokni kell), és nem utolsó sorban 2ms-os a válaszideje, semmi utánhúzást nem tapasztaltam még FPS közben sem (CS:S tökéletes vele). Overshoot sem észrevehető egyáltalán, ami néhány 2ms-es Samsungnál már zavaró lehet az arra érzékenyekre.
    Ja, és bazi nagy! Otthon csak 14"->17" monitor volt, a váltás hihetetlen :D

Összességében átlagos használatra (60% netezés, 40% játék) tökéletes. Filmet nem monitoron nézek, grafikus munkákra nem használom, hogy a színhűség észrevehető lenne.

Nekem tehát bejött, nagyon elégedett vagyok vele (bár igaz, nem 2Ft volt).
  • Ioles
    Hát ja elég jó áron van, én is azért vettem 2006 augusztusában mert csak 51E FT volt meg ugye nem volt több pénzem. De szerintem lecserélem mert a játékokban nyújtott képétől hányingerem van. Ez inkább a sötét helyeken jön elő, de mondom nagyon csúnya. A világos területeknél semmi bajom vele. Max 70. FT-m lenne rá. ViewSonic-okból ami még TN paneles általában melyik típus a jó? VX724 az azt mondják hogy nagyon jó de ára is van.
  • Inquisitor
    Azért kezdődik VA-val (Value) a típússzáma. Meg mondjuk olcsó is.
  • Dévids
    Valaki tud valami véleményt modani a Samsung 940n monitor-ról?Ha tud azt megköszönném.
  • Ioles
    Nekem ViewSonicom van, VA703b, ilyet nehogy vegyél, játékban nagyon szar a képe.
  • The Garrett
    én meg vagyok vele elégedve.( va2012w)
  • [NST]Cifu
    Elég komoly név, nem nagyon szokott velük probléma lenni.
  • Dévids
    Hello!
    Monitort szeretnék venni és megszeretném kérdezni hogy milyen márka a ViewSonic?Megéri ilyet venni?
  • birro
    !igazad van!
  • Ioles
    Szeintem az lesz hogy másik modell után nézek, mert szerintem gyenge a monitor és ha kicseréltetném ugyanilyenre azzal nem érnék semmit.
  • ShaiHulud
    rossz a tied, miert nem fogod mar fel?:) csereltesd ki egy masikra garanciban, vagy nezzel masik modell utan. nekem az egvilagon semmi gondom nincs a tftmmel.
  • Ioles
    Aha értem. Nekem semmi bajom nem lenne a TFT-vel(jobb is a szememnek) ha a fekete nem zöldes lenne meg nem lennének észrevehető lila-zöld és halvány sávok. Ez nemtudom mitől van, augusztusban vettem a TFT-met, tehát azt sem mondhatom hogy régi és már kezd elromlani, hanem egyszerűen ilyen gyenge lenne?
  • [NST]Cifu
    Szerintem meg a 100-120Hz-es CRT-k már nem annyira rontják a szemet főleg ha a szemüvegem üvegére csináltatok olyan bevonatot ami visszaveri a káros sugarakat.

Egyfelől ne dőlj be a reklámszövegnek. A modern CRT monitorok nem nagyon bocsátanak már ki káros sugárzást, ezért ne csináltas új lencsét a szemüvegedbe (inkább költsd azt a pénzt is egy jobb TFT-re).
    Az igazi probléma a CRT-k esetén a vibrálás, vagyis hogy nem egy nyugodt, állandó képet látsz, hanem a képpontok folyamatos rövid idejű felvillanását érzékeled egy komplett képként. A szemet ez fárasztja el, ezen nem segít semmi bevonat. A 100-120Hz kétségkívűl nyugtatóbb, mint a 75 (pláne a 60) Hz, de a TFT ezen a téren veri lazán a CRT.

Ha sokat ülsz elötte, inkább egy jó TFT, mint CRT...
  • izb
    nem tudom
    életemben nem láttam és használtam....
  • Ioles
    Megfontolom ennek a vásárlását. Még1 kérdés. Ettől mennyivel jobb/rosszabb a 731BF?
  • izb
    syncmaster 913N alól irogatok most is..
    nincs semmi hiba..
  • Ioles
    És pontosan melyik márkát? TN paneleset?(gondolom TN-re gondolsz mert az MVA panelesek elég drágák) Ja és a fekete is fekete lesz, nem zöldes?
  • izb
    vegyél egy samsungot
    ott tuti nem lesznek csíkok meg hasonlók...
  • Ioles
    Hát játékra és netre használnám de a mostani TFT-mnek nagyon nem tetszik a színe(a fekete is minkább zöldes mint fekete meg stb.)A CRT 1000x jobb volt. Én meg egy jobb TFT-ért nem fogok 80-90-100E FT-t kiadni. Szerintem meg a 100-120Hz-es CRT-k már nem annyira rontják a szemet főleg ha a szemüvegem üvegére csináltatok olyan bevonatot ami visszaveri a káros sugarakat. A másik meg hogy ugye a TFT-nek natív felbontása van és a közeljövőben megjelenő játékokat 1280x1024-ben nem fogja bírni a videókarim és lehet hogy 1024x768-ban vagy 800x600-ban jobban futna de kénytelen vagyok felvenni 1280x1024-be- hogy ne legyen homályos a kép.
  • izb
    attól függ mire akarod használni,mennyi helyed van,mennyi pénzed van és még sorolhatnám..
    Ha profin tervezel,akkor lehet hogy olcsóbban kijössz egy crt moncsival ami nagy is és színhűsége is nagyobb mint az LCD-nek..
  • Ioles
    Sziasztok!
    Szerintetek érdemes még most CRT-t venni? Mert azzal semmi gond nem lenne.
  • [NST]Cifu
    Nem hasonlítottad semmihez, azt írtad, hogy a kontrasztja tökéletes. Ami TFT-nél ugye kissé fals dolog. ;)
  • Alblink
    Köszi,jo tudni.
  • Ioles
    De most kíváncsiságból átvettem 60Hz-re és most ugyanolyan éles. Lehet hogy a másik színprofil miatt. De azért köszi hogy szóbahoztátok :)
  • Ioles
    Nekem 75Hz-en van mert 60Hz-en homályosabb a kép. Ugye nem lesz baja a monitornak ha 75-ön megy?
  • ShaiHulud
    lcd-t hagyd 60hz-en. az az ajanlott.
  • Alblink
    1440x900 felbontasnal a maxra erdemes tenni a kepernyo frisitest,vagy jobb a 60hertz?
  • Nandusz
    (a viewsinic is TFT volt..ez előtt volt Samsung CRT-m)
  • Nandusz
    Nyilván..
    De nem is CRT-hez hasonlítottam
  • [NST]Cifu
    Tű éles a kép, a fekete-fehér kontrasztja sztem tökéletes.

Egy átlag CRT monitor kontraszt tekintetében oda és vissza hülyére veri a jelenlegi TFT technológiát. Komoly előnyei vannak a TFT-nek, de a kontraszt, és főleg a homogén fekete szín visszaadása nem tartozik ezek közé.
  • Nandusz
    Hát én nem tudom..de más TFT-kel összehasonlítva (már a személyes tapasztalatomat figyelelmbe véve) ez a monitor messze veri a többit, amelyeket vizsgálgattam.
    Tű éles a kép, a fekete-fehér kontrasztja sztem tökéletes.
    A vásárlása előtt volt nálam tesztelésre egy 19"-os wide screenes viewsonic. Megmondom őszintén, hogy azelőtt CRT-m volt...de az a monitor (már a viewsonic) kimondottan irritálta a szememet, elfárasztotta.
    Utána vettem meg ezt, nos ezzel mégegyszer mondom: maximálisan meg vagyok elégedve.
  • Inquisitor
    Szerintem meg az 1000-es valódi kontraszt (mgfizethető kategóriában) a maximum, nem a minimum, a dinamikus kontraszt 2x akkora kamu értéke meg nem mérvadó.
  • [NST]Cifu
    Sajnos a megadott adatoknak már nem igazán lehet bízni, mert valami hülye számítás miatt TN panelre is adnak meg 1600:1 kontraszt arányt.
  • Nandusz
    Amit tanácsolni tudok:
    Szerintem a kiválasztáskor figyelj arra, hogy a kontraszt arány minél magasabb legyen....lehetőleg már 1000:1 alattit ne vegyél.
    A második, hogy DVI- kimeneteset vegyél, mert ott a tesztek alapján a színátmenetek sokkal simábbak és szebbek.
    Ha rám hallgatsz, olyat veszel amilyen az enyém, mert én ezzel maximálisan meg vagyok elégedve:)
  • Ioles
    Na szerintem akkor ez is kilőve, megnéztem a legolcsóbb helyen ami a depo.hu-n van de ott már nincs ilyen. A többi üzletben meg 10E FT-okkal drágább.
    ShaiHulud: Az sRGB-vel már teljesen jók a színek, sokkal jobbak mint standars mode-ban, de a sávok még minig megvannak. Nem lehet ezt eltüntetni valahogy? Egyszer asszem belinkeltél egy oldalt ahol leírja csak angol és nem értem.
  • ShaiHulud
    hivatalos oldal-on TN panelt irnak.
  • Ioles
    Sziasztok!
    Ez az LG L1970HQ TFT szerintetek jó választás lenne? Ez sztem már MVA paneles
  • Alblink
    Koszi az infot,en is normalon fogom hasznalni,csak kevesebb fenyerovel.
    Azt nem is tudtam hogy valtogatja film kozben a contrastot,jol hangzik,megnezek ugy egy filmet hogy ugy jobb e,vagy menyire zavaro..
  • ShaiHulud
    fentrol 3 gombot ha megnyomod hatul alaphelyzetben (tehat nem az osd menuben) akkor bejon az f-engine menuje, ahol van 4 beallitas(amik szerintem szart sem ernek:D) azokkal lehet allitani mennyire hasznalja beepitett contraststabilizacios es szinegyensuly technologiat. User nel te tudod beallitani az egyes opciokat. normalon minden offon van. (fontos hogy a neked tetszonel a set gombbal jelold ki (4.gomb fentrol) es akkro memozza be)

igazabol nekem nem igazan tetszik ez az f-engine funkcio zavaro amikro film kozben valtoztatgatja a contrastot ide oda, szoval en normalon hasznalom.
  • Alblink
    Az lg wide monitoromon van olyan gomb,hogy magatol belaitja ha atvaltok,filmnezesre,szovegre,normal hasznaltra az ajanlott bealitast.
    Mondjuk a normalnal lejebb vezsem a fenyerot nekem ugy jobb.