1217
Rakéta, füstbomba, tüzijáték....
 • St
  #1217
  Mivel sok emberben indulatot szül a topic, ezért a békesség kedvéért lezárom. Nincs szükség a közösség felforgatására.

  Ha petárdás topicot szeretnétek nyitni, akkor nyugodtan megtehetitek, regisztráljatok egy SG ingyenes fórumot a http://forum.sg.hu/ címen és ide beszúrjuk az URL-jét.

  Továbbá kérem a téma látogatóit, hogy a jövőben ne nyissanak petárdás topicot az SG-n, mert törölni fogjuk.
 • Sephi
  #1216
  Hulye petardasok!!! Petardas hulyek!!!
 • SoDI---
  #1215
  mond el szépen melyik szabályt szegtem meg

  Ez az!
  Ehhez kéne tipikot nyitni!
  Tessék szépen paragrafus-bekezdés formában sorra venni, hogy egészen konkrétan mi az, ami tetszik a modoknak, és mi az ami nem...
 • Tarajos Sül
  #1214
  ja bocs,és tényleg nem tudjátok

  1207#
 • Sland
  #1213
  1104 esre válaszoltam, nem a tiedre. a tiedre nem tok választ.
 • EvilDevil
  #1212
  és te hova sorolod magad? pl ha büntetőpontjaim okát nézzük... mond el szépen melyik szabályt szegtem meg... okoska
 • SoDI---
  #1211
  De a házi barkács miért nem jó téma itt? :)

  Ami nem életveszélyes, ami általában nem is jó buli :DDD
 • EvilDevil
  #1210
  látom te is beálltál az idióták közé.... a petárdáról beszélni nem tilos még ha az SG meg is akarja tiltani
 • Tarajos Sül
  #1209
  Az addig okés,azért kérdezem mert jol elszorakoznék a durrogtatásával,és ezért kérdeztem,hogy lehet-e kapni,piacokon,vagy olyan helyeken ahol tűzijátékot árulnak legálisan és... petit illegálisan

  Vennék belölle jo sokat

  ???
 • Sland
  #1208
  ezzel jól el lehetne szórakozni szilveszter éjjel :P
 • Tarajos Sül
  #1207
  Nem tudja vki,hogy rozsapatront,lehet-e kapni a piacokon,vagy olyan helyeken ahol tűzijátékot árulnak legálisan és... petit illegálisan

  Tudjátok az a rozsapatron,ami a játékpisztolyokba kell rakni,egy kis piros müanyag fél cm átméröjü kis piros szutyokba van beletöltve,és ha erre ráütsz kalapáccsal,csattanó hangot hallat!

  Én régebben 4 ilyenböl,kikapartam a barna szinü port,egy kis papirhenerbe töltöttem,persze jol belegyomtam,ráütöttem egy vasdoronggal és jó nagyot szolt!
 • F1re
  #1206
  SoDI
 • Matthew Prosac
  #1205
  ki az a Sodi?
 • KILROY
  #1204
  Bazzmeg az SG-n minden második hozzászólás SoDI----é?
 • F1re
  #1203
  hallod sparky jo lenne ha vegre kiszedned az oldaladrol a lopot recepteket
  thx magyarul majdnem az osszeset
 • geri777
  #1202
  Jo igen én is elitélem aki a tömeg be dobja mert ez végülis nem oda kéne ha már kell hanem saját szorakoztatásunkra de nem a tömegbe !! de azér duroktatod nem akadályoz meg !!
 • geri777
  #1201
  Na mivan senki sem ir a kérdésembre semit ??
 • Mike at home
  #1200
  másik topikból való, szerintem mélyen gondolkodjatok el ezen

  "Tavaly KARÁCSONY ELŐTT (mégcsak nem is szilveszterkor),
  szomszédom 1 éves kislányának babakocsijába dobták
  (ha nem is szándékosan oda) a petárdát!
  Az a "legkevesebb", hogy Szilvike combja szétroncsolódott,
  mert megműtötték, és az ijedtségtől vagy fájdalomtól görcsrohama volt.
  De mozgáskorlátozott lesz, és örökre epilepsziás marad e miatt!"
 • geri777
  #1199
  http://www.wower.atw.hu/ PYROTECHNIKUS ITT VAGYUNK OTT ÉRTELMES DOLGOK FOLYNAK !!
 • geri777
  #1198
  ÉN NEKEM EGY KÉRDÉSEM LENE A VILANO LÖPOR MENYIRE VESZÉJES ROBANÉKONYSÁG???
  LÁTVÁNY??, HANG ??
 • Punker
  #1197
  már késő, a sok kis primitív figura tönkre tette ezt is :(
 • A Pirotechnikus
  #1195
  MOST ÉS UTOLJÁRA KÉREK MEG MINDEN KEDVES HOZZÁSZÓLÓT EBBE A TOPICBA CSAK TÉMÁBA ILLŐ DOLGOKRÓL ÍRJON, A PETÁRDA SZÓT ELEVE KERÜLJE -MIVEL TILTOTT-, A HÁZI BARKÁCS DOLGOKNAK NYISSATOK EGY KÜLÖN KATEGÓRIÁT. A TOPIC NEVE RAKÉTA, FÜSTBOMBA, TÜZIJÁTÉK. AMIKOR IDEJÖTTEM AZZAL A MEGGYŐZŐDÉSSEL ÉRKEZTEM HOGY ÉRTELMES ESZMECSERÉT TUDUNK FOLYTATNI, MEGÓVHATOK PÁR EMBERT A SÉRÜLÉSEKTŐL A TANÁCSAIMMAL. NEM AKAROM A KUDARCOM ELISMERNI. TÉMA LEZÁR, ACSAROGNI MENJETEK A MÁSIK "ELLENTOPICBA". PYROSOK ÉS NEMPYRÓSOK EGYARÁNT. A SZÍNVONALAT BÁRHOL TUDJÁTOK KERÜLNI. NEM ATTÓL LESZTEK KÜLÖMBBEK HOGY ANYÁZTOK. CSAK AZOKAT JÁRATJÁTOK LE AKIK ESETLEG UGYAN ABBA A TOPICBA ÍRNAK.
 • Vlala #1193
  19-szer? :)
 • phalanx
  #1188
  tudod, a kutya egy állat és mint olyan, öszöntösen cselekszik, ő nem tudja, hogy azt nem szabad, össze sem lehet hasonlítani az embereket az állatokkal, mert az emberek (már amelyik) el tudják dönteni, hogy mi helyes és mi nem
 • mucsácsó
  #1179
  ehh...itt az a baj, hogy elkezdődött a vita ezen, és mindenki azthiszi hogy magának van igaza...és most mindenki szidja egymást: kutyások a pirósokat, és fordítva...faszom má, azt kellene, hogy bezárni azt a szar kutyás-állatvédős topicot, meg akkor már ezt is, kész vége, nincs hol vitázni, kvitt a két "párt", nem?
 • sparky
  #1178
  Bence vagy wower
 • sparky
  #1176
  na Pyrosok az a legjobb ha jötök az én oldalamra és fórumomras tom, hogy nem1 nagy szám de ott nincsennek ilyen emberek ! hadjuk itt ezt a topicot és én már most várjak titeket a www.wower.atw.hu és gyertek! ne foglalkozzatok ezzel ha egyetértetek akkór írjatok még ebbe a topicba egy egyetértek szöveget!!!!!
  Tisztelettel: Wower Admin
 • geri777
  #1175
  Csatlakozom !!
 • mucsácsó
  #1174
  ezaz...de nem értem mi a retkes, fészkes picsának kell lázadni...aki állatvédő, vagy mittomén, akkor az menjen innen, és a pirósok meg maradjanak, de ők sem mennek akkor az állatvédők topicjába nem?
 • geri777
  #1173
  UINENTÖK KEZDÖDÖT A VESZEKEDÉS !!!!
  ÉS REMÉLEM MOST Hagyuk aba
  A szilveszterek szenvedõ áldozatai

  Állatorvos vagyok, 15 éve dolgozom a kisállatpraxisban és ugyanennyi ideje foglalkozom kutyák idegrendszeri megbetegedéseivel. Elsõsorban a szorongásos kórképeivel, pániktüneteivel és epilepsziás tünetegyütteseivel.
  Állatorvosi gyakorlati munkám során egyre gyakrabban a pánikbetegség rendkívül változatos és sokszínû tünettanával találkozom. Több mint egy évtizedes tapasztalatom és a kis betegek heteken, hónapokon áttörténõ megfigyelésének eredményeként, valamint a tulajdonosok, szinte naponkénti beszámolójának segítségével tudom elkülöníteni, hogy pszichiátriai tünetekrõl, fájdalom tünektrõl, bizonyos típusú epilepsziák, görcsökkel nem járó kórformáiról vagy úgynevezett álrohamokról van-e szó.
  Gazdagítják a neurológiai tüneteket az ú.n. alkalmi rohamok és az ezt követõen vagy önállóan, hirtelen jelentkezõ – a tulajdonosok számára rémisztõ tüneteket produkáló- valódi epilepsziák.

  Azt hiszem, ezek után érthetõ, hogy az állatorvosnak a mindennapi munkája során arra is kell gondolnia, hogy a kutya is ugyanúgy szenved a szorongásoktól, a pánikrohamoktól, a fóbiáktól és még számtalan pszichiátriai betegségtõl mint az ember. Ebben rejlik munkánk szépsége is, hiszen az állat csak a testével beszél, a személyiségzavarokkal, a megváltozott viselkedéssel, az elvesztett szobatisztasággal, a váratlan, agresszív megnyilvánulással, furcsa szokások és szokatlan testhelyzetek felvételével. Csak meg kell értenünk, hogy az állat „ mirõl mesél”.

  Van az évnek egy olyan szakasza, és ez a december 2o.-a és január o4.-e közti idõszak, amikor a legnagyobb számban az elõbbiekben felsorolt neurológiai tünetek valamelyikét, vagy nagy részét együttesen mutató kutyapáciens kerül a rendelõmbe.
  A karácsony és a szilveszter közötti idõszakban számtalan telefonhívást kapok nemcsak Budapestrõl, hanem az ország különbözõ területérõl is. A kutya tulajdonosok segítséget kérnek tõlem, hogyan készüljenek fel gyógyszeresen a petárdázások, a „ piro-technikai mulatságok ’’ idõszakára.
  Vannak köztük, általam évek óta gondozásba vett valódi epilepsziákban szenvedõ kutyák tulajdonosai, akik félnek attól, hogy ebben a kritikus idõszakban sûrûsödni fognak az epilepsziás rohamok. Vannak, akik csak tanácsot kérnek, hogy az alapvetõen egészséges idegrendszerû kutyáikon hogyan segítsenek a szilveszteri petárdázások idején, hiszen sok esetben nagy testû, házõrzõ kutyákról van szó, akik nem szívesen tartózkodnak a lakásban, mivel számukra a család és a ház védelme a legfontosabb feladatuk.
  Az utóbbi esetben a legegyszerûbb a helyzetem. Ilyenkor, nagy adag nyugtatók (melyek tabletták, és szájnyálkahártyára kenhetõ gél formájában már forgalomban vannak) naponkénti adásával, enyhébb estekben, csak december 31.-én alkalmazva, a kutyák a petárdarobbanások által kiváltott, õrjöngésig fokozódó félelemérzetét el lehet tompítani.
  Sokkal nehezebb a helyzetem, ha valódi epilepsziáról van szó. Ebben az esetben, minden petárdarobbanásra egyre fokozódnak a kutyákon a pánik tünetek /zihálás, nyugtalan, megállíthatatlan járkálás, remegés, nyálzás, étvágytalanság, folyamatos menekülési kényszer, esetleg agresszív megnyilvánulások /

  A fentiekben felsorolt klinikai tünetek egyaránt vonatkoznak lakásban élõ kutyákra és kertben tartott állatokra is. A kerti kutyáknak egyetlen céljuk van ilyenkor, bejutni a biztonságot jelentõ lakásba vagy elmenekülni a félelmetes dörrenések elõl. Valamelyik petárdarobbanásra várható az elsõ epilepsziás roham jelentkezése, amelyet vagy csak néhány roham követ vagy számtalanul sok / 2 óra alatt 30-50 roham is jelentkezhet /.
  Ennek következtében a család az ünnepek alatt, de fõleg dec. 31.-én szinte csak a kutyával van elfoglalva, hiszen mindenáron megpróbálják számára biztosítani a nyugalmat , ugyanis a sorozatos robbanások, nem csak pánik tüneteket okoznak kutyán, hanem egyben rohamprovokáló tényezõként is szerepelnek. Szóba sem jöhet, hogy a család elutazzon az ünnepekre és más gondjaira bízza vagy panzióba adja a pánik betegségben vagy epilepsziában szenvedõ kutyáját.

  Sok esetben az elsõ epilepsziás roham is ebben a kritikus idõszakban jelentkezik az állat életében. Ha az elsõ roham jelentkezése erre az idõszakra tevõdik, a mai napig óriási kihívást jelent a számomra szakmailag. Ennek az a magyarázata, hogy a görcsös tünetek hátterében állhat valódi epilepszia, un. alkalmi roham vagy álroham.
  A három rohamjelenség hátterét csak elektroencephaográfiás vizsgálattal lehetne elkülöníteni , amelyre az ünnepek miatt és gyors, gyógyszeres beavatkozás igénye miatt nem nyílhat lehetõség az adott helyzetben. Ugyanis ha álrohamról van szó / pszichogén roham/ antiepileptikum adása fokozhatja a rohamok számát, ilyenkor csak nyugtató injekciót szabad adni az állatnak.
  Valódi epilepsziában és alkalmi rohamok esetén, azonnal nagy adag antiepileptikum adása javasolt injekciós formában a rohammentesség eléréséig.

  Gyakori, hogy az ezen idõszakban a többszörös stressz hatásnak kitett állatokon a rohamok rögzülnek és élete végéig epilepsziás marad az állat. Sokszor az elsõ epilepsziás roham , csak ilyen heves durva ingerre jelentkezik, lehet hogyha a kutya a petárdák okozta hangrobbanásokkal és légnyomásváltozással nem találkozik, az epilepsziája sem alakul ki.
  A tartósan beteg kutya kezelése óriási anyagi terhet ró a családra, hiszen az antiepileptikumok és szorongásgátló gyógyszerek hazánkban rendkívül drágák.
  Sok estben a család az ünnepek után, az addig egészséges állat euthanáziája mellett dönt, hiszen képtelen a családi költségvetés még egy ilyen terhet elbírni.

  Nagyon gyakoriak az állatok traumás sérülések szilveszter tájékán. Sok esetben a kutya a petárda robbanások által kiváltott menekülési kényszer miatt fennakad a kerítésen, az õrjöngõ állatot sokszor a tulajdonos sem tudja megfékezni.
  Találkoztam olyan esettel is a amikor az állat a kerítésen próbált átmászni és a több órás küzdelem miatt a kerítésen kapott gyomorcsavarodást és ott is pusztult el.
  Láttam olyan esetet is amikor a kutya félelemtõl õrjöngve fejjel törte be a konyha ablakát a lakásba jutás reményében.
  A durva hanghatások, a félelembõl adódó menekülési kényszer és tájékozódási zavar következtében, rengeteg állat a séta közben elszökik, védelmet keresve és soha nem találva haza, vagy a gazdi szeme láttára kerül a kocsi kereke alá.

  Soha ennyi cédula nincs a váróm faliújságán ,,Elveszett a kutyám, kérem segítsenek!’’ c. felirattal mint a szilveszter körüli idõszakban. (Sokszor elõfordul, hogy akarva vagy akaratlanul a petárda a kutyát találja el, komoly sérüléseket okozva.)
  Soha ennyi talált kutyát nem hoznak a rendelõmbe, mint minden év december és január hónapjában, tanácsot és segítséget kérve tõlem.
  Mialatt e sorokat írom, február elején, becsöngettek hozzám, és egy csonttá soványodott, gyönyörû, nagytestû kutyát hoztak, azt mondták régóta kint kóborol. Lehet, hogy õt is a petárdák ,,kergették el’’ otthonról az utcára. Mivel lehetõségem van rá, befogadtam, ahogy a szemébe néztem, láttam a könyörgést, hogy „ ne küldj el ” . A gyermekeim Baba-Macinak keresztelték el és velünk fogja leélni az életét, házõrzõként. Azt hiszem õ a szerencsés áldozatok közé tartozik.

  Sok ember számára – akik családtagként vagy magányos életükben egyetlen társukként szeretik a kutyájukat - az ünnepnapok kutyájuk elvesztése miatt életük legtragikusabb napjaivá vállnak.
  Mindez, az értelmetlen és rendeletek által egyre kevésbé szigorított, karácsonyi ünnepek alatti és a szilveszteri ,,pirotechnikai randalírozásoknak” köszönhetõen.

  Sokat szoktam beszélgetni az ünnepek alatt a tulajdonosokkal, hiszen a számtalan kérdés és próbálkozás, hogy állataik ne szenvedjenek szilveszter napján, órákra leülteti egymással szemben az állatorvost és a gazdit.
  Sokszor szóba kerül, hogy ki hol tölti a szilvesztert. A tapasztalatom az, hogy az idõsebb generáció akik gyermek vagy felnõtt fejjel átéltek egy világégést és egy 1956-t, határozottan jelentik ki hogy szilveszteri petárda robbanások hangjai feltépik az évek óta begyógyult sebeket.
  Félnek ilyenkor kimenni az utcára, nem mennek át sem a gyermekükhöz , sem az unokáikhoz, még akkor sem ha a közelben laknak, hiába hívja õket a család.
  A felszínre törõ rossz emlékek miatt ugyanúgy keresik ezek az emberek szilveszter napján a biztonságot, mint szeretett kutyáik.

  Budapest, 2oo5. február o3.

  Dr. Kiss Gabriella
  magánállatorvos
 • Balo
  #1172
  Hogynelenne? Hazajöttem álmosan most meg nevetgélek egy jót:)
 • uzsika
  #1171
  H
 • Christiansen
  #1170
  Remélem kibannolnak, menjél csak szépen az illegális házi-barkács oldalaidra.
  Bebizonyítottátok, hogy ennek a topiknak itt nincs keresnivalója.
  Bye.
 • geri777
  #1169
  Az egyik fasz állat védö kezte az egészet !!
 • sparky
  #1168
  Még, hogy mijöttünk ide utoljára! Hát nemtom ki írt ide 7 hónapja hát nem ti!! de nekünk ti vagytok a betölakodók és szép szóval megkérünk titeket, hogy handjátok el a topicot és ne zavarjátok a pyrosok életét mert mi se zavarjuk a TI TOPICOTOKAT! (az egy dolog ha a petárdával zavarunk de ilyen aljas módon egyikünk se)
 • Balo
  #1167
  Legalább te jól érzed magad:)
 • uzsika
  #1166
  FASZ ÁLATVÉDŐK
 • SoDI---
  #1165
  Ne cenzúrázzák... Én jól szórakozom :)
 • sparky
  #1164
  Ja figyelem állatvédők! Nyugodtan jöhettek az én fórumomra! abba apillanatba kaptok egy bannolást meg IP letíltást arról az oldalról!
 • PhoneHCK
  #1163
  így van. eddig tök noormálisan beszélt mindenki, nem volt semmi gáz..
  ha valakinek nem teccik ami itt megy akkor menjen más topicba, ne itt fikázza a petárdásokat.